Recepten gericht op het versterken van de lever, spijsvertering en bijnieren
Hieronder vind u diverse recepten van Natuurdietist Tanja Visser met foto’s van Paul Gerritsen. De recepten zijn conform het boek ‘Energieherstelplan’ (uitgeverij Schors 2011). Geïnspireerd door de Oosterse geneeskunde ontwierpen de schrijfsters Marijke de Waal Malefijt (klinisch werkend natuur- en orthomoleculair dietist) en Tanja Visser een kookstappenplan met een mix van Ayurveda, Chinese geneeskunde en functionele geneeskunde (orthomoleculaire voeding) voor energieherstel.
Een energieherstelplanvoor de lever ontworpen naar hun eigen inzichten en onderbouwd door jarenlange positieve voedingservaringen bij patiënten uit hun eigen natuurgeneeskundige orthomoleculaire diëtisten praktijken.
Het is een eigentijds gezondheidsmodel over hoe voeding ingezet kan worden als vitaliserende bron.
Lees nog veel meer hierover in de meer dan 2000 artikelen over (voedings)adviezen bij bepaalde ziektebeelden op onze nieuwspagina gerangschikt onder de diverse categorieën.
Recepten zoeken op trefwoorden
Noedelsoep met Chinese kool en kip
Een energie-oppepper voor als je weinig tijd hebt. Een snelle maaltijdsoep met Chinese kool, kip en afweerondersteunende shiitaké- paddestoelen.
Wortel knolselderij stamppot
Deze stamppot bestaat uit twee oerhollandse wintergroenten: wortelen en knolselderij.
Pompoen prei aduki schotel
Peulvruchten werken zeer geneeskrachtig op de lever- en op de reserve-energie (bijnieren). De reserve energie is de ‘accu’ van de lever.
Salade van ijsbergsla en avocado
Een heerlijke frisse salade van ijsbergsla en avocado. Omdat het hooikoortsseizoen er weer aankomt, is extra aandacht voor de lever ook belangrijk.
Inktvis schotel
Inktvis en leliebladeren zijn krachtige ondersteuners van de reserve-energie. U laadt daarmee uw accu weer op na een drukke vermoeiende dag.
Groenteterrine tricolore
Deze groenteterrine is een variant op de bekende Spaanse tortilla, een hartige koek van ei en aardappel.
Broodje falafel
Falafel is een gerecht met kleine kruidige balletjes van gepureerde kikkererwten in een pittabroodje.
Paksoi stamppot
Paksoi en tofu zijn producten die rijk zijn aan stoffen die de fase 1 en 2 van de leverontgifting ondersteunen.
Groene salade met haring en radijs
Een lekker frisse salade rijk aan omega-3 vetzuren. De radijsjes en mosterd helpen leverstagnatie opheffen na een zware winter op weg naar het voorjaar.
Groene parelgerstrijst met sardinesalade
Parelgerst, brandnetel en paksoi ondersteunen de leverontgifting en helpen afvalstoffen afvoeren.
Haver- walnoten- abrikozen ontbijt
Een versterkend ontbijt voor je lever om beter te kunnen omschakelen van het winterseizoen naar het voorjaar.
Bietensoep uit de Balkan
Deze pittige bietensoep is een lekkere opkikker op een gure lentedag. Biet is een goede ondersteuner van de lever.
Gestoomde prei met ei en mosterdsaus
Een licht lentegerecht met prei, gekookte eieren en een zachte mosterdsaus. Een echte topper voor de leverenergie.
Voorjaarshachee
In het voorjaar vooral op de wat ‘koudere’ dagen geeft een Römertopf recept zoals deze een goede energieboost.
Italiaanse bietensalade
Deze maaltijdsalade met gekookte biet, sperziebonen en ei brengt u in de Italiaanse sfeer door de balsamico-azijn en olijven.
Spinaziestamppot met pompoen
Spinazie heeft een afkoelende werking op het lichaam, dus een lekker recept voor in de zomer!
Eiersalade
Eieren zijn zeer ondersteunend voor de fase-2 leverontgifting en het bijtanken van de reserve-energie.
Rijst-spelt bosbessen-bananen taart
Een suikervrije taart die wat ingrediënten betreft niet seizoensgebonden is. Een gezond taartpuntje voor bijzondere gelegenheden.
Vegetarische linzenschotel
Deze schotel met rode linzen, spinazie, wortel en champignons is een prima gerecht voor de nog koude eerste lentedagen.
Gierstontbijt met kokos en walnoten
Begin de dag energiek met dit ontbijt van gierst, kokosmelk en walnoten. De kardemom in dit gerecht ondersteunt je vertering en leverontgifting.
Japanse zalmschotel met lentegroenten
Deze lichte visschotel bestaat uit diverse lentegroenten, zoals bospeen, groene asperge en bosui.
Gestoomde zalm met broccoli-walnotensaus
In combinatie met broccolisaus een absolute topper voor de lever. Stomen houdt het lekker licht verteerbaar.
Gierst-prei schoteltje met Quorn-curriesaus
Een goed wapen tegen griep, verkoudheid bij wisselende weertypen waarbij de temperaturen kunnen schommelen met 8 graden verschil.
Gierstschotel met tomaat en artisjok
Een lekker recept in het bijzonder om de leverenergie te versterken. Vooral als de lever het zwaar heeft gehad na feestelijke gelegenheden.
Kippenragout met bosui
Deze kippenragout met krachtige kippenbouillon versterkt de verterings- en reserve-energie.
Groentensticks met tahindipsaus
Een lekker en gezond voorgerecht of borrelhapje op een warme zomerdag voor een sterke lever en een goede vertering.
Smoothie met bosbes en peer
Geef je energie een oppepper met deze heerlijke smoothie van bosbessen, peer, munt en Organic Green Food Blend.
Frambozensmoothie
Geef je lever een oppepper met deze frambozensmoothie. Frambozen zijn rijk aan ellaginezuur.
Vissoep
Een lekker recept in het bijzonder geschikt voor de reserve energie. Een opkikkertje voor als je je uitgeput en kouwelijk voelt.
Sardines met tomaat uit de oven
Pep je lever- en reserve-energie op met deze sardineschotel. De co-enzym Q10 en omega-3 vetzuren zijn prachtige voeders van deze twee energiesystemen.
Rucola-pesto
Rucola ofwel raketsla is familie van de kruisbloemigen en heeft een versterkende werking op de fase-1 en 2 van de leverontgifting. De combinatie met knoflook, pijnboompitten en extra vierge olijfolie versterken dit effect. Deze rucolapesto smaak heerlijk als spread op…
Gemengde sla met kipfilet
Een frisse salade om de lever eens lekker te verwennen. De combinatie van kip (aminozuren), sla en witlof (bitterstoffen), wortel (beta-caroteen) en oliemix.
Tuinbonen paté
Doordat de bonen gepureerd zijn, kunnen ook herten en mensen met een zwakke verteringsenergie dit gerecht vaak goed verdragen.
Cottage cheese met bosbessen
Een lekker ontbijtrecept geschikt om de lever te voorzien van het zwavelhoudende aminozuur cysteïne.
Paddenstoelrisotto
Deze risotto helpt je weerstand (reserve-energie) op peil houden in tijden van griep en verkoudheden.
Afrikaanse gehaktschotel
Deze Afrikaanse stoofschotel heeft een verwarmend effect op de hele energiedriehoek: de lever-, verterings- en reserveenergie.
Makreelsalade met sperziebonen
Een salade die ook geschikt is voor mensen met een zwakke verteringsenergie, omdat de meeste groenten gestoomd zijn.
Verkoelende meloensoep
Neem deze soep als tussendoortje op een hete zomerdag of om hitte-klachten te blussen.
Quinoa salade
Deze pikante salade met quinoa, peultjes en taugé is een heerlijk lunchgerecht. Het is een oppepper voor de verterings-, lever als reserve-energie.
Notengierst met kokos
Deze kruidige gierstschotel ondersteunt de leverontgifting en versterkt de vertering en afweer.
Stoofpotje met kip
Kip is rijk aan leverondersteunende aminozuren en licht verteerbaar. Door de kip te stoven breng je extra versterkende energie in dit gerecht.
Forel uit de oven
De wortel, courgette, knoflook en rozemarijn geven de vis extra smaak en ondersteunen zowel de verterings- als leverenergie.
Franse preisoep
In deze soep heeft prei de hoofdrol. De soep is een goede ondersteuner van zowel de verterings- als leverenergie.
Zalmcurry
Deze pittige curry met zalm, wortel, prei en bloemkool versterkt de verteringsenergie en ondersteunt de leverenergie.
Doperwten crème soep met munt
Een heerlijke herfstsoep met doperwten en munt om de verterings- en leverenergie te versterken.
Rucola met rijstnoedels
Een mediterraan gerecht met aromatische rucolasla, zongedroogde tomaten en volkoren rijstnoedels.
Gierstrisotto met mosselen
Gierst is een licht verteerbaar graan met een versterkende werking op de verterings- en reserve-energie.
Kikkererwtenschotel
Deze kikkererwtschotel is een goede opkikker voor de lever- en reserve-energie, zeker nu het buiten kouder gaat worden.
Bloemkoolsoep
Deze bloemkoolsoep is een goede ondersteuner van de leverenergie en lekker snel klaar.
Gevulde courgette met linzen
Linzen zijn rijk aan essentiële aminozuren, vitamine B, zink, chroom en mangaan.
Venkelsoep met garnalen
Deze soep heeft een versterkende en verwarmende werking door de venkel en garnalen. Een prima soep voor de koude winterdagen.
Gevulde courgette fantasie
Adukiboontjes zijn rijk aan essentiële aminozuren, vitamine B, zink, chroom en mangaan. Een fantastische ondersteuner van de leverontgifting.
Marokkaanse gehaktballetjes met pompoensaus
Lekker eten én tegelijkertijd ook je spijsverteringsorganen een opknapbeurt geven? Dat kan met dit Afrikaanse vleesgerecht.
Zwarte bonen schotel met pompoen
Zwarte bonen werken zeer geneeskrachtig op de lever- en in het bijzonder op de reserve-energie, die kan worden gezien als de ‘accu’ van de lever.
Gevulde avocado met Hollandse garnalen
Een lekker pittig voorgerecht van avocado, gember, knoflook, rode peper en koriander met de zilte smaak van Hollandse garnalen.
Energieherstelplan Kerstdiner 2012 nagerecht: Warme appelbol met kaneelroom
Met kerst lekker eten en toch je energie op peil houden? Dat kan met dit lichte kerstmenu volgens het Energieherstelplan.
Energieherstelplan Kerstdiner 2012 hoofdgerecht: Zalm uit de oven met basilicumolie, rode rijsttimbaaltje en gestoomde broccoli
Met kerst lekker eten en toch je energie op peil houden? Dat kan met dit lichte kerstmenu volgens het Energieherstelplan.
Energieherstelplan Kerstdiner 2012 voorgerecht: Knolselderijvelouté
Met kerst lekker eten en toch je energie op peil houden? Dat kan met dit lichte kerstmenu volgens het Energieherstelplan.
Kerst nagerecht: Abrikozentruffels (10-12 stuks)
Met kerst lekker eten en toch je energie op peil houden? Dat kan met dit lichte kerstmenu volgens het Energieherstelplan.
Kerst hoofdgerecht: Lamsrolletjes of tofupakketjes met munt
Met kerst lekker eten en toch je energie op peil houden? Dat kan met dit lichte kerstmenu volgens het Energieherstelplan.
Kerst voorgerecht: Wild- of groentenbouillon met bospaddestoelen
Met kerst lekker eten en toch je energie op peil houden? Dat kan met dit lichte kerstmenu volgens het Energieherstelplan.
Boerenkoolschotel met pastinaak
Boerenkool en pastinaak hebben een sterk verwarmend effect en bouwen zowel de verterings-, als de lever- als de reserve-energie op.
Vegetarische erwtensoep
Deze vegetarische soep met spliterwten en wintergroenten is lekker verwarmend en versterkend voor de hele energiedriehoek.
Hongaars stoofpotje van lamsvlees
Deze stoofpot is een heerlijke verwarmer aan het eind van een koude of vermoeiende dag.
Maaltijdsalade van witlof en kalkoen
Een frisse salade met witlof en kalkoen en een pittige mosterddressing. De witlof is samen met de wortel, omega 3-6-9 oliemix en mosterd een mooie ondersteuning voor de lever.
Haverkokosrepen
De lage glycemische index van de haver in deze reep zorgt voor lekker lang energie en een verzadigd gevoel.
Volkoren rijst-lasagna
Een verwarmende ovenschotel van volkorenrijst-lasagna met lekker veel groenten.
Tortilla met groene asperges
Deze tortilla is rijk gevuld met ingrediënten die zowel de fase 1 en 2 van de leverontgifting ondersteunen, zoals asperge, groene tuinkruiden, knoflook en geelwortel (kurkuma).
Mangokokossmoothie
Een verfrissende smoothie van mango, kokos en citroenmelisse. Citroenmelisse versterkt de maag en het zenuwstelsel.
Hummus van nierbonen
Hummus is een puree, oorspronkelijk afkomstig uit het gebied ten oosten van de Middellandse zee, op basis van kikkererwten.
Quinoasalade met biet
Deze licht verteerbare salade van gekookte quinoa, biet, pompoenpitten en groentekiemen is een heerlijke oppepper voor de leverenergie.
Lamstajine met venkel en zoete aardappel
Deze lamsstoofpot is rijk aan verwarmende, reserve-energieversterkende ingrediënten, zoals lamsvlees, venkel, zoete aardappel en kaneel.
Gado gado tahoe
Gado gado is van oorsprong een Indonesisch gerecht van groenten, gekookt ei, verkruimelde kroepoek en pindasaus.
Energieherstelplan Kerstdiner 2013 nagerecht: warme appelplaatkoek met kaneelroom en gemberthee
Met kerst lekker eten en toch je energie op peil houden? Dat kan met dit (h)eerlijke kerstmenu volgens het Energieherstelplan.
Energieherstelplan Kerstdiner 2013 hoofdgerecht: koolrolletjes met paddestoelensaus, aardappelselderijpuree en gesmoorde witlof
Met kerst lekker eten en toch je energie op peil houden? Dat kan met dit (h)eerlijke kerstmenu volgens het Energieherstelplan.
Energieherstelplan Kerstdiner 2013 voorgerecht: pompoenpastinaaksoep
Met kerst lekker eten en toch je energie op peil houden? Dat kan met dit (h)eerlijke kerstmenu volgens het Energieherstelplan.
Geroosterde wintergroenten met rozemarijn
Deze verwarmende groentenschotel wordt op smaak gebracht met knoflook en rozemarijn.
Stoofperen met bessensaus
Voor deze maand een heerlijk verwarmend nagerecht van gestoofde peren met bessensaus en kaneel.
Gesmoorde kabeljauw met dillesaus
Weinig tijd of puf om te koken? Met dit visrecept ben je snel klaar en geef je je reserve-energie een lekkere opkikker.
Zoete aardappelstamppot met tofu-triangels
Deze wat zoet smakende knol behoort tot de ganzevoetfamilie en niet tot de nachtschadefamilie, zoals de gewone aardappel.
Surinaamse kippensoep
Deze soep is een variant op Pinda Bravoe, een pittige Surinaamse soep van pindakaas, kippenbouillon en zoutvlees.
Japanse zalmschotel met zomergroenten
Deze lichte visschotel bestaat uit diverse zomergroenten, zoals bospeen, groene asperge en bosui.
Avocadosalade met nierbonen
Deze frisse salade met avocado heeft een Mexicaans tintje door een combinatie van avocado, limoen, nierenbonen en koriander.
Canarische krieltjes met mojo verde
Dit keer een traditioneel Canarisch gerecht van in de schil gekookte krielaardappeltjes met een dipsaus van groene kruiden, knoflook en olijfolie, mojo verde.
Wilde spinazie met lamsvleesreepjes
Spinazie is rijk aan magnesium en foliumzuur, twee belangrijke voedingsstoffen ter ondersteuning van de energie en leverontgifting.
Frambozenmuffins
Deze muffins met frambozen en havervlokken zijn een heerlijke, gezonde traktatie voor tussendoor.
Energieherstelplan Kerstdiner 2014 hoofdgerecht: Paddenstoeltaartje met 3 kleurenpeen en veldsalade
Met kerst lekker eten en toch je energie op peil houden? Dat kan met dit (h)eerlijke kerstmenu volgens het Energieherstelplan.
Energieherstelplan Kerstdiner 2014 voorgerecht: Bouillon met groentenjulienne
Met kerst lekker eten en toch je energie op peil houden? Dat kan met dit (h)eerlijke kerstmenu volgens het Energieherstelplan.
Pastinaakstamppot met runderreepjes
Deze thermisch verwarmende stamppot met pastinaak is de perfecte maaltijd voor een koude winterse dag.
Wintersalade met pompoen
De groenten in deze wintersalade worden eerst in de oven gaar gemaakt. Zo blijven smaak en voedingswaarde behouden en wordt de verteringsenergie weinig belast.
Bietensoep met kurkuma
Lente is levertijd: het moment waarop de lever extra actief wordt. De lente is daarom dé tijd om de lever extra goed te verzorgen.
Hazelnootcacaoboter
Deze hazelnootcacaoboter is een “bouwer” voor de verteringsenergie. Het wordt gemaakt van gemalen hazelnoten, extra vierge kokosolie en rauwe cacao.
Dadel- Cranberriereep met pistachenoot
Zin in iets lekkers zonder daarna een energiedip? Maak dan eens deze notenvruchtenreep van dadels, cranberries en pistachenoten.
Ovenschotel met kip en venkel
De verteringsenergie wordt verder versterkt wanneer gerechten door middel van stomen, stoven, smoren of in de oven worden klaar gemaakt.
Kokosyoghurt
Deze verfrissende yoghurt wordt gemaakt van kokosmelk en een probioticum rijk aan lactobacillen en bifidobacteriën.
Limoenmuntwater
Een verfrissende drank van bronwater met het sap van dorstlessend limoensap en pittige, verkoelende munt.
Courgettesoep met kip
Zie hoe eenvoudig en lekker dit is met onderstaand recept voor een courgettesoep met zelfgetrokken kippenbouillon.
Kabeljauw met lamsoor en zeekraal
Lamsoor en zeekraal zijn twee Nederlandse zeegroenten met een lekkere zilte smaak en combineren goed met vis.
Pompoenschotel met quinoa
Als de dagen kouder en guurder worden heeft het lichaam meer behoefte aan verwarmende ingrediënten, zoals pompoen en quinoa.
Kruidenthee met chocolade-noten-flikken
Af en toe gezond snoepen tijdens de feestdagen in december? Dat kan met deze zelf gemaakt chocolade-noten-flikken.
Kokospudding met mango-sinaasappelsaus
Deze pudding heeft een zachte kokossmaak en een frisse saus van gepureerde mango.
Chinese noedelsoep met kippengehakt
Deze maaltijdsoep met bruine rijstnoedels, groenten en balletjes kippengehakt is lekker snel klaar.
Broccolisoep met tofublokjes
Deze soep met broccoli, tofu, sojasaus, geelwortel en gebroken lijnzaad is rijk aan stoffen die de oestrogeenstofwisseling helpen reguleren.
Winterse runderstoofpot
Houd de kou buiten de deur met deze verwarmende runderstoofpot met knolselderij, wortel en rozemarijn.
Aardpeer met wilde spinazie
De aardpeer is zeer rijk aan inuline, een essentiële suiker die de groei van gezonde darmbacteriën stimuleert.
Dadelbonbons
Wil je jezelf eens verwennen met iets lekkers? Maak dan deze bonbons van gepureerde dadels, kokos en rauwe cacao.
Pompoenmuffins
De groenten worden gecombineerd met eiwitten in de vorm van eieren en boekweitmeel met een lage glycemische index.
Voorjaarsgroentensmoothie
In het voorjaar kan de lever wel wat extra steun gebruiken bij de ontgifting. En wat is daar beter geschikt voor dan biologische groenten en kruiden.
Boekweitcrackers met zeewiervlokken
Deze glutenvrije crackers worden op smaak gebracht met zeewiervlokken van zeelatuw, nori en dulse.
Thaise biefstuksalade
Deze salade van rucola, komkommer, taugé en biefstuk is lekker snel klaar en smaakt heerlijk op een warme zomerdag.
Kiptajine met zoete aardappel
Een tajine is een Marokkaanse aardewerken schaal met puntdeksel, waarin het gerecht op lage temperaturen in het eigen vocht wordt gaar gemaakt.
Sis kebab met muntyoghurtsaus
Sis kebab zijn Turkse gehaktrolletjes gemaakt van runder- of lamsvlees pittig op smaak gemaakt met komijn, paprikapoeder en knoflook.
Paprikapompoensoep
Laat je lekker verwarmen door deze herfstsoep met pompoen, paprika en ui.
Appelcranberrietaart
Heb je iets te vieren, maar wil je niet te veel je darmen, lever of bloedsuiker belasten? Maak dan eens deze frisse taart met appel en cranberries!
Hummus met zongedroogde tomaten
Snel hongerig en futloos tussen de hoofdmaaltijden door? Denk dan eens aan een hapje van stukjes groenten met een dip van hummus als tussendoortje.
Chocoladebrownie met pecannoten
Voor de feestdagen dit keer een extra feestelijk recept voor chocoladebrownies met pecannoten, 70% pure chocolade en ahornsiroop.
Pastinaak met sinaasappel en gember
In de winter is het tijd voor verwarmende gerechten, zoals dit pastinaakgerecht met sinaasappelrasp en gember.
Risotto met pompoen en zwarte kool
Voor deze wintermaand een risotto met echte wintergroenten: zoete pompoen en hartige zwarte kool. Zwarte kool wordt wel verkocht onder de naam cavola nero.
Groentenspaghetti met gehaktballetjes
Spaghetti, maar dan anders. Deze spaghetti wordt gemaakt van reepjes wintergroenten: lekker licht verteerbaar.
Waterkefir
Waterkefir is een frisse en lichtbruisende drank met probiotica in de vorm van rechtsdraaiende melkzuurbacteriën (lactobacillen) en gisten.
Lente kipstoofschotel
Houd de kou buiten de deur met deze stoofschotel met knolselderij, wortel en rozemarijn.
Brandnetelsoep
Brandnetel staat bekend om zijn reinigende werking. Het is rijk aan mineralen, zoals calcium, magnesium, en meer.
Groene aspergesalade
In deze salade spelen groene asperges de hoofdrol. Asperges zijn rijk aan glutathion.
Bietenstamppot met rucola
Met zomerbieten, rucola en walnoten maak je een heerlijke zomerse stamppot die de lever extra ontgiftingskracht geeft.
Marokkaanse maaltijdsalade met kikkererwten
Deze maaltijdsalade bestaat uit kikkererwten met gekookte biet, rucola, venkel en gepofte paprika.
Frambozen-perzikijs
Deze ijsjes van gepureerde frambozen en perzik zorgen voor extra verkoeling op hete zomerdagen.
Kokosyoghurttaart met bosfruit
Zin in kwarktaart zonder zuivel, gluten en suiker? Een lekker frisse taart die ook goed valt als je vertering wat minder sterk is.
Vietnamese rijstloempia’s met zalm
Deze loempia’s worden gemaakt met vellen van biologisch rijstmeel en zijn daarmee glutenvrij.
Ovenschotel met Marokkaanse kip
Het wordt veel gebruikt in de Marokkaanse keuken en is bijzonder versterkend voor de verteringsenergie.
Afrikaanse visstoofpot
Verjaag het vochtige, koudere herfstweer met deze visstoofpot vol met geurige kruiden en specerijen.
Zuurkoolschotel met pompoen
Met deze zuurkoolschotel versterkt u uw darmflora. De ui, pompoen en gember geven het gerecht thermisch gezien hun verwarmende effect.