skip to Main Content
Groot kenniscentrum met meer dan 1500 artikelen over gezondheid!

Broccoli met kerrie-kaassaus (1 pers)

Ingrediënten:
300 gram biologische broccoli
25 gram biologische roomboter*
½ eetlepel milde kerriepoeder
25 gram spelt of een andere biologische meelsoort
250 gram biologische melk of sojamelk
50 gram geraspte (geiten)kaas
1 eetl pompoenpitten
zout

Bereiding
De oven op voorverwarmen op 200 graden. Snij de harde onderkant van de broccolistronken en deel de broccoli in de lengte in vieren. Stoom bij voorkeur of kook de broccoli in een klein laagje kokend water met zout in 3 – 4 minuten beetgaar. Laat het in een vergiet goed laten uitlekken.

De saus maakt u door in een steelpan de roomboter te verwarmen. Kerriepoeder toevoegen en verwarmen tot het gaat geuren. Speltmeel erdoor roeren en 1 minuut zachtjes gaar laten worden. Al roerend (vervangende) melk in scheutjes toevoegen en blijven roeren totdat er een dikke gladde saus ontstaat. Geraspte (geiten)kaas toevoegen en al roerend in de saus laten smelten.
Stukken broccoli om en om in een platte ovenschaal leggen, zodat de roosjes tegen de wand van de schaal liggen. Kerrie kaassaus erover schenken. Pompoenpitten erover strooien.
In het midden van de oven het gerecht in 10 minuten goudbruin laten kleuren.

TIP:
Voor de liefhebbers onder u.
Pel een héél klein uitje en snijdt dit héél klein. Bak het eventjes glazig in de koekenpan en voeg dit bij de saus.

Courgette met mozzarella (2 pers)

Ingrediënten
2 biologische courgettes
3 tasty toms (tomaten) in plakken
1 bol mozzarella (125 gram) in plakken
Gomasio (natuurwinkel)
koudgeperste olijfolie om de ovenschaal in te vetten
50 gram geitenkaas (geraspt)

Bereiding
Verwijder de onder en bovenkant van de courgette en snij de courgette in de lengte in 3 plakken. Snijdt elke plak in de lengte in dunne reepjes. Kook vervolgens de courgette in een ruime pan met water en zout 1 tot 2 minuten. Giet ze af en laat ze uitlekken. Verwarm de ovengrill en leg de uitgelekte courgette in een dun ingevette ovenschaal. Leg de plakken tomaat en mozzeralla erop. Afwisselend met 2 plakken tomaat en een plak mozzerella.
Betrooi het gerecht eventueel met gomasio en de geraspte geitenkaas naar smaak en schuif de ovenschaal 10 minuten onder de grill.

Serveer het met met in bouillon gekookte gierst of een ander graan zoals bulgur of quinoa. Als u het lekker vindt kunt u aan de gekookte gierste lichte gefruite uitjes toevoegen.

Groentemoussaka met tofu-topping (8 pers.)

Ingrediënten
600 gr. aubergine in 2,5 cm dikke plakken
2 el. olijfolie
3 ½ el.water
paprikapoeder en verse basilicicum blaadjes, ter garnering

Voor de saus 2 el. olijfolie
2 grote biologische uien, grof gesnipperd
2 teentjes knoflook, geperst
2 grote biologische wortels, fijngehakt
4 niet al te grote biologische courgettes, in plakjes
200 gr. biologische champignons , in plakjes
2 x 400 gr. gehakte tomaten uit glas
2 el. Balsamicoazijn
zeezout met jodium en versgemalen zwarte peper

Voor de tofutopping 200 gr. gemalen amandelen
350 gr. zachte tofu ( uitgelekt)
1 el. Tamari
1 el. biologisch citroensap
1 tl. mosterd zonder suiker

Bereiding
Verwarm de grill voor op de hoogste stand en leg de plakken aubergine in èèn laag op het grillrooster. Besprenkel ze met de olijfolie en gril ze in 2 – 3 minuten per kant lichtbruin.
Verhit voor de saus de olijfolie in een grote pan en bak de ui, knoflook en de wortel hierin in 5 – 7 minuten gaar. Voeg de resterende ingrediënten zoals de wortel, champignons, tomaten, courgettes toe. Breng alles aan de kook en laat het 20 minuten koken. Roer af en toe en breng op smaak met peper, balsamicoazijn en zeezout.

Rooster intussen voor de topping de gemalen amandelen in een zware koekenpan zonder olie in 1 – 2 minuten goudbruin. Schep ze af en toe om. Bewaar 75 gr. Doe de rest in een keukenmachine en voeg de overige ingrediënten (tofu, tamari, citroensap, mosterd) toe. Maal alles tot een gladde pasta en breng deze op smaak met peper en zeezout.
Verwarm de oven voor op 180c. Verdeel de helft van de groentesaus over de bodem van een diepe ovenschaal van 35 x 23 cm. Leg de plakken aubergine erop en verdeel de resterende saus erover. Voeg de tofutopping toe. Bestrooi deze met de bewaarde amandelen. Bak de moussaka in 20 minuten af. Garneer hem met paprikapoeder en basilicum.

Zeegroenten

Visliefhebbers met een visallergie kunnen gerechten een visachtige smaak geven door zeegroenten toe te voegen. Zeegroenten zijn vers en gedroogd verkrijgbaar. Gedroogd zeewier moet altijd eerst voorgeweekt worden. Zeegroenten zijn is rijk aan mineralen, zoals jodium. Het mineraal jodium is essentieel voor de aanmaak van schildklierhormoon, nodig voor een goede stofwisseling. Enkele bekende soorten zeegroenten zijn aramé, dulse, kombu, lamsoor, nori, wakamé en zeekraal.

Gesmoorde lamsoor

Ingrediënten
100 gram lamsoor
½ eetlepel koudgeperste olijfolie (extra vierge)
1 theelepel sojasaus (shoyu of tamari, reformwinkel)
1 eetlepel sesamzaadjes

Bereiding
Was de lamsoor. Verhit in een koekenpan de olie. Smoor hierin de lamsoor 1 minuut. Voeg sojasaus en sesamzaadjes toe en schep nog enkele keren om.

Sojavrij: Vervang sojasaus door kruidenzout.
Glutenvrij: Neem tamari als sojasaus.

Zeewiersalade

Ingrediënten
7 centimeter wakamé (zeewier, reformwinkel)
150 gram komkommer
2 eetlepels sinaasappelsap
1 theelepel koudgeperste maïskiemolie
1/4 theelepel gemberpoeder
zout
50 gram gepelde garnalen

Bereiding
Week de wakamé 30 minuten in ruim koud water. Snijd de nerf er uit en snijd de rest in kleine vierkantjes. Was de komkommer en strek met een vork groeven in de lengterichting over de hele schil. Snijd in plakjes en halveer de plakjes. Bestrooi licht met zout. Maak een dressing van sinaasappelsap, olie, gember en zout. Meng in een slakom de zeewier met komkommer, dressing en de garnalen.

Visvrij: Vervang garnalen door 1 kleine, in stukjes gesneden sinaasappel.

Variatietip: Vervang wakamé door lamsoren of zeekraal. Deze zeegroenten hoeven niet geweekt te worden, maar kunnen direct worden gebruikt.

Literatuur en links:

Specifieke recepten volgens de 5 elementenleer voor de lever- , spijsvertering- en nierenergie kunt u vinden op de site www.energieherstelplan.nl. Op deze site vindt u ook meer informatie over het kookboek Energieherstelplan.

Privacy instellingen

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. In de instellingen kunt u zelf kiezen welke cookies u wilt toestaan of wilt weigeren.

Privacy verklaring | Sluit
Instellingen