skip to Main Content
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

Goed koken begint met goede kookboeken

Een verkeerde bereidingswijze kan van gezonde ingrediënten een ongezond gerecht maken. Bij bakken, braden, frituren, grillen, barbecue en in mindere mate met roerbakken ontstaan belastende stoffen, zoals acroleïne, vrije radicalen en aromatische koolwaterstoffen.

Topkoks kiezen ook voor biologisch

Kookboeken van NDN ledenBiologische groenten en fruit zijn over het algemeen smaakvoller en worden daarom steeds meer door topkoks in hun restaurants gebruikt. Dat geldt ook voor biologische vlees- en kipgerechten.

Jamie Oliver is een van de beroemdste koks van deze tijd die beide principes van kwaliteit en eenvoud weet te combineren.

Kookboek: Weten van (h)eerlijk eten van Rineke Dijkinga

Kookboek: Weten van (h)eerlijk etenWeten van (h)eerlijk eten - Rineke DijkingaRineke Dijkinga is werkzaam als orthomoleculair- en natuurgeneeskundige in het prachtige Groningse Sellingen. Al jaren geeft zij voedingscursussen. Tijdens deze cursussen legt ze uit wat de heilzame werking van gezonde (voornamelijk biologische) voeding, kruiden en specerijen zijn op onze energie, stemming en ons gewicht.

De recepten, die zij grotendeels zelf heeft ontwikkeld, en de informatie die in deze cursussen aan de orde zijn geweest, zijn op veler verzoek gebundeld en overzichtelijk opgenomen in dit boek.

Het boek ‘ Weten van (h)eerlijk eten’ is geen nieuw dieet. Het is een manier van leven om elke dag goed voor je zelf te zorgen. Zo is het voor iedereen mogelijk om de optimale energie uit zichzelf te halen.[bol_product_links block_id=”bol_5adc93dd82de2_selected-products” products=”9200000002680687,9200000027390114,9200000063542762″ name=”kookboeken ” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”0″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Kookboeken van NDN ledenEnergieherstelplan; energie door geneeskrachtig koken

Energieherstelplan is een boek (uitgeverij Schors, 7e druk) dat gaat over de lever. De lever is het belangrijkste orgaan voor energieherstel. Als een dirigent van een groot orkest zorgt hij dat alle partijen hun spel qua geluidsvolume en tempo op elkaar afstemmen. Hij stuurt daarvoor op het juiste moment de benodigde hoeveelheid lever energie naar de goede plek. Die energie haalt de lever uit je voeding. De lever heeft bij deze taak twee partners: de verteringsenergie en de reserve-energie. De verteringsenergie is de energie die – via de spijsvertering – vrijkomt nadat je iets eet of drinkt. De reserve-energie zit opgeslagen in de (bij)nieren. Is één (of meerdere) van deze systemen verzwakt, dan loopt je energievoorziening terug.

Verwarmende, verkoelende en neutrale effecten van voeding

Alle voedingsmiddelen hebben een thermische uitwerking op het lichaam. In de zomer eet u waarschijnlijk liever sla en komkommer, dat verkoelend is. In de winter als het koud is eet u liever hachee, dat verwarmend werkt. Verwarmende voedingsmiddelen Deze voedingsmiddelen zijn over het algemeen voedingsmiddelen met een scherpe, pittige en zoete smaak. Ze zijn vaak klein, droog, rood of oranje van kleur: Denkt u bijvoorbeeld aan peper, kaneel, kerrie, nootmuskaat, lamsvlees, ui, wortel en pompoen.
Verwarmende bereidingswijzen zijn: stoven, grillen, bakken en braden.

Verkoelende voedingsmiddelen Deze zijn over het algemeen zuur, bitter of zout van smaak. Ze zijn in het algemeen wat groter van formaat, water- of vetrijk en hun kleur is vaak groen, blauw of zwart Denkt u aan sla, andijvie, komkommer, selderij, citrusfruit, water, groene thee en vis.
Kookboeken van NDN ledenVerkoelende bereidingswijzen zijn: de producten rauw eten (rauwkost), heel kort koken of stomen (beetgaar) en blancheren (kort in kokend water onderdompelen). Neutrale voedingsmiddelen De neutrale voedingsmiddelen hebben over het algemeen een neutrale smaak en een bruine of gele kleur, zoals granen, kaas, melk en aardappel. Meer neutrale manieren van eten bereiden zijn koken, stomen en roerbakken.

Invloed op uw maaltijd: beetje warmer, beetje koeler of neutraler

Het verkoelende, neutrale of verwarmende effect van een gerecht of maaltijd kunt u veranderen door de bereiding aan te passen en bepaalde ingrediënten toe te voegen. Zo kunt u een in principe verkoelende salade meer verwarmend maken door b.v. verwarmende kruiden, zoals knoflook, oregano en zwarte peper toe te voegen of de groenten van tevoren kort te koken (zoals bij een sperziebonen-salade). De effecten van een verwarmende gegrilde peperbiefstuk kunt u afkoelen door er bijvoorbeeld een salade bij te serveren.

Hoe weet u wat bij u past: verkoelend, verwarmend of neutraal voedsel?

  • Wanneer u een meer kouwelijk type of in een kouwelijke conditie bent, heeft u het snel koud en ziet u gauw bleek. U heeft dan veel behoefte aan slaap en rust, bent rustig van aard en houdt van rustige bewegingen. Uw voorkeurssporten zijn dan: wandelen, toerfietsen en yoga. U bent gek op warmte en de zon.
    Dan past een meer verwarmende voeding bij u.
  • Bent u meer een warm type of in een warmere conditie dan heeft u het snel warm en hebt een meer rode huidskleur. U bent meestal een actief type met weinig behoefte aan slaap en rust. Favoriete sporten zijn dan: hardlopen, squashen, racefietsen en zwemmen. U houdt van koel, fris weer en hebt een hekel aan warmte.
    Bij u past dan meer verkoelende voeding.
  • Bent u een mengtype en herkent u van beide typen wel dingen? Kies dan voor een meer neutrale voeding.

Is het wel allergie?

Veel mensen merken dat ze bepaalde voedingsmiddelen niet goed verdragen. Ze krijgen er bijvoorbeeld maagpijn, buikpijn, oprispingen, hoofdpijn, verstopping, of diarree van of worden vermoeid, onrustig of gaan transpireren en krijgen een rode huid. Deze reactie wordt al snel een voedselallergie genoemd. In feite is het vaak, dat het bewuste voedingsmiddel niet bij het stofwisselingstype of de conditie van die persoon op dat moment past.

Stelt u zich voor dat u als warm type op een warme zomerdag aan de kip-kerrie gaat. Geen wonder, dat u daar een rood hoofd en met wat pech hoofdpijn van krijgt. Een kouwelijk type kan natuurlijk ’s winters beter niet een groot bak met rauwkost opeten. Anders wordt hij of zij te koud en moe, krijgt last met de stoelgang of loopt sneller een verkoudheid op.

Om tot een juiste balans te komen is het belangrijk om dagelijks zowel wat verkoelende, neutrale als verwarmende voedingsmiddelen te gebruiken. Alleen kunt u afhankelijk van uw stofwisselingstype/contstitutietype en hoe u zich op dat moment voelt kiezen om relatief wat meer verkoelende of verwarmende voedingsmiddelen te nemen. Kookboeken van NDN leden

Gezond eten: graag, maar let erop dat u op temperatuur blijft!

Al bent u een “warm”-type dan kunt u op den duur kouwelijk worden wanneer u voortdurend kiest voor de koelere voedingsmiddelen en bereidingswijzen. Een voorbeeld hiervan is jarenlang een voeding met veel rauwe groenten en fruit te gebruiken (zoals het dieet uit het boek “Een leven lang fit van dr. Diamond of de rawfoodmethode). Op den duur kunt u kouwelijk worden, vage vermoeidheidsverschijnselen , vocht vasthouden etc. Valse ‘opvliegers’ , ‘vals zweet’ en ‘onterechte ontstekingen’ Dit geldt natuurlijk ook voor het omgekeerde geval wanneer u een “kouwelijk” type bent en te veel verwarmende gerechten gebruikt. Eet u dan voortdurend veel peper, kerrie, stoofpotten etc. dan bestaat de kans dat u ineens een soort opvliegers krijgt, gaat zweten, sneller ontstekingen oploopt en onrustig wordt.

Pienter koken

Houd dus rekening met het weer, het seizoen en uw huidige conditie. Wanneer het buiten koud en guur is, past een verwarmende voeding met b.v. uiensoep beter dan een verkoelende maaltijd, zoals een bak sla met tomaat. Ga bij koorts of een ontsteking dan geen verwarmende chilimaaltijd eten, maar kies voor verkoelende hapjes, zoals fruit, groentesap en water.

groenten en fruitLiteratuur en links:

De brochures van Tanja Visser  Culinair vitaal reeks

Bestel ‘Het Energieherstelplan’ bij bol.com

 

Privacy instellingen

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. In de instellingen kunt u zelf kiezen welke cookies u wilt toestaan of wilt weigeren.

Privacy verklaring | Sluit
Instellingen