skip to Main Content
Groot kenniscentrum met meer dan 1500 artikelen over gezondheid!
Groene Parelgerstrijst Met Sardinesalade

Groene parelgerstrijst met sardinesalade

Dit recept is een goede voorjaar schoonmaakbeurt voor de lever. Parelgerst, brandnetel en paksoi ondersteunen de leverontgifting en helpen afvalstoffen afvoeren. Sardines ondersteunen de lever- en reserve-energie, omdat deze o.a. rijk zijn aan het aminozuur taurine, zink, co enzym Q10 en het omega 3 vetzuur EPA. De omega 3-6-9-oliemix, knoflook en mosterd ondersteunen de lever nog eens extra. De speciale umeboshi-azijn maakt de sardines lichter verteerbaar. Een recept om weer fris het voorjaar in te gaan.

| Ingrediënten voor 2 personen:

Ingrediënten voor de parelgerstrijst:

  • 100 gram zilvervliesrijst
  • 2 eetlepels parelgerst (natuurwinkel, toko)
  • 2 deciliter water of fond
  • 1 theebuiltje brandnetelthee
  • Snuf zeezout
  • 2 bladeren paksoi
  • 2 eetlepels pompoenpitten
  • Japanse sojasaus (tamari of shoyu)

Ingrediënten voor de sardinesalade:

  • 200 gram sperziebonen
  • 250 gram blokjes biologische aardappel in de schil
  • 1 grote vleestomaat
  • 35 gram veldsla
  • 150 gram sardinefilet (uit blik)
  • 1 theelepel mosterd zonder suiker
  • 1 teen verse knoflook
  • 1 klein uitje
  • 1 eetlepel umeboshi-azijn (umesu, natuurwinkel) of citroensap
  • 2 eetlepels omega 3-6-9-oliemix peper en zout

Was de rijst en gerst en laat ze uitlekken. Doe de granen met water of fond en zout in een pan. Maak het theebuiltje open en voeg 2 theelepels van de brandnetelkruiden aan de granen toe. Breng het geheel aan de kook en laat het op een laag vuurtje in 45 minuten gaar koken.

Begin ondertussen aan de salade. Maak de sperziebonen schoon. Schil de aardappel en snijd hem in kleinere stukken. Snijd de ui in dunne ringen. Stoom de sperziebonen, de ui en aardappel in een stoommandje in 15 minuten gaar. Was ondertussen de tomaat en sla. Snijd de tomaat in kleine stukjes. Laat de sardinefilet in een zeef uitlekken. Maak in een kommetje een dressing van mosterd, de uitgeperste teen knoflook en umeboshi-azijn of citroensap. Breng de dressing op smaak met peper en zout. Doe de gestoomde groenten in een slakom. Voeg de vis, tomaat en sla toe. Giet de dressing over de salade en schep alles goed door elkaar. Serveer de salade lauwwarm.

Was ondertussen ook de paksoi voor het parelgerstrijst gerecht en snijd hem in kleine stukjes. Rooster de pompoenpitten kort in een droge koekenpan knapperig. Voeg aan het eind van de kooktijd de paksoi aan het granenmengsel toe. Roer de groenten er goed door heen, warm het geheel even op en maak het gerecht op smaak met wat suikervrije sojasaus. Serveer het gerecht warm en strooi de pompoenpitten als garnering erover heen.

Overzicht
recipe image
Recept naam
Groene parelgerstrijst met sardinesalade
Gepubliceerd op

Privacy instellingen

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. In de instellingen kunt u zelf kiezen welke cookies u wilt toestaan of wilt weigeren.

Privacy verklaring | Sluit
Instellingen