skip to Main Content
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

Weetjes over eieren

In deze rubriek vindt u naast recepten ook allerlei weetjes over eieren. U treft aan:
– algemene informatie over eieren (versheid, grootte e.d.);
– allerei soorten eieren (van duiven tot kippenei)
– recepten van gekookte eieren (van zacht tot hard);
– recepten van omeletten;
– recept van gepocheerde eieren;
– recept van gepocheerde eieren in een lichte groentesoep
– ‘oefs sur le plat
– ‘oefs sur le plat’ met brocco cress. – eieren uit de oven met garnalen en kappertjes
– roereieren
– eieren in tomatennestjes met knapperige komkommer.

Algemene informatie over eieren

De etikettering: deze verschilt van land tot land. Algemeen is dat de datum van uiterste houdbaarheid is aangegeven; dat is de datum waarop het ei is gelegd plus 28 dagen. Ook de producent, de grootte, de manier van leven van de kip en het voer staan op de verpakking aangegeven. Biologische eieren Deze zijn afkomstig van kippen die alleen natuurlijke voeding krijgen (vrij van hulpstoffen), buiten kunnen lopen en in vrij kleine groepen worden gehouden. Scharreleieren zijn afkomstig van kippen die ook vrij naar buiten kunnen en een gevarieerde voeding krijgen, maar meestal in grotere groepen leven. Wij adviseren biologische of scharreleieren te gebruiken.Een ei hoort erbij Kleur van de schaal Deze is afhankelijk van het kippenras. Sommige soorten leggen eieren met een lichtgekleurde schaal in verschillende pasteltinten. De smaak van de eieren Deze is geconcentreerd in de dooier en is afhankelijk van wat de kip eet – maïs, graan en dergelijke. De rijke smaak bestaat uit verschillende elementen, die je niet makkelijk kunt benoemen als je een ei eet. Formaat Kippeneieren variëren in gewicht: een klein ei weegt tot 53 gram, middelgroot 53-62 gram, groot 63-72 gram en extra groot meer dan 73 gram. Alleen de schaal, die circa 9 gram weegt, is oneetbaar. Van het eetbare deel van een middelgroot ei weegt de dooier circa 20 gram en het wit circa 33 gram. Versheid Als u twijfelt of een ei vers is kunt u een simpele test doen: leg het ei in koud water met zout (100 gram zout op 1 liter). Hoe sneller het ei zinkt naar de bodem, des te verser is het. Als het ei bedorven is komt het bovendrijven. Heeft een kip een haan nodig? Een kip legt per jaar circa 280 eieren. Licht, temperatuur en voeding beïnvloeden haar capaciteit. Ze heeft minstens 12 uur licht nodig om een ei te ontvangen en de tijd tussen bevruchting en leggen is zo’n 24-26 uur. En dan moeten we u nog vertellen dat een kip geen haan nodig heeft om een ei te produceren, dat kan zowel in een bevruchte als een niet bevruchte eierstok ontstaan. Adoptiekip: wel de lusten, niet de lasten Weet u dat u zelfs biologische kippen kunt adopteren? Helemaal onderaan treft u een link naar de website www.adopteereenkip.nl waar u hierover meer kunt lezen.

Verschillende soorten eieren

Het kippenei is over de hele wereld het meest voorkomende en gegeten ei. Ze worden gewoon ‘ei’genoemd, alleen de eieren van ander gevogelte worden bij name genoemd. Eieren variëren in gewicht van 53 gram voor een klein tot 73 gram voor een heel groot ei. Er zijn vele soorten kippeneieren te koop. Henneneitje Met een gewicht van 30-40 gram. Ze zijn van dezelfde kwaliteit als een kippenei, afkomstig van hennetjes die maar half zo groot zijn als een gewone kip. De kleine eitjes zijn geschikt voor peuter en voorgerechten waarin maar weinig ei nodig is. Eendenei Deze wegen 85-95 gram en bevatten iets meer vet dan kippenei. Ze hebben een volle smaak, die het best uitkomst bij zachtgekookte eieren, roerei, omeletten en in desserts. Ganzenei Met een gewicht van 180-200 gram. Ze hebben een kalkwitte , heel harde schaal en een uitgesprokener smaak dan kippeneieren. Hardgekookt zijn ze goed te gebruiken. Bijvoorbeeld in plakken gesneden en dan overgoten met tomaten- of kaassaus. Zet dit voor het opdienen nog enkele minuten in de oven. Duivenei Deze wegen slechts 15 gram. Ze zijn prachtig om te zien, maar verder niet bijzonder qua smaak. Kwartelei Deze aantrekkelijke kleine gespikkelde eitjes die 15-20 gram wegen kunnen op dezelfde manier als kippenei worden gekookt, alleen korter. De delicate, romige textuur en fijne smaak maakt kwarteleitjes heel populair. Ze mogen beslist niet te lang worden gekookt. Ze zijn uitstekend als borrelhapje en kunnen dan vanwege hun grootte in een keer in de mond worden gestopt.

Gekookte eieren

Ingrediënten:
een hoeveelheid eieren die u nodig heeft.

Bereiding Neem de eieren circa 2 uur voor gebruik uit de koelkast om te voorkomen dat ze in het kokend water breken. Of prik de bolle kant (daar zit de luchtkamer) met een eierprikker in, zodat de lucht bij het koken kan ontsnappen. Neem een pan waarin alle eieren naast elkaar kunnen liggen. Als ze bij het koken tegen elkaar tikken, kan de schaal barsten en loopt er wat eiwit uit.

Zachtgekookte eieren Leg de eieren in een pan, overgiet ze royaal met koud water en zet ze op een halfhoog vuur. Reken zodra het water kookt voor middelgrote eieren nog 2 minuten, dan is het eiwit net gestold. Voor een ei met steviger wit maar nog geheel vloeibare dooier moeten ze nog 30 seconden koken.
Reken nog 30 seconden extra (totaal 3 minuten) voor nog steviger wit en een dooier die stevig begint te worden. Neem de eieren zodra ze naar uw zin zijn uit de pan (anders worden ze nog steviger). Laat ze even schrikken in koud water (enkele seconden in koud water) en serveer ze direct. Sla er met een scherp mes aan de puntige kant een kapje af.

Halfzacht gekookte eierenKook ze op dezelfde manier als zachtgekookte eieren, maar reken 4 minuten vanaf het moment dat het water begint te borrelen. Draai het vuur laag, want als ze te hard koken worden ze taai.
Laat ze even schrikken en serveer ze direct. Of schep ze na de gekozen kooktijd met een schuimspaan uit de pan in een schaal koud water met ijsblokjes. Laat ze circa 10 minuten afkoelen, klop met de bolle kant van een lepel op de schaal zodat hij barst. Begin om ze te pellen aan de bolle kant bij de luchtkamer en pel ze onder een stromende koude kraan. Het water komt tussen het eiwit en het vlies terecht waardoor u het makkelijk kunt pellen zonder het eiwit te beschadigen.

Hardgekookte eierenKook ze op dezelfde manier als hiernaast is beschreven, maar reken 6 minuten vanaf het moment dat het water kookt.

Gepocheerde eieren

Ingrediënten:
water
3 eetlepels witte azijn
4 eieren

Bereiding Vul een 10 cm diepe pan tot de helft met water zonder zout. Voeg 3 eetlepels witte azijn toe en breng dit net aan de kook. Breek een ei in een kommetje en laat het voorzichtig in de pan glijden op de plaats waar dit zachtjes borrelt. Laat het water niet hard koken, dat vermindert de smaak. Doe hetzelfde met de overige eieren; pocheer er niet meer dan vier tegelijk.

Gepocheerde eieren zijn snel gaar. Kleine eitjes met 1 minuut, grotere wat langer variërend van 1,5 tot 2 minuten.

Schep het eerste ei met een schuimspaan of een kleine schep uit de pan en druk er licht op om te voelen of het goed is. U kunt ook zorgvuldig naar de structuur van het eiwit kijken, dan ziet u snel genoeg of het ei helemaal gaar is. Het eiwit moet stevig ogen en geen ‘glazige’ stukken bevatten.
Schep het ei als het naar uw zin is met een schuimspaan of lepel uit de pan. Het is glibberig, let daarom goed op dat het niet weer van de schuimspaan afglijdt. Serveer direct of leg ze eventueel circa 10 minuten in een kom ijskoud water. Snijd rafels en eventuele randen er met een scherp mesje af zodat het mooi van model is.

Gepocheerde eieren in een lichte groentesoep

Ingrediënten voor 6-8 personen:
1 kilogram goed rijpe tomaten
1 krop sla, ca. 400 gram
60 gram boter
1 1/4 liter water of kippenbouillon
150 gram aardappelen, geschild en in blokjes
zout en versgemalen peper
6-8 gepocheerde eieren

BereidingOntvel de tomaten, snijd ze in vieren en verwijder de kern. Snijd wat vruchtenvlees in ruitjes; reken een eetlepel per bord, zet opzij. Maak de sla schoon en was deze in koud water. Snipper 2 of 3 bladeren fijn en zet ze bij de achtergehouden tomaat. Snipper de rest van de sla. Smelt voor de soep de boter in een pan, doe de gesnipperde sla erin en smoor deze 3-4 minuten op halfhoog vuur. Doe er tomaten, water of bouillon en de aardappel bij en breng dit aan de kook. Laat de soep op halfhoog vuur 8-10 minuten koken tot de aardappelen gaar zijn.
Pureer de soep in enkele porties in een blender 2 minuten per portie en giet de soep in een schone pan. Breng op smaak met zout en peper.
Verwarm de gepocheerde eieren enkele seconden in kokend water of pocheer ter plekke de eieren. (zie het recept voor Gepocheerde eieren). Leg het in het midden van elk verwarmd soepbord en schep de hete soep eromheen. Bestrooi met de achtergehouden sla en tomatenruitjes en serveer direct.

‘Oeufs sur le plat ‘(4 pers)

Ingrediënten: 8 eieren 60 gram zachte boter, om de schaaltjes in te vetten Bereiding Vet de bodem van een laag vuurvast schaaltje in met zachte boter. Zet het op een vlamverspreider op het fornuis en doe er 1 of 2 eieren in, afhankelijk van het formaat van het schaaltje. Ik raad u aan de eieren eerst in een kommetje te breken en ze van daaruit in het schaaltje te laten glijden Bak de eieren 3-4 minuten tot ze de gewenste gaarheid hebben. U kunt ze nog 20 seconden onder de grill zetten om de dooiers iets gaarder te laten worden. Serveer ze in het schaaltje.

‘Oeufs sur le plat’ met brocco cress saus (4 pers)

Ingrediënten 8 eieren 60 gram zachte boter, om de schaaltjes in te vetten 30 gram sjalot, fijn gesneden 11/2 deciliter witte Amé (alcoholvrije wijn bij de supermarkt en natuurwinkel) 1 eetlepel sojacuisine (natuurwinkel of supermarket) 60 gram boter, in blokjes 2 eetlepels geknipte brocco cress (supermarkt) Zout en versgemalen peper Bereiding Maak eerst de boter met de fijn geknipte brocco cress er doorheen klaar. Doe de sjalotjes met de amé in een steelpan. Breng aan de kook en laat op halfhoog vuur tot eenderde inkoken. Voeg de sojacuisine toe en laat even borrelend koken. Neem de pan van het vuur en roer de boter met Brocco cress erdoor. Breng op smaak met zout en peper en houd de saus warm. Vet vier lage schaaltjes in met zachte boter. Breek een ei in een kommetje en laat het in het schaaltje glijden, voeg nog een ei toe. Vul zo alle schaaltjes. Bak de eieren 3-4 minuten tot ze de gewenste gaarheid hebben. U kunt ze nog 20 seconden onder de grill zetten om de dooiers iets gaarder te laten worden. Schep de peterseliebotersaus over de eieren en serveer direct.

Omeletten

Ingrediënten:
4-6 eieren
Ghi (geklaarde boter bij de natuurwinkel)
zout en peper

Bereiding Breek de eieren in een kommetje, voeg zout en peper naar smaak toe en klop ze met een vork los. Verhit een koekenpan van 20 centimeter doorsnee. Bestrijk de bodem als de pan heet is met wat geklaarde boter. Giet het eimengsel erin en bak ze 5-10 seconden tot ze op de bodem beginnen te stollen.
Schuif het gestolde deel met een vork direct naar het midden van de pan. Blijf steeds op deze manier schuiven en schud de pan daarbij iets heen en weer tot de omelet naar uw wens is.
Reken 1 minuut voor een kort gebakken, vloeibare omelet; 11/2 minuut voor een stevige of 2 minuten voor een geheel gare omelet

Omelet met tomaat & basilicum

Ingrediënten
4-6 eieren
geklaarde boter (Ghi, verkrijgbaar in de natuurwinkel)
zout en peper
250 gram tomaat
3 eetlepels olijfolie
5-6 fijngeknipte basilicumblaadjes

Bereiding Zie bereiding omelet hierboven. Ontvel 250 gram tomaten en verwijder de kern. Snijd het vruchtvlees in kleine blokjes en smoor het 20 minuten op laag vuur in 3 eetlepels olijfolie. Voeg zout en peper naar smaak en 5-6 fijngeknipte basilicumblaadjes toe en verdeel het mengsel over de omelet voor u hem oprolt.

Omelet met gerookte zalm & asperges

Ingrediënten
4-6 eieren
geklaarde boter (Ghi, verkrijgbaar in de natuurwinkel)
zout en peper
300 gram asperges
100 gram gerookte zalm
50 gram gesmolten boter

Bereiding Zie ook de bereiding van omelet, eerder hierboven beschreven. Kook de 300 gram asperges enkele minuten in kokend water met zout tot de punten beetgaar zijn. Giet ze af, dompel ze in koud water en snijd de stelen eraf; gebruik alleen de punten. Snijd 100 gram gerookte zalm in brede repen en meng dit door het ei vlak voor u de omelet bakt.
Verwarm de aspergepunten in 50 gram gesmolten boter en vul de omelet ermee voor u hem oprolt.

Eieren uit de oven met garnalen & kappertjes (4 pers.)

Ingrediënten
48 gekookte Hollandse garnalen, of 28 grotere ongepelde garnalen
30 gram zachte boter
Zout en versgemalen peper
4 eieren
4 eetlepels sojacuisine
24 kleine kappertjes, afgespoeld en uitgelekt Bereiding Verwarm de oven voor op 170¢ª C/gasovenstand 3-4. Pel de garnalen, maar laat om te garneren aan 8 ervan de kop zitten. Vet 4 souffléschaaltjes van 8 cm doorsnee en 4 cm diepte in met boter en bestrooi ze licht met zout en peper. Laat in elk ervan voorzichtig een ei glijden, sprenkel over het eiwit steeds een lepel sojaroom en strooi de gepelde garnalen en de kappertjes over de dooiers. Zet ze in de oven tot het ei de gewenste gaarheid heeft. Serveer de eieren direct, gegarneerd met de hele garnalen.

Roereieren (2 pers)

Ingrediënten: 40 gram boter 4-6 eieren Bereiding Smelt 40 gram boter in een lage pan met een dikke bodem op een vlamverspreider op laag vuur of in een bain-marie staat. Breek 4-6 eieren in een schaal en klop ze met een vork los. Giet het mengsel in de pan met hete gesmolten boter en roer. Laat het ei op laag vuur stollen en roer vrijwel voortdurend rustig met een houten lepel. Het duurt 3-4 minuten voor het eimengsel net gestold en nog heel romig is. (Reken circa 6 minuten als u een bain-marie gebruikt). Verwarm alles nog 2 minuten als u een wat droger roerei wilt.

Eieren in tomatennestjes & knapperige komkommer

Ingrediënten
4 vleestomaten, van ca. 200 gram elk
kruidenzout
1 komkommer, van ca. 400 gram
4 middelgrote eieren
4 takjeskervel

Ingrediënten voor de marinade
11/2 deciliter appelazijn
1 theelepel (tijm)honing
rozemarijn
versgemalen peper
kruidenzout uit de natuurwinkel

Bereiding Begin met de marinade. Los de honing op in een klein beetje heet water. Doe alle ingrediënten daarna bij elkaar in een schaaltje.

Kerf de tomaten om ze te ontvellen aan de bovenkant in en snijd de kroontjes eruit. Dompel ze 10-15 seconden in kokend water tot het vel barst, dompel ze in ijskoud water en ontvel ze. Snijd aan de bolle kant een dun schijfje van de tomaten zodat ze blijven staan. Snijd er een kapje af en schep de kern eruit. Bestrooi ze van binnen met zout en peper en zet ze omgekeerd op keukenpapier.

Schil de komkommer met een dunschiller tot halverwege over de lengte aan één kant.
Snijd aan beide kanten een puntje af. Schaaf de ongeschilde kant op een schaaf in 2 millimeter dikke linten; leg deze in de marinade. Schep de kern uit de andere helft en snijd het vruchtenvlees in blokjes. Doe deze ook in de marinade en laat 3 minuten staan. Laat vervolgens alles uitlekken

Kook de eieren halfzacht en pel ze. Verdeel de gemarineerde komkommerblokjes en verdeel ze over de tomaten. Maak de nestjes door in elke tomaat een komkommerlint te leggen en deze de rand over de bovenkant van de tomaat te laten hangen. Leg een gekookt ei in de nestjes. Bestrooi het ei een beetje met de kruidenzout en garneer met een toefje kervel.

Alle ingrediënten voor dit eenvoudige voorgerecht kunnen van tevoren worden bereid en op het laatste moment afgewerkt. De frisse, knapperige komkommer zorgt voor een vleugje zoet en zuur en vormt een prima contrast met de tomaat.

Literatuur en links:

Wilt u de een adoptiekip en genieten van jaarlijks biologische eieren? Er is tegenwoordig de keuze tussen 6 doosjes eieren (36 biologische eieren) of 12 doosjes eieren (72 eieren)’

Lees meer op de website www.adopteereenkip.nl

Specifieke recepten volgens de 5 elementenleer voor de lever- , spijsvertering- en nierenergie kunt u vinden op de site www.energieherstelplan.nl.

Privacy instellingen

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. In de instellingen kunt u zelf kiezen welke cookies u wilt toestaan of wilt weigeren.

Privacy verklaring | Sluit
Instellingen