Een energie-oppepper voor als je weinig tijd hebt. Een snelle maaltijdsoep met Chinese kool, kip en afweerondersteunende shiitaké- paddestoelen.

Zoete aardappelstamppot met tofu-triangels
Deze stamppot wordt niet van gewone maar van zoete aardappel (bataat) gemaakt. Deze wat zoet smakende knol behoort tot de ganzevoetfamilie en niet tot de nachtschadefamilie, zoals de gewone aardappel. Zoete aardappel heeft een versterkende werking op zowel de verterings- als reserve-energie. Veldsla is één van de weinig slasoorten met een neutrale (en geen verkoelende) thermische werking. Dat maakt deze stamppot uitermate geschikt voor het nog frisse voorjaar.
| Ingrediënten voor 2 personen:
Voor de tofudriehoeken:
- 200 gram biologische tofu
- 3 eetlepels tamari (japanse sojasaus, natuurwinkel)
- 1 teen knoflook
- 1 eetlepel sesamolie of extra vierge olijfolie
Voor de stamppot:
- 500 gram zoete aardappel (bataat)
- 3 bosuitjes
- 75 gram veldsla
- 1 eetlepel sesamzaad
- zeezout en peper
Snijd de tofu in plakken van ongeveer 1 cm dik. Snijd de plakken diagonaal door, zodat er driehoeken ontstaan. Marineer de tofu 15 minuten in een mengsel van tamari en een uitgeperst teentje knoflook.
Schil ondertussen de zoete aardappel en snijd in stukken. Kook de aardappels in 10 minuten gaar.
Was ondertussen de bosui en veldsla. Snijd de bosui in ringen. Laat de veldsla uitlekken in een vergiet. Rooster het sesamzaad licht in een droge koekenpan.
Laat de tofu uitlekken in een vergiet. Verhit de olie in een koekenpan en leg de tofu in de pan. Laat deze in 5 minuten lichtbruin worden en keer halverwege de baktijd de driehoeken een keer om.
Giet de aardappels af en stamp ze fijn. Schep de veldsla, bosui en sesamzaad erdoor. Breng op smaak met peper en zout. Verdeel de stamppot over 2 borden en garneer met de tofudriehoeken.
Lekker met vooraf een goed gevulde groentensoep.
Overzicht

Recept naam
Zoete aardappelstamppot met tofu-triangels
Gepubliceerd op
Gemiddelde beoordeling




