
Gado gado tahoe
Gado gado is van oorsprong een Indonesisch gerecht van groenten, gekookt ei, verkruimelde kroepoek en pindasaus. Deze licht verteerbare variant bestaat uit gestoomde groenten met tahoe en een lichte cashewnotensaus.
| Ingrediënten voor 2 personen:
- 250 gram biologische tahoe (tofu)
Voor de marinade:
- 1 teen knoflook
- 2 eetlepels japanse sojasaus (tamari)
- 1 plakje gemberwortel
Voor het smoren:
- 1 eetlepel koudgeperste sesamolie of olijfolie
Voor de saus:
- 2 eetlepels cashewnotenpasta (natuurwinkel)
- 1 stengel citroengras (sereh)
- 1 afgestreken theelepel gemalen komijn (djinten)
- 1 plakjes gemberwortel
- 1 teen knoflook
Voor de gestoomde groenten:
- 150 gram sperziebonen
- 1 wortel
- 150 gram Chinese kool
- 150 gram taugé
Marineer de tahoe:
Snijd de tahoe in blokken. Maak een marinade van 1 uitgeknepen teentje knoflook, 2 eetlepels sojasaus en gemberrasp van 1 plakje gemberwortel. Giet de marinade over de tahoe en laat 30 minuten in de koelkast marineren.
Maak ondertussen de saus:
Doe de cashewnotenpasta, citroengras, komijn en gember in een pan en knijp de knoflook erboven uit. Voeg 150 ml water toe en breng het geheel al roerend aan de kook. Draai het vuur zacht en laat de saus in 15 minuten op een plaatje door pruttelen.
Smoor de tahoe:
Laat de tahoe uitlekken in een vergiet. Verhit de olie licht in de pan. Voeg de tahoe toe en smoor de tahoe in 5 minuten met het deksel op de pan. Haal aan het eind van de smoortijd het deksel van de pan en laat eventueel smoorvocht inkoken.
Stoom de groenten:
Maak ondertussen de groenten schoon en snijd de kool in repen en wortel in repen. Stoom eerst de sperziebonen 4 minuten en voeg dan de wortelrepen toe. Stoom weer 2 minuten en voeg dan de Chinese kool en taugé toe. Stoom het geheel nog ongeveer 1 minuut door.
Serveer:
Doe de gestoomde groenten in een schaal en schep de tahoe erop. Haal de citroengras en gemberwortel uit de saus en giet de saus over de groenten en tahoe.
Lekker met gekookte (basmati) zilvervliesrijst.
