skip to Main Content
Groot kenniscentrum met meer dan 1500 artikelen over gezondheid!

Van de diverse pesto’s, salsa’s, tapenades en andere groentensmeersels vindt u tot dusverre hier:
Korianderpesto met walnoot
Kruidenpesto
Pesto alla genovese
Pesto alla trapanese
Peterselie-rozemarijnpesto
Rucolapesto met citroen
Pittige tomaten-salsa
Tomaten-salsa
Aubergine salade met komijn en koriander
Aubergine salade met tahin
Hummus met noten
Hummus met tahin
Gladde guacamole
Grove guacamole
Pijnboompittensausje
Tapenade met zeewier-avocado
Tzatziki Pesto’s
Pesto’s zijn makkelijk en snel zelf te maken in keukenmachine of staafmixer. We geven u enkele tips hoe u pesto’s kunt gebruiken. Het bewaren is makkelijk. Gewoon in de koelkast: met een laagje olie erover pesto.

  • Gebruik pesto in plaats van boter op brood, cracker of bij groente
  • Bestrijk visfilet voor het grillen met pesto
  • Bestrijk de kalkoen- of kipfilet met pesto en leg de filet dan in de Römertopf
  • Geef een eenvoudige groenten- of tomatensoep meer smaak met een theelepeltje pesto
  • Roer een lepeltje pesto door wat volle yoghurt en roer deze dressing door een salade (van bv aardappelen, boontjes en tomaat)
  • Gebruik pesto als dip voor rauwkost

 

Korianderpesto met walnoot

Ingrediënten
1 grote bos koriander (75 g),
200 ml fruitige olijfolie extra vierge,
50 gram gepelde walnoten,
50 gram pijnboompitten,
2 teentjes knoflook,
30 gram geraspte Parmezaanse kaas (van het stuk) of geitenkaasBereiding Verwijder de grove takjes van de koriander. Pureer de koriander grof in de keukenmachine. Schenk terwijl de machine draait de olie met een dun straaltje bij de koriander. Voeg knoflook, pijnboompitten en walnoten toe en pureer alles nog iets. Voeg de kaas toe en pureer alles niet al te fijn.

Kruidenpesto van het seizoen

Ingrediënten:1 kleine ui in stukjes
1 citroen
2,5 dl koudgeperste olijfolie
2-4 teentjes knoflook (gepeld)
Vers geroosterde pijnboompitjes (klein zakje)
Flinke bos van alle verse kruiden die er op dat moment beschikbaar zijn. Zoals: bieslook, tijm, marjolein, munt, rozemarijn en basilicum. Eventueel salie als u van bitter houdt.

Bereiding Verwijder de harde takjes en stengels en was de kruiden (zo nodig). Stop ui, knoflook, citroensap met de kruiden en daarop de eventueel nog wat warme pijnboompitjes in de blender (staafmixer kan ook) en voeg al snijdend/mixend/kloppend de olijfolie toe tot u een lobbige groene saus heeft. Maak af met (zee)zout en peper.

Pesto alla genovese

Ingrediënten
240 ml olijfolie
40 g verse basilicumblaadjes,
20 gram pijnboompitten,
20 g gepelde walnoten,
2 teentjes knoflook,
20 g geraspte Parmezaanse kaas (of geitenkaas)
Bereiding Pureer de olijfolie met het baslicum grof met de keukenmachine. Voeg knoflook, pijnboompitten en walnoten toe en pureer alles nog iets. Voeg de kaas toe en pureer alles niet al te fijn.

Pesto alla trapanese

Ingrediënten
10 g basilicumblaadjes,
2 kleine teentjes knoflook,
70 g witte amandelen,
20 g geraspte geitenkaas,
100 ml olijfolie,
4 grote Romatomaten gepeld en zonder zaadjes
Bereiding Pureer het basilicum met de knoflook grof in de keukenmachine. Voeg de amandelen en olie toe en pureer alles nog iets. Doe de saus in een schaal. Hak de tomaten fijn en meng ze erdoor. Voeg eventueel nog wat peper toe.

Peterselie-rozemarijnpesto

Ingrediënten
2 tenen knoflook,
50 gram geitenkaas,
50 gram bladpeterselie,
2 eetlepels rozemarijnnaalden,
50 gram hazelnoten,
1 dl. olijfolie,
peper
Bereiding Pureer de bladpeterselie met knoflook in de keukenmachine. Schenk de olie met een dun straaltje bij de peterselie. Voeg kaas, rozemarijn, hazelnoten toe en pureer tot een pasta.

Rucolapesto met citroen

Ingredienten
75 gram rucola,
2 teentjes knoflook,
50 g pijnboompitten,
150 ml olijfolie,
4 eetlepels citroensap,
geraspte schil van een citroen (biologisch)
Bereiding Pureer de rucola, met de knoflook grof in de keukenmachine. Voeg de pijnboompitten en olie toe en pureer alles nog iets. Voeg het citroensap en de schil toe en pureer alles tot een grove pasta.

Tomatenpesto

Ingrediënten
1 sjalotje in dunne ringetjes,
2 teentjes knoflook uitgeperst,
2 eetlepels tomatenpuree,
handvol basilicumblaadjes,
5 gedroogde tomaatjes,
50 blanke amandelen,
50 g Parmezaanse kaas
1 dl olijfolie,
peper en gomasio
Bereiding Fruit het sjalotje met de knoflook in een eetlepel olijfolie een koekenpan . Doe dit mengsel met de rest van de olijfolie, de basilicum en de gedroogde tomaten, amandelen en kaas in een keukenmachine. Op smaak maken met peper en gomasio.

Salsa’s

Pittige tomaten-salsa
Ingrediënten
3 verse tomaten,
½ kop zongedroogde tomaten,
handje verse basilicum,
1 ontpitte dadel,
4 eetl. olijfolie,
een flinke scheut shoyu
Bereiding Doe alle ingrediënten in een keukenmachine en meng dit tot een grove salsa.

Tomaten-salsa

Ingrediënten
1 kleine rode ui grofgehakt,
grote handvol korianderblad fijngehakt plus extra voor garnering,
5 middelgrote rijpe tomaten kleingesneden,
sap van 2 limoenen
shoyu (natuurwinkel)
Bereiding Hak de ui, en koriander fijn in een keukenmachine. Voeg de tomaten, het limoensap en shoyu naar smaak toe. Hak alles verder fijn tot alle ingrediënten goed gemengd zijn, maar geen papperig geheel vormen. Betsrooi de salsa met fijngehakte koriander.

Lekkere groentesmeersels

De marokkaanse en oosterse keuken kent veel voorgerechten van geroosterde of gebakken groenten, die koud opgediend met brood heerlijk zijn. We geven u enkele recepten.

Aubergine salade met komijn en koriander

Ingrediënten
750 g. aubergine in de lengte in vieren gesneden,
5 eetlepels olie,
4 tenen knoflook in dunne plakjes gesneden,
2 volle theelepels komijn,
3 theelepels paprikapoeder,
sap van 1 citroen,
flinke handvol gehakte korianderblaadjes,
Bereiding Kook de stukken aubergine tot ze gaar zijn. Laat ze uitlekken en een beetje afkoelen, lepel het vruchtvlees uit het vel en hak dit grof. Verhit de olie in een koekenpan. Voeg wanneer de olie heet is de knoflook toe en bak deze goudbruin. Roer er de specerijen door en voeg de grof gehakte aubergine toe. Laat de ingrediënten een paar minuten bakken en voeg dan citroensap, gehakte koriander en gomasio naar smaak toe. Laat 5 minuten zachtjes pruttelen. Serveer koud.

Aubergine salade met tahin

Ingrediënten
1 aubergine,
2 tenen knoflook,
2 eetlepels tahin (sesampasta),
1 eetlepel olijfolie,
peper,
sap van een citroen,
fijngehakte peterselie ter garnering,
paprikapoeder, ter garnering
Bereiding Gril de aubergine tot het vel blaren vormt. Keer hem tussentijds regelmatig, tot hij door en door gaar is en zacht aanvoelt. (Dit kan ook in de oven of in de steamer). Halveer de aubergine en lepel het vruchtvlees eruit pureer met knoflook, tahin, olijfolie en peper naar smaak en citroensap in een keukenmachine. Garneer met peterselie en paprikapoeder.

Hummus met noten

Ingrediënten
1 kop amandelen geweekt en ontveld,
1 kop macadamianoten,
1 kop water,
1 kop sesamzaad geweekt,
5 eetlepels citroensap,
1 uitgeperste teen knoflook,
2 eetlepels olijfolie,
1 eetlepel komijn,
1 theelepel versgemalen peper,
bosje peterselie
Bereiding Meng de amandelen en de macadamianoten in een keukenmachine totdat ze zeer fijn zijn gehakt. Voeg hier, terwijl je de machine draaiend houdt, langzaam een halve kop water aan toe totdat na ongeveer 2 minuten een glad geheel is ontstaan. Mix in de blender het sesamzaad, een halve kop water en alle andere ingrediënten totdat het mengsel smeuïg is. Als het te stevig is, kan er nog wat extra water bij. Voeg het amandel-macadamianotenmengsel toe en laat het geheel nog een of twee minuten doordraaien. Strooi er wat gehakte peterselie overheen.

Gladde guacamole

Ingrediënten
4 grote, rijpe avocado’s
kleine handvol korianderblad fijngehakt plus extra ter garnering,
sap van 1 limoen,
Bereiding Halveer de avocado’s en verwijder de pitten. Lepel het vruchtvlees eruit en pureer dit met de overige ingrediënten in een keukenmachine. Strooi er de koriander erover ter garnering.

Grove guacamole

Ingrediënten
3 grote rijpe avocado’s
middelgrote tomaten kleingesneden,
1 kleine rode ui fijngehakt,
sap van 1 limoen.
fijngehakt korianderblad ter garnering
Bereiding Pel de avocado’s en verwijder de pitten. Snijd het vruchtvlees klein en prak dit enigszins met een vork. Schep de overige ingrediënten er goed door. Strooi er de koriander over.

Hummus met tahin

Ingrediënten
200 g kikkererwten, 1 nacht geweekt in ruim water of uit een potje,
2 tenen knoflook,
sap van ½ citroen,
3 eetlepels olijfolie,
3 eetlepels tahin,
gemalen komijn ter garnering.
Bereiding Laat de kikkererwten uitlekken en kook ze in schoon water zachtjes gaat (ze zijn zacht genoeg als ze fijn te knijpen zijn). Giet ze af en laat ze afkoelen. Pureer de kikkererwten in een keukenmachine (doe dit eventueel in gedeelten als de kikkererwten nog wat hard zijn). Voeg de knoflook, het citroensap, de olie en tahin toe aan de keukenmachine en werk deze door de kikkererwtenpuree. Roer er geleidelijk een beetje water door, zodat de hummus zacht en romig wordt. Garneer de hummus met gemalen komijn en besprenkel hem met olijfolie.

Pijnboompittensausje

Ingrediënten
1 kop (4 uur) geweekte pijnboompitten
½ rode paprika,
5 zongedroogde tomaten op olie of anders even geweekt in sap van ½ citroen,
verse basilicum,
Bereiding Meng alle ingrediënten met elkaar in een blender tot een gladde saus

Tapenade met zeewier-avocado

Ingrediënten
2 avocado’s,
½ kop zeewier vers of gedroogd,
Bereiding Meng de avocado’s en de zeewier samen in een keukenmachine.

Tzatziki

Ingrediënten
1 stevige komkommer,
2 teentjes knoflook,
1 volle eetlepel geroosterde komijn,
2 dl volle( Griekse) yoghurt,
2 eetlepels soja cuisine
½ theelepel wijnazijn,
1 eetlepel fijngemalen dille,
versgemalen peper,
gomasio

Bereiding Rasp de komkommer in een kom en voeg de ingrediënten hierbij. Op smaak maken met peper en gomasio.

Literatuur en links:

Specifieke recepten volgens de 5 elementenleer voor de lever- , spijsvertering- en nierenergie kunt u vinden op de site www.energieherstelplan.nl. Op deze site vindt u ook meer informatie over het kookboek Energieherstelplan.

Privacy instellingen

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. In de instellingen kunt u zelf kiezen welke cookies u wilt toestaan of wilt weigeren.

Privacy verklaring | Sluit
Instellingen