skip to Main Content
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

Waterkefir

Waterkefir is een frisse en lichtbruisende drank met probiotica in de vorm van rechtsdraaiende melkzuurbacteriën (lactobacillen) en gisten. Het ondersteunt een gezonde darmflora. Het wordt gemaakt van water, suiker en waterkefirkorrels. De melkzuurbacteriën en gisten in de korrels zetten de suikers om in o.a. melkzuur en koolzuur en geven de specifieke lichtzure smaak aan deze drank.

Waterkefir is heel eenvoudig zelf te maken. Je kunt variatie aanbrengen door verschillende soorten gedroogd fruit aan het water toe te voegen, zoals rozijnen, dadels, vijgen of abrikozen. Daarnaast kun je water vervangen door b.v. notenmelk (amandelmelk, cashewnotenmelk, hazelnotenmelk) of granenmelk (rijstmelk, havermelk, speltmelk, gierstmelk). Citroensap en een schijfje citroen in de waterkefir maken de drank extra fris.

Heb je een zeer zwakke verteringsenergie of activerende reserve-energie serveer dan de waterkefir op kamertemperatuur in plaats van gekoeld.

| Ingrediënten voor 500 ml:

  • 500 ml koud water
  • 25 gram oersuiker
  • 25 gram waterkefirkorrels *
  • 20 gram ongezwavelde gedroogde zuidvruchten, b.v. rozijnen, abrikozen of vijgen, eventueel 1 theelepel citroensap en 1 schijf biologische citroen

* Waterkefirkorrels zijn te bestellen via natuurvoedingswinkels, van o.a. het merk Polderkefir, zie ook www.thebaldbrewer.nl.

Doe het water in een glazen kan met wijde opening. Los al roerend de suiker erin op.
Voeg de waterkefir en de zuidvruchten eraan toe. Dek de kan af met een doekje met elastiek er omheen. Laat de kan 48 uur op kamertemperatuur in het licht, maar uit de zon staan. Gebruik je de kefirkorrels voor het eerst laat dan de kan 6-8 uur langer staan.
Schep na 48 uur of 54-56 uur met een plastic of houten lepel de gewelde zuidvruchten uit de waterkefir.
Zeef met een plastic zeefje de kefirkorrels uit de waterkefir. Spoel de kefirkorrels met koud water goed schoon en bewaar ze in de koelkast in een afgesloten glazen pot met wat water en een flinke schep suiker. Zo kun je de korrels opnieuw gebruiken voor een volgende productie waterkefir.
Giet de gemaakte waterkefir over in een afsluitbare glazen fles en breng het eventueel verder op smaak met citroensap en een schijf citroen. Laat de waterkefir in de koelkast koud worden en serveer het na enkele uren gekoeld. De waterkefir is in de koelkast enkele dagen houdbaar.

Enkele aandachtspunten:

  1. Werk hygiënisch. Zo gaan de waterkefirkorrels het langste mee.
  2. Gebruik geen metalen materialen, omdat de kefirkorrels hier niet goed tegen kunnen.
  3. Vermijd temperaturen boven de 40 graden Celsius. Kefirkorrels kunnen niet tegen hoge temperaturen. Zet daarom de kan met kefir niet in de felle zon of boven de kachel. Spoel de kefirkorrels schoon met koud water.
  4. Gebruik geen antibacteriële ingrediënten, zoals honing, gember, kaneel, knoflook en kokosmelk. Deze ingrediënten remmen het gistingsproces en kunnen de werking van de kefirkorrels teniet doen.

Variatie 1: Vervang 500 ml water door 500 ml ongezoete amandelmelk.
Variatie 2: Vervang 500 ml water door 250 ml rijstmelk en 250 ml water.
Variatie 3: Vervang 500 ml water door 500 ml havermelk.

Waterkefir

Rauwpower Bio-kefir, Bio-yoghurt, bio-hangop

Raw Milk Company
Beuningerstraat 12
7587 LD De Lutte
+31 541 299 872
www.rawmilkcompany.nl

 

 

 

 

Overzicht
recipe image
Recept naam
Waterkefir
Gepubliceerd op
Gemiddelde beoordeling
41star1star1star1stargray Based on 2 Review(s)

Privacy instellingen

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. In de instellingen kunt u zelf kiezen welke cookies u wilt toestaan of wilt weigeren.

Privacy verklaring | Sluit
Instellingen