Ga naar hoofdinhoud
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

Medivere Adem-zelftesten zijn niet meer verkrijgbaar.

Ademtesten in de ziekenhuizen

Lactose ademtest
Met deze test wordt lactose-intolerantie opgespoord. Lactose of melksuiker komt voor in o.a. koemelk en heel wat voedingswaren en medicatie. Sommige mensen hebben een tekort aan het enzyme dat de lactose afbreekt en opname in de darm mogelijk maakt. Niet-opgenomen lactose wordt door bac-teriën in de dikke darm omgezet tot o.a. waterstofgas en/of methaangas. Vroegtijdige vorming of overproductie van waterstofgas wijst op verteringsproblemen en kan gepaard gaan met buiklast, krampen of diarree.

Glucoseademtest
Met deze test wordt bacteriële overgroei in de dunne darm opgespoord. Een teveel aan bacteriën in de dunne darm leidt tot de vorming van o.a. waterstofgas en/of methaan-gas wat verteringsproblemen met buiklast, krampen of diarree kan veroorzaken

Sucrose ademtest
Met deze test wordt malabsorptie of verminderde opname van fructose opgespoord. Malabsorptie in de dunne darm leidt tot de vorming van o.a. waterstofgas en/of methaangas wat ver-teringsproblemen met eventueel buiklast, krampen of diarree kan veroorzaken.

C-13 Ureum ademtest
De C13-ureum ademtest is een onderzoek waarmee de arts kan onderzoeken of je besmet bent met de bacterie Helicobacter pylori. Deze bacterie kan diverse maagklachten, waaronder een maagzweer veroorzaken.

C-13 ureum ademtest

Maagledigingsademtest
Met deze test gaan we na hoe snel (of hoe traag) het voedsel door uw maag gaat. U krijgt een ontbijt met een speciaal gemerkt product waarmee de maagledigingssnelheid kan gemeten worden.

Vetverteringsademtest
Met deze test gaan we na hoeveel lipase (een vetverteringsenzyme) door de alvleesklier of pancreas wordt vrijgesteld in de dunne darm. U krijgt een ontbijt met een speciaal gemerkt vetzuurmengsel dat normaal gezien door de lipase wordt afgebroken in de dunne darm. Hoe minder lipase de pancreas afgeeft, hoe minder snel het vetzuurmengsel wordt afgebroken tot gemerkt koolzuurgas. Het gemerkte koolzuurgas verschilt iets van het natuurlijke uitgeademde koolzuurgas en is een maat voor de pancreasfunctie.

Aminopyrine-ademtest
Met deze test gaan we na hoe de lever werkt. Hoe beter de leverfunctie, hoe meer ingenomen product door de lever wordt afgebroken tot koolzuurgas dat iets verschilt van het natuurlijke uitgeademde koolzuurgas.

Lees meer hier in de folder.