skip to Main Content
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

Makkelijk en milieubewust handelen kan heel goed samengaan. Wij hebben hieronder voor u enkele tips op een rijtje gezet.

Boodschappenlijst

Denk goed na wat u precies wilt kopen door vooraf een boodschappenlijst te maken. Probeer goed in te schatten hoeveel u nodig heeft. Per persoon gooien we jaarlijks voor € 330,- aan voedsel in de vuilnisbak.

Boodschappentas

Neem zelf een boodschappentas mee van thuis of stop standaard een boodschappentas in uw auto of fietstas. U hoeft dan geen plastic boodschappentas te kopen.

Neem u E-nummer pas mee

U kunt een E-nummerpas downloaden op www.goedewaar.nl, de link hiervoor vindt u onderaan. Met deze pas in de hand kunt u in de supermarkt kritisch boodschappen doen. U kunt zien welke produkten vriendelijker en beter voor het milieu zijn dan andere.

Geen plastic verpakte verswaar

– Neem bij voorkeur geen voorverpakte en in plastic verpakte groenten, fruit, vlees etc.
– Neem glas in plaats van blik.
– Gooi uw glas na gebruik in de glasbak.

Eet seizoensproducten

Door het eten van seizoensproducten voorkomt u nodeloos energieverbruik. Bovendien is het voor uw lichaam gezonder om te eten volgens de seizoenen. Dus eet liever geen aardbeien in de winter. Groenten en fruit die met het vliegtuig worden ingevlogen zijn het meest milieubelastend.
Voor een seizoenskalender van groenten en fruit zie www.observ.be, de link hiervoor vindt u onderaan.

Biologische producten uit de buurt

Neem eens vaker biologische voeding en producten die bij u uit de buurt komen. Biologische producten zijn duurder (zie waarom op www.oberv.be, de link hiervoor vindt u onderaan) maar worden milieuvriendelijk vervaardigd en zijn gentechvrij.
Producten die uit Nederland komen schelen in transportkilometers en dus in milieubelasting. Bij het groetenschap staat op de prijsaanduiding ook het land van herkomst vermeld.

Gentech-vrij kopen

Kijk op het etiket. Als daarop bijvoorbeeld vermeld staat: ‘vervaardigd met genetisch gemodificeerde soja/maïs’, dan is er voor het product gentech gebruikt. Meer informatie kunt u vinden op www.goedewaar.nl, de link hiervoor vindt u onderaan.
Koop biologische producten, met het EKO- of Demeter-logo. Daarin zitten gegarandeerd geen genetisch gemanipuleerde ingrediënten.

Groene vis kopen

Voor het kopen van vis kunt u letten op vis die door de Stichting de Noordzee wordt aangeraden. U draagt hiermee bij aan een duurzame manier van visvangst en viskweek. De viswijzer kunt u downloaden op www.goedevis.nl , de link hiervoor vindt u onderaan.

Vlees en vleesvervanging

Vervang vlees voor biologisch vlees en neem eens vaker een vleesvervanger.
Vleesproductie vergt veel energie: om een dier een kilo te laten groeien is twee tot vijf kilo plantaardig voer nodig. Ook voor de productie van zuivel en eieren is veel plantaardig voer nodig. Zie verder ook www.degroeneweg.nl , de link hiervoor vindt u onderaan.

Neem duurzame producten uit de super

Hoe doet u snel en milieuvriendelijk boodschappen?Er zijn verschillende initiatieven voor een eerlijke prijs voor de boeren, zoals Fair trade, max Havelaar, Eko- Oké, Rainforest Alliance en Utz Kapeh. De meeste van deze initiatieven stellen ook milieu eisen, zoals minder bestrijdingsmiddelen gebruik. Er diverse koffiesoorten die bijvoorbeeld Utz Kapeh gecertificeerd zijn. Zie ook nog informatie op www.allesduurzaam.nl en www.ikbenoke.nl , de links hiervoor vindt u onderaan.

Gifvrije winkel

Wilt u weten of er gifresten op voeding gevonden zijn bij winkels bij u in de buurt ga dan naar www.vwa.nl en klik op “openbare controlegegevens”. Daar kunt u zoeken op plaatsnaam of op winkelnaam. , de link hiervoor vindt u onderaan.

Voedingswaarden

Wilt u weten welke voedingswaarden diverse voedingsmiddelen hebben die u wilt gaan kopen kijk dan op www.voedingswaardetabel.nl, de link hiervoor vindt u onderaan.

Van Haver tot Gort; biologisch assortiment met aantrekkelijke prijzen

De webwinkel van Haver tot Gort maakt biologisch eten en een gezonde levensstijl toegankelijk. Zij richten zich op het toegankelijk maken van een gezonde levensstijl, dat wil zeggen dat ze niet alleen een groot assortiment biologische producten tegen een aantrekkelijke prijzen hanteren, maar vooral zoveel mogelijk mensen in Nederland de kans bieden om biologisch te kopen. Daarnaast informeren ze over gezond leven. De webwinkel biedt producten aan tegen een aantrekkelijke prijs, door de keten van producent naar consument waar mogelijk te verkorten.
Overal en voor iedereen verkrijgbaar bij het HaverpuntEr zijn heel veel gebieden in Nederland waar het moeilijk is om aan biologische producten te komen, omdat de natuurvoedingszaken te ver weg zijn, en het aanbod in de plaatselijke buurtsuper zeer beperkt is. Doordat ze een webwinkel hebben waar iedereen kan bestellen is het mogelijk om ook in kleinere gemeenten een afhaalpunt (Haverpunt) te hebben waar mensen uit de buurt biologische producten kunnen ophalen. Zij richten zich juist op de gebieden waar er geen andere manier is om aan goede biologische producten te komen.

Van Haver tot Gort biedt een enorm assortiment producten: heel veel etenswaren, persoonlijke verzorgingsproducten, en schoonmaakmiddelen, maar ook diervoeders, huishoudelijke artikelen en aanvullende voeding, zoals vitamines en mineralen. Zodoende zijn al uw houdbare producten in een keer gemakkelijk elke maand te verkrijgen.

Literatuur en links:

Meer over de E-nummer pas, gentech-vrije producten, vindt u bij www.goedewaar.nl

De seizoenskalender vindt u bij www.observ.be

De viswijzer treft u aan bij www.goedevis.nl

Biologisch vlees vindt u bij www.degroeneweg.nl

Informatie over duurzame producten staat op www.allesduurzaam.nl en op www.ikbenoke.nl

Welke voedingswaarden voedingsmiddelen hebben vindt u op www.voedingswaardetabel.nl.

Privacy instellingen

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. In de instellingen kunt u zelf kiezen welke cookies u wilt toestaan of wilt weigeren.

Privacy verklaring | Sluit
Instellingen