skip to Main Content
Groot kenniscentrum met meer dan 1000 artikelen over gezondheid!
Voorjaarshachee

Voorjaarshachee

De lever bevindt zich in het voorjaar in zijn zwakker periode. Dit kan voorjaarsmoeheid geven. Hij ‘leent’ extra energie bij de reserve-energie (accu) om toch zijn 1400 functies naar behoren te doen. In het voorjaar vooral op de wat ‘koudere’ dagen geeft een Römertopf recept zoals deze een goede energieboost. Voor tijgers: Laat eventueel de kruidnagels uit het recept. Kruidnagels kunnen hitteklachten geven, zoals hoofdpijn, rode wangen, een branderige maag of branderige, dunne ontlasting.

| Ingrediënten voor 2 personen:

  • 200 gram kalkoen
  • 100 gram seitan (glazen pot in natuurwinkel)
  • 2 grote uien
  • umesu (azijn van een Japanse pruim, te koop in natuurvoedingswinkels)
  • 1 eetlepel extra vierge olijfolie
  • 4-5 laurierbladeren
  • 3-4 kruidnagels
  • 4 eetlepels arrowroot
  • 2 wortels
  • peper naar smaak
  • römertopf

Marineer de avond van tevoren de kalkoen en de uien in de umesu. Maak de uien schoon en snijd ze in stukken. Doe het kalkoenvlees met de uien in een schaal en giet een mengsel van 2/3 umesu en 1/3 water erover. Het vlees moet geheel onder dit mengsel staat. Doe er de laurierblaadjes tussen samen met de kruidnagels. Dek de schaal af en laat het geheel in de koelkast een nacht en dag marineren.

Giet de volgende dag het azijnmengsel af en dep het vlees droog. De marinade wordt niet meer gebruikt. Zet de römertopf ongeveer 5 minuten in koud water en haal hem eruit. Maak de wortelen schoon en snijd ze in schijfjes. Snijd de seitan in blokjes. Fruit de uien, de seitan en de wortel in de olijfolie tot de uien glazig zijn. Leg het kalkoenvlees in de römertopf en bedek het met de gefruite uien, wortels en seitan. Doe er 1 deciliter water bij en doe het deksel op de römertopf. Zet de oven op 225 graden Celsius en zet de römertopf erin. Haal na 1h15 de römertopf uit de oven en keer de kalkoen. Verdeel de uien, seitanblokjes en de wortelschijfjes rondom het kalkoenvlees. Plaats alles weer 1h15 terug in de oven. Kijk daarna of het kalkoenvlees mals genoeg is. Zo niet, verleng dan de oventijd.

Snijd de gare kalkoen in blokjes en doe het gare vlees met de uien, seitan en wortel in een pan. Voeg ongeveer 2 deciliter water aan het vlees toe en breng het geheel aan de kook. Roer de arrowroot los met 2 eetlepels water. Bind al roerend de hachee met de arrowroot. Voeg eventueel nog extra water toe als de hachee te dik is. Maak de hachee verder op smaak met peper. Wees voorzichtig met zout toevoegen. Umesu maakt dit gerecht al zout van zichzelf.

Serveer de hachee met wilde rijst en sperziebonen. Leg een paar plakjes komkommer als garnering op de rand van het bord.

Overzicht
recipe image
Recept naam
Voorjaarshachee
Gepubliceerd op
Gemiddelde beoordeling
41star1star1star1stargray Based on 1 Review(s)

Privacy instellingen

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. In de instellingen kunt u zelf kiezen welke cookies u wilt toestaan of wilt weigeren.

Privacy verklaring | Sluit
Instellingen