skip to Main Content
Kenniscentrum met meer dan 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN
Kerst Hoofdgerecht: Lamsrolletjes Of Tofupakketjes Met Munt

Kerst hoofdgerecht: Lamsrolletjes of tofupakketjes met munt

Met kerst lekker eten en toch je energie op peil houden? Dat kan met dit lichte kerstmenu volgens het Energieherstelplan. Voorgerecht: Wild- of groentenbouillon met bospaddestoelen, Hoofdgerecht: Lamsrolletjes of tofupakketjes met munt, mediterrane rode kool en giersttimbaaltjes met tuinkruiden. Nagerecht: Abrikozentruffels met kruidenthee of granenkoffie. Vervang bij leverhitte of als je vegetarisch eet de lamsrolletjes door gevulde tofupakketjes met munt.

| Ingrediënten voor 2 personen:

Lamsrolletjes (2 personen):

  • 50 gram (biologisch) lamsgehakt
  • flinke mespunt gemalen komijn
  • 3 takjes verse munt
  • 4 tenen knoflook
  • 2 eetlepels extra vierge olijfolie
  • 4 dunne magere (biologische) lamslapjes (ongeveer 200 gram)
  • peper en zout naar smaak

Gevulde tofupakketjes met munt (voor de vegetariers of bij leverhitte) (2 personen):

  • 200 gram tofu
  • 3 eetlepels tamari (Japanse sojasaus)
  • 3 takjes verse munt
  • 5 tenen knoflook
  • 1 eetlepel extra vierge olijfolie
  • peper en zout naar smaak

Mediterrane rode kool (2 personen):

  • 300 gram rode kool
  • 1 rode ui
  • 1 teen knoflook
  • ½ eetlepel extra vierge olijfolie
  • 1 ½ eetlepel biologische balsamico-azijn
  • 2 eetlepels
  • zonnebloempitten of pijnboompitten
  • peper en zout naar smaak

Giersttimbaaltjes met tuinkruiden (2 personen):

  • 80 gram gierst
  • ¼ liter groentenbouillon (zelf gemaakt of van groentenbouillonpoeder- of tablet uit de natuurwinkel)
  • 2 eetlepels fijngehakte verse groene tuinkruiden (peterselie, selderij, bieslook etc.)

LamsrolletjesMeng de dag van tevoren of op kerstochtend het gehakt met komijn, peper en zout en verdeel het in vieren. Pureer de knoflook met muntblaadjes en 1 eetlepel olijfolie met de keukenmachine of staafmixer helemaal fijn. Breng het mengsel op smaak met peper en zout. Besmeer elk lamslapje met het munt-knoflookmengsel. Leg in het midden van elk lapje een klein rolletje gehakt. Rol elk lapje om het gehakt heen tot een rolletje en bind dit met touw stevig vast. Bewaar de rolletjes in de koelkast. Verhit vlak voor het kerstdiner 1 eetlepel olie in de koekenpan en braad hier de rolletjes licht aan. Bestrooi de rolletjes met extra peper en zout. Voeg dan wat water toe, doe het deksel op de pan en stoof het vlees in 10 minuten gaar. Verwijder dan de touwtjes en leg op ieder bord 2 rolletjes vlees en giet wat van het stoofvocht erover. Lekker met een glas rode druivensap of rode amé (alcoholvrije kruidenwijn). Wacht na het hoofdgerecht nog even met het serveren van het nagerecht. Ruim eerst rustig op en tafel nog wat na. Dan valt het nagerecht lichter.

Gevulde tofupakketjes met munt (voor de vegetariërs of bij leverhitte)Neem 200 gram tofu en snijd deze in 4 dikke plakken. Marineer de plakken minimaal 1 uur in een mengsel van 3 eetlepels tamari (Japanse sojasaus), 2 eetlepels water en 1 fijngehakte teen knoflook. Maak dan het munt-knoflookmengsel (zie hierboven). Snijd de tofuplakken aan de zijkant zo in, dat een soort envelop ontstaat. Vul de envelop met het knoflook-muntmengsel en duw de tofudelen weer op elkaar. Zet het vast met een cocktailprikker. Bak de tofupakketjes licht aan, voeg 1-2 eetlepels van de marinade toe en smoor de pakketjes in 5 minuten gaar.

Mediterrane rode koolMaak de rode kool schoon en snijd deze in dunne reepjes. Pel de ui en knoflook. Snijd de ui in dunne halve ringen en hak de knoflook fijn. Verhit de olie in een pan en smoor hierin de ui en knoflook glazig. Voeg de rode kool toe en smoor deze even mee. Voeg dan de azijn en een paar eetlepels water toe en doe het deksel op de pan. Smoor de rode kool in 15-20 minuten gaar. Rooster ondertussen de pitten in een droge koekenpan licht bruin. Breng de kool op smaak met peper en zout. Houd de kool warm. Maak ondertussen de gierst klaar. Strooi vlak voor het serveren de pitten over de kool en schep alles goed door elkaar.

Giersttimbaaltjes met tuinkruidenWas de gierst in een zeef en laat deze uitlekken. Breng de gierst met de bouillon aan de kook en draai het vuur laag. Kook de gierst met het deksel op de pan in 15 minuten gaar en houd deze warm. Vul 2 koffiekopjes met koud water. Maak ondertussen de lamsrolletjes. Meng vlak voor het serveren de tuinkruiden door de gierst. Giet het water uit de kopjes en druk de warme gierst in de kopjes. Stort de gierst op het voorverwarmde bord en serveer de rode kool en lamsrolletjes erbij.

Dit recept is onderdeel van het Energieherstelplan Kerstdiner 2011:Voorgerecht:
Wild- of groentenbouillon met bospaddestoelen

Hoofdgerecht:
Lamsrolletjes of tofupakketjes met munt, mediterrane rode kool en giersttimbaaltjes met tuinkruiden

Nagerecht:
Abrikozentruffels met kruidenthee of granenkoffieVoorbereiding en planningBegin de dag van tevoren of op kerstochtend met het klaarmaken van het nagerecht en bewaar dit in een afgesloten trommel/schaaltje op kamertemperatuur. Maak de lamsrolletjes klaar tot het moment dat ze in de pan moeten. Bewaar het nog rauwe vlees in de koelkast. Begin vlak voor het kerstdiner zelf met het klaarmaken van de soep en houd deze warm. Maak daarna rode kool en de gierst en houd deze warm. Bereid als allerlaatste de lamsrolletjes.

Namens het Energieherstelteam wensen we je gezellige kerstdagen en een gezond en vreugdevol 2012 toe!

Overzicht
recipe image
Recept naam
Lamsrolletjes of tofupakketjes met munt
Gepubliceerd op

Privacy instellingen

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. In de instellingen kunt u zelf kiezen welke cookies u wilt toestaan of wilt weigeren.

Privacy verklaring | Sluit
Instellingen