skip to Main Content
Groot kenniscentrum met meer dan 1000 artikelen over gezondheid!
Rijst-spelt Bosbessen-bananen Taart

Rijst-spelt bosbessen-bananen taart

Een suikervrije taart die wat ingrediënten betreft niet seizoensgebonden is. Een gezond taartpuntje voor bijzondere gelegenheden. Bananen zijn rijk aan glutathion, natuurlijke melatonine en kersen en bosbessen zijn rijk aan antioxidanten. De meelsoorten zijn licht verteerbaar en de volle rijst is rijk aan mineralen. Om de taart thermisch iets ‘verwarmender’ te maken kunnen er nog stukjes gember door heen worden gedaan.

| Ingrediënten voor 6 tot 8 taartpunten

Taartbodem:

  • 200 gram spelt
  • 100 gram amandelmeel(natuurwinkel)
  • 1 ei
  • 150 gr boter
  • zout

Taart inhoud:

  • 250 g gemengde volkoren rijst
  • halve liter suikervrij kokosmelk (natuurwinkel)
  • halve liter suikervrije rijstemelk (natuurwinkel)
  • 3 biologische bananen
  • Gedroogde biologische kersen of bosbessen of black beauty rozijnen (2 zakjes)(natuurwinkel)

Beboter de springvorm (doorsnee 20 cm) en strooi een eetlepel van het meel erover. Tik en schudt met de springvorm om het meel goed over alle beboterde delen te verdelen. Tik het eventueel overtollige meel uit de springvorm. Meng meel, zout en boter in een keukenmachine door elkaar. Voeg een ei toe en meng dit er doorheen. Verdeel nu het mengsel over de springbodem. Zowel de bodem als tegen de rand. Zorg dat de rand ongeveer zo’n 4 cm hoog is. Bak de bodem in een half uur in de oven af, op zo’n 175 graden.

Doe de rijst, samen met de kokosmelk en de rice drink in een pan en breng het aan de kook. Laat het zachtjes doorkoken. Volg de aanwijzingen van de kookduur van de door jouw genomen rijstsoort. Volkoren rijst heeft meestal een kooktijd van zo’n 45 min. Let erop dat de rijst niet droog kookt. Voeg ter voorkoming daarvan eventueel nog een scheutje rijstdrank of kokosdrank toe. Heb je naar jouw indruk nog veel vocht over, doe dan de laatste 15 minuten de deksel van de pan, zodat het meer kan indampen.

Als de rijst gaar is, haal dan de pan van het vuur. Prak op een bordje de bananen en schep deze door de gare rijst. Vul de inmiddels afgebakken taartvorm -met de springvorm er nog omheen- met dit mengsel. Bedek de toplaag met gedroogde (zure) kersen, blauwe bessen of black beauty rozijnen, naar smaak. Dek de taart af met plastic folie en laat het een nacht in de koelkast staan. Ontdoe de taart de volgende dag voorzichtig van de springvorm.

Variatie tip: de rijst kan vervangen worden door andere volle granen zoals gare hele haver of gierst.

Overzicht
recipe image
Recept naam
Rijst-spelt bosbessen-bananen taart
Gepubliceerd op

Privacy instellingen

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. In de instellingen kunt u zelf kiezen welke cookies u wilt toestaan of wilt weigeren.

Privacy verklaring | Sluit
Instellingen