Skip to content
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

Tip

Eet bij een zwakke vertering geen gebonden soep vooraf aan de hoofdmaaltijd. U voorkomt daarmee een zwaar en opgeblazen gevoel met veel gasvorming.

Bruine bonensoep (6 personen)

Ingrediënten:
3,5 liter water
1 pak bruine bonen (10 uur weken) of bruine bonen in glas (natuurwinkel)
1 knolselderij
350 g winterwortel
350 g prei
3 tot 6 soeptabletten zonder glutamaat (natuurwinkel )
1 theelepel gedroogde selderij
1 eetlepel lavas
2 theelepel bonenkruid
1 theelepel laurierpoeder Bereiding Laat in 3.5 liter water de bruine bonen 10 uur weken. Snij de knolselderij in kleine stukjes. Breng de geweekte bruine bonen met de in blokjes gesneden knolselderij aan de kook. Laat dit 1,5 uur koken met de deksel op de pan. Roer regelmatig goed over de hele bodem van de pan zodat er niets aan de bodem vast gaat zitten. U kunt ook bruine bonen uit een glazen pot nemen. Kook dan de bruine bonen met de in blokjes gesneden knolselderij 20 minuten.
Schil ondertussen de winterwortel met een dunschiller en snijd deze in kleine stukjes. Snij de prei in kleine stukjes, was ze en houd deze apart van de wortel.

Als de bonen en knolselderij gaar zijn, pureer deze met een keukenmachine of druk met een houten lepel alles goed door een zeef. Doe het geheel weer terug in de pan.
Voeg de wortelstukjes toe en breng de soep weer aan de kook. Voeg de soepblokjes en de kruiden toe en kook dit geheel 10 minuten. Voeg dan de prei toe en laat de soep nog een keer 10 minuten koken, zodat de prei en wortel gelijktijdig gaar zijn.

Pompoensoep (4 pers)

Ingrediënten:
1 kg biologische pompoen
1 eetlepel sambal (zonder suiker erin)
1 groot biologische ui
koudgeperste olijfolie
½ liter runderbouillon of bouillon van 1 soepblokje
(kruiden)zout
verse peterselie

Bereiding
Snijdt de pompoen in stukje en ontdoe de pompoen van zaad en schil als de schil heel stug is. Is de schil minder stug, dan kunt u deze gewoon meekoken.
Schil en snipper de ui.
Smoor de pompoen met ui en een beetje olijfolie.
Voeg als de pompoen eventjes aangezet is de runderbouillon erbij. Als de pompoen gaar is –tussen de 15 en 20 minuten- doet u het geheel door de blender of andere keukenmachine.
Voor het opdienen garneert u de soep met wat verse takjes peterselie.

TIP:
U kunt de sambal vervangen door basilicum.
U kunt allerlei andere groenten met de pompoen meekoken. Zoals prei, knolraap, venkel. Net wat u het lekkerst vindt.

Stop dit gerecht niet in de vriezer want het smaakt heel anders als het eruit komt.

Gekruide tofu minestrone soep (6 personen)

Ingrediënten
1 eetlepel olijfolie
2 biologische preien in dunne ringen
2 stengels biologische bleekselderie, in kleine blokjes
2 teentjes knoflook, fijngehakt
2 biologische courgettes, in kleine blokjes
200 gr. sperziebonen, in dunne reepjes
450 gr. biologische wortels, in kleine blokjes
2 tl. gedroogde Provençaalse kruiden zonder glutamaat (natuurwinkel)
1,2 liter groentebouillon
400 gr. gehakte biologische tomaten uit glas
300 gr. stukjes gekruide tofu
20 gr. bladpeterselie of basilicum,gehakt
kruidenzout en versgemalen zwarte peper.

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 C. Verhit de olie in een grote pan en fruit de prei, bleekselderie en knoflook 7-8 minuten of tot ze zacht zijn. Voeg de andere groenten en de gedroogde kruiden toe. Roer alles goed door en schenk de bouillon en stukjes tomaat
erbij. Breng de soep aan de kook en laat hem koken tot de groente gaar is.
Leg intussen de stukjes tofu op een bakplaat en verwarm ze 8-10 minuten in de oven. Strooi de gehakte peterselie of het basilicum in de soep en breng de soep op smaak met zeezout en peper. Roer de warme tofu erdoor en serveer de soep meteen, bestrooid met wat extra gemalen zwarte peper.

Literatuur en links:

Specifieke recepten volgens de 5 elementenleer voor de lever- , spijsvertering- en nierenergie kunt u vinden op de site www.energieherstelplan.nl. Op deze site vindt u ook meer informatie over het kookboek Energieherstelplan.