Ga naar hoofdinhoud
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

Het is verbluffend hoevéél effect voeding op de psyche heeft. Vandaar dat de NDN u hierover met diverse artikelen informeert (zie ook ons nieuwberichten).

Tussen wat we nu eten en wat onze hersenen nodig hebben om optimaal te kunnen werken ligt een enorme kloof. De genen zijn gedurende miljoenen jaren nauwelijks veranderd maar de voeding – zeker laatste 50 jaar – juist wel. De biochemie en fysiologie van hersenen is nog steeds afgestemd op een “steentijd dieet” dat bestond uit groenten, fruit, wild, vis, peulvruchten en noten. De huidige vet- en suikerrijke voeding maakt de hersenen slechter werkzaam en zorgt voor depressies, psychoses, geheugenverlies, intellectuele aftakeling en dementie.

De huidige voeding bestaat voor een groot gedeelte uit relatief nieuwe voedingsmiddelen zoals graanproducten en melk. Omdat deze producten vroeger niet in het dieet voorkwamen, kunnen ze leiden tot (subtiele) allergische reacties zoals hoofdpijn en depressie. De magere eiwitbronnen hebben plaats gemaakt voor vet vlees; en de omega-3 vetten hebben plaats gemaakt voor behandelde vetten die de cellen juist kunnen beschadigen. Aten onze voorouders enkel honing als zoetstof, nu gebruikt een gemiddeld mens 50 kg geraffineerde suiker per jaar.

Voeding voor hersenen en psyche Deze “lege” calorieën ontregelen het bloedsuikerniveau wat slecht is voor het functioneren van de hersenen. Aan peulvruchten en noten wordt zout toegevoegd; dit zorgt ervoor dat we tegenwoordig veel meer natrium dan kalium eten. Dit is slecht voor de bloeddruk en kan leiden tot beroertes (en dus ook weer de hersenen schade toebrengt). Slechts een klein gedeelte van onze voeding bestaat uit groente en fruit waardoor de inname van vitamines, mineralen, anti-oxidanten en vezels tekort schiet. Kortom: de huidige voeding schiet tekort.

Voeding voor hersenen en psyche

Lees nog veel meer artikelen op onze nieuwspagina gerangschikt onder de diverse categorieën.

Angst & Amygdala

De amygdala, een deel in de hersenen, bestuurt angstreacties en associaties die (ooit) als angstig ervaren zijn. …

Cortisol & Stresshormonen

Waarom stress dik maakt, de gezondheid aantast, cortisol als meester stresshormoon zo belangrijk…

Depressies

Tekort aan magnesium, stress en teveel calcium kan symptomen geven als agitatie, angst, prikkelbaarheid, …

DMAE in vis

Sardines zijn een lekkere manier om het leervermogen, gezichtsveld, geheugen en sociaal gedrag gezond te houden.

Eetproblemen

Iedereen is dagelijks met eten bezig. Als eten uw dag gaat beheersen dan is er wat aan de hand. Wat zou dat zoal kunnen zijn?…

Eetstoornissen & Mindfulness

Emoties leiden de aandacht af. Mensen die mediteren, leren daarom emoties los te laten. Dit helpt bij eetproblemen….

Hersenboodschappers

Welke voeding zorgt dat uw hersenen goed hun werk doen? Of herstellen van al die impulsen en activiteiten waaraan u bloot stond….

Hersenen & Omegavetzuren

Essentiële vetzuren zijn onmisbaar voor de hersenen. Bewijzen hiervoor zijn veelbelovend maar verdienen nog meer onderzoek. …

Meditatie bij fysieke en psychische klachten

Optimale voeding gecombineerd met meditatie geeft zowel fysieke als psychische veerkracht….

Meditatie & Dieet (vol)houden

Het op gang brengen van psychologische veranderingen geeft meer stabiliteit in het (vol) houden van een gezonde voedingsstijl. …

Pienter door de winter

Adelle Davis adviseerde in 1972 in haar boek ‘Let’s get well’ al de pientere ontbijtkeuze voor geheugen en concentratieproblemen.

Slaaptekort & Emoties

Slaapproblemen en vermoeidheid maken emotioneler dan u wellicht lief is. Recent onderzoek bekijkt het effect ervan op de amygdala….

Sugar blues & Angst

Steeds meer onderzoek toont aan dat twee voedingsfactoren kunnen leiden en zorgen voor het in stand blijven van angstgevoelens….

Visolie & Antidepressiva

Natuurdiëtiste Anke Gooskens: Mijn ervaringen met Seroxat. Vooral mijn leven zónder Seroxat en mét meer vis….

Voeding & Hersenfuncties

Voor een optimaal functionerend brein moeten de hersenen voldoende zuurstof én voedingsstoffen aangevoerd krijgen vanuit het bloed….

Voeding & Meditatie

Er is een relatie tussen de kwaliteit van voeding en die van de chakra’s. Die wisselwerking beïnvloedt de totale vitaliteit. …

Voeding & Slaap

Dr. Anna Kruijswijk vertelt in dit opiniestuk het belang van een goede slaap voor uw gezondheid….

Overzicht
Naam artikel
Voeding voor hersenen en psyche
Beschrijving
Tussen wat we nu eten en wat onze hersenen nodig hebben om optimaal te kunnen werken ligt een enorme kloof. De genen zijn gedurende miljoenen jaren nauwelijks veranderd maar de voeding – zeker laatste 50 jaar – juist wel.
Auteur
Naam uitgever
Natuurdiëtisten.nl
Logo uitgever