Het is verbluffend hoevéél effect voeding op de psyche heeft. Vandaar dat de NDN u hierover met diverse artikelen informeert (zie ook ons nieuwberichten).
Tussen wat we nu eten en wat onze hersenen nodig hebben om optimaal te kunnen werken ligt een enorme kloof. De genen zijn gedurende miljoenen jaren nauwelijks veranderd maar de voeding – zeker laatste 50 jaar – juist wel. De biochemie en fysiologie van hersenen is nog steeds afgestemd op een “steentijd dieet” dat bestond uit groenten, fruit, wild, vis, peulvruchten en noten. De huidige vet- en suikerrijke voeding maakt de hersenen slechter werkzaam en zorgt voor depressies, psychoses, geheugenverlies, intellectuele aftakeling en dementie.
De huidige voeding bestaat voor een groot gedeelte uit relatief nieuwe voedingsmiddelen zoals graanproducten en melk. Omdat deze producten vroeger niet in het dieet voorkwamen, kunnen ze leiden tot (subtiele) allergische reacties zoals hoofdpijn en depressie. De magere eiwitbronnen hebben plaats gemaakt voor vet vlees; en de omega-3 vetten hebben plaats gemaakt voor behandelde vetten die de cellen juist kunnen beschadigen. Aten onze voorouders enkel honing als zoetstof, nu gebruikt een gemiddeld mens 50 kg geraffineerde suiker per jaar.
Deze “lege” calorieën ontregelen het bloedsuikerniveau wat slecht is voor het functioneren van de hersenen. Aan peulvruchten en noten wordt zout toegevoegd; dit zorgt ervoor dat we tegenwoordig veel meer natrium dan kalium eten. Dit is slecht voor de bloeddruk en kan leiden tot beroertes (en dus ook weer de hersenen schade toebrengt). Slechts een klein gedeelte van onze voeding bestaat uit groente en fruit waardoor de inname van vitamines, mineralen, anti oxidanten en vezels tekort schiet. Kortom: de huidige voeding schiet tekort.
Hersenen reguleren vitamine-A-status
Onderzoekers van de Universiteit van Aberdeen (Schotland) hebben in onderzoek bij ratten ontdekt dat de hypothalamus vitamine-A-receptoren bevat waardoor communicatie met de lever bestaat. De lever is het orgaan in het lichaam waar vitamine A is opgeslagen. Door de communicatie met de hypothalamus speelt de lever waarschijnlijk een belangrijke rol in het op peil houden van het vitamine-A-gehalte in het bloed (vitamine-A-homeostase).
Tot nu toe was dit communicatiemechanisme nog niet bekend. Hoe dit mechanisme precies werkt moet nog verder worden onderzocht. De onderzoekers denken dat de hersenen mogelijk ook een rol spelen in het reguleren van de status van andere vitamines (zoals bijvoorbeeld vitamine D).
Het onderzoek is gepubliceerd in iScience.
Imoesi P.I., Olarte-Sánchez C.M., Croce L. et al. (2023). Control by the brain of vitamin A homeostasis. iScience 26: 107373, 1-17.