skip to Main Content
Groot kenniscentrum met meer dan 1500 artikelen over gezondheid!

Tip

Eet bij een zwakke spijsvertering een nagerecht 1 to 2 uur na de hoofdmaaltijd. U voorkomt daarmee een zwaar en opgeblazen gevoel met veel gasvorming!

Scones (4 pers)

Scones zijn geliefd in Engeland. Ze zijn zo bekend geworden dat ook het vasteland graag scones eet. Is er een gezondere variant? Een die niet zo’n aanslag op de suikerstofwisseling geeft? Want dat is vaak het probleem met nagerechten; de grote wissel die dit op de suikerstofwisseling heeft.

Ingrediënten NDN-scones

220 gram amandelmeel of roggemeel
60 g boter
(alleen nodig bij roggemeel: 4 theel. wijnsteenbakpoeder)
snufje zout
1- 2 eieren, gebruik bij roggemeel 3 eieren

  • Meng het meel met de boter, het zout en eventueel de wijnsteenbakpoeder in een keukenmachine. Of kneed het met een koele hand snel dooreen. Voeg de eieren een voor een toe. Het deeg moet als een bal loslaten in de deegkom.
    Voeg desnoods wat meer bloem toe. Amandelmeel is van nature kleveriger.
  • Bepoeder de handen met wat meel en vorm van het deeg balletjes zo groot als een pingpongbal. Leg er een tussen wijsvinger en duim en plat de boven- en onderkant van het deegballetje af. Zo ontstaat een rondje van zo’n 4-5 cm met een hoogte van 2 max. 3 cm.
  • Verwarm de oven voor. Leg de scones op een bakplaat zo’n 2 tot 3 cm uit elkaar. 15 tot 20 minuten op 175 Graden.  Serveer ze warm, eventueel met wat boter en jam zonder suiker.

Lekkere extra’s

Naar eigen smaak kun je allerlei ingrediënten toevoegen. En zowel zoete of hartige scones maken. Enkele voorbeelden zijn:
– een kleine theelepel karwijzaad in het meel maakt het de spijsvertering gemakkelijker.
– gehakte walnoten, amandelnoten of andere noten
– gedroogde cranberries, of bosbessen

Maak hartige scones door 1 of 2 eetlepels geraspte kaas (koe, geit of schaap) toe te voegen.
– een eetlepel in kleine stukjes gesneden olijven
– wat zacht gesmoorde uitjes.
– fijngesnipperde gedroogde tomaten
etc.

Oven: 175 ◦
Duur: 0h15 tot 0h20

Over Roggemeel

Roggemeel is het meest zware meel. Vandaar dat het meer eieren vraagt om de scones luchtiger te maken. De verzadigingsgraad van deze combinatie is hoog en biedt een mooie tegenhanger voor eventueel zoet beleg.

Over Amandelmeel

Amandelmeel is in wezen een eiwit. In tegenstelling tot spelt of roggemeel, dat zijn koolhydraten.

Over Wijnsteekbakpoeder

De originele scones zijn bros van aard. De meeste recepten gebruiken bakpoeder (bicarbonaat) om deeg snel te laten rijzen en bros te maken. Gist laat deeg ook rijzen, maar gist heeft veel tijd nodig. Vandaar dat dit beter geschikt is bij broodgerechten. Wijnsteenbakpoeder en bakpoeder zijn snelle rijsmiddelen. Daarvan is wijnsteenbakpoeder de gezondere variant. Er is wat meer van nodig dan het gewone bakpoeder.

Gepofte appels met fruit en noten (2 pers)

Ingrediënten:
2 goudrenetten
1 eetl rozijnen
6 – 8 gedroogde abrikoosjes fijngehakt
1 eetl pecannoten fijngehakt.*

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 190 graden. Was de goudrenetten goed onder de lopende koude kraan. Verwijder het klokhuis uit de goudrenetten met een appelboor. Maak met een scherp mes sneetjes in de schil van de appel, rond het midden.
Doe het gedroogde fruit en de noten in een klein schaaltje en meng de ingrediënten goed door elkaar. Vul de holtes van de goudrenetten en zet ze in een ovenschaal.
Ze moeten gezellig dicht op elkaar staan.
Voeg 2 eetl water toe en dek losjes af met aluminiumfolie en bak ze in 60 minuten gaar in de oven. Dien de appels op met een flinke schep sojayoghurt.

* Pecannoten zijn door andere noten te vervangen of door sesamzaadjes.

Bananen met honing-yoghurtsaus (2 personen)

Ingrediënten:
– 2 middelgrote bananen
– 1 tl gesmolten boter
– 1 tl citroensap
– 250 – 300 ml magere yoghurt
– 1 eetlepel honing (natuurwinkel)
– snufje kaneel Bereiding Pel de bananen, halveer ze en snij elke helft in de lengte door. Leg de acht stukken banaan in een ondiepe vuurvaste schaal. Meng de gesmolten boter en het citroensap door elkaar en bestrijk de bananen met dit mengsel. Zet de schaal ongeveer 3 tot 4 minuten onder de gril op 12-14 cm afstand van de gril, tot ze lichtbruin zijn. Meng intussen de yoghurt en de honing door elkaar. Als de bananen klaar zijn, verdeelt u ze over twee schaaltjes en schenk hier de yoghurtsaus overheen. Bestrooi het gerecht met wat kaneel en dien het direct op als de bananen nog warm zijn.

Abrikozenkwark

Ingrediënten:
– 200 gr. gedroogde ongezwavelde abrikozen (natuurwinkel)
– 350 gr. Geitenkwark of soyayoghurt (natuurwinkel)
– honing of diksap naar smaak
– 100 gr. muesli (havervlokken, quinoavlokken, geroosterde zonnebloempitten, gehakte hazelnoten) Bereiding Abrikozen 60 min. weken in lauw water, afgieten en pureren. De kwark zonodig zoeten met honing of diksap. 4 Longdrinkglazen vullen met om en om een laagje abrikozenpuree, kwark en muesli.
Tip: neem in het seizoen verse abrikozen.

Tofu-bessenkwarktaart

Ingrediënten (voor 6 personen)
425 gram stevige tofu
300 gram schapenyoghurt
1 ½ zakje gelatinepoeder of gelatineblaadjes
175 gram biologische verse frambozen, bramen, bosbessen (zijn ook in de diepvries in de natuurwinkel)
100 ml biologische appelsap
2 eetlepels bosbessen of bramen fruitbelegjam (jam zonder suiker in de natuurwinkel)

Voor de bodem:
50 gram biologische roomboter
2 eetlepels biologische appelsap
115 gram biologische havervlokken (of andere vlokken)

Bereiding van de taartbodem
Verhit de roomboter en appelsap in en pan (geen tefal) langzaam tot de boter is gesmolten. Plet de vlokken en roer ze door het boter-appelsap mengsel.
Doe het mengel in een ronde springvorm van 23 cm in doorsnee en druk het met uw vingers stevig aan tegen de taartvorm (blijven uw vingers plakken aan het mengsel dan kunt u ook de bolle kant van een lepel of spatel nemen). Laat de bodem afkoelen en hard worden in de koelkast.

Bereiding van het kwarkmengsel Pureer de tofu samen met de yoghurt. Week de gelatine(volg de aanwijzingen op het pakje/zakje) in het appelsap en verwarm deze om de gelatine op te lossen.
Roer het gelatinemengsel door de tofumassa. Verdeel de tofu over de bodem en zet de taart 1-2 uur in de koelkast. Als de taart afgekoeld is kunt u de taart bodem op een omgekeerd bord zettenen en de springvorm langzaam en voorzichtig naar beneden laten zakken. Leg het zachte verse fruit (diepvriesfruit eerst ontdooien en uit laten lekken) op de kwarktaart. Maak het geheel af door de fruitbelegjam voorzichtig op het fruit te smeren. (natuurlijk glansmiddel).

Tofu-dadelijs

Ingrediënten (voor 4 personen)
250 gram ontpitte dadels
600 ml biologische troebele appelsap (natuurwinkel)
150 ml ongezoete sojamelk
300 gram stevige tofu (uitgelekt en in blokjes gesneden
2 theelepels kaneel

Bereiding Doe de dadels met 300 ml appelsap in een pan (geen tefal) en laat dit 4 uur trekken. Kook de dadels 10 minuten op een laag vuurtje en laat ze afkoelen. Haal een kwart van de dadels met een schuimspaan uit de pan. Hak ze grof en houd ze apart.

Pureer de resterende dadels in een keukenmachine. Voeg het kaneel toe en pureer alles met de resterende appelsap tot een gladde massa. Voeg telkens een paar blokjes tofu toe en pureer opnieuw. Voeg de sojamelk toe.

Schenk het gladde mengsel in een plastic bak en vries het 4 uur in. Klop het een keer met een vork om, zodat de ijskristallen breken. Klop het weer glad, roer er wat gehakte dadels door en vries het 2 tot 3 uur tot het stevig is. Schep enkele bolletjes ijs in een dessertglas en serveer de bolletjes met de resterende gehakte dadels.

Opmerking: omdat tofu geen zuivelproduct is, zult u het ijs niet helemaal glad krijgen. (dus maakt u zich geen zorgen om de kleine stukjes).

Tofumousse met mango en kokos

Ingrediënten (voor 4 personen)
2 biologische rijpe mango’s
150 ml kokosroom (natuurwinkel)zonder suiker
200 gram zachte tofu
1 theelepel sinaasappelhoning (natuurwinkel) of zonnebloemhoning
Takje munt als versiering
8 gewelde ongezwavelde biologische abrikozen als versiering

Bereiding Schil de mango en snijd langs de pit het vruchtvlees in stukjes. Doe de mango met de kokosroom en de zachte tofu in een keukenmachine. Voeg de honing toe en pureer alles tot een gladde moes. Schenk deze in gezellige glazen. Garneer met een takje munt en 2 gewelde abrikozen.

Perzik–tofu-melba (4 personen)

Ingrediënten
4 biologische perziken
frambozen, ter garnering
4 el. sojayoghurt, voor erbij

Voor de vanillesaus
700 gr. zachte tofu
1 eetlepel honing
100 ml. appelsap
2 druppels vanille-essence

Voor de frambozensaus 300 gr. verse of diepgevroren frambozen. Bereiding
Laat vier wijde dessertglazen in de vriezer koud worden.
Verwerk voor de vanillesaus de tofu en de honing in een keukenmachine samen met het appelsap en de vanille-essence tot een gladde massa. Schep de saus in een kom. Zet de kom tot nader gebruik in de koelkast.
Pureer voor de frambozensaus op vier na alle frambozen in een keukenmachine. Haal de glazen uit de vriezer en vul elk glas met twee halve ontpitte perziken en wat vanillesaus. Giet hier wat frambozensaus op.
Schep er een flinke lepel sojayoghurt bij en decoreer het nagerecht voor het serveren met de bewaarde verse frambozen.

Variaties
U kunt nectarines gebruiken in plaats van perziken.

Deze sauzen zijn ook heerlijk met meloen. Snijd twee kleine, goed gekoelde kanteloepen horizontaal doormidden en schep de zaden eruit. Vul de holten met vanillesaus en verse frambozen en schep de frambozensaus erop. Laat de soja-yoghurt dan achterwege.

Literatuur en links:

Specifieke recepten volgens de 5 elementenleer voor de lever- , spijsvertering- en nierenergie kunt u vinden op de site www.energieherstelplan.nl. Op deze site vindt u ook meer informatie over het kookboek Energieherstelplan.

Privacy instellingen

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. In de instellingen kunt u zelf kiezen welke cookies u wilt toestaan of wilt weigeren.

Privacy verklaring | Sluit
Instellingen