skip to Main Content
Kenniscentrum met meer dan 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

Gebakken aubergine (3 personen)

Ingrediënten: 1 aubergine gomasio (natuurwinkel) 6 eetlepels volkoren meel 2 scharreleieren scheutje koudgeperste olijfolie Bereiding Snij de aubergine in plakjes en bestrooi ze met wat gomasio. Kluts de eieren met het meel tot een glad papje. Verhit wat olie in een pan. Haal de plakjes door het beslag en bak ze beide kanten in de hete olie.

Warme adukibonen of linzensalade met spinaziebladeren en walnoten (2 pers)

Ingrediënten:
120 gram adukibonen
4 bosuitjes
125 gram cherrytomaatjes
60 gram schoongemaakte walnoten
1 eetl muntblaadjes (grof gehakt)
sap van een ½ limoen
3 eetl koudgeperste olijfolie
2 handjes rauwe baby spinazieblaadjes Bereiding: Zet de adukibonen op met een beetje bonenkruid en laat ze 40 minuten koken. Hak de bosuitjes fijn en halveer de cherrytomaatjes. Giet de adukibonen af en laat ze uitlekken. Meng de adukibonen met de bosuitjes, de gehalveerde cherrytomaatjes, de walnoten en de gehakte munt. Roer het limoensap en de koudgeperste olijfolie door elkaar en giet dit over de warme adukibonen. Schep het geheel voorzichtig om. Schik de rauwe babyspinazieblaadjes op een bord en schep de adukibonensalade erbovenop.

Broccoli met geschaafde amandelen (2 personen)

Ingrediënten:
300 g broccoli
1 trostomaat
10 g geschaafde amandelen
scheutje koudgeperste olijfolie
1 ui
kruidenzout
1 eetlepel peterselie
Bereiding
Maak de broccoli schoon en kook of stoom ze in 10 minuten gaar. Dommel de trostomaat 30 seconden in kokend water; ontvel ze, maak ze schoon en snij ze in partjes. Snij een uitje in kleine stukjes. Bak de tomaat in een pan met olijfolie met de fijngehakte ui. Laat dit ca. 15 minuten zachtjes bakken en roer af en toe door. Serveer de broccoli en schenk de saus erover. Voeg de geschaafde amandelen toe en eventueel kruidenzout.

Chili sin carne (2 personen)

Ingrediënten:
1 glazen pot jonge kapucijners
2 rode paprika’s schoon
3 tomaten
1 ui
scheutje koudgeperste olijfolie
1 theelepel gedroogde oregano
Kruidenzout
Blokjes gerookte tofu (1 pakje) (natuurwinkel)
Bereiding
Schil de ui en snij deze klein. Was de tomaten en snij ze klein. Snij de paprika’s klein. Snij de rooktofu in kleine blokjes. Doe wat koudgeperste olijfolie in de wok Wacht tot deze warm is en doe dan de ui erin.
Als deze wat bruin begint te worden voeg dan de paprika en de tomaat erbij. Blijf goed roeren. Voeg de blokjes rooktofu toe Strooi er wat oregano en kruidenzout in.
Spoel de jonge kapucijners goed af, laat ze uitlekken en doe deze dan bij de rest in de wok. Roer alles goed door elkaar.

Courgetterolletjes met mozzarella (2 pers)

Ingrediënten:
2 bolletjes (125 gram) mozzarella
een paar zwarte olijven
1 courgette
1 eetl koudgeperste olijfolie
2 eetl pijnboompitten
ijsbergsla Bereiding: De mozzarella met de vork fijnprakken. De olijven fijn snijden en door de mozzarella scheppen. De courgette wassen, halveren en in 8 plakjes snijden. Op het einde van iedere plak een deel van de mozzarellamengsel leggen. De courgetteplakken oprollen en met een ocktailprikker vastzetten. In een droge koekenpan met antiaanbaklaag de pijnboompitten roosteren. Op een bord laten afkoelen. Verhit in deze pan de olijfolie en de courgetterolletjes in 3 minuten rondom bruin. De ijsbergssla wassen en verdelen over de 2 borden De courgetterolletjes hierop leggen bestrooien met de pijnboompitten. Serveren dit met quinoa of pompoen.
Tip: Ongewassen ijsbergsla is in de koelkast nog wel 1 of 2 dagen te bewaren in de groentela.

Gamba’s met komkommer (4 pers)

Ingrediënten:
1 biologische komkommer
12 gamba’s
2 eetlepel koudgeperste olijfolie
1 teentje knoflook uitgeperst
2 eetl citroensap
kruidenzout

Bereiding
Was de komkommer, snij het kopje en het kontje eraf. Snij de komkommer in 12 dikke plakken en hol ze met een meloenbolletjeslepel een klein beetje uit in het midden. Bestrooi de dikke plakken eventueel met kruidenzout.

Dep de gamba’s met keukenpapier droog. Denk er wel aan om het staartje eraf te trekken. Verhit de olie in een koekenpan en bak hierin de gamba’s met de knoflook. En breng ze op smaak met citroensap en kruidenzout.
Verdeel de gebakken gamba’s over de uitgeholde stukjes komkommer. Serveer naar wens met gekookte wilde rijst, in de schil gekookte aardappels en een frisse salade.

Dit gerecht kan warm en koud gegeten worden.

Pittige Gierstburgers

Ingrediënten:
200 gram gekookte gierst (=80 gram ongekookt)
1 theelepel kerriepoeder
2 verkruimelde volkoren beschuiten
1 scharrelei
1 eetlepel olijfolie
kruidenzout naar smaak
roomboter of olie om te bakken
Bereiding Maak een mengsel van alle ingrediënten en verdeel deze in 4 porties. Bak de burgers in ongeveer 10 minuten aan weerskanten bakken in koekenpan. (of 20 minuten in een oven van 200°C op een met bakpapier beklede bakplaat). De burgers zijn lekker met bijv. chutney, tomatensaus.

Veldsla met gestoomde makreel (3 pers)

Ingrediënten:
300 gram gestoomde makreel
60 gram Hollandse garnaaltjes
60 gram veldsla
3 worteltjes
1 – 2 tomaten

Dressing:
koudgeperste olijfolie
klein beetje citroensap
eventueel groene kruiden.

Bereiding De veldsla wassen en in een vergiet laten uitlekken. De worteltjes schrappen en in dunne reepjes snijden. De tomaat 15 seconden in heet water dompelen, ontvellen en in blokjes snijden.
De makreel me een vork verkruimelen.
De veldsla langs de rand van elk bordje leggen en de makreel met de Hollandse garnaaltjes en de wortelreepjes daarop rangschikken.
Strooi de blokjes tomaat erop.

Maak een dressing van wat koudgeperste olijfolie met een klein beetje citroensap. Eventueel wat groene kruiden toevoegen en apart serveren.

Paprika met pijnboompitten en rooktofu (4 pers.)

Ingrediënten
4 rode biologische paprika’s
1 oranje biologische paprika, zaadlijsten verwijderd en grof gehakt
1 gele paprika, zaadlijsten verwijderd en grof gehakt
4 el knoflook- of kruidenolijfolie
250 gr. stevige rooktofu
50 gr. biologische pijnboompitten.

Bereiding
Verwarm de oven voor op 220 C. Snijd de rode paprika’s doormidden en laat de steeltjes eraan. Snijd de zaadlijsten eruit.
Leg de halve paprika’s op een bakplaat en vul ze met de gehakte oranje en gele paprika’s Besprenkel de paprika’s met de helft van de olijfolie en bak ze 20 minuten in de oven.
Pak intussen de blokken rooktofu uit en gooi het vocht weg. Wikkel de rooktofu in lagen keukenpapier. Leg er een groot bord op als gewicht en laat het papier het overtollige vocht gedurende 30 minuten opnemen. Snijd de tofu met een scherp mes in blokjes.
Haal de paprika’s uit de oven, maar laat de oven aan staan. Vermeng de blokjes rooktofu met de stukjes oranje en gele paprika.
Bestrooi de paprika’s gelijkmatig met pijnboompitten en besprenkel ze met de resterende olijfolie. Bak ze nog 10 minuten in de oven. Serveer ze warm of op kamertemperatuur.

Tip
Houd u van knapperig? U kunt de paprika’s gelijktijdig met de tofu in de oven doen, daarmee blijven ze wat knapperiger.

Volkoren pasta met groenten en gekruide tofu (4 pers.)

Ingrediënten
4 biologische wortels, in de lengte gehalveerd en diagonaal in dunne plakjes gesneden
1 biologische courgette, in dunne plakjes gesneden
1 biologische rode ui, in partjes gesneden
1 biologische rode paprika, zaadlijsten verwijderd en in dikke repen
1 teen knoflook, horizontaal doormidden gesneden
blaadjes van 4 verse takjes rozemarijn of tijm ( naar keuze)
4 el. ongeraffineerde koudgeperste olijfolie
4 el. balsamicoazijn
2 el. zoute sojasaus zonder suiker (natuurwinkel)
500 gr. gekruide tofu (natuurwinkel)
10-12 kerstomaatjes, gehalveerd
250 gedroogde volkoren pasta (diverse soorten in natuurwinkel)
zeezout en gemalen zwarte peper

Bereiding Verwarm de oven voor op 220c. Stoom de wortel, courgette, ui en paprika door elkaar gemengd in 15 minuten knapperig gaar en verdeel de groenten daarna goed over een grote, diepe ovenschaal. Voeg de knoflook met de takjes kruiden toe. Sprenkel de olijfolie, balsmicoazijn en sojasaus erover.
Voeg de tofu en kerstomaten toe aan de schaal en plaats deze 10 minuten in de voorverwarmde oven. Breng intussen een grote pan licht gezouten water aan de kook. Kook de pasta hierin in circa 10 minuten al dente. Laat de pasta uitlekken in een vergiet.
Haal de ovenschaal uit de oven en schep de pasta door het mengsel van groenten, tofu en knoflook.

Tip
Zie de informatie over ‘pasta al dente’ in het artikel Gezonde voeding elders op de site.
Paprika: u kunt de paprika ook rauw op het allerlaatste moment erdoor doen, dan blijft het fris van smaak. U behoudt bovendien meer vitaminen.

Rode poon met peterselie en citroen in de Römertopf (4 pers)

Ingrediënten:
600 g rode poonfilet
2 theelepels gomasio (natuurwinkel)
1 ui
2 eetlepels citroensap
2 eetlepels fijngehakte peterselie + 4 toefjes om te garneren
4 partjes citroen

Bereiding Spoel de visfilets onder de koude kraan af, wrijf de poon in met wat gomasio en leg ze dan in een bodempje met water in de Römertopf. Pel en snipper de ui. Voeg de ui toe aan het water.
Doe de poonfilets 15 minuten in de oven op 200 graden. Keer ze voorzichtig om zet ze nog 15 minuten in de over. Controleer na 30 minuten of de poonfilets voldoende gaar is. Haal de laatste 5 minuten de deksel er vanaf en laat de poonfilets daarmee een wat bruine kleur krijgen.
Voeg het citroensap en de peterselie toe aan de poon als deze op het bord ligt. Garneer met de partjes citroen.

Gegrillde poon met knoflook en tijm (4 pers)

Ingrediënten:
2 schoongemaakte rode ponen (300 gram elk)
½ theelepel sinaasappelsap
1 teentje knoflook
½ theelepel gedroogde tijm
een snufje gomasio
koudgeperste olijfolie

Bereiding Verwarm de grill voor op de hoogste stand. Spoel de vissen onder de koude kraan af en dep ze daarna droog. Wrijf de vis in met sinaasappelsap, het fijn geperste teentje knoflook, de tijm en eventueel wat gomasio.
Laat de vis onder de hete grill rondom bruin en gaar worden. (7-8 minuten, afhankelijk van de dikte van de vis).

Quinoaschotel met prei (2 personen)

Ingrediënten:
150 gram quinoa
2 1/2 deciliter fond
mespunt kurkuma
1 prei
extra vierge olijfolie voor het invetten
1 eetlepel pompoenolie of walnotenolie Bereiding Breng de quinoa met de fond en kurkuma aan de kook en draai het vuur zachter. Maak ondertussen de prei schoon. Vet een koekenpan in met wat olijfolie en smoor de prei in een eetlepel water met een deksel op de pan gaar. Voeg de prei met 1 eetlepel speciale olie zoals pompoenolie of walnotenolie aan het eind van de kooktijd aan de quinoa toe en serveer direct op het bord zodat de olie niet meer verhit wordt.

Nasi van zilvervliesrijst (2 personen)

Ingrediënten:
1 grote ui of 2 kleine
1 winterwortel
1 dunne prei
150 gram taugé
100 gram kipfilet of ½ bakje quorn naturel
2 scharreleieren
2 eetlepels milde olijfolie
¾ potje biologische bamboe voor nasi goreng (natuurwinkel)
250 gram gare gekookte zilvervliesrijst Bereiding Maak de groenten schoon. Snij de ui en wortel in kleine stukjes en de prei in dunne ringetjes. Snij de kipfilet in kleine blokjes. Roer de eieren los in een kom. Verhit 1 eetlepel olie in een koekenpan en bak hierin de eieren tot een omelet. Snij de omelet in reepjes.
Verhit de rest van de olie in een wok of koekenpan en fruit hierin de ui glazig. Voeg wortel, prei, kip en bamboe toe en smoor in 5 minuten gaar. Voeg dan de taugé en rijst toe en verwarm het geheel al doorscheppend. Voeg tenslotte de reepjes omelet toe en serveer. De nasi is lekker met komkommersalade of gekookte sperziebonen.

Notengierst met kokos

Ingrediënten:
100 gram gierst
1 deciliter kokosmelk zonder conserveermiddel
1 ½ deciliter kippenbouillon of -fond
1 eetlepel ongezwavelde rozijnen
4 gedroogde, ongezwavelde abrikozen
mespunt kurkumapoeder
mespunt kaneel
1 plakje verse gemberwortel
2 eetlepels amandelen
2 eetlepels geraspte kokos
eventueel 1 takje peterselie Bereiding Was de gierst en doe de gierst met kokosmelk, bouillon, rozijnen, abrikozen, kurkuma, kaneel en gember in een pan en breng aan de kook. Draai het vuur zachter en laat in 15 minuten gaar worden. Hak ondertussen de amandelen fijn. Verwijder de gemberwortel en schep de amandelen met de kokos door de gierst. Knip eventueel de peterselie erboven fijn.

Gemengde rijstsalade met tofu (4 pers.)

Ingrediënten
175 gr. basmatirijst
50 gr. wilde rijst
250 gr. stevige tofu, uitgelekt en in blokjes
25 gr. ingemaakte citroen, fijngehakt (zie tip)
20 gr. verse peterselie, gesneden

Ingrediënten voor de dressing 1 teentje knoflook, geperst
4 tl. reformhoning
4 tl sap van ingemaakte citroen
1 el balsamicoazijn
1 el ongeraffineerde koudgeperste olijfolie
1 kleine rode Spaanse peper, zonder zaadjes en fijngehakt
Gomasio en versgemalen zwarte peper.

BereidingKook de basmati – en de wilde rijst in aparte pannen gaar. Bij basmati duurt dit circa 10-15 minuten en bij wilde rijst circa 45-50 minuten. Giet de rijst af, spoel hem af met koud water en giet hem weer af. Doe beide soorten samen in een grote schaal.
Klop intussen alle dressing ingrediënten in een kommetje. Voeg de blokjes tofu toe en laat de dressing intrekken als een marinade terwijl de rijst kookt.
Schep de tofu marinade, de ingemaakte citroen en de peterselie door de rijst. Breng op smaak met gomasio en peper.

Tip:
In zout ingemaakte citroenen zijn verkrijgbaar in Oosterse delicatessenzaken, op de markt en in goed gesorteerde supermarkten.

Dit gerecht is ook als lunchgerecht heerlijk.

Sperziebonengerecht met tofupesto (4 pers.)

Ingrediënten:
600 gr. biologische sperziebonen
4 sjalotten, fijngehakt
400 gr, biologische kerstomaten, gehalveerd

Ingrediënten voor de tofupesto
1 biologische tomaat, in kleine stukjes
2 teentjes knoflook, grof gehakt
30 gr. verse basilicum of ½ bosje verse peterselie, harde steeltjes verwijderd en de rest gesneden
100 ml. koudgeperste ongeraffineerde olijfolie
150 gr. zachte tofu
scheutje biologische citroensap
50 gr. gemalen amandelen
kruidenzout en versgemalen zwarte peper.

Bereiding Maak eerst de pesto door de tomaat en knoflook in een keukenmachine te pureren tot een gladde massa. Voeg de overige ingrediënten toe en meng tot de saus glad en romig is.
Stoom de sperziebonen in maximaal 20 minuten beetgaar.
Verhit wat olijfolie in een koekenpan boven zacht vuur en roerbak de sjalotten in 4 minuten zacht. Doe de gestoomde bonen en kerstomaten bij de pesto. Meng goed door elkaar heen en serveer het gerecht warm of koud met gekookte quinoa of pompoenpuree.

Spinazie met gebakken seitan (2 personen)

Ingrediënten:
90 gram seitan (natuurwinkel)
1 rode ui
450 g diepvries spinazie (ontdooid) of verse spinazie
40 g geroosterd sesamzaad
klontje roomboter
scheutje koudgeperste olijfolie Bereiding Snij de seitan in kleine stukjes (het vocht laat u weglopen). Vries wat u niet gebruikt in potjes of doosjes in. Schil het uitje en snij deze in kleine stukjes. Bak het klein gesneden uitje in een koekenpan glazig. Doe er dan de klein gesneden seitan bij. Zet het gas niet te hoog.
Doe de spinazie in een zeef en druk het vocht er met een lepel uit. Doe in een steelpannetje en klontje boter. Als dit gesmolten is kan de spinazie erbij in. Regelmatig roeren!!
Is de spinazie door en door warm voeg er dan het geroosterde sesamzaad aan toe. Laat dit nog goed roerende doorwarmen.

Saté van tofu (2 personen)

Ingrediënten:
½ blok tofu
2 eetlepels sojasaus zonder suiker ( Tamari; natuurwinkel)
Indische kruidenpoeder zonder glutamaten (natuurwinkel)
1 kleine rode paprika
1 kleine groene paprika
satéstokjes Bereiding Grill op hoogste stand voorverwarmen. Tofu in blokjes snijden. In een schaal sojasaus, de kruidenmix en blokjes tofu minimaal 2 uur laten marineren. Snij de paprika’s in grotere stukken. Prik de tofu en de paprika om en om aan de satéstokjes en laat ze onder de grill in ca. 10 minuten bruin worden. Af en toe keren.

Gegrilde victoriabaars filet met zilvervliesrijst (4 pers)

Ingrediënten:
4 victoriabaars filets (150 g elk)
1 citroen
4 eetlepels koudgeperste olijfolie
200 – 240 gram zilvervliesrijst
½ rode ui, gesnipperd
paprika’s (450 g ), in repen gesneden
2 eetlepels fijngehakte peterselie
1 eetlepel fijngehakte verse munt
zout eventueel

Bereiding Kook de zilvervliesrijst volgens de verpakking gaar. Pel de ui en snipper hem heel fijn. Schep 2 eetlepels olijfolie, de gesnipperde ui, de peterselie en munt door de gare zilvervliesrijst. Voeg evt. zout naar smaak toe.

Snijdt de paprika’s in repen. Spoel de victoriabaarsfilets af onder koud water. Dep ze goed droog. Pers de citroen uit. Bestrijk ze met 1 eetlepel citroensap en 2 eetlepels koudgeperste olijfolie en laat ze ca. 5 minuten liggen.
Verwarm de grill voor op de hoogste stand. Bekleed een bakplaat met aluminiumfolie.

Leg de victoriabaars filets met de donkere kant naar boven naast elkaar op de bakplaat en schuif ze ca. 10 cm onder de hete grill. Rooster de filets in ca. 2 minuten lichtbruin en net gaar.

Schep eerst de zilvervliesrijst in het midden op 4 borden. Leg de gegrilde victoriabaars filet erop. Leg de repen paprika rond de zilvervliesrijst.

Gemengde groenten uit de oven ( 3 personen)

Ingrediënten:
1 rode paprika
1 gele paprika
1 prei
1 courgette
1 rode ui
1 winterpeen
Kruidenzout (natuurwinkel)
1 theelepel lavas
1 eetlepel geroosterde sesamzaadjes Bereiding Verwarm de oven voor op 200 graden. Snij de paprika door midden en snij deze in dunne reepjes. Snij de prei in smalle ringetjes en was deze zorgvuldig. Was de courgette en snij deze in kleine blokjes. Schil de ui en snij deze in kleine stukjes. Was de winterpeen goed en snij ze in kleine blokjes. Vet een ovenschaal lichtjes in. Vermeng de groente en doe deze in de ovenschaal. Voeg kruidenzout en lavas toe. Strooi de sesamzaadjes over de groente. Leg de deksel op de schaal of maak een deksel van aluminiumfolie.
Laat de groente in 20 minuten in de oven garen.

Groetenspiesjes (3 personen)

Ingrediënten:
1 courgette
1 aubergine
1 rode paprika
scheutje olijfolie
1 theelepel tijm
peper
zout Bereiding Was de aubergine en courgette en snij ze in stukken. Snij de paprika’s in niet al te kleine stukjes. Steek de groenten om en om aan barbecue spiesen of satéstokjes. Bestrijk de spiesen met olijfolie en bestrooi ze met tijm, peper en zout. Rooster de spiesen onder de grill in ca. 10 minuten lichtbruin en gaar.

Tofu-paprika spiesen (2 pers.)

Ingrediënten
250 gr. stevige tofu
50 gr. droog geroosterde amandelen
2 rode biologische paprika’s
2 groene biologische paprika’s

Bereiding
Dep de tofu droog op keukenpapier en snijd hem in kleine blokjes. Maal de amandelen in een keukenmachine en leeg deze boven een bord. Wentel de blokjes tofu door de gemalen amandelen om ze ermee te bedekken.
Verwarm de grill voor op de middelste stand. Snijd de paprika’s doormidden, verwijder de zaadlijsten en snijd ze in grote stukken. Rijg de stukken paprika en de blokjes tofu aan vier lange prikkers en leg deze op een met folie bedekt grillrooster.
Gril de spiesen 10-12 minuten of tot de paprika en amandelen beginnen te bruinen en keer ze regelmatig. Leg de spiesen op warme borden en serveer ze meteen.

Knolselderij plakken met geitenkaas (4 personen)

Ingrediënten:
4 plakjes knolselderij
4 plakjes geitenkaas
4 takjes peterselie Bereiding Bedek een ovenplaat met bakpapier. Verwarm de oven voor op 250 graden. Snij de knolselderij in 4 plakken van een ½ centimeter. Schil en was de plakken en leg ze op de ovenplaat. Leg over elke plak knolselderij een plak geitenkaas. Leg over elke plak een deksel van aluminiumfolie.
Plaats de ovenplaat in het midden van de oven. Na 15 minuten is de knolselderij gaar en de kaas gesmolten. Haal de knolselderij plakjes uit de oven en garneer ze eventueel een klein takje gewassen peterselie.

Linzenschotel (2 personen)

Ingrediënten:
65 g blonde linzen
1 ui
1 rode paprika
1 courgette
1 theelepel bonenkruid
scheutje koudgeperste olijfolie
1 theelepel lavas Bereiding Kook de blonde linzen 15 min. Pel de ui en snij kleine stukjes. Snij de paprika’s ze in niet al te kleine stukjes. Was de courgette en snij de uiteinden er vanaf. Snij de courgette in dobbelsteentjes. Doe de olijfolie en in de wok en begin eerst de ui te bakken.
Doe als deze verkleuren is de paprika erbij. Daarna pas de courgette. Strooi er een beetje lavas overheen en roer alles goed door elkaar. Giet de linzen af. Als laatste gaan de linzen in de wok en roer alles nog eens voorzichtig door.

Paprika gevuld met broccolipuree (3 personen)

Ingrediënten:
500 g aardappels
500 g broccoli
1 rode paprika
1 groene paprika
kruidenzout
½ dl melk of havermelk of sojamelk of rijstemelk
klontje roomboter
1 eetlepel geroosterd sesamzaad Bereiding Verwarm de oven op 200 graden. Borstel de aardappelen in de schil (biologisch!) schoon en snij ze in stukken. Kook de aardappels 10 minuten in een pan met water en kruidenzout of stoom ze 15 minuten in een stoompan. Maak intussen de broccoli schoon en snijd de stengels in plakjes. Voeg de broccoli aan de aardappelen toe en kook ze in nog eens 5 minuten halfgaar.
Halveer intussen de paprika’s, verwijder de zaadjes en zaadlijsten. Kook de paprikahelften ongeveer 5 minuten in ruim water met kruidenzout. Laat ze in een vergiet uitlekken.
Giet de aardappels met broccoli af en stamp deze fijn. Roer de boter en zoveel melk erdoor dat er een stevige puree ontstaat. Vul de paprika helften met broccolipuree en zet ze in de oven.
Strooi het sesamzaad erover en laat de gevulde paprika’s in ongeveer 10 min. gaar worden

Pompoenplakjes (2 personen)

Ingrediënten:
300 g pompoen
3 eetlepels tahin (natuurwinkel)
1 theelepel lavas Bereiding Verwarm de oven voor op 200 graden. Schil de pompoen of was hem grondig schoon. Verwijder de pitten. Bekleedt een ovenplaat met bakpapier. Snijdt de pompoen in dunne plakjes van ½ cm. Leg de plakjes op de ovenplaat. Smeer de plakjes aan de bovenzijde in met tahin. Zet de ovenplaat in het midden van de oven.
Laat de pompoen plakjes in 10 minuten gaar worden. Haal de pompoen plakjes uit de oven en garneer ze eventueel met lavas.

Prei met taugé (2 personen)

Ingrediënten:
1 prei
100 g taugé
2 eetlepels Tamari of shoyu (natuurwinkel)
Indische kruidenmix zonder glutamaat (natuurwinkel)
scheutje koudgeperste olijfolie Bereiding Prei klein snijden en grondig wassen om al het zand te verwijderen. Taugé wassen. Zet de wok op het vuur en doe er een scheutje olijfolie bij met kruidenzout en sojasaus. Als de olie warm is dan de gewassen en in de zeef uitgelekte prei toevoegen. Voeg als de prei gaar is op het laatste moment de gewassen en uitgelekte taugé toe, zodat deze knapperig blijft.

Literatuur en links:

Specifieke recepten volgens de 5 elementenleer voor de lever- , spijsvertering- en nierenergie kunt u vinden op de site www.energieherstelplan.nl. Op deze site vindt u ook meer informatie over het kookboek Energieherstelplan.

Privacy instellingen

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. In de instellingen kunt u zelf kiezen welke cookies u wilt toestaan of wilt weigeren.

Privacy verklaring | Sluit
Instellingen