skip to Main Content
Groot kenniscentrum met meer dan 1000 artikelen over gezondheid!

Koemelk bevat andere caseïne dan geiten-, schapen- en paardenmelk constateert professor Keith Woodford en staat in verband met meerdere ziekten. Koemelk heeft ongeveer 32 gram eiwit, waarvan 82% caseïne en 18% wei. Ontdekt tot nog toe zijn 4 subklasse caseïne; alfa-s1-, alfa-s2-, bèta- en kappacaseïne. De caseïne uit koemelk bestaat voornamelijk uit 25-30% bètacaseïne. Van dit laatste type caseïne zijn 13 genetische varianten gevonden, waarvan type A1 en A2 het meeste voor komt. De meeste koeien (75%) in de wereld (ook in Nederland) produceren A1 melk. Guernsey en Jersey koeien produceren A2 melk. Geiten- en schapenmelk bevatten bètacaseïne type A2.

A1 melk veroorzaakt ziekten

Type A1 melk wordt door professor Keith Woodford van Lincoln University Christchurch in verband gebracht met o.a ischemische hartziekten, aderverkalking, juveniele diabetes, koemelk intolerantie, autisme, schizofrene, ziekte van Crohn en wiegendood. Professor Woodford heeft in zijn boek ‘Devil in the milk’ de uitkomsten van meer dan 100 wetenschappelijke studies (epidemiologie, biochemie, farmacologie, immunologie, dierenonderzoek, klinisch onderzoek) over de hypothese van de A1 en A2 melk bij elkaar gebracht. In Australië en Nieuw Zeeland is sinds 2003 A2 melk op de markt.

Waarom is A1 melk schadelijk?

Type A1 en A2 melk hebben bijna dezelfde aminozuursamenstelling. Ze verschillen echter op 1 specifieke plek. De een heeft daar het aminozuur histidine zitten en de ander proline. Uit onderzoek blijkt dat een enzym (elastase) uit de pancreas, de bètacaseïne A1 op de histidineplek kan splitsen. Daarbij wordt de peptide BCM-7 (betacasomorfine-7)er af gehaald. Dit proces gebeurt niet bij het A2 type. Het in het spijsverteringskanaal vrijgekomen BCM-7 is een zeer krachtige opioid en oxidant en wordt gezien als de boosdoener bij veel klachten. Als een soort ‘007 agent’ (BCM-7) passeert het de darmwand en komt in de bloedcirculatie terecht. Vooral bij kleine kinderen en volwassenen met een zwakke darmflora, verhoogde doorlaatbaarheid van de darmen (leaky gut syndrome)heeft het vrij spel.

A1 melk en gedrag

Onderzoekers hebben aangetoond dat deze opiaat-achtige peptide BCM-7 in de hersenen bij ratten wordt opgenomen in gebieden die te maken hebben met horen, zien en communicatie. Het gedrag van de ratten deed denken aan bepaalde gedragingen bij autisme en schizofrenie. Bij mensen is de aanwezigheid van BCM-7 in bloed en urine geassocieerd met symptomen van autisme en schizofrenie. Deze peptide kan direct histamine vrijmaken uit perifere leukocyten. Tevens kan het zich binden aan opioidreceptoren in het afweersysteem, hormoonsysteem en zenuwstelsel.

Commentaar NDN

Geiten-, schapen en paardenmelk kan een alternatief zijn voor diegene die geen type A1 melk willen gebruiken vooral bij een verhoogde (erfelijke) kans op ziekten die hiermee in verband worden gebracht. Het is te hopen dat er snel meer onderzoek hierover komt, om te voorkomen dat melk onze hersencellen brengt tot horen, zien en zwijgen. Zo wordt opnieuw duidelijk dat voeding bij iedereen anders verteert en andere biochemische stoffen in omloop brengt. Wordt de uitdrukking “je bent wat je eet” nu ook verrijkt met “je gedraagt je naar wat je eet”?.

Leestip.

Lees nog meer over de nadelen van melk op de site Exendo.

Literatuur en links:

Bron Arts en Apotheker;nummer 1 2008 artikel A2 melk veiliger dan A1 melk? door Selma Timmer

Referenties
Keith Woodford. Devil in the milk – illness, health and politics A 1 and A 2 milk. Limpbound, 2007. isbn:978-1-877333.70.5

Professor Warns: beware the ‘milk devil’. www.tv3.co.nz/VideoBrowseAll/HealthVideo/tabid/372/articlelD/34667/default.aspx#video

Campbell Live speaks with Keith Woordford. www.tv3.co.nz/videoBrowseAll/HealthVideo/tabid/372/articleD/34667/Default.aspx#video

Tailford KA et al. A casein variant in cow’s milk is atherogenic. Artherosclerosis. 2003;170(1):13-0.

Laugesen M et al. Ischaemic heart disease, Type 1 diabetes, and cow milk A1 beta-casein. N Z Med J 2003;116.

Kaminski S et al. Plymorphism of bovine beta -casein and its potential effect on human health. J Appl Genet.2007;48(3):189-98. http://jag.igr.poznan.pl/2007-Volume-48/3/abstracts/394.html

Eliott RB et al. Type 1 (insulin-dependen) diabetes mellitus and cow milk: casein variant consumption. Diabetolo-gia 1999;42(3);1032.

Kurek M et al, A naturally occurring opioid peptide from cow’s milk, beta-casomorphine-7, is a direct histamine releaser in man. Int Arch Allergy Immunool. 1992;97(2):115-20.

Birgisdottir BE et al. Lower consumption of cow milk protein A1 beta-casein at 2 years of age, rather than consumption among 11- to 14-year old adolescents, may expleain the lower incidence of type 1 diabets in Iceland than in Scandinavia. Ann Nutr Metab. 2006;50(3):177-83