skip to Main Content
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

Drie kleuren paprika salade (3 personen)

Ingrediënten:
1 rode paprika
1 groene paprika
1 gele paprika
6 cherrytomaatjes
een handje zonnebloempitten
dressing of mayonaise uit de natuurwinkel Bereiding Snij de paprika door midden, verwijder de zaadlijsten en snij deze in dunne ringen. Was de cherrytomaatjes en snij ze doormidden.
Schik de paprikaringen en cherrytomaatjes in een lage schaal. Strooi er een beetje zonnebloempitten over. Doe er tot slot de dressing of mayonaise over.

Komkommer met radijs, paprika en cherrytomaatjes (2 personen)

Ingrediënten:
1 komkommer
10 radijs
1 paprika
10 cherrytomaatjes
dressing of mayonaise (natuurwinkel) Bereiding Was de komkommer en snij er dunne plakjes van. Haal de radijsjes van het groen af. Was al het zand er grondig af. Snij hiervan dunne plakjes. Snij de paprika door midden, verwijder de zaadlijsten en snij deze in dunne ringen. Was de cherrytomaatjes en snij ze doormidden. Leg de komkommer plakjes op een platte schaal en garneer deze met de paprikaringen en de radijsplakjes. Doe er tot slot de dressing of mayonaise over.

Variatie: i.p.v. komkommer; krulandijvie.

Makreel salade (2 personen)

Ingrediënten:
1 kleine gestoomde makreel
1 komkommer
1 rode ui
1 ½ eetlepel mayonaise(natuurwinkel)
1 ½ eetlepel soja cuisine (natuurwinkel)
kruidenzout
peper Bereiding Maak de makreel schoon en snij hem in kleine stukjes. Schil de kommer en snij deze in kleine blokjes. Pel de ui en snij deze in flinterdunne ringen. Meng de makreel, komkommer en ui met de mayonaise en soja cuisine en maak de salade op smaak met kruidenzout en peper.

Sperciebonensalade (3 personen)

Ingrediënten:
300 g sperzieboontjes
1 courgette
1 doosje cherrytomaatjes
2 sjalotjes
½ citroen
scheutje koudgeperste olijfolie Bereiding Maak de sperzieboontjes schoon en kook deze beetgaar.
Was de courgette en snij hem in plakjes van een ½ cm. Blancheer ze 1 minuut in kokend water. Was de cherrytomaatjes en snij ze doormidden. Snipper de sjalotjes heel klein.
Pers de halve citroen uit en roer deze door de olijfolie heen. Doe de sperzieboontjes en de courgette in een schaal en schep er de dressing door als ze nog warm zijn. Voeg, als dit afgekoeld is de halve cherrytomaatjes en de gesnipperde sjalotjes aan toe.

Witlof met 3 kleuren paprika en een tofu-tahindip

Ingrediënten voor de dipsaus
1 teentje knoflook
1 lente uitje
2 eetlepel fijngehakte verse bieslook, peterselie, selderie
Tamari
½ blok tofu
1 eetlepel koudgeperste walnotenolie
circa 50 ml bronwater zonder koolzuur
1 eetlepel citroensap
2 eetlepels tahin (natuurwinkel)

Bereiding witlof en paprika Meng 2 tot 3 stronken schoongemaakte en klein gesneden biologische witlof, rode, gele en groene paprika door elkaar.

Bereiding dipsaus Hak de knoflook in kleine stukjes of pers het uit een knoflookpers. Roer de tofu, tahin en citroensap door elkaar heen. Voeg langzaam de walnotenolie toe. Roer de moes glad en voeg de verse kruiden toe. Maak op smaak met wat tamari. Schenk als laatste de dipsaus over de groenten en leg ter garnering wat peterselie er bovenop

Wortelsalade (2 personen)

Ingrediënten:
120 gram worteltjes
60 gram bleekselderij
45 gram hazelnoten
½ theelepel gedroogde bieslook
2 eetlepels dressing van koudgeperste walnotenolie (natuurwinkel) en verse grapefruitsap Bereiding De worteltjes schrappen en in blokjes snijden. De bleekselderij wassen en in dunne schijfjes snijden. Was de paprika en snij deze in kleine blokjes. De wortel, bleekselderij en paprika in een schaal doen en de hazelnoten toevoegen. Roer de bieslook door de dressing van olie en grapefruitsap en giet deze over de salade. Het geheel goed mengen

Variatie: koudgeperste pompoenolie (natuurwinkel)

Tonijnsalade (2 personen)

Ingrediënten:
1 klein blikje tonijn in water (merk Fontaine; natuurwinkel)
1 vleestomaat
½ rood ui
1½ eetlepel mayonaise (natuurwinkel)
1½ eetlepel soja cuisine (natuurwinkel)
2 eetlepel versgehakte peterselie
kruidenzout
peper Bereiding Laat de tonijn uitlekken. Was de tomaat en snij deze in kleine blokjes. Pel de ui en snij deze in flinterdunne ringen. Meng de tonijn, vleestomaat en ui met de mayonaise en soja cuisine en maak de salade op smaak met kruidenzout en peper.
Variatie: sardines (merk: Fontaine; natuurwinkel)

Literatuur en links:

Specifieke recepten volgens de 5 elementenleer voor de lever- , spijsvertering- en nierenergie kunt u vinden op de site www.energieherstelplan.nl. Op deze site vindt u ook meer informatie over het kookboek Energieherstelplan.

Privacy instellingen

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. In de instellingen kunt u zelf kiezen welke cookies u wilt toestaan of wilt weigeren.

Privacy verklaring | Sluit
Instellingen