skip to Main Content
Groot kenniscentrum met meer dan 1000 artikelen over gezondheid!

Gevulde avocado met garnalen (2 personen)

Ingrediënten
ca 2 eetlepels citroensap
gomasio (sesamzout) (natuurwinkel)
versgemalen peper
2 eetlepels koudgeperste pompoenolie (natuurwinkel)
1 eetlepel fijngehakte dille
100 gram Hollandse of Noorse garnalen
1 rijpe avocado Bereiding Meng in een kommetje een eetlepel citroensap met een beetje gomasio en peper. Klop de olie erdoor tot een samenhangend sausje.  Schep de dille en de garnalen er doorheen. Halveer vlak voor het serveren de avocado, verwijder de pit en besprenkel het vruchtvlees meteen met citroensap. Zet de avocadohelften op bordjes en schep de garnalen met het sausje erin.

Bleekselderij met cherrytomaatjes (3 personen)

Ingrediënten:
6 stengels bleekselderij
12 cherrytomaatjes

Bereiding Haal 6 stengels bleekselderij van de stronk bleekselderij. Was deze heel grondig schoon zodat al het zand eruit is.  Snij de stengels over de lengte in dunne reepjes.  Was de cherrytomaatjes en snij ze door midden.
Doe alle ingrediënten in een grote kom en doe er de dressing of mayonaise (natuurwinkel) overheen.

Brandnetelsoep (recept voor 4 personen)

Ingrediënten:
1 grote ui
1 teentje knoflook
2 biologische aardappel
Olijfolie
Zout en peper of groentebouillon poeder uit de natuurwinkel
1 grote bos brandnetelscheuten
4 eetlepels gare gierst (20 minuten gaar gekookt)
4 eetlepels biologische havervlokken
1,5 dl. Sojacuisine

Bereiding Pel de ui en knoflook, schil de aardappelen en snij alles zeer klein. Fruit dit alles 3 tot 4 minuten in wat koudgeperste olijfolie in een grote pan. Knip met een schaar de stelen van de brandnetelscheuten af (gebruik handschoenen!), was ze grondig en doe ze in de pan. Vul de pan bij met ongeveer 1 liter water, breng alles aan de kook en kook de soep 15 minuten of totdat de aardappelen gaar zijn. Meng de soep in een mixer, doe ze terug in de pan en warm de soep langzaam weer op. Voeg de gare gierst en havervlokken toe en maak de soep op smaak met peper, zout of groentebouillon poeder en soja cuisine.

Bioactieve cocktails

De groep bioactieve stoffen wordt dankzij voortdurend onderzoek steeds groter. Een groot aantal van die stoffen hebben een antioxidantwerking. Antioxidanten beschermen het lichaam tegen vrije radicalen en andere schadelijke stoffen, die in het lichaam vrijkomen als gevolg van allerlei oxidatiereacties. Bioactieve stoffen zoals flavonoiden, lycopeen, bèta-cryptoxanthine, luteïne, zeaxanthine, bètacaroteen ect, geven niet alleen kleur aan het voedsel, maar ook aan ons leven. De manier waarop ze met elkaar samenwerken maakt dat we weer met vernieuwde energie verder kunnen.

Anti griep Cocktail 1
Bij elkaar mengen:
100 cc vlierbessen oersap (natuurvoedingswinkel)
1 theelepel vitamine C poeder (in estervorm)
Afgekoelde groene thee 200 cc met daarin een theelepel honing opgelost
5 propolis druppels (natuurvoedingswinkel)

Anti griep Cocktail 2 In de mixer mengen:
2 bolletjes stemgember met 1 eetlepel sap
200 cc getrokken vlierbessenthee
1 theelepel perendiksap

Bio Yogo Cocktail
Bij elkaar mengen:
Biologische yoghurt 150 cc
1 eetlepel biologische duindoornelixer (natuurvoedingswinkel)
50 cc bosbessen oersap (natuurvoedingswinkel) Darm-Cocktail 1
Bij elkaar mengen:
200 cc thee trekken van een zakje Vata thee en een zakje kamille (of kamille bloemen)
50 cc Bosbessen oersap (natuurwinkel)

Darm- Cocktail 2
Bij elkaar mengen:
200 cc water met daarin opgelost kuzu 1 eetlepel (natuurwinkel)
100 cc Bosbessen oersap (natuurwinkel)

Duindoorn-bosbes cocktailBij elkaar mengen:
Biologische duidoornelixer 1 eetlepel (natuurvoedingswinkel)
Biologische bosbessen oersap 50 cc (natuurvoedingswinkel)
200 cc bronwater zonder koolzuur

Gember limoen cocktail 100 cc uitgeperste limoen
100 cc Vatathee
1 theelepeltje honing

Happy color hour CocktailBiologische bevroren rode vruchten mix (uit de diepvries in de natuurvoedingswinkel). De Cocktail bestaat uit: bosbessen, bramen, frambozen, rode bessen.
In de mixer mengen met warme Yoghithee.(natuurvoedingswinkel)

Rode banaan yoghurt
Bij elkaar mengen:
Thee getrokken van een zakje Cherry Berry Celestial (150 cc)
1 biologische banaan
100 cc yoghurt of soyayoghurt
Variatie: appel cinnamon thee.

Falafal met Hummus (4-6 personen)

Ingrediënten voor de falafal
2 el ongeraffineerde olijfolie
2 grote biologische uien, fijngesnipperd
3 teentjes knoflook, geperst
500 gr. stevige tofu, uitgelekt
200 gr. verse volkoren broodkruim
15 gr. verse peterselie, fijngehakt
1 el koudgeperste sesamolie
3 el sojasaus zonder suiker (natuurwinkel)
50 gr.sesamzaad, geroosterd
2 tl gemalen komijn zonder glutamaat (natuurwinkel)
1 el gemalen kurkuma (geelwortel)
4 el tahin (zie tip)
sap van 1 biologische citroen
½ tl cayennepeper zonder glutamaat (nauurwinkel)

Ingrediënten voor de hummus 150 gr. gedroogde biologische kikkererwten of uitgelekt uit een glazen potje. (natuurwinkel)
sap van2 biologische citroenen
2 teentjes knoflook, in plakjes gesneden
2 el ongeraffineerde koudgeperste olijfolie
een snufje cayennepeper
150 ml tahin (natuurwinkel)
kruidenzout en versgemalen zwarte peper
extra olijfolie en cayennepeper
bladselderie voor de garnering

Bereiding van de hummus Doe voor de hummus de kikkererwten in een kom, schenk er voldoende koud water op om ze te bedekken en laat ze een nacht weken. Laat de kikkererwten uitlekken en doe ze in een pan. Voeg vers koud water toe om ze te bedekken, breng het water aan de kook en kook de bonen 10 minuten op een hoog vuur. Zet het vuur lager en laat ze 1 – 1 ½ uur doorkoken tot ze gaar zijn. (Als de kikkererwten al wat langer liggen, moet u ze soms langer koken.) Giet ze af.
U kunt ook als u weinig tijd heeft een glazen pot kikkererwten nemen.

Verwerk de kikkererwten in een keukenmachine tot een gladde massa. Voeg citroensap, knoflook, olijfolie, cayennepeper en tahin toe en meng alles tot een gladde en romige puree.
Breng de kikkererwtenpuree (humus) op smaak met kruidenzout en peper en serveer deze in een schaal. Voeg wat olijfolie en cayennepeper toe en garneer de hummus met enkele takjes peterselie.

Bereiding van de falafel
Verhit de plantaardige olie in een grote koekenpan en fruit de ui en knoflook 2-3 minuten op matig vuur. Houd het mengsel apart en laat het iets afkoelen. Verwarm de oven voor op 180 C. Meng de resterende ingrediënten voor de falafel in een grote kom en roer het uimengsel erdoor.
Maak van het mengsel balletjes van 2,5 cm in doorsnee en leg ze op een ingevette bakplaat. Bak ze 30 minuten of tot ze van buiten krokant zijn, maar van binnen nog vochtig zijn.
Serveer de hummus met de hete falafel aan cocktailprikkers.

TipTahin, een pasta gemaakt van sesamzaad is te koop in de meeste supermarkten en natuurvoedingswinkels. Roer voor gebruik de olie die door het staan aan de oppervlakte komt er goed door.
U kunt de tofu ook in een keukenmachine of met een staafmixer tot een gladde puree malen voor u hem met de andere ingrediënten mengt.

Kruidenboters

Bieslook-citroenboter
Meng 100 gram zachte biologische roomboter met de fijngeraspte schil van een halve goed gewassen biologische citroen, 1 eetl. gehakte bieslook en citroensap naar smaak.

Dilleboter
Meng 100 gram zachte biologische roomboter met 1 hardgekookte eidooier, 2 eetl. gehakte dille en citroensap naar smaak.

Knoflookboter
Meng 100 gram zachte biologische roomboter met 2 geperste teentjes knoflook, 1 eetl. gehakte peterselie en een beetje citroensap.

Mierikswortelboter
Meng 100 gram zachte biologische roomboter met 2 eetl. gehakte mierikswortel (potje), 1 eetl. gehakte bieslook en citroensap naar smaak.

Mosterdboter
Meng 100 gram zachte biologische roomboter met 1 theel. mosterd zonder suiker (natuurwinkel), 1 theel. citroensap en 1 eetl. gehakte peterselie.

Notenboter (notencrème)
Meng 100 gram zachte biologische roomboter met 1 eetlepel gemalen verse noten (amandelen en/of hazelnoten en/of walnoten) met 1 eetlepel gehakte waterkers of peterselie en voeg een beetje citroensap of grapefruitsap toe.

Provinçiaalse olijvenboter
Meng 100 gram zachte biologische roomboter met 2 eetl. fijngehakte zwarte biologische olijven en 1 theel. fijngehakte provinçaalse kruiden (tijm, rozemarijn, basilicum). Voeg citroensap naar smaak toe.

Ravigoteboter
Meng 100 gram biologische zachte boter met 1 fijngehakte sjalot en 1 eelt. gehakte peterselie, kervel, dragon en bieslook en voeg citroensap naar smaak toe.

Sambalboter
Meng 100 gram zachte biologische roomboter met 1 theelepel sambal zonder suiker (natuurwinkel) en 1 theelepel tahin (natuurwinkel), voeg wat citroensap toe.

Tomaat-basilicumboter
Meng 100 gram zachte biologische roomboter met 1 eetl. tomatenpuree zonder suiker(natuurwinkel),1 eetl. gehakte basilicumof
meng 1 eetl. gehakte gedroogde tomaten en een eetl. pesto door door de roomboter.

Serveer de kruidenboter met suikervrije speltcrackers of suikervrij roggerondjes. Maak het geheel af door een plukje kiemgroenten(alfalfa of erwt-asperge- of rodekool- of broccolikiemen) op de besmeerde crackers of roggerondjes te doen. Zie kiemgroenten elders op site bij het onderdeel Achtergrondartikelen.

Yoghurt plus

Ingrediënten:
200 cc sojayoghurt naturel of geiten- of schapenyoghurt
4 gewelde ongezwavelde abrikozen
1 eetlepel gehakte verse walnoten
1 theelepel geroosterd sesamzaad Bereiding Meng alle ingrediënten door elkaar heen en garneer het geheel door er de geroosterde sesamzaad over heen te strooien.

Literatuur en links:

Referentie:

John K. Ashby. Living Color. Wellness Foods Europe, no 1 April/May 2004

Lillian Langseth. Oxidants, antioxidants and desease prevention. Ilsi Europe Monographe Series. ISBN 0-944398-52-9

Patrick Holford. The optimum nutrition cookbook. ISBN 0-7499-2170-6

Bestel ‘The Optimum Nutrition Cookbook’ bij Bol.com

Specifieke recepten volgens de 5 elementenleer voor de lever- , spijsvertering- en nierenergie kunt u vinden op de site www.energieherstelplan.nl. Op deze site vindt u ook meer informatie over het kookboek Energieherstelplan.

Privacy instellingen

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. In de instellingen kunt u zelf kiezen welke cookies u wilt toestaan of wilt weigeren.

Privacy verklaring | Sluit
Instellingen