skip to Main Content
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

Gezonde groene smoothie recepten

Groente- en fruitsappen: dubbel gezond

Het eten van groenten en fruit is heel belangrijk om gezond te blijven. Ze bevatten veel vitamines en mineralen, antioxidanten en vezels die essentieel zijn voor een gezond lichaam. Niet iedereen haalt de aanbevolen hoeveelheid van 300 gram tot 500 gram groenten en 2 tot 4 stuks fruit.

Hoe kunt u de consumptie van groenten en fruit verhogen ?

De NutriBullet op Bol.comDoor verse sappen te maken! Niet alleen fruit wordt hiervoor gebruikt, maar vooral veel groenten. Groenten bevatten minder suikers, dus minder calorieën en veel gezonde stoffen voor het lichaam. Groentesappen geven daardoor minder bloedglucose schommelingen waardoor u ook minder honger krijgt na het drinken hiervan. Fruitsappen geven sneller hongergevoel door de natuurlijke vruchtensuikers. Een combinatie van groenten en fruit is niet alleen lekker fris, maar geeft ook minder bloedglucose schommelingen.

Er kan wel een nadeel aan een mix van fruit- en groentesap zitten, namelijk gisting in de buik dat een opgeblazen gevoel kan geven.
Ook kunnen sommige mensen het er erg koud op krijgen. Groente- en fruitsappen hebben thermisch een verkoelende werking. Dit is op te vangen door het drinken van Vata kruidenthee of het toevoegen van gember en zwarte peper. Beide hebben een thermische verwarmend effect.

Kies het beste

Neem zoveel mogelijk biologische ingrediënten zodat uw lever zich helemaal kan richten op het ontgiften van uw opgeslagen gifstoffen en zich niet hoeft bezig te houden met het ontgiften van de bestrijdingsmiddelen die aanwezig zijn op de groenten en fruit.

Sapcentrifuges

Bol.com verkoopt vele goede sapcentrifuges. Ook de NutriBullet is een aanrader.

Saprecepten

Hier volgen een aantal recepten voor de groenten en fruitsappen. Het enige dat u nodig heeft is een sapcentrifuge, blender en/of citruspers.

Detoxsap met wortels en druiven

Dit sap ontgift en zuivert het lichaam.

Ingrediënten:
1 stengel selderij, 300 g wortels, 150 g witte druiven, paar grote takken, peterselie.
Nodig: Sapcentrifuge, mes

Bereiding Hak de groenten in stukken en doe de helft in een sapcentrifuge met de druiven erbij. Voeg dan de peterselie toe en daarna de andere helft van de groenten. Drink het sap direct op.
Variatie: 150 gram rode druiven of 150 gram appel .

Oranje bittertje

Dit sap ontgift en zuivert het lichaam, voedt de lever en is rijke aan vitamine A en inuline.(witlof).

Ingrediënten:
1 stronk witlof, 300 g wortels, 150 g abrikozen, paar grote takken, peterselie.
Bereiding Hak de groenten in stukken en doe de helft in een sapcentrifuge met de abrikozen erbij. Voeg dan de peterselie toe. Drink het sap direct op.

Rode bieten topper

Dit sap is rijk aan anthocyanen

Ingrediënten:
200 g bieten (rauw), 1 wortel, 1 grote sinaasappel, 50 g spinazie
Nodig: Sapcentrifuge, mes
Bereiding Hak de bieten in stukken en hak de wortel grof. Snijd de schil van de sinaasappel en hak deze in partjes. Doe deze ingrediënten in de sapcentrifuge en voeg de spinazie toe. Drink het sap direct op.

Slaapmutsje

Dit sap is goed voor een heerlijke nachtrust. In bananen en sla zitten stoffen die ervoor kunnen zorgen dat u goed inslaapt. Kamille is een rustgevend kruid.

Ingrediënten:
1 zakje kamillethee, 100 g ijsbergsla, 1 banaan, sap van een ½ citroen
Nodig: Blender, mes, waterkoker
Bereiding Leg het theezakje 10 minuten in 150 ml gekookt water. Haal vervolgens het theezakje uit het water. Snij de banaan in stukken en doe deze in de blender. Voeg de sla toe en maal het geheel glad. Voeg dan het citroensap en de thee toe en mix het geheel kort glad. Drink de sap direct op.
Variatie: neem i.p.v. kamille Vatathee. Om de werking nog sterker te maken kunt u thee maken van het slaapmutsje of 10 homeopathische druppels van het slaapmutsje toevoegen.

Zuurkool- Venkel

Dit sap heeft een antibacteriële werking door de kool en zuivert het lichaam door de venkel en appel. Venkel zorgt voor een heerlijke anijsachtige smaak van het sap.

Ingrediënten:
1 pot Eden zuurkool, ½ venkelknol, 2 appels, 1 el citroensap
Nodig: Sapcentrifuge, mes
BereidingSnijd de kool, venkel en appel in grove stukken en verwerk ze tot sap in de sapcentrifuge. Voeg vervolgens het citroensap toe en roer dit door het mengsel. Drink het sap direct op.

Kindersmoothie met bosbessen

Recept voor 1 kind
Ingrediënten: 100 gram (biologische) bosbessen (vers of diepvries), ½ (biologische) banaan, 100 ml water, 6 schepjes Nanny care geitenmelk (blik 400 gram, firma Vitals) , plakje verse gemberwortel van 0,5 cm

BereidingDoe alle ingrediënten, behalve de gember in een mengkom. Rasp de gember en knijp de gemberrasp uit boven de mengkom. Mix nu met een blender of staafmixer tot een romige, gladde drank.  Neem voor kinderen tot 12 maanden Nanny Care geitenmelk Zuigelingenvoeding. Neem voor oudere kinderen de Nanny Care peutergeitenmelk. Kunt u geen bosbessen krijgen, dan kunt u ook ongezoet bosbessensap nemen. Vervang dan de bosbessen door 150 ml ongezoet bosbessensap, neem een hele banaan in plaats van een halve en laat het water weg. Ook lekker met een snufje kaneel.

Variatietip: vervang de bosbessen door de Vlierbessendrank van Natufood Vitaal.

Literatuur en links:

Specifieke recepten volgens de 5 elementenleer voor de lever- , spijsvertering- en nierenergie kunt u vinden op de site www.energieherstelplan.nl. Op deze site vindt u ook meer informatie over het kookboek Energieherstelplan.

Bestel ‘Het Energie Herstelplan’ bij Bol.com

Zie ook www.nannycaregeitenmelk.nl.

Privacy instellingen

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. In de instellingen kunt u zelf kiezen welke cookies u wilt toestaan of wilt weigeren.

Privacy verklaring | Sluit
Instellingen