skip to Main Content
Groot kenniscentrum met meer dan 1000 artikelen over gezondheid!

Systeembiologische benadering

Cybernetica is de wetenschap die zich bezighoudt met besturing van biologische en mechanische systemen met behulp van terugkoppeling (feedback). Systeembiologisch onderzoek bestudeert biologische processen als deel van het gehele biologische systeem.

De essentie van systeembiologie is te achterhalen hoe deelsystemen op verschillende niveaus samenwerken en elkaar beïnvloeden. In de systeembiologie gaat het niet alleen om de functie van al deze componenten, maar vooral ook om de dynamische interacties tussen al deze componenten.

Een niet optimaal functionerende lever die vaak daaraan ten grondslag ligt, wordt jammer genoeg dikwijls vergeten. “Het verschil tussen een gezonde lever en een gezond leven is slechts één letter. Toch scheelt dat een heel alfabet aan ziekten.”
De lever is bij chronische klachten altijd betrokken. Geen wonder dat in de Traditionele Chinese Geneeskunde en de Ayurveda zo veel aandacht besteedt wordt aan de conditie ervan.

Mens en natuur staan steeds meer onder druk en putten beiden uit hun reserves. Mens en natuur bevinden zich in een belastende kringloop van schadelijke stoffen en belastende prikkels, zoals licht, geluid, geur, straling en stress. De natuur heeft ons altijd voorzien van een breed scala aan voedingstoffen. Milieuvervuiling, industriële landbouwmethoden, vervoer, bewerkings- en bereidingsmethoden zorgen voor het teruglopen van deze krachtige voedingsbron.

Er is voedsel genoeg om geen gebreksziekten te hebben, maar te weinig goede kwaliteit om er optimaal mee te functioneren. Een nieuwe natuurlijke voedingsaanpak brengt u weer in aanraking met de kracht uit de (eigen) natuur. Een voedingsaanpak die wij benaderen vanuit diverse systemen. Wanneer de aanpak ook nog gecombineerd wordt met kennis van de constitutieleer vanuit de Ayurveda, de functionele geneeskunde (orthomoleculaire benadering), de inzichten uit de Chinese geneeskunde, Antroposofie, Natuurgeneeskunde en de leverbiotransformatie (leverontgifting) dan kunnen (voeding)adviezen nog meer op maat gemaakt worden voor mensen. Daarin wordt ook meegenomen bloeduitslagen van de nutriëntenstatus(vitaminen, mineralen, aminozuren, vetzuren), diverse soorten ontlasting-, urine- en speeksel- en harenonderzoek.

Baby- en Kindervoeding

Juist voor kinderen is goede voeding heel belangrijk. De impact op hun groei, mentale en emotionele ontwikkeling is zeer groot. In deze rubriek leest u in de loop van de komende tijden diverse artikelen, waaruit blijkt waarom dit zo belangrijk is.

Bloedsuikerontregelingen

In deze rubriek staan artikelen die verband houden met de bloedsuikerwaarden. Zoals hypoglycemie, insulineresistentie, (jeugd-)diabetes, Metabool Syndroomen natuurlijk hoe u met natuurvoeding hiermee rekening kunt houden.

Dier & Voeding

Geef de hond maar brokken, dan kan er niets misgaan. Dat is de kreet die heden ten dage heerst over de voeding van de hond. Klopt dat ook? Gaat er dan niets mis?

Hart- & Vaatziekten

Het tekort aan vitamines en mineralen, een overmaat in suikergebruik, de disbalans in vetinname samen met stress en te weinig beweging zijn enkele factoren waardoor normale lichaamsprocessen kunnen ontsporen. De gevolgen hiervan zijn onder andere overgewicht, dichtslibbing van de bloedvaten en uiteindelijk het ontstaan van hart- en vaatziekten.

Kanker & Voeding

In dit onderdeel geven wij vooral veel aandacht aan kanker. Een ziekte die een zwaar beroep doet op de immuniteit. De ziekte op zich onttrekt veel energie van het immuunsysteem, net zoals toxische tumortherapiën dit doen.

Lever

Het orgaan dat het meest onder de binnengekomen gifstoffen te lijden heeft is de lever. Dit orgaan is de vuilverwerkingsdienst van het lichaam en staat voor de taak de ruim 70.000 (!) verschillende chemische stoffen die in omloop zijn onschadelijk te maken.

Maag- en Darmziekten

Voor een goede gezondheid en weerstand zijn de darmen van groot belang. De oude uitspraak ‘de dood huist in de darmen’ die in de natuurgeneeskunde met de paplepel wordt ingegoten, is ter illustratie om aan te geven hoe belangrijk de kwaliteit van de darmen is.

Nieuwe kijk op voeding

De NDN laat u kennismaken met de hoofdstromen op het gebied van de complementaire voedingsleer. Daarvan zijn de Chinese en Ayurvedische voedingsleer de oudste onder deze stromingen, weliswaar in een modern jasje. De orthomoleculaire voedingsleer en PNI vallen onder de nieuwste stromingen.

Opleidingen & Literatuur

Er zijn zoveel boeiende opleidingen, boeken, tijdschriften en links over natuurlijke voeding en over de kracht van voeding op gezondheid dat de NDN hiervoor diverse mogelijkheden bijeen gebracht heeft.

Sportvoeding

In deze rubriek treft u artikelen aan over de relatie tussen natuurvoeding en sport. Dat kan topsport zijn, maar ook ‘gewoon’ sporten en/of bewegen. Het gebruik van pure druivensuiker of andere snelle geraffineerde koolhydraten wordt binnen de natuurlijke sportvoeding afgeraden. Ook ten aanzien van het vetgebruik, kooktechnieken en soorten vetten verschilt de visie van de NDN. Aan voedingssupplementen wordt door de NDN strengere criteria gesteld.

Vetten

Over vetten bestaan de vreemdste ideëen. Juiste, onjuiste en halve informatie worden snel door elkaar ‘geklutst’. Geen wonder dat je als lezer soms de weg kwijt raakt.

Voedingsonderzoeken

Natuurdiëtisten beschouwen voeding als ‘nutricijn’ dat, wanneer ze op een natuurlijke manier aangeboden (biologisch-dynamisch) wordt en op uw individuele situatie, conditie en constitutie (aanleg van uw gestel) afgestemd is, zeer krachtig uitwerkt.

Voedingswijzer

Hier vindt u artikelen over allerlei algemene onderwerpen gerelateerd aan natuurvoeding en gezondheid. Varierend van een artikel over magnetronstraling, het bloedgroep dieet, rauwfood tot een artikel over spirituele kant van voeding.

Winkels & Restaurants

Via onderstaande pagina’s willen wij u informeren over (web)winkels en andere plekken waar u goede of bijzondere natuurlijke voeding kunt kopen en eten. De verkooppunten kunnen gesponsord zijn, maar voldoen wel aan onze normen.