skip to Main Content
Groot kenniscentrum met meer dan 1500 artikelen over gezondheid!
Energieherstelplan Kerstdiner 2013 Hoofdgerecht: Koolrolletjes Met Paddestoelensaus, Aardappelselderij­puree En Gesmoorde Witlof

Energieherstelplan Kerstdiner 2013 hoofdgerecht: koolrolletjes met paddestoelensaus, aardappelselderij­puree en gesmoorde witlof

Met kerst lekker eten en toch je energie op peil houden? Dat kan met dit (h)eerlijke kerstmenu volgens het Energieherstelplan. Voorgerecht: pompoenpastinaaksoep. Hoofdgerecht: koolrolletjes met paddestoelensaus, aardappelselderijpuree en gesmoorde witlof. Nagerecht: warme appelplaatkoek met kaneelroom en gemberthee.

| Ingrediënten voor 2 personen:

Ingrediënten voor de koolrolletjes:

  • 1 kleine spitskool
  • 1 kleine prei
  • 150 gram biologische rundergehakt
  • zeezout, zwarte peper, mespuntje nootmuskaat
  • 1 teen knoflook
  • 2 takjes peterselie
  • 1 sjalotje
  • 1/2 eetlepel olijfolie
  • 2 deciliter groentenbouillon (bouillonkorrels van de natuurwinkel of zelfgemaakt)

Ingrediënten voor de paddestoelensaus:

  • 100 gram gemengde paddestoelen (b.v. kastanjechampignons, shiitaké, oesterzwammen)
  • peper
  • 1 theelepel arrowroot (natuurwinkel) of aardappelzetmeel

Ingrediënten voor de aardappelselderijpuree:

  • 300 gram aardappel
  • 150 gram knolselderij
  • 2-3 takjes bladselderij
  • nootmuskaat, peper en zeezout

Ingrediënten voor de gesmoorde witlof:

  • 2 grote stronken witlof
  • 1 theelepel kokosolie of extra vierge olijfolie
  • 1 eetlepel hazelnoten
  • kruidenzout

Bereiding koolrolletjes met paddestoelensaus:Was de kool en prei en verwijder 4 bladeren (bladeren heel houden) van de spitskool. De rest van de kool wordt niet gebruikt. Snijd de prei dwars helemaal door, zodat er repen van prei ontstaan. Breng een pan met royaal water aan de kook en blancheer hierin de koolbladeren samen met de preirepen gedurende enkele minuten. Laat de groenten uitlekken in een vergiet.

Maak ondertussen het gehakt aan.
Meng het gehakt met zout, peper, nootmuskaat en fijngehakte knoflook. Knip de peterselie erboven fijn. Meng alles goed door elkaar en rol hier 4 balletjes van. Doe een balletje gehakt in elk koolblad, vouw het koolblad dicht en bind het vast met een sliert prei. Maak vervolgens de ui schoon en hak fijn. Fruit de ui in de olijfolie. Leg voorzichtig de koolpakketjes erop en voeg de bouillon toe. Stoof de koolrolletjes in ongeveer 15 min gaar. Haal de koolrolletje uit de bouillon en houd ze warm.

Maak nu de saus.
Veeg de paddenstoelen schoon en snijd ze in reepjes/plakjes. Voeg de paddenstoelen aan de bouillon toe en stoof ze in 5 minuten gaar. Breng de saus eventueel verder op smaak met peper.
Verdeel de koolrolletje over 2 borden en giet een deel van de saus ernaast.

Bereiding koolrolletjes met aardappelselderijpuree:Schil de aardappels en knolselderij. Snijd de groenten in stukken en kook in een bodempje water in 20 minuten gaar. Giet de groenten af en bewaar wat van het kookvocht. Stamp de groenten met wat kookvocht tot puree. Breng de puree op smaak met fijngesneden bladselderij, nootmuskaat, peper en zout.

Bereiding koolrolletjes met gesmoorde witlof :Was de witlof en snijd de onderkant eraf. Halveer de stronken in de lengterichting. Verhit de olie licht in een koekenpan. Leg de stronken met de snijkant in de pan. Voeg 1-2 eetlepels water toe en leg het deksel op de pan. Laat in 15-20 minuten gaar smoren.
Rooster ondertussen de hazelnoten in een droge koekenpan lichtbruin en hak ze daarna fijn. Haal de witlof uit de pan en bestrooi met hazelnoten en kruidenzout naar smaak.

Dit recept is onderdeel van het Energieherstelplan Kerstdiner 2013:Met kerst lekker eten en toch je energie op peil houden? Dat kan met dit (h)eerlijke kerstmenu volgens het Energieherstelplan. Bereid eventueel de soep en het nagerecht al een dag van tevoren of op kerstochtend. Dan is dit 3-gangen menu op kerstavond zo klaar. Zo houd je tijd en energie over om op de avond zelf te genieten van de maaltijd en het samenzijn met familie en/of vrienden.

Voorgerecht:
Pompoenpastinaaksoep

Hoofdgerecht:
Koolrolletjes met paddestoelensaus, aardappelselderijpuree en gesmoorde witlof

Nagerecht:
Warme appelplaatkoek met kaneelroom en gemberthee

Namens het Energieherstelplan team wensen we je gezellige kerstdagen en een gezond en vreugdevol 2014 toe!

Overzicht
recipe image
Recept naam
Koolrolletjes met paddestoelensaus, aardappelselderij­puree en gesmoorde witlof
Gepubliceerd op

Privacy instellingen

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. In de instellingen kunt u zelf kiezen welke cookies u wilt toestaan of wilt weigeren.

Privacy verklaring | Sluit
Instellingen