skip to Main Content
Groot kenniscentrum met meer dan 1000 artikelen over gezondheid!

Broodje met veel fantasie

(voor 1 persoon – bereidingstijd 5 min)

Ingrediënten:
2 sneetjes zonnepit volkoren zuurdesembrood
1 theelepel tomatenpesto (natuurwinkel)
1 dikke plak koriandergeitenkaas( natuurwinkel)
1 blaadje rode- en ijsbergsla
1 in schijfjes gesneden tomaat
1 augurk in schijfjes gesneden
Bereiding Besmeer een snee brood met de tomatenpesto. Leg de kaas, de blaadjes sla en de in schijfjes gesneden tomaat en augurk op het brood. Dek het geheel af met het andere snee brood.

Avocadopaté in paprikarand (4 personen)

Ingrediënten:
1 rode paprika
1 groene paprika
1 avocado
2 eetlepels citroensap
2 knoflookteentjes
1 eetlepel Tamari (natuurwinkel)
zwarte peper
2 eetlepels gehakte dille
40 g zwarte olijven
4 verse muntblaadjes Bereiding Snij bij de steel de deksel van de paprika af, verwijder voorzichtig zaad en zaadlijsten, spoel de paprika’s af en dep ze goed droog. Snij de avocado in de lengte tot aan de pit rondom in. Draai de helften van elkaar totdat ze loslaten. Verwijder de pit. Haal het vruchtvlees met een theelepel eruit en bedruppel het meteen met citroensap.
Pel de knoflookteen en pers ze uit boven het avocadovruchtvlees. Voeg de tamari toe en roer alles tot een gladde crème. Roer de crème krachtig met een garde. Voeg een beetje peper en zout toe en vervolgens de dille.
Vul de paprika’s met de crème, wikkel ze in plasticfolie en zet ze ± 4 uur in de koelkast. Verwijder de folie en snij de paprika’s in schijven van ± 1 cm. Leg de plakken op een bord. Halveer de olijven, verwijder de pit. Was de munt en dep hem droog. Garneer het gerecht met olijven en muntblaadjes.

Eierengehakt (2 pers)

Ingrediënten:
4 eieren
1 snee (zuurdesem)brood
3 eetlepel water
1 theelepel lavas (gedroogd)
1 theelepel bladselderij (gedroogd)
kruidenzout
gemalen sesamzaad
scheutje koudgeperste olijfolie Bereiding Kook 4 eieren in 5 minuten half hard, en laat ze daarna in koud water schrikken. Verkruimel het brood. Dit kan ook in de grote kom van de magimix. Overgiet het brood met 3 eetlepel water. Pel de eieren en maak ze met een vork fijn. Meng door het geweekte brood de lavas en de bladselderij en het kruidenzout. Voeg de gehakte eieren toe. Roer het mengsel goed door en verdeel het in twee porties. Maak balletjes of schijven van het mengsel en druk ze stevig aan. (Is het eierengehakt te nat dan kunt u er een klein beetje gemalen sesamzaad door heen doen. )
Haal de balletjes of de schijven door wat gemalen sesamzaad. Zet een koekenpan met een scheutje olie op het vuur. Bak de balletjes of de schijven in een paar minuten bruin.
Tip: sesamzaad is goed te malen in een oude elektrische koffiemolen die niet naar de koffie ruikt en goed schoon is.

Knapperige koolsalade met tofu-bieslook-mayonaise (4-6 pers.)

Ingrediënten:
200 gr. biologische witte kool, in dunnen reepjes
200 gr. biologische rode kool, in dunne reepjes
130 gr. biologische geraspte wortels
1 rode ui, in dunne ringen
versgemalen zwarte peper

Ingrediënten voor de tofumayonaise
175 gr. zachte tofu, uitgelekt
sap van ½ biologische citroen
1 tl reformmosterd
kruidenzout
100 ml. ongeraffineerde koudgeperste olijfolie.

Bereiding Meng voor de tofumayonaise alle ingrediënten behalve de olijfolie in een keukenmachine tot een gladde massa. Breng de massa op smaak en voeg, terwijl de machine loopt, de olie in een langzame, gestage straal toe tot het mengsel dik wordt.

Meng voor de koolsalade de koolsoorten, wortel en ui in een kom en schep de mayonaise er goed door.

Pannenkoek met geitenkaas (1 persoon)

Ingrediënten:
80 g pannenkoekmix meergranen Joannesmolen (natuurwinkel)
1,6 dl soja-, haver-, geitenmelk
30 g geitenkaas
scheutje koudgeperste olijfolie Bereiding Doe het meel en de melk in een kom. Mix het met de mixer goed door elkaar. Zet een niet te grote koekenpan op het vuur zodat u een stevige pannenkoek kunt bakken. Een klein beetje olie in de koekenpan en het beslag erin doen. Schraap de kom leeg met een pannenlikker. Bak met een deksel op de pan ± 12 minuten de eerste kant met het vuur op de laagste stand. Daarna nog eventjes zonder deksel. Let erop dat de pannenkoek niet vast aan de bodem gaat zitten.
Draai hem dan om met een brede spatel of deksel. Leg op de gebakken kant de geitenkaas en laat op een klein vuur de pannenkoek licht bruin bakken. Dat duurt ± 15 minuten op een laag vuur.
U kunt ook 2 flensjes van deze hoeveelheid bakken

Pannenkoek met tomaat en uiensnippers (1 persoon)

Ingrediënten:
80 g pannenkoekmix meergranen Joannesmolen
1,6 dl soja-, haver-, geitenmelk
10 g gedroogde tomaatjes
10 g uisnippers of verse ui (in kleine blokjes gesneden)
½ theelepel lavas
scheutje koudgeperste olijfolie Bereiding Doe het meel, klein gesneden gedroogde tomaatjes, de uiensnippers, lavas en de melk in een kom. Mix het met de mixer goed door elkaar. Zet een niet te grote koekenpan op het vuur zodat u een stevige pannenkoek kunt bakken. Een klein beetje olie in de koekenpan en het beslag erin doen. Schraap de kom leeg met een pannenlikker. Bak met een deksel op de pan ± 12 minuten de eerste kant met het vuur op de laagste stand. Daarna nog eventjes zonder deksel.
Draai hem dan om met een brede spatel of deksel. Laat het vuur klein staan en bak de tweede kant in ± 15 minuten bruin.

Witlof & avocado salade met tofu-peterseliedressing (4 pers. )

Ingrediënten
3 stronkjes witlof, bladeren en hart gescheiden, gewassen en gedroogd
50 gr. rucola, gewassen en gedroogd
2 grote rijpe biologische avocado’s
sap van ½ biologische citroen
100 gr. halve verse walnoten
gemalen zwarte peper

Ingrediënten voor de dressing
15 gr. peterselie, zonder harde steeltjes
1 klein teentje knoflook, geperst
sap van 1 biologische citroen
2 tl heldere reformhoning
2 tl Tamari
350 gr. zachte tofu
2 tl dijonmosterd
snufje zout
50 ml. olijfolie.

Bereidng Meng de witlof- en rucola in een schaal en schep ze op vier bordjes. Schil, ontpit en snijd de avocado’s in plakjes. Schenk het citroensap erbij, zodat de plakjes niet verkleuren.
Verdeel de plakjes avocado over de bordjes en schik ze tussen de witlof- en rucolablaadjes.
Strooi de walnoten erover .
Maak de dressing door alle ingrediënten, behalve de olie, in een keukenmachine te mengen. Voeg de olie langzaam toe terwijl de keukenmachine werkt. Sprenkel de dressing over de salade.

Variatie
U kunt de dressing ook maken met andere verse kruiden, zoals koriander, basilicum of dille.

Literatuur en links:

Specifieke recepten volgens de 5 elementenleer voor de lever- , spijsvertering- en nierenergie kunt u vinden op de site www.energieherstelplan.nl. Op deze site vindt u ook meer informatie over het kookboek Energieherstelplan..

Zie ook www.nannycaregeitenmelk.nl.

Privacy instellingen

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. In de instellingen kunt u zelf kiezen welke cookies u wilt toestaan of wilt weigeren.

Privacy verklaring | Sluit
Instellingen