skip to Main Content
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

Verhoog je weerstand tegen Coronavirus

Door aan je weerstand te werken, kun je een hoop verkoudheden, griepjes en andere ziektes voorkomen. De weerstand is eigenlijk een andere naam voor het immuunsysteem. We geven je in dit artikel diverse tips om aan je immuniteit te werken om virusinfecties te voorkomen.

Verhoog je weerstand tegen CoronavirusHet immuunsysteem is een verzamelnaam voor lichaamseigen barrières, organen (o.a. gezond darmmicrobioom en darmviroom, goed werkende leverontgifting), moleculen en antistoffen die je beschermen tegen ongewenste indringers (waaronder schimmels, parasieten, bacteriën en virussen).
Het lichaam wordt diverse keren per dag aangevallen door een virus. Dat gaat vaak goed en dat heb je voornamelijk aan je immuunsysteem te danken. Zaak dus om je immuniteit goed te verzorgen. Hoe je dat kunt doen lees je hieronder.

Verhoog je weerstand tegen CoronavirusGezonde levensstijl als wapen tegen virussen

Je kunt met een gezonde levensstijl ervoor zorgen dat bepaalde onderdelen van je immuunsysteem optimaal presteren. De slijmvliezen in de darmen, urinewegen en luchtwegen worden bewoond door zo’n 100 biljoen bacteriën, die we gezamenlijk de darmmicrobiota noemen. De darmmicrobiota verhinderen onder meer dat ziekteverwekkers zich vasthechten en ontwikkelen.

De doorlaatbaarheid van de darmslijmvliezen en de balans van je darmmicrobiota worden beïnvloed door je levensstijl. Als je veel stress ervaart, geneesmiddelen gebruikt of alcohol drinkt, wordt de kans groter dat een ziekteverwekker er doorheen glipt.

Natuurlijke nutriënten tegen virussen

Verhoog je weerstand tegen Coronavirus

Om je weerstand te verhogen zijn diverse maatregelen nodig, want er is geen superpil die dit voor elkaar krijgt. We beginnen met 8 tips aan natuurlijke nutriënten en geven dan verderop in het artikel aanbevelingen om aan een betere immuniteit te werken.

1. Active Hexose* Correlated Compound (AHCC)
Active Hexose* Correlated Compound is binnen de Japanse complementaire en integratieve geneeskunde één van de meest gebruikte nutriënten tegen infecties en virussen.

AHCC behoort tot de natuurlijke biologische response modifiers (BRM). Substanties met immunomodulerende eigenschappen die de algehele weerstand verbeteren (in de winter, bij ziektegerelateerde immunodeficiëntie), het immuunsysteem gerichte ondersteuning bieden bij infecties, chronische ontstekingen tot rust brengen, auto-immuunprocessen remmen en veroudering van het immuunsysteem tegengaan.

2. Palmitoylethanolamide (N-(2-hydroxyethyl)hexadecanamide of palmidrol, afgekort PEA
In zes klinische dubbelblinde en placebo-gecontroleerde studies bij meer dan 3000 mensen is gebleken dat palmitoyl-ethanolamide werkzaam en veilig is bij de behandeling en het voorkomen van griep en verkoudheid. De doseringen die hierbij gebruikt werden, varieerden tussen de 1200 en 1800 mg per dag. Palmitoylethanolamide bleek in deze studies veilig en zonder bijwerkingen te zijn.

Als de griep al aanwezig was zorgde suppletie met palmitoylethanolamide voor een vermindering van de ernst van de symptomen en het ziektegevoel. Daarnaast duurde de griep significant minder lang dan bij mensen die niet gesuppleerd werden. Palmitoylethanolamide lijkt een belangrijke nieuwe profylactische en therapeutische behandeling voor griep te zijn. [De Boer T, Keppel Hesselink JM, Witkamp RF. Palmitoylethanolamide: A natural body-own anti-inflammatory agent, effective and safe against influenza and common cold. Int J Inflam. 2013;2013:151028. Epub 2013 Aug 27. Review].

3. Berberin een veelzijdige fytonutriënt
Preklinische (in-vitro, in-vivo) studies tonen aan dat berberine een breedspectrum antivirale activiteit heeft. Tevens is berberine effectief tegen het binnendringen in de gastheercel en daarop volgende replicatie van veel virussen. Berberine kan ter preventie van een virusinfectie of bij een bestaande virusinfectie worden ingezet.

Het belangrijke antivirale werkingsmechanisme van berberine is: het remmen van virus-geïnduceerde activering van MAPK (mitogen-activated protein kinase).

4. Microalg Spirulina (Arthrospira platensis)
De eetbare microalg Spirulina (Arthrospira platensis) is zeer rijk aan uiteenlopende voedingsstoffen. De blauwalg wordt gezien als ’s werelds meest voedzame greenfood en is goed inzetbaar bij bacteriële en virusinfecties.

Spirulina is zeer eiwitrijk, waarbij alle essentiële aminozuren vertegenwoordigd zijn. Het is de rijkste bron van bètacaroteen en gemengde carotenoïden (waaronder zeaxanthine) ter wereld. Ook bevat spirulina de meeste vitamine E van alle natuurlijke grondstoffen en is het 49% actiever in het lichaam dan synthetische vitamine E.

Spirulina bevat 3 keer meer GLA dan teunisbloemolie. In totaal bevat spirulina 9 belangrijke vitaminen, waaronder vitamine B1, B2, B3, B6 en B12. Bovendien bevat het meer dan 14 mineralen die zijn gebonden aan 8 essentiële aminozuren zoals methionine en cysteïne. Tot slot is het rijk aan chlorofyl en het antioxidantenzym superoxidedismutase (SOD).

5. Curcuminoïden/CurcumineVerhoog je weerstand tegen Coronavirus
Curcumine remt virusreplicatie en versterkt de reguliere behandeling. Curcumine is een krachtige antioxidant en vrije radicalenvanger, remt de vorming van vrije radicalen en beschermt biologische structuren zoals lipiden, eiwitten en DNA tegen oxidatieve beschadiging

Een belangrijk effect van curcumine is verhoging van activiteit en/ of hoeveelheid van de transcriptiefactor Nrf2 (nuclear factor erythroid 2 related factor 2), die endogene induceerbare verdedigingssystemen activeert in reactie op oxidatieve stress (veroorzaakt o.a. door een virus) en andere endogene en exogene stressoren.

Nrf2 activeert het antioxidantsysteem (met onder meer verhoging van de synthese van glutathion en antioxidantenzymen), remt ontstekingen (onder meer door neerregulatie van NFκB en verhoging van anti-inflammatoir IL-10) en activeert fase II detoxificatie-enzymen.

6. Mineraal zink en selenium
Verhoog je weerstand tegen CoronavirusAlle cellen in ons lichaam hebben zink nodig. Zink is essentieel voor de activiteit van meer dan 300 (metallo)enzymen (die uiteenlopende biochemische reacties katalyseren) en meer dan 2000 transcriptiefactoren (zogenaamde zinkvingereiwitten, die de genexpressie reguleren). Ook is zink betrokken bij de communicatie tussen cellen (intercellulaire signalering) en de signaaloverdracht in cellen (intracellulaire signalering)

Door het ontbreken van zinkreserves kan een te lage zinkinname met de voeding al binnen enkele weken leiden tot (reversibele) gezondheidsproblemen zoals vermoeidheid en een verhoogde (virus)infectiegevoeligheid.

Bronnen: vlees, gevogelte, zeevoedsel, zuivel, (ongeraffineerde) granen, bonen, noten en zaden. Met name eiwitrijke voedingsmiddelen (van dierlijke herkomst) bevatten veel zink.

Selenium is een ook een mineraal dat essentieel is voor de immuniteit. Maar niet iedereen in Nederland heeft er een tekort aan. Een groep onderzoekers onder leiding van Margeret Rayman (universiteit van Surrey, VK) heeft een verband gevonden tussen seleniumstatus en COVID-19 in China. In seleniumarme gebieden herstellen COVID-19-patiënten minder snel dan patiënten die in seleniumrijke gebieden van China leven. Ook andere virussen gedijen beter onder een lage seleniumstatus, zoals hepatitis B en hiv.
Ook selenium is te testen door middel van een urinetest en bloedtest. Ons eerste advies: eet meer noten. Vooral de paranoot. Deze noot is bijzonder rijk aan selenium, maar bovendien aan vitamine E, magnesium, calcium, ijzer en zink!
Zhang J, Taylor EW, Bennett K et al. Association between regional selenium status and reported outcome of COVID-19 cases in China. Am J Clin Nutr. 2020 doi:10.1093/ajcn/nqaa095
De triagetheorie (prof. Bruce Ames) stelt dat zelfs matige tekorten aan een vitamine of ander micronutriënt het risico op leeftijdsgerelateerde ziekten kunnen verhogen.
McCann JC, Ames BN. Adaptive dysfunction of selenoproteins from the perspective of the triage theory: why modest selenium deficiency may increase risk of diseases of aging. FASEB J. 2011 Jun;25(6):1793 – 814.
Sunde RA, Raines AM, Kimberly M. Selenium status highly-regulates selenoprotein mRNA levels for only a subset of the selenoproteins in the selenoproteome. Biosci Rep.; 29(5): 329–338.

7. Neem voldoende vitamine C
Lees meer hier en onderaan dit artikel: adviezen van ORTHOmoleculair Magazine (vaktijdschrift)/Fit met Voeding (publiekstijdschrift).

8. Neem voldoende vitamine D zodat je een goede bloedwaarde krijgt. Controleer dit met een vitamine D-test (via de huisarts of via onze vit D Medivere zelftest). Vanaf zonkracht 3 wordt er in de huid vitamine D aangemaakt. Elke dag kunt u dit checken: de zonkracht van dat moment (in Bilthoven; RIVM)

Radboud kwam met interessant nieuws naar buiten over mogelijke mechanismen bij een COVID-19 infectie. “We hebben goede redenen om aan te nemen dat we bij deze Covid-19 infectie precies dit effect zien: ACE2 receptoren verdwijnen van de longcellen door het naar binnenbrengen van het virus, waardoor bradykinine vrij spel heeft en de kleine bloedvaten massaal gaan lekken op de plaats van infectie.”
Vitamine D speelt een belangrijke rol in de bescherming van de ACE 2 receptor; zie hier een goede youtube wetenschappelijke uitleg.

Betere vitamine-D-status vermindert ernst en mortaliteit COVID-19
Het is belangrijk dat er onderzoek wordt gedaan naar de bijdrage van een betere vitamine-D-status aan het lagere aantal ernstig zieke COVID-19 patiënten in Nederland. Vooral omdat er steeds meer onderzoeksgegevens komen dat een betere vitamine-D-status bijdraagt aan het verminderen van de ernst van COVID-19.
Effect of calcifediol treatment and best available therapy versus best available therapy on intensive care unit admission and mortality among patients hospitalized for COVID-19: A pilot randomized clinical study” The Journal of Steroid Biochemistry and Molecular Biology. Volume 203, October 2020, 105751

Hoe verbeter je jouw immuniteit?Verhoog je weerstand tegen Coronavirus

Om je immuniteit echt goed te verzorgen is meer nodig dan een paar middeltjes. Lees hieronder wat je allemaal kunt doen om je weerstand te vergroten.
Verzorg je darmicrobioom.
Versterk je darmmicrobioom. Zie onderaan deze pagina; Coronavirus  blijkt ook darm te kunnen infecteren.
– Controleer of je voldoende vezels (glyconutriënten) binnen krijgt.
– Volg onze top 10 aan vitaliserende voedingstips.
– Gebruik geen suiker, want het verzwakte je immuniteit.
– Eet voldoende antioxidanten tegen oxidatieve stress. De oxidatieve urine stresstest is een simpele controle of je voldoende antioxidanten binnen krijgt via je voeding.
– Eet voldoende anthocyandinen.
– Eet vaker medicinale paddenstoelen.
– Neem regelmatig groene thee.
– Neem specifieke voedingsmiddelen om ontstekingen te voorkomen.
– Neem bij ontstekingen natuurlijke ontstekingsremmers.
– Verzorg de ontgiftingscapaciteit van je lever.
– Zorg voor een goede nachtrust.
Mediteer regelmatig. Meditatie geeft minder oxidatieve- en Nitrostress.
– Pas je voeding aan bij bepaalde weertypen. Zie voedingsadviezen bij 5 soorten weertypen.
– Voorkom elektromagnetische velden (EMV-‘s), want deze verlagen je immuunsysteem. Lees nog meer hierover in ons EMV archief.

Verhoog je weerstand tegen Coronavirus

Lees alle Corona-nieuwsartikelen in ons Coronavirus COVID-19 archief

 

LeVerhoog je weerstand tegen Coronaviruses meer in het E-book ‘Ziekte voorkomen door beter opletten’. Verkrijgbaar bij diverse internet-boekwinkels, zoals Kobo, Bol, Amazon, etc.

Verhoog je weerstand tegen Coronavirus

Youtube; Where Do New Viruses Come From (waar komen virussen vandaan)?
Youtube; How wildlife trade is linked to coronavirus

ORTHOmoleculair Magazine (vaktijdschrift)/Fit met Voeding (publiekstijdschrift)

Nederlandse DSM brengt 50 ton vitamine C naar provincie rond Wuhan

Het bericht is getwitterd door de Nederlandse vitamine C-producten DSM. Via diverse nieuwsbrieven is gemeld dat er onderzoeken in China worden uitgevoerd met intraveneus vitamine C bij besmette patiënten.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft officieel de Wuhan-virusziekte genoemd SARS-CoV-2 (severe acute respiratory syndrome coronavirus-2), veroorzaakt door het virus COVID-19.

Verhoog je weerstand tegen Coronavirus
27 januari 2020 – Vitamine C beschermt tegen coronavirus (ortho.nl)
6 februari 2020 – Intravenous vitamin C for coronavirus (for professionals) (ortho.nl)
16 februari 2020 – Blog: Simpel / Hoe en hoeveel vitamine C tegen virussen? (met veel reacties en vragen) (ortho.nl)
19 februari 2020 – Coronavirus – welk vitamine C-supplement moet ik nemen? (daarin verwerkt de vragen van de bloggers) (fitmetvoeding.nl)

Lees de laatste update op www.ortho.nl

Eerste positieve bericht over vitamine C en COVID in landelijke krant
Verslag van een dochter: familie in Wuhan gered van COVID-19 virus met vitamine C
Boodschap DSM aan Chinese volk op TV-zender

Testen

laboratorium

Vitaminen & Mineralen test

Lees voor meer testopties deze pagina.

Zinktest

Vitamine D bloedtest

Vitamine D bloedtestVerkoopprijs (incl. BTW): € 33,95
Koop deze test hier
Laboratorium analyse van 25-(OH)-vitamine D3 in het bloed. Ter bepaling van de vitamine D-status.

 

NK cellen immunodifferentiatie test €159,00 Incl. btw

Verhoog je weerstand tegen CoronavirusNK – cellen, of wel natural killercels worden gemeten en uitgesplitst. (overige onderzoeken code NKZE ) totale immunodiff (EDTA)
Natural Killer-cellen (NK-cellen) vormen een belangrijk onderdeel van het immuunsysteem in weefsels en bloed. Ze kunnen met virus geïnfecteerde of kwaadaardige getransformeerde cellen detecteren en afbreken. Hiervoor gebruiken ze speciale receptorsystemen. Iedereen ontwikkelt een individueel immuunresponsensyteem, dat afhankelijk is van verschillende factoren zoals leeftijd, ras en de onderliggende ziekte.

Deze test wordt gebruikt bij:
chronische virale ziekten
– Auto-immuunziekten

 

Erkenning EFSA dat vitaminen en mineralen weerstand verhogen

In 2012 kregen zes vitamines (A, C, D, B6, B12 en foliumzuur) en ook nog vier mineralen een officiële EU-weerstandsclaim. Dit na een strenge wetenschappelijke beoordeling van de Europese Voedselveiligheid Autoriteit (EFSA). Voor het juiste begrip: EFSA is de Europese tegenhanger van de NVWA. Eén voedingsstof kreeg zelfs nog een aanvullende EU/EFSA weerstandsclaim: vitamine C.

Verhoog je weerstand tegen CoronavirusVitamine-C-infuus voor behandeling coronavirus

  • Intraveneus vitamine C nu ook in Amerika toepast in de behandeling van ernstig zieke coronapatiënten.
    Vorig jaar verscheen de review van Finse en Australische onderzoekers waaruit bleek dat vitamine-C-suppletie de opnameduur op de intensive care met 8,6% kan verkorten, zie de studie Vitamin C can shorten the length of stay in the ICU: a meta-analysis. Nutrients 11: E708, 1-30 [2].
  • Verder bleek dat de beademingsduur door vitamine-C-suppletie met 18,2% kan worden verkort.
  • In China zijn sinds de uitbraak van het coronavirus tenminste 3 studies gestart met vitamine-C-suppletie. Voor de opzet van 1 van deze studies, zie Vitamin C infusion for the treatment of severe 2019-nCoV infected pneumonia[3].
  • The New York Post[4] geeft nu aan dat ziekenhuizen in New York 1.500 mg vitamine C intraveneus geven aan patiënten met het coronavirus die op de intensive care liggen en beademd worden en dit wordt 3-4x per dag herhaald. Volgens de behandelend arts Andrew G. Weber (longarts en intensivist) geven de eerste resultaten aan dat de patiënten het significant beter doen dan patiënten die geen vitamine C krijgen.
  • Volgens Weber daalt de vitamine-C-status van ernstig zieke patiënten met het coronavirus sterk en het is daarom belangrijk om extra vitamine C toe te dienen om de vitamine-C-status op peil te houden. Vitamine C is belangrijk voor een goede immuunstatus van de patiënt.

Meer informatie over vitamine C en het belang voor patiënten op de intensive care, zie e-book Alles over Vitamine C op de site VoedingOnline [5].

Bronnen:
[1] VoedingOnline
[2] Hemilä H. & Chalker E. (2019). Vitamin C can shorten the length of stay in the ICU: a meta-analysis. Nutrients 11: E708, 1-30
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30934660
[3] Vitamin C infusion for the treatment of severe 2019-nCoV infected pneumonia.
clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT04264533
[4] New York Post
nypost.com/2020/03/24/new-york-hospitals-treating-coronavirus-patients-with-vitamin-c/
[5] Alles over vitamine C
www.voedingonline.nl/page/E-books/Vitamines/Alles-over-Vitamine-C%5B/vc_column_text%5D%5B/vc_column%5D%5B/vc_row%5D%5Bvc_row%5D%5Bvc_column%5D%5Bvc_column_text%5D

Coronavirus  blijkt ook darm te kunnen infecteren

Een derde van de COVID-19 patiënten vertoont maagdarmklachten, zoals diarree en misselijkheid.  Daarnaast is het virus nog lang na het verdwijnen van de ademhalingsklachten aantoonbaar in de ontlasting. Volgens Nederlandse onderzoekers is een mogelijke verklaring daarvoor, dat het coronavirus darmcellen kan infecteren en zich daar kan vermenigvuldigen. De onderzoeksresultaten  zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Science.

Darminfecties

Onderzoekers van het Hubrecht Institute, het Erasmus MC en de Maastricht University onderzochten of het coronavirus de cellen van de darmwand rechtstreeks kan infecteren. Ze gebruikten daartoe menselijke darmorganoïden, dat zijn minuscule versies van de menselijke darm die in het laboratorium kunnen worden gekweekt. In het onderzoek werd het Coronavirus aan de darmorganoïden toegevoegd en deze raakten al gauw geïnfecteerd. Het virus dringt bij deze procedure een deel van de cellen in de darmorganoïden binnen.  Na verloop van tijd neemt het aantal geïnfecteerde cellen verder toe.

Volgens de onderzoekers vormen de resultaten een duidelijk bewijs dat het coronavirus zich kan vermenigvuldigen in cellen van het maagdarmkanaal.
Viroloog Bart Haagmans van het Erasmus MC plaatst hierbij echter wel een kanttekening: ‘We weten nog niet of het coronavirus in de darmen van COVID-19-patiënten een significante rol speelt bij de overdracht tussen personen. Onze bevindingen geven wel aan dat we deze mogelijkheid moeten onderzoeken.’
Uitgebreider testen bij maagdarmklachten.

De onderzoeksresultaten verklaren in ieder geval wel waarom het virus nog lang na het verdwijnen van ademhalingssymptomen in de ontlasting van patiënten kan worden aangetoond. Dit lijkt aan te geven dat het virus zich ook kan verspreiden via zogenoemde “fecaal-orale besmetting”. Dit is een besmetting door inname van ontlasting via de mond; een belangrijke besmettingsweg voor infectieziekten.

Volgens de onderzoekers dient men mogelijk extra alert te zijn bij patiënten die maagdarmklachten vertonen. Uitgebreider testen, dus niet alleen via neus- en keeluitstrijkjes, maar ook via ontlastingsmonsters  of rectale uitstrijkjes kan dus nodig zijn.

Bronnen:
[1] Coronavirus SARS-CoV-2 infecteert cellen van de darm. Hubrecht Institute
www.hubrecht.eu/nl/coronavirus-sars-cov-2-infecteert-cellen-van-de-darm/
[2] SARS-CoV-2 productively infects human gut enterocytes. Science  May 2020.
science.sciencemag.org/content/early/2020/04/30/science.abc1669