skip to Main Content
Groot kenniscentrum met meer dan 1000 artikelen over gezondheid!

De negatieve rol van suiker bij tumoren

Oncologen (kankerspecialisten) over de hele wereld ontdekken de rol van insuline bij het ontstaan van kanker. Overgewicht en obesitas beïnvloeden volgens hen de insulinehuishouding negatief. Aanwijzingen uit recent onderzoek laten zien dat het precies andersom is. Hoge insulineproductie (hyperinsulinemie) leidt juist tot obesitas en hoge insulineproductie kan het gevolg zijn van het eten van fastfood. Betekent dit dat onze moderne Westerse manier van eten tot kanker kan leiden? Een dieet met weinig of geen geraffineerde koolhydraten blijkt de tumorgroei te vertragen of zelfs te stoppen.
Is het zo simpel of speelt er meer?

Glycanen: “sugar language”

Het achterwege laten van alle koolhydraten zou op den duur evenveel gezondheidsproblemen kunnen scheppen als oplossen. Uit een onderzoek van het Rowett Research Institute in Aberdeen (Schotland) blijkt dat een koolhydraatbeperkt dieet het butyraatgehalte in de darmen verlaagt. Butyraat is een vetzuur met een beschermende werking tegen colorectale kanker. Professor Harry Flint, de hoofdonderzoeker, is van mening dat een dergelijk dieet op den duur ‘mogelijk tot darmkanker leidt. Niet alles over één kam scheren Niet alle koolhydraten zijn slecht. Wetenschappers van het Burnham Institute for Medical Research in La Jolla (Californië) hebben onlangs ontdekt dat complexe koolhydraten (zoals uit groenten, peulvruchten, volle granen, zaden, medicinale paddestoelen) die bekend staan als ‘glycanen’ – een samengesteld koolhydraat – in staat zijn tumorgroei te onderdrukken. De fout is dat men alle koolhydraten over één kam scheert, terwijl er een grote verscheidenheid in is.

Insulinepieken en tumorgroei

De meeste bewerkte koolhydraten zoals witte rijst, witbrood, koekjes en gebak hebben een hoge glycemische index (GI) en bevatten veel glucose. De glycemische index zegt iets over de snelheid waarmee koolhydraten in de darm worden verteerd en als glucose in het bloed worden opgenomen. Hoe meer koolhydraten wij eten met een hoge GI, des te meer insuline de pancreas moet produceren om het bloedsuikergehalte op peil te houden.

Iedereen met een voedingspatroon met bewerkte koolhydraten zal in zekere mate aan hyperinsulinemie lijden. Dit kan een directe reactie zijn op een dieet met een hoge GI. Het kan ook zo zijn dat mensen insulineresistent worden door een hoge GI voeding (wat vaak het begin is van diabetes type 2). De pancreas probeert te compenseren met een overproductie van insuline en dit geeft insulinepieken in het bloed. Twee belangrijke negatieve effecten van insuline zijn: overgewicht en obesitas, maar dus ook meer risico op kanker.

Italiaanse wetenschappers legden als eersten het verband tussen hoog-glycemische koolhydraten en borstkanker. Zij vergeleken 2569 vrouwen die hieraan leden met 2599 gezonde controlepersonen. Daarbij ontdekten ze dat bij degenen die regelmatig hoog-glycemische koolhydraten aten zoals witbrood, het risico van borstkanker tweemaal zo groot was.

De relatie tussen koolhydraten en borsttumoren

Oncoloog dr. Barry Boyd (Greenwich Hospital in Connecticut) suggereert dat insuline en IGF (de insulineachtige groeifactoren) de celgroei bij kanker (vooral borstkanker) versnellen. Hij vermoedt ook dat een hoog IGF gehalte de chemotherapie negatief kan beïnvloeden waardoor die minder effectief zou zijn. Zijn theorie werd een jaar later uitgetest door onderzoekers van het Brigham and Women’s Hospital en de Harvard Medical School in Boston. Zij onderzochten het borstkankerrisico bij een groep van 475 Mexicaanse vrouwen in de leeftijd van 20 tot 75 jaar. Vrouwen met de meeste koolhydraten in hun voeding, hadden tot driemaal meer kans op kanker dan degenen met de minste koolhydraten in hun voeding. Meest overtuigende bewijs Het meest overtuigende bewijs werd gevonden in de Amerikaanse Women’s Health Initiative Observational Study. Onderzoekers volgden een subgroep van 1651 vrouwen na de menopauze, van wie de helft aan borstkanker leed. Na afname van bloed bleek het hoogste insulinegehalte te corresponderen met bijna 50 procent meer risico op borstkanker dan bij het laagste. ‘Vrouwen met het hoogste insulinegehalte hadden meer dan tweemaal zoveel kans op borstkanker’, aldus Marc Gunter, hoofdauteur van het onderzoeksverslag en verbonden aan het Albert Einstein College of Medicine van de Yeshiva University in New York.

De suikertheorie van Warburg

Van kankercellen is bekend dat ze tienmaal zoveel insulinereceptoren hebben als gezonde cellen. Otto Warburg. Dr. Warburg (1883-1970), een Duitse biochemicus hield zich in het bijzonder bezig met celademhaling, fotosynthese en kanker. Hij observeerde dat gezonde cellen zuurstof gebruiken om glucose uit koolhydraten af te breken waarbij energie vrijkomt. Kankercellen echter krijgen hun energie uit een proces dat hij fermentatie (gisting) noemde ( tegenwoordig beter bekend als ‘glycolyse’ ), waarbij glucose energie levert zonder dat daar zuurstof aan te pas komt.

‘De voornaamste oorzaak van kanker is de vervanging van zuurstofademhaling door fermentatie van suiker in normale lichaamscellen’, aldus Warburg. Hij gaf dit aan in een lezing voor Nobelprijswinnaars in 1966, vier jaar voor zijn dood. Ondanks zijn Nobelprijs voor de Geneeskunde werd zijn suikertheorie grotendeels genegeerd. Daar is onlangs verandering in gekomen. Een onderzoek aan de Universiteit van Arizona wees uit dat radiologen de mate van glycolyse als maatstaf kunnen gebruiken om het ontwikkelingsstadium van een tumor te bepalen. Volgens hen is een verhoogde afbraak van glucose een eigenschap die zo goed als alle vormen van kanker gemeen hebben.

Commentaar NDN

De relatie tussen suiker, geraffineerde koolhydraten, rood vlees en tumoren wordt o.a. in de natuurgeneeskunde en orthomoleculaire geneeskunde al langer gelegd. Ook de macrobiotiek hamert hier al jaren op. Het lijkt er op dat de verschillende voedingsrichtingen ‘regulier’ en ‘complementair’ dichter bij elkaar komen. Ook de macrobiotiek heeft zijn voedingsadviezen bijgesteld.

Leestip: Boek van Michio Kushi en Alex Jack. Het gaat hierbij om een update van 2009 met de titel;’the cancer prevention diet’ (website; www.thecancerpreventiondiet.com )

Literatuur en links:

Bron: Medisch Dossier december 2009

1 Neoplasia, 2009; 11: 672-682

2 FEMS Microbiol, 2002; 217: 133-139

3 J Am Diet Assoc, 2009; 109: 1263-1265

4 Proc Natl Acad Sci USA, July 8, 2009; doi: 10.1073/pnas.0904515106

5 Ann Oncol, 2001; 12: 1533-1538

6 Integr Cancer Ther, 2003; 2: 315-329

7 Cancer Epidemiol Biomarkers Prev, 2004; 13: 1283-1289

8 Medical News Today, 26 February 2007; www.medicalnewstoday.com/articles/63544.php

9 Cancer Prev Res, 2009; 2: 557-565

10 J Natl Cancer Inst, 2009; 101: 48-60

11 Vainio H, Bianchini F. Iarc Handbooks of cancer prevention. Lyon, France. IARC Press, 2002

12 Cancer Detect Prev, 2003; 27: 415-421

13 N Engl J Med, 2003; 348: 1625-1638

14 JAMA, 2002; 288: 1723-1727

15 JAMA, 2002; 288: 1728-1732

16 J Nutr, 2003; 133 [11 Suppl 1]: 3827S-3829S

17 Cancer Epidemiol Biomarkers Prev, 2001; 10: 287-301

18 Montignac M. Eat Yourself Slim. London: Montignac Publishing, 1999

19 Asia Pac J Clin Nutr, 2008; 17: 669-671

20 Nat Rev Cancer, 2004; 4: 891-899

21 Cell Commun Signal, 2009; 7: 14

Privacy instellingen

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. In de instellingen kunt u zelf kiezen welke cookies u wilt toestaan of wilt weigeren.

Privacy verklaring | Sluit
Instellingen