skip to Main Content
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

Natuurlijke darmmicrobioom versterking

De term darmmicrobioom verwijst naar een complete collectie van micro-organismen, inclusief genetisch materiaal (genoom) en interacties met de omgeving, in dit geval de mens. Het menselijke darmmicrobioom bestaat uit een dynamisch ecosysteem van biljoenen micro-organismen die onverteerd voedsel omzetten in energie en andere nuttige verbindingen, zoals vitamine B en vitamine K. In ruil daarvoor krijgen de bacteriën kost en inwoning.

De belangrijkste functie van het spijsverteringskanaal is de vertering van voedsel, de absorptie van voedingsstoffen en het uitscheiden van afvalstoffen. Het maagdarmkanaal (met een contactoppervlak van 300 tot 400 m2) wordt door meer dan 2000 soorten aerobe en anaerobe bacteriën, gisten en schimmels bevolkt [1]. Een organisme is aeroob wanneer het alleen in een zuurstofrijk milieu kan gedijen, omdat het zuurstof gebruikt ten behoeve van zijn metabolisme. Dit in tegenstelling tot anaerobe organismen, die voor hun stofwisseling geen zuurstof nodig hebben.

Daarnaast heeft het maagdarmkanaal een belangrijk deel van het immuunsysteem (GALT, gut-associated lymfoïde weefsel). Het darmmicrobioom in het maagdarmstelsel (intestinale microbiota, microbiële flora of darmflora) is belangrijk voor onze gezondheid [2]. De microbiële flora (darmflora) is belangrijk voor de voedselvertering en heeft invloed op diverse fysiologische, immunologische en neurologische processen.

Verstoring van het normale evenwicht tussen de verschillende micro-organismen (dysbiose), kan uiteenlopende gezondheidsklachten veroorzaken [2,3]. Het darmmicrobioom goed verzorgen is een dagelijks terugkerende taak van de gastheer (wij dus) door de bacteriën goed te voorzien van kost en inwoning.

Systeembiologische benadering

Regelmatig worden we belaagd door virussen, schimmels en parasieten die het darmmicrobioom aanvallen en een plek aan tafel proberen te veroveren. De vraag “wie” woont er in de darmen, wordt wetenschappelijk steeds meer verschoven naar de vraag: “wat “doen ze eigenlijk en wat kunnen ze potentieel doen [Rosen & Palm). Het wordt daardoor steeds belangrijker om de rol van bacteriële metabolieten vanuit meerdere invalshoeken te bestuderen; meer vanuit een systeembiologische benadering ( Cybernetica)

De oorzaak van ziekten, lijkt meer af te hangen van de balans tussen de ‘goede’ en ‘kwade’ bacteriën, schimmels en virussen in de microbiota. De kwade soorten kunnen gecompenseerd worden door de goede soorten. Daarbij kunnen kleine aantallen van een kwade soort potentieel grote effecten hebben. Steeds interessanter wordt het hoe elke soort aan zijn voeding komt om te (over)leven. Het weglaten van nutriënten uit de voeding kan de balans verstoren. Bijvoorbeeld een veranderde vezelconsumptie (glyconutriënten), minder voedingsdiversiteit, kan de samenstelling van de darmmicrobiota in negatieve zin veranderen.

specerijen

In dit artikel gaan we in op een interessante groep namelijk de ‘terpenen’, die ons kunnen helpen om het darmicrobioom-evenwicht te behouden tussen de ‘kwade’ en ‘goede’ soorten, zonder allerlei ‘afdodende’ kuren te moeten volgen. Een goed voorbeeld is in de Ayurveda het gebruik van o.a. curcuma voor het ‘in bedwang’ houden van parasieten en de regulatie van ontstekingen (pro-inflammatoire cytokines waaronder TNF-α en diverse interleukines).

Wat zijn terpenen?

Terpenen zijn vluchtige geur- en smaakstoffen die aanwezig zijn in planten en bloemen. Er zijn rond 20.000 verschillende terpenen geïdentificeerd [4]. Deze aromatische stoffen zijn ruimschoots onderzocht, vanwege hun potentieel gezondheidsbevorderende effecten, bij tal van aandoeningen. Zo zouden terpenen antimicrobieel, antischimmel en antiviraal werken. Ook zouden terpenen ontstekingsremmend zijn en parasietwerende eigenschappen hebben [5].

Terpenen zijn bekend geworden omdat ze ook in cannabis zitten; 200 typen zijn gerapporteerd in de plant [6]). Er is een grote variatie in de inhoud van aanwezige terpenen, bij verschillende soorten cannabis (verschillende strains). De inhoud van terpenen kan variëren in samenstelling van mono-terpenen zoals α-pineen, β-myrceen, α-terpineen, limoneen en sesquiterpeen zoals β-caryophylleen [7].

Terpenen – en niet cannabinoïden – zijn verantwoordelijk voor de kenmerkende geur van cannabis. Naast de werkzaamheid van de verschillende cannabinoïden in de plant, leveren terpenen ook een interessante bijdrage aan de therapeutische effecten van cannabis. De terpeenproductie in de cannabisplant neemt toe onder blootstelling van licht [4]. De aanwezigheid van verschillende typen terpenen, de combinaties én ratio hiervan beïnvloeden het effect.

Terpenen komen overal in de natuur voor. Ze zijn bijvoorbeeld verantwoordelijk voor de geur van lavendel, rozen, en citroenen. Sommige terpenen hebben een eigen medicinale werking, bijvoorbeeld als ontstekingsremmer, antibioticum of pijnstiller.

Omdat er zoveel verschillende terpenen bestaan, zijn er ook veel verschillende combinaties waarin ze kunnen voorkomen in een plant. Net zoals bij de cannabinoïden kan elke specifieke mix van terpenen leiden tot een uniek medicinaal effect.

Mono terpenen
Er is een grote variatie in de inhoud van aanwezige terpenen. De inhoud kan variëren in samenstelling van mono-terpenen zoals β-myrceen, linalool, β-caryophylleen, limoneen, α-pineen, , en α-terpineen [7].

β-Myrceen
Myrceen is de meest voorkomende terpeen in cannabis, maar wordt ook gevonden in hop, citrusvruchten, laurier, tijm en citroengras. Myrceen heeft pijnstillende en kalmerende effecten.

Linalool
Linalool is een mono-terpeen en wordt ook gevonden in lavendel. Linalool heeft een bloemige geur. Dit terpeen heeft een ontspannend effect, wat al vanaf oudsher wordt ingezet [8]. Linalool heeft een krachtige werking tegen de Leishmania-parasiet [9]. Linalool remt de activatie van NF-κB [10]. Linalool heeft als terpeen sterke ontspannende en verdovende effecten.

Beta-caryophylleen
Beta-caryophylleen is een sesquiterpeen en wordt ook gevonden in zwarte peper, kruidnagel, Thaise basilicum en kaneelbladeren. Het aroma wordt omschreven als peperig, houtachtig en/of kruidig. β-caryophylleen is de meest voorkomende sesqui-terpeen in cannabis [11].

De farmacologische eigenschappen van essentiële olie, waarvan β-caryophylleen het voornaamste bestanddeel is, geïsoleerd uit zwarte peper, zijn onderzocht. Deze essentiële olie bevat antioxidatieve eigenschappen, is ontstekingsremmend en heeft pijnremmende eigenschappen [12].

Limoneen
Limoneen is een mono-terpeen en één van de twee belangrijkste verbindingen gevormd uit pineen. Zoals de naam doet vermoeden, heeft limoneen een citrusachtige geur, zoals sinaasappels, citroenen en limoenen. Dit terpeen wordt ook gevonden in rozemarijn, juniper en pepermunt. Limoneen is de tweede, meest voorkomende terpeen in de natuur [13] en het is een precursor van andere mono-terpenen. De biobeschikbaarheid van limoneen is hoog [14]. Door de stemmingsverbeterende werking van limoneen, wordt een hoog limoneen gehalte, geassocieerd met een verbetering van het humeur en een verbeterde gemoedstoestand.

α-Pineen
α-Pineen is een mono-terpeen en de meest voorkomende terpeen in de natuur [15]. Het wordt gevonden in pijnbomen, sparren en coniferen. Ook pijnboompitten bevatten pineen. Pineen is ook een precursor van andere terpenen (net als limoneen). α-Pineen is ontstekingsremmend [16] en werkt als een bronchodilator bij lage blootstelling [17]. Daarbij lijkt het een antibioticum met breedspectrum [18].

Het gaat om antimicrobiële activiteit tegen grampositieve en gramnegatieve bacteriën (waaronder Staphylococcus aureus, Salmonella, E.coli, Klebsiella pneumoniae, Campylobacter), virussen (HIV-1, hepatitis C virus), Candida albicans en Aspergillus oryzae [19, 20, 21].

Endocannabinoïden systeem (ECS)

Aangetoond is dat er nog andere planten bestaan waarin stoffen aanwezig zijn die, net als stoffen uit cannabis, in staat zijn te reageren op cannabinoïde-receptoren (ontvangers) die tot het endocannabinoïden systeem (ECS) behoren. Hierdoor worden allerlei functies aangestuurd die een gunstige invloed op het immuunsysteem hebben. Deze stoffen die zich als klassieke cannabinoïden gedragen worden cannabimimetica genoemd.

Zo is gebleken dat bepaalde N-alkylamiden (NAA) die in diverse Zonnehoed (Echinacea) plantensoorten voorkomen, ook invloed kunnen uitoefenen op de CB2-receptor van het endocannabinoïden systeem waar het immuunsysteem door wordt aangestuurd.

Naast de bekende Zonnehoed soorten zijn er nog enkele andere planten ontdekt die hier invloed kunnen uitoefenen. Van onderstaande plantensoorten is aangetoond dat ze enige bindingsaffiniteit vertonen met het ECS (endocannabinoïden systeem): echinacea purpurea (rode zonnehoed), echinacea angustifolia, echinacea pallida(egelzonnehoed), acmella oleracea( champagneblad), helichrysum umbraculigerum (kerriekruie), radula marginata(nieuw-zeelandse levermos).

Naast N-alkylamiden is er ook een stof in vlas geïdentificeerd die veel overeenkomsten vertoond met CBD en hierdoor ook tot cannabimimetica wordt gerekend. Ook schijnt de Chinese rododendron bestanddelen te bevatten die overeenkomen met de cannabinoïden CBC, CBL en CBT. Een andere stof die tot cannabimimetica wordt beschouwd is de terpeen β-caryofylleen, die in hoge concentraties in cannabis en hop voorkomt.

Maar het is ook te vinden in vele andere heilzame planten en kruiden en het is in staat zich te binden aan de CB2-receptoren. Denk bijvoorbeeld aan de zwarte peper. Zwarte peper werkt feitelijk als een cannabinoïde, ook al is het niet even krachtig. Het heeft eveneens ontstekingsremmende eigenschappen.

Zwarte Truffel (Tuber melanosporum)
Italiaanse onderzoekers deden een belangrijke ontdekking. Zwarte truffels creëren dezelfde anandamide als cacao. Als ze gegeten worden, komt ditzelfde gelukzaligheidsmolecule (anandamide) vrij in het lichaam, waar het zich bindt aan de CB1 receptor. Zwarte truffels zijn biologisch gezien zelfs ouder dan cannabis. De zwarte truffel bestaat al 156 miljoen jaar. Cannabis is “slechts” zo’n 70-110 miljoen jaar oud.

Diverse stoffen die te vinden zijn in planten en kruiden zijn dus in staat om overgroei van pathogene schimmels, bacteriën en parasieten tegen te gaan, mits we deze regelmatig in of door onze voeding doen. Hoe kunnen we dit praktisch verwerken in onze voeding? Een voorbeeld zullen we hieronder uitwerken: een darmmicrobioom versterkende salade.

Darmmicrobioom versterkende salade

De complexe koolhydraten (de vezels) worden door bacteriën anaeroob gefermenteerd tot onder andere de korteketenvetzuren zoals azijnzuur, boterzuur en propionzuur. Epidemiologische studies hebben aangetoond dat voedingsvezels de darm- en metabole gezondheid bevordert.

Uit onderzoek blijkt dat de veranderingen in het darmmicrobioom door een vezelarm (glyconutriëntenarm) dieet nog kan worden hersteld door de juiste soorten voedingsvezels te gaan eten. Een glyconutriënten beperkte voeding leidt dus tot veranderingen in de darmflora en kan een onherstelbaar verlies van bepaalde darmbacteriën tot gevolg hebben. Het is dus belangrijk om minimaal 8 soorten vezeltypen per dag binnen te krijgen. Hoe meer diversiteit in vezels hoe meer diversiteit in je darmmicrobioom. Doe de glyconutriënten (soorten vezels) check hier.

Natuurlijke darmmicrobioom versterkingHieronder volgt een voorbeeld van een salade waarmee je 8 belangrijkste soorten glyconutriënten binnen krijgt; cellulose, arabinogalactaan, mannose, N-Acetyl-Galactosamine (NAG),galactose, inuline, lignanen en fucose.

Elke dag een klein schaaltje salade (zie voorbeeld hieronder) naast je warme maaltijd, daar wordt je eigen goede darmflora (bifidobacteriën , akkermansia, faecalibacterium prausnitzii, etc.) blij van, omdat dit het voedsel is waar ze van groeien. Wanneer we daar ook nog diverse heilzame planten en kruiden bij doen zorgen wij voor een goede kost en inwoning van de darmflora. Een salade waarmee je met de ingrediënten kunt afwisselen.

Dressing ingrediënten:

 • Biologische koudgeperste oliesoorten (enkelvoudig of mixen) zoals; lijnzaadolie, hennepolie, walnootolie, olijfolie, pompoenolie, borrageolie.
 • Biologische zwarte truffelolie. De zwarte truffelolie heeft een krachtige aardse truffelsmaak.Een kleine theelepel truffelolie is genoeg om je gerechten de unieke smaak van truffel te geven.
 • Zwarte peper
 • Zuivere etherische lavendelolie (voor inwendig gebruik) (2 druppels mengen met de dressingolie) (www.etherolie.nl)
 • Verse biologische limoensap of een mix van verse limoen- en sinaasappelsap.
 • Bio Balsamico Frambozenazijn, Granum of Olmuhe solling. Deze azijn wordt gemaakt van het sap van biologisch geteelde frambozen. Het sap fermenteert op natuurlijke wijze in houten vaten en door toevoeging van een kleine hoeveelheid biologisch frambozen- en appel concentraat, verkregen op een zeer lage verdampingstemperatuur, wordt een extra smaak- en gezondheidsfactor toegevoegd. Bevat flavonoïden, antioxidanten en vitamine C.
 • Verse knoflook of geroosterde knoflook.

Salade ingrediënten :

 • Biologische zaden; pijnboompitten, maanzaad, hennepzaad.Natuurlijke darmmicrobioom versterking
 • Biologische noten: walnoot, amandel, hazelnoot.
 • Biologische groenten; zeekraal of lamsoor, snijbiet, babyspinazie, postelein, witlof, wortel, andijvie.
 • Biologische licht verteerbare peulvruchten: gare mungboontjes, aduki- of zwarte boontjes.
 • Biologische paddenstoelen: Shiitake , Oesterzwam, eekhoorntjesbrood, cantharel, kastanjechampignon, maitake, reishi. Klaar gemaakt in een beetje roomboter of ghee of olijfolie, biologische knoflook met gefruite uitjes. Bak de paddenstoelen op middelgroot vuur totdat deze beetgaar en goudbruin zijn. Meer over paddenstoelen.
 • Biologische slasoorten:
  Wilde kruiden; blaadjes en bloemen: waaronder de paardenbloem. De smaak van de bladeren en stengels is licht-bitter, witlofachtig. De bitterstoffen en choline in paardenbloem bevorderen de spijsvertering (vooral vetten worden beter verteerd).

Slasoorten:

 • Lollo Bionda en Lollo Rossa: hebben een losse krop met sterk gekruld blad. Lollo Rossa is de rode variant, Lollo Bionda de gele.
 • Eikenbladsla – groen of rood: vormt een losse, roodbruine of groene krop. De bladeren zijn sterk ingesneden en lijken min of meer op een eikenblad. Het blad is mals en zacht en heeft een lichte nootachtige smaak.
 • Rode sla: is de rode variante van de gewone kropsla.
 • IJsbergsla: ijsbergsla vormt een heel vaste krop. De bladeren zijn stevig en knapperig. De smaak is pittiger dan die van gewone kropsla.
 • Radicchio Rosso: radicchio rosso is een rond, klein kropje van rode bladeren met witte nerven. Zeer stevige structuur, knapperig maar toch mals.
 • Batavia groen of rood: batavia lijkt qua vorm op kropsla. Het blad is sterk gebobbeld en heeft een gegolfde vorm. Batavia is een slasoort met een heerlijke, frisse nasmaak en een knapperige ‘beet’.
 • Rucola: onder het Flandria-label bestaat de authentieke zuiderse rucola met de donkergroene kleur, ingesneden bladeren én scherpe smaak.
 • Romeinse sla: de buitenste bladeren zijn vrij hard en zijn perfect om even kort te stomen.

Verse kruiden en bloemen in de salade

Alle stoffen, die een bepaalde biologische of fysiologische activiteit of functie hebben kunnen bioactieve stoffen worden genoemd. Het gaat meestal om stoffen in voedingsmiddelen die gezondheidsbevorderend effect hebben, maar waarvoor geen behoefte is vastgesteld. Een belangrijke groep van bioactieve stoffen zijn de stoffen die van nature in planten voorkomen.

Natuurlijke darmmicrobioom versterkingVoorbeelden van bioactieve stoffen zijn: flavonoïden, carotenoïden: bètacaroteen, luteïne en lycopeen, fytosterolen (plantensterolen), fyto-oestrogenen (isoflavonen), glucosinolaten, polyfenolen (flavonoïden): flavonolen, flavanonen, flavanolen en isoflavonen, fytonutriënten, terpenen.
Het betreft de nog steeds onvoldoende in kaart gebrachte ‘geheimzinnig gezondheidsbevorderende krachten in de natuur’. Voeg deze krachten in de vorm van verse kruiden en bloemblaadjes aan je salade toe. Elke seizoen is er wildpluk (lees verderop nog wel wat basisregels m.b.t wildpluk) mogelijk, maar je kunt ze natuurlijk ook zelf kweken.

Basilicum
Er zitten veel gezonde fytonutriënten, vitaminen en mineralen in het basilicumplantje. Het bevat de polyfenolen orientine en vicenine in. Er zijn nog meer werkzame antioxidanten in basilicum, namelijk: vitamine A, kryptoxanthine, luteïne and zeaxanthine.

Basilicumthee helpt tegen misselijkheid. Basilicum bevat een uitgebreid scala aan ontstekingsremmende stoffen. Het is ook een plant die schadelijke bacteriën te lijf gaat. Je kunt het best verse basilicum nemen of als je het niet meer kunt krijgen zelf drogen. Wanneer je erg veel basilicumplantjes hebt en je gaat op vakantie zodat je de plant niet kunt opeten, zorg dan dat je gedroogde basilicum maakt en deze in een goed afsluitbaar potje doet. Je droogt het door takjes af te knippen, bijeen te binden en omgekeerd op te hangen of door de blaadjes te verspreiden over een groot schoon oppervlak waar de wind geen vat op heeft.

Rucolasla en -bloemetjes
Rucola of raketsla, in het Frans bekend als ‘Roquette,’ wordt vanwege de pikante smaak ook Mosterd-kruid genoemd en heet officieel: Eruca vesicaria sativa. Een lid van de grote kruisbloemigen-familie, wat ook goed te zien is aan de vorm van de rucolabloemen.
Ze lijken uiterlijk veel op de pittig smakende radijs- en rettichbloemetjes, maar rucolabloemen zijn groter en smaken ook anders: pikant, walnootachtig. Uitstekend geschikt voor garneringen van zowel koude als warme gerechten.

Het mooi getande rucolablad én de rucolabloemen hebben dezelfde, heerlijke, pikante, walnootachtige smaak. Daarom is raketsla een prima toekruid, als smaakversterker, in o.a. salades. Rucola bevordert de spijsvertering.

Koriander / Chinese Peterselie
De Korianderplant heet officieel Coriandrum sativum, dit sterk aromatische kruid wordt ook wel Chinese peterselie genoemd. Het heeft een veelzijdig en sterk aromatisch kruid, met verschillende smaken en vormen.
Koriander is een veelzijdig keukenkruid, met verschillende smaken en vormen en alle delen zijn eetbaar. De eerste korianderblaadjes, ook bekend als ‘Cilantro’ zijn het grootst. Ze hebben een peterselieachtige geur, de smaak is echter veel intenser dan die van peterselie. Tip: De blaadjes 10 minuten voor gebruik in koud water leggen.Natuurlijke darmmicrobioom versterking

Tijdens de bloeiperiode zijn de fijn gedeelde korianderblaadjes kleiner, maar nog steeds smaakvol. Korianderbloemetjes hebben een plezierig aroma, ze zijn zeer geschikt voor fijne garneringen. Na de bloei vallen de witte bloemblaadjes af en worden de zaden gevormd. De nog onrijpe korianderzaadschermen, vol groene sappige bolletjes, smaken lekker. Deze vrij grote en bolronde koriandervruchtjes lijken op peperkorrels en hebben een bitterzoet aroma.
Koriander is goed voor de gezondheid, het bevat vitamine A, verder vitamine B, C en E en antioxidanten.

Echte Kervel / Fijne Kervel (Klein-bladig)
De delicate verfijnde anijssmaak van echte kervel (Anthriscus cerefolium) is opvallender dan die van peterselie en past bij salades. Echte kervel brengt de smaak van andere gebruikte kruiden naar voren. Echte kervel bevat vitamine C, magnesium, ijzer en antioxidanten.
Het is nauw verwant aan de bekende Fluitenkruid (Anthriscus sylvestris) of ‘Wild Chervil’, een vaste en hoge plant, waarvan vooral vroeg in de lente de jonge blaadjes ook lekker zijn.

Bloemen in de salade

Viooltjes / Pansy Flowers ‘Rocky’-collectie
Deze viooltjes of Viola cornuta ‘Rocky’-collectie met hun heel (vio)olijke gezichtjes, zijn al jarenlang de meest gebruikte eetbare bloemetjes.
Hun neutrale, lekker frisse smaak en iets zoete geur past bij veel gerechten. Als je viooltjes in ijsblok-bakjes invriest, kun je deze ijsklontjes in de zomer vervolgens o. a. als ‘dansende bloemetjes’ in drinkglazen serveren. Dit geldt ook voor andere neutraal- of fris-smakende eetbare bloemetjes. Viooltjes zijn rijk aan o.a. vitamine E, flavonoïden, saponisiden en anthocyanosiden. Deze natuurlijke stoffen werken ontstekingremmend.Natuurlijke darmmicrobioom versterking

Goudsbloemen
Goudsbloemen of Calendula officinalis zijn mild-kruidige met wat peperige smaak en uitstekend te gebruiken bij culinaire garneringen; een groot kleurenpallet van rozetten of bloemschijven met rondom mooie, lange, smalle en felgekleurde bloemblaadjes.

Verse en gedroogde Goudsbloemen zijn ook zeer geschikt om (kruiden-)boter, soep en rijst goudgeel te ‘kleuren’. Ze kunnen zelfs als vervanger dienen voor het peperdure Saffraan. De verse, eetbare goudsbloemen zijn goed voor de gal en lever.

Marijke de Waal Malefijt

 

 

 

Marijke de Waal Malefijt

Natuurlijke darmmicrobioom versterkingPlanten testen

 1. Kies een plant.
 2. Inspecteer de plant grondig en pluk een groen blad. Neem nooit een blad van een oude of slijmerige plant.
 3. Kneus het blad om het sap en de aroma’s te laten vrijkomen. Sluit je ogen, ruik eraan en laat de geur binnendringen. Slechte, of zelfs rotte, geuren zijn geen goed teken.
 4. Wrijf het sap op een gevoelige plaats van het lichaam, bijvoorbeeld op de binnenkant van de pols. Controleer na enkele minuten op huidirritatie. Laat de plant staan bij de minste irritatie.
 5. Wrijf het blad over het tipje van je tong. Controleer ook hier op irritatie.
 6. Slik een zeer kleine hoeveelheid van het blad in. Wacht daarna 5 uur zonder iets anders te eten. Misselijkheid, maagpijn of oprispingen zijn geen goede tekens.
 7. Als alle stappen feilloos verliepen, dus zonder slijm, rotte geuren, huidirritatie of maagpijn, mag je de plant eten. Opgepast, eet de plant nog altijd in kleine hoeveelheden.

Bron:

Eetbare planten
Bear Grylls survivalprogramma’s op Discovery Channel

Referenties darmmicrobioom:

Cell Host Microbe. 2018 Jan 10;23(1):1-3. doi: 10.1016/j.chom.2017.12.015.
Navigating the Microbiota Seas: Triangulation Finds a Way Forward.
Rosen CE1, Palm NW2.
Bioessays. 2017 Dec;39(12). doi: 10.1002/bies.201700032. Epub 2017 Oct 4.
Functional Classification of the Gut Microbiota: The Key to Cracking the Microbiota Composition Code: Functional classifications of the gut microbiota reveal previously hidden contributions of indigenous gut bacteria to human health and disease.
Rosen CE1, Palm NW1.
Clin Immunol. 2015 Aug;159(2):122-127. doi: 10.1016/j.clim.2015.05.014. Epub 2015 Jun 30.
Immune-microbiota interactions in health and disease.
Palm NW#1, de Zoete MR#1,2, Flavell RA1,2.

Referenties terpenen:

[1] Iannitti T et al. Therapeutical use of probiotic formulations in clinical practice. Clinical Nutrition 2010;29:701-725.
[2] de Vos WM, de Vos EA. Role of the intestinal microbiome in health and disease: from correlation to causation. Nutr Rev. 2012;70 Suppl 1:S45-56.
[3] Kotzampassi K et al. Probiotics for infectious diseases: more drugs, less dietary supplementation. Int J Antimicrob Agents. 2012;40(4):288-96.
[4]. Langenheim JH. Higher plant terpenoids: a phytocentric overview of their ecological roles. J Chem Ecol. 1994;20:1223–1279.
[5]. Paduch, R., Kandefer-Szerszeń, M., Trytek, M. et al. Arch. Immunol. Ther. Exp. (2007) 55: 315.
[6]. McPartland JM, Russo EB. Cannabis and cannabis extracts: greater than the sum of their parts? J Cannabis Therap. 2001b;1:103–132
[7]. S. Casano et al. Variations in Terpene Profiles of Different Strains of Cannabis sativa L. 2011 dec 10.17660/ActaHortic.2011.925.15.
[8]. Russo EB. Handbook of Psychotropic Herbs: A Scientific Analysis of Herbal Remedies for Psychiatric Conditions. Binghamton, NY: Haworth Press; 2001.
[9]. Antileishmanial activity of a linalool-rich essential oil from Croton cajucara. do Socorro S Rosa Mdo S, Mendonça-Filho RR, Bizzo HR, de Almeida Rodrigues I, Soares RM, Souto-Padrón T, Alviano CS, Lopes AH. Antimicrob Agents Chemother. 2003 Jun; 47(6):1895-901.
[10]. Linalool inhibits cigarette smoke-induced lung inflammation by inhibiting NF-κB activation. Jianqun Ma et al. International Immunopharmacology Volume 29, Issue 2, December 2015, Pages 708-713.
[11]. Mediavilla V, Steinemann S. Essential oil of Cannabis sativa L. strains. J Intl Hemp Assoc. 1997;4:82–84.
[12]. Susan Kristiniak, Jean Harpel, Diane M. Breckenridge, and Jane Buckle. The Journal of Alternative and Complementary Medicine. November 2012, 18(11): 1003-1007.
[13]. Noma Y, Asakawa Y. Biotransformation of monoterpenoids by microorganisms, insects, and mammals. In: Baser KHC, Buchbauer G, editors. Handbook of Essential Oils: Science, Technology, and Applications. Boca Raton, FL: CRC Press; 2010. pp. 585–736.
[14]. d-limonene exposure to humans by inhalation: uptake, distribution, elimination, and effects on the pulmonary function. Falk-Filipsson A, Löf A, Hagberg M, Hjelm EW, Wang Z. J Toxicol Environ Health. 1993 Jan; 38(1):77-88.
[15]. Noma Y, Asakawa Y. Biotransformation of monoterpenoids by microorganisms, insects, and mammals. In: Baser KHC, Buchbauer G, editors. Handbook of Essential Oils: Science, Technology, and Applications. Boca Raton, FL: CRC Press; 2010. pp. 585–736.
[16]. Comparative study of different essential oils of Bupleurum gibraltaricum Lamarck. Gil ML, Jimenez J, Ocete MA, Zarzuelo A, Cabo MM. Pharmazie. 1989 Apr; 44(4):284-7.
[17]. Uptake, distribution and elimination of alpha-pinene in man after exposure by inhalation. Falk AA, Hagberg MT, Löf AE, Wigaeus-Hjelm EM, Wang ZP. Scand J Work Environ Health. 1990 Oct; 16(5):372-8
[18]. Characterization and antimicrobial activity of essential oils of industrial hemp varieties (Cannabis sativa L.). Nissen L, Zatta A, Stefanini I, Grandi S, Sgorbati B, Biavati B, Monti A. Fitoterapia. 2010 Jul; 81(5):413-9.
[19]. Maimoona A et al. A review on biological, nutraceutical and clinical aspects of French maritime pine bark extract. J Ethnopharmacol. 2011;133:261-277.
[20]. Torras MA et al. Antimicrobial activity of Pycnogenol. Phytother Res. 2005;19(7):647-8.
[21]. Ezzikouri S et al. Inhibitory effects of Pycnogenol on hepatitis C virus replication. Antiviral Res. 2015;113:93-102.
[22] https://wic-cannabis.org/chemische-samenstelling/
[23] https://www.cibiday.nl/cbd-olie/cbd-hennep/hennep-bloemtoppen-ferimon
[24] https://www.cibiday.nl/cbd-olie/heilzame-kruiden-kweken/
[25] https://www.cibiday.nl/cbd-olie/gezondheidskruiden/

Darm Microbioom ontlastingtest

Darm Microbioom ontlastingtestVerkoopprijs (incl. BTW): € 135,95
Koop deze test hier
Uitgebreide microbiologische bepaling van de samenstelling van de menselijke darmflora ter beoordeling van de invloed van de darmbacteriën op het ontstaansrisico van microbioom-geassocieerde aandoeningen.

Zie een voorbeeld van een Duitse testuitslag van deze test. Uw uitslag wordt in het Nederlands vertaald.

Het intestinaal microbioom, het geheel van alle in de darm gekoloniseerde micro-organismen, is voor de gezondheidstoestand van de mens van essentieel belang.

Verstoringen van het microbioom (dysbiose), een verminderde diversiteit of overgroei kunnen ook als risicofactoren voor tal van ziekten in aanmerking komen. Deze omvatten verstoorde peristaltiek (diarree resp. obstipatie), prikkelbare darm syndroom, metabole aandoeningen zoals Diabetes Mellitus, cardiovasculaire ziektes, adipositas of vetstofwisselingsstoornissen, auto-immuunziektes zoals allergieën of psoriasis, chronische ontstekingen van de darm (Colitis Ulcerosa resp. Morbus Crohn), kwaadaardige ziektes of zelfs neurologisch-psychiatrische aandoeningen. De basis voor deze waargenomen processen kan van verschillende aard zijn. Dit kunnen wisselwerkingen tussen receptoren van de epitheel- en immuuncellen van het darmslijmvlies en de producten van het bacterieel metabolisme zoals kortketenige vetzuren of lipolysacchariden zijn.

Bovendien vormt het merendeel van de bacteriële genen in de menselijke darm een zogenaamd kernmicrobioom. Dit kernmicrobioom kan per dominerende bacteriesoort in drie enterotypes onderverdeeld worden.

De tot nu toe geldende standaard van de microbiologische ontlastingsdiagnostiek omvat echter slechts een paar anaërobe bacteriën. Deze bacteriëngroep is echter goed voor meer dan 99% van de soorten ontlastingsflora.

Een nieuwe analysemethode die is gebaseerd op de Next-Generation-Sequencing (verzamelnaam van technieken die snel en relatief goedkoop de volledige volgorde van de menselijke DNA-code kunnen bepalen), maakt nu het onderscheiden van bijna alle tot nu toe bekende darmbacteriën en significant betere risicobeoordeling met betrekking tot de geassocieerde aandoeningen mogelijk.

Indicaties:

– Overgewicht
– Abdominale klachten
– Klachten na antibiotica
– Diarree resp. Obstipatie
– Onderzoek van de darmdysbiose
– Risicobeoordeling van bacterie geassocieerde aandoeningen
– Algemene gezondheidspreventie

Privacy instellingen

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. In de instellingen kunt u zelf kiezen welke cookies u wilt toestaan of wilt weigeren.

Privacy verklaring | Sluit
Instellingen