skip to Main Content
Groot kenniscentrum met meer dan 1000 artikelen over gezondheid!

Bloedonderzoek Vitaminen & Mineralen

Via de huisarts zijn slechts een paar onderzoeken mogelijk voor het bepalen van een paar vitaminen en mineralen (nutriëntencheck). Dit gaat met bloedserum. Meer onderzoek op nutriënten (vitaminen, mineralen, vetzuren, aminozuren, etc.) is mogelijk maar gebeurd via gespecialiseerde laboratoria.

Ze worden meestal niet vergoed en zijn voor eigen kosten. De aanvragen lopen meestal via een natuurarts, een klinisch werkende natuurdietist of een MBOG arts (orthomoleculair arts).

Is onderzoek nodig?

Ja  de NDN vindt van wel. Er is bijvoorbeeld onderzoek gedaan bij 2.503 Nederlanders van 2-100 jaar (aselecte steekproef onder personen bij wie bloedonderzoek is gedaan, gemiddelde leeftijd 57 jaar) in Den Haag (stad), Zeeland (platteland) en West-Brabant (verstedelijkt platteland). In de winterperiode heeft 58,8% van de deelnemers een vitamine-D-deficiëntie (vitamine-D-gehalte < 50 nmol/l) en 29,9% zelfs een ernstige vitamine-D-deficiëntie (< 30 nmol/l).

Ook in de zomerperiode is onderzoek gedaan bij een kleinere groep (1.910 personen van 2-100 jaar, gemiddelde leeftijd 57 jaar). In deze periode daalde het percentage personen met een vitamine-D-deficiëntie, maar was nog altijd 35,4% (en 11,6% een ernstige deficiëntie). Van de vrouwen boven de 70 jaar had zelfs 55,1% in de zomer nog een vitamine-D-deficiëntie (en 25,4% een ernstige deficiëntie).

Onderzoek naar een breed pakket aan vitaminen en mineralen gebeurd naar onze mening nog te weinig. Via de huisarts zijn de onderzoeken nog te beperkt. Zomaar supplementen slikken tegen van alles en nog wat zonder onderzoek is niet aan te raden. Suppleren bij laag normale waarden bij ziekten en bij aangetoonde tekorten is wel aan te raden, onder deskundige begeleiding. De NDN pleit voor meer overleg en samenwerking tussen (huis)arts en natuurdiëtist bij het aanvragen van voedingsgerelateerde laboratoriumbepalingen.

Uit een toekomstverkenning(2018) blijkt dat ongezonde voeding een belangrijke factor is en voor 8,1% bijdraagt aan de ziektelast en leidt tot 6 miljard aan zorguitgaven.

laboratorium

Nutriëntenonderzoek (vitaminen en mineralen) via gespecialiseerde laboratoria

Voorbeelden van gespecialiseerde laboratoria die een breed pakket aan nutriëntenprofiel kunnen bepalen zijn:
Prohealth Medical
Een voorbeeld van een aanvraag formulier om te zien welke aanvraagopties er allemaal zijn, kunt u hier zien.
Europees Laboratorium voor Nutriënten
Een voorbeeld van een aanvraag formulier om te zien welke aanvraagopties er allemaal zijn, kunt u hier zien.

Deze aanvragenopties lopen meestal via een natuurarts, een klinisch werkende natuurdietist of een MBOG arts (orthomoleculair arts) en worden meestal niet vergoed.

Hoe merkt u een vitaminen- of mineralentekort op?

Veel mensen hebben een tekort aan bepaalde soorten nutriënten (vitaminen en mineralen) zonder dat ze daar iets van merken. Op den duur kunnen klachten als vermoeidheid, slechte concentratie, slapeloosheid en lusteloosheid optreden. Langdurig vitaminen- en mineralengebrek kan tot heel specifieke ziekten leiden. Om klachten te voorkomen kunt u uw bloed regelmatig laten controleren om te zien of uw dieet goed is en u alles goed opneemt.

Ook bij psychische ziekten kan er sprake zijn van tekorten. Denk aan schizofrenie waar in een meta-analyse 28 studies onder de loep werden genomen met in totaal 2612 proefpersonen: 1221 personen met FEP (first-episode psychosis) en 1391 personen in de controlegroep. De bloedwaarden van 6 vitamines en 10 mineralen werd bekeken. Foliumzuur en vitamine D waren significant lager in de groep met FEP dan in de controlegroep. Er is steeds meer onderzoek naar de rol van voeding en suppletie bij psychiatrische aandoeningen.

Voedingswijzer vitaminen en mineralenoverzicht

De symptomen van een vitaminen- en/of mineralentekort kunt u hier lezen.

Overdosering of onderdosering voedingssupplementen?

Meten is iets meer weten. U kunt daarmee zelf goed monitoren of u :

  • aanvulling van vitaminen en mineralen echt nodig heeft. Onnodige multivitaminen slikken kan riskant zijn.
  • te veel slikt aan supplementen (overdosering), wat riskant is en vaak klachten geeft. Denk aan bijvoorbeeld te veel aan vitamine B 6 en neurologische klachten.
  • te weinig slikt aan supplementen (onderdosering) waardoor uw klachten niet verdwijnen. Denk aan bijvoorbeeld vitamine B 12. Te weinig geeft o.a. neurologische klachten (tintelingen) en vermoeidheid.
  • een laag normale bloedwaarde (tegen de ondergrens van de referentiewaarde) heeft of een optimale waarde (tegen de bovengrens van de referentiewaarde). Net niet te kort (laag normale waarde) kan symptomen geven of te weinig energie of te weinig herstel bij ziekten. Denk bijvoorbeeld aan een laag zink, vitamine A en vitamine D bij darmslijmvliesontstekingen.

Nutriëntenonderzoek opties via de huisarts

Soort onderzoekAanvullend onderzoekOpties nader onderzoek
Vitamine A  
Vitamine D (25-OH)  
Vitamine D

(1.25= actieve vorm)

  
Vitamine B 1  
Vitamine B 2  
Vitamine B 3 (kan niet bij elk laboratorium)  
Vitamine B6  
Vitamine B12  
Foliumzuur  
Zink  
Selenium  

Zelftesten

 

 

Vitamine D bloedtest

Vitamine D bloedtestVerkoopprijs (incl. BTW): € 33,95
Koop deze test hier
Laboratorium analyse van 25-(OH)-vitamine D3 in het bloed. Ter bepaling van de vitamine D-status.

IJzergebrek bloedtest

Verkoopprijs: € 22,15
Koop hier de test

 

 

 

 

 

Vitamine B12 urinetest

Vitamine B12 urinetestVerkoopprijs (incl. BTW): € 50,45
Koop deze test hier
Laboratoriumanalyse van methylmalonzuur in de urine. Bij deze test wordt dus ook het creatinine gehalte gemeten. Ter bepaling van de vitamine B12 voorziening.

De verhoogde detectie van methylmalonzuur in de urine vormt een indirecte marker van een vitamine B12-deficiëntie.

Basis vitaminen-mineralen- zelftest in bloed

U kunt ook een basis vitaminen-mineralen- zelftest in bloed doen via Ganzimmun laboratorium. Zie een voorbeeld van een testuitslag.

 

Privacy instellingen

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. In de instellingen kunt u zelf kiezen welke cookies u wilt toestaan of wilt weigeren.

Privacy verklaring | Sluit
Instellingen