skip to Main Content
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

Bloedonderzoek Vitaminen & MineralenBloedonderzoek Vitaminen & Mineralen

Via de huisarts zijn slechts een paar onderzoeken mogelijk voor het bepalen van een paar vitaminen en mineralen (nutriëntencheck). Dit gaat met bloedserum. Meer onderzoek op nutriënten (vitaminen, mineralen, vetzuren, aminozuren, etc.) is mogelijk maar gebeurt via gespecialiseerde laboratoria.

Ze worden meestal niet vergoed en zijn voor eigen kosten. De aanvragen lopen meestal via een natuurarts, een klinisch werkende natuurdietist of een MBOG arts (orthomoleculair arts).

Is onderzoek nodig?

Ja  de NDN vindt van wel. Er is bijvoorbeeld onderzoek gedaan bij 2.503 Nederlanders van 2-100 jaar (aselecte steekproef onder personen bij wie bloedonderzoek is gedaan, gemiddelde leeftijd 57 jaar) in Den Haag (stad), Zeeland (platteland) en West-Brabant (verstedelijkt platteland). In de winterperiode heeft 58,8% van de deelnemers een vitamine-D-deficiëntie (vitamine-D-gehalte < 50 nmol/l) en 29,9% zelfs een ernstige vitamine-D-deficiëntie (< 30 nmol/l).

Ook in de zomerperiode is onderzoek gedaan bij een kleinere groep (1.910 personen van 2-100 jaar, gemiddelde leeftijd 57 jaar). In deze periode daalde het percentage personen met een vitamine-D-deficiëntie, maar was nog altijd 35,4% (en 11,6% een ernstige deficiëntie). Van de vrouwen boven de 70 jaar had zelfs 55,1% in de zomer nog een vitamine-D-deficiëntie (en 25,4% een ernstige deficiëntie).

Onderzoek naar een breed pakket aan vitaminen en mineralen gebeurt naar onze mening nog te weinig. Via de huisarts zijn de onderzoeken nog te beperkt. Zomaar supplementen slikken tegen van alles en nog wat zonder onderzoek is niet aan te raden. Suppleren bij laag normale waarden bij ziekten en bij aangetoonde tekorten is wel aan te raden, onder deskundige begeleiding. De NDN pleit voor meer overleg en samenwerking tussen (huis)arts en natuurdiëtist bij het aanvragen van voedingsgerelateerde laboratoriumbepalingen.

Uit een toekomstverkenning(2018) blijkt dat ongezonde voeding een belangrijke factor is en voor 8,1% bijdraagt aan de ziektelast en leidt tot 6 miljard aan zorguitgaven.

Lage sociaaleconomische status geassocieerd met vitaminetekorten

Bekend is dat levensduur en levenskwaliteit sterk verschillen per sociale klasse, maar dat blijkt ook te gelden voor de status van een aantal voor de gezondheid belangrijke micronutriënten. In een Nederlands onderzoek, onderdeel van de Lifelines – Micronutrients and Health inequalities in Elderly studie (MINUTHE), is dat aangetoond door een vergelijking tussen ouderen die hoog of laag op de sociaaleconomische ladder staan.
Zhu Y, Minović I, Dekker LH, et al. Vitamin Status and Diet in Elderly with Low and High Socioeconomic Status: The Lifelines-MINUTHE Study. Nutrients. 2020 Aug 31;12(9):2659.

laboratorium

Nutriëntenonderzoek (vitaminen en mineralen) via gespecialiseerde laboratoria

Voorbeelden van gespecialiseerde laboratoria die een breed pakket aan nutriëntenprofiel kunnen bepalen zijn:
Prohealth Medical
Een voorbeeld van een aanvraag formulier om te zien welke aanvraagopties er allemaal zijn, kunt u hier zien.
Europees Laboratorium voor Nutriënten
Een voorbeeld van een aanvraag formulier om te zien welke aanvraagopties er allemaal zijn, kunt u hier zien.

Deze aanvragenopties lopen meestal via een natuurarts, een klinisch werkende natuurdietist of een MBOG arts (orthomoleculair arts) en worden meestal niet vergoed.

Hoe merkt u een vitaminen- of mineralentekort op?

Veel mensen hebben een tekort aan bepaalde soorten nutriënten (vitaminen en mineralen) zonder dat ze daar iets van merken. Op den duur kunnen klachten als vermoeidheid, slechte concentratie, slapeloosheid en lusteloosheid optreden. Langdurig vitaminen- en mineralengebrek kan tot heel specifieke ziekten leiden. Om klachten te voorkomen kunt u uw bloed regelmatig laten controleren om te zien of uw dieet goed is en u alles goed opneemt.

Ook bij psychische ziekten kan er sprake zijn van tekorten. Denk aan schizofrenie waar in een meta-analyse 28 studies onder de loep werden genomen met in totaal 2612 proefpersonen: 1221 personen met FEP (first-episode psychosis) en 1391 personen in de controlegroep. De bloedwaarden van 6 vitamines en 10 mineralen werd bekeken. Foliumzuur en vitamine D waren significant lager in de groep met FEP dan in de controlegroep. Er is steeds meer onderzoek naar de rol van voeding en suppletie bij psychiatrische aandoeningen.

Voedingswijzer vitaminen en mineralenoverzicht

De symptomen van een vitaminen- en/of mineralentekort kunt u hier lezen.

Overdosering of onderdosering voedingssupplementen?

Meten is iets meer weten. U kunt daarmee zelf goed monitoren of u :

  • aanvulling van vitaminen en mineralen echt nodig heeft. Onnodige multivitaminen slikken kan riskant zijn.
  • te veel slikt aan supplementen (overdosering), wat riskant is en vaak klachten geeft. Denk aan bijvoorbeeld te veel aan vitamine B 6 en neurologische klachten.
  • te weinig slikt aan supplementen (onderdosering) waardoor uw klachten niet verdwijnen. Denk aan bijvoorbeeld vitamine B 12. Te weinig geeft o.a. neurologische klachten (tintelingen) en vermoeidheid.
  • een laag normale bloedwaarde (tegen de ondergrens van de referentiewaarde) heeft of een optimale waarde (tegen de bovengrens van de referentiewaarde). Net niet te kort (laag normale waarde) kan symptomen geven of te weinig energie of te weinig herstel bij ziekten. Denk bijvoorbeeld aan een laag zink, vitamine A en vitamine D bij darmslijmvliesontstekingen.

Bloedonderzoek Vitaminen &#038; MineralenTest je bloed met de combinatietest

Combinatietest: vitamine D3, Actief B12 HoloTC, ferritine, Vitamine B6, Foliumzuur intracellulair.

Vitamine B profiel test €225,00

Vitamine B1, B2, B3, B6, B11 , B12Bloedonderzoek Vitaminen &#038; Mineralen

 

 

 

Check-up profiel € 239,00

Bloedonderzoek Vitaminen &#038; Mineralen

 

 

 

 

Bloedonderzoek Vitaminen &#038; Mineralen

 

Bloedwaardentest; de grootste leverancier van Bloedonderzoek voor Particulieren.
Onze missie is: “Mensen inzicht geven in hun gezondheid, zodat zij hun vitaliteit kunnen verbeteren”.
U kunt bij ons;

  • In heel Nederland terecht voor bloedafname (800 prikpunten)
  • Het door u gewenste(bloed)onderzoek zelf laten uitvoeren. Een verwijzing van uw arts is niet nodig
  • Stel uw onderzoek naar keuze samen en ontvang de uitslag in een pdf document met toelichting via email.

Vitaminen en mineralen test

Bestel deze test hier.
Deze vitamine- en mineralencheck geeft een overzicht van jouw vitamine- en mineralenspiegels.

De test bestaat uit:

Vitamine A; oogziekten, nachtblindheid, verzwakte afweer.
Vitamine B1; (thiamine difosfaat) neurologische en mentale aandoeningen.
Vitamine B2; bloeddoorlopen, brandende ogen, verstoort zicht, brandende voetensyndroom, staar.
Vitamine B6; neurologische klachten, spanningen voor de menstruatie.
Actief Vitamine B12 HoloTC
Foliumzuur; bloedarmoede. neurologische klachten.
Vitamine D (25-OH-D); krampen, botontkalking, osteoporose
Actief Vitamine D 1,25-di-Hydroxy-Vitamine D3; klachten vitamine D te kort, werking Parathormoon.
Vitamine E
Calcium; nodig voor opbouw en het onderhoud van de botten en gebit, botontkalking, werking van de zenuwen en spieren, de bloedstolling en het transport van andere mineralen in het lichaam.
Kalium; vochtbalans, bloeddruk.
Koper
Magnesium intracellulair; ontspanning spieren en zenuwen.
Natrium; vochtbalans, bloeddruk, zenuwprikkelgeleiding.
Niacine (nicotinezuur/-amide)
IJzer; vermoeidheid, rusteloze benen.
Transferine saturatie
Ferritine
Selenium
Zink; stofwisseling, afweer-/immuunsysteem.
Bloedbeeld
Hematocriet
Hemoglobine
Thrombocyten
Leucocyten
Erythrocyten

Bloedonderzoek Vitaminen &#038; Mineralen

Nutriëntenonderzoeken via specifieke laboratoria

Bloedonderzoek Vitaminen &#038; MineralenVitamines en Mineralen Goldtest €295

Bloedonderzoek Vitaminen &#038; MineralenDeze test bestaat uit: Vitamine A, Vitamine B1, Vitamine B2, Vitamine B6, Vitamine B12, Foliumzuur, Vitamine D (25-OH-D), Calcium, Kalium, Magnesium, Natrium, IJzer, Zink. Bloedbeeld: Hematocriet, Hemoglobine, Thrombocyten, Leucocyten, Erythrocyten.

 

Bloedonderzoek Vitaminen &#038; MineralenSchildklier ( TSH, Vrij T4 en T3) €69.-

Bloedonderzoek Vitaminen &#038; MineralenTSH, Vrij T4 en totaal T3 worden bij deze test gemeten. (ookal is je TSH goed).
Je bent moe… het liefst zou je in bed liggen en slapen. Je lijf voelt stijf en stram en bewegen doet zeer. Je stemming is gedeprimeerd of wisselt snel. Je voelt je opgejaagd en slaapt slecht.

De meeste afwijkingen van de schildklier hebben tot gevolg dat er te weinig of juist te veel schildklierhormoon gemaakt wordt. Dat leidt tot vele lichamelijke symptomen. Bij een overactieve schildklier zijn dat o.a.: een snelle hartslag, gewichtsverlies, nervositeit, trillende handen, geïrriteerde ogen, slaapproblemen en een gejaagd gevoel. Bij vrouwen kan er ook een onregelmatige menstruatiecyclus ontstaan. Bij een tekort aan schildklierhormonen heeft de patiënt last van gewichtstoename, droge huid, obstipatie, het snel koud hebben, vermoeidheid en bij vrouwen zware menstruatiebloedingen.

TSH wordt gemaakt in de hypofyse, een belangrijke hormoonproducerende klier in de hersenen. TSH zorgt ervoor dat steeds de juiste hoeveelheid schildklierhormoon (T4 en T3) wordt aangemaakt. Schildklierhormoon regelt het gebruik van energie in het lichaam; het heeft een soort thermostaatfunctie.

Vrij T4 (= FT4, = free T4, = vrij T4, = vrij thyroxine) is schildklierhormoon. Dit hormoon zorgt ervoor dat allerlei processen in het lichaam snel genoeg verlopen. Een te lage waarde duidt op een te traag werkende schildklier. Een te hoog FT4 duidt op een te snel werkende schildklier.

T3 is het hormoon dat ontstaat uit T4 en dat het uiteindelijke effect van schildklierhormoon veroorzaakt. Eigenlijk is T3 dus belangrijker dan T4, maar we meten T4 om de veranderingen in het functioneren van de schildklier te onderzoeken.

Bloedonderzoek Vitaminen &#038; MineralenHaaruitval test € 149.00

Bloedonderzoek Vitaminen &#038; MineralenDit bloedonderzoek bevat onderzoek naar de bloedwaarden die haaruitval kunnen veroorzaken: vitamine B12, Ijzer, Ferritine, TSH, (Thyroid stimulerend hormoon), Cortisol (stresshormoon) Jodium te kort (Iodium serum).
Volgens onderzoeken lopen steeds meer Nederlanders een jodiumtekort op ondanks het feit dat veel mensen gejodeerd zout gebruiken en veel brood eten waar gejodeerd bakkerszout in is verwerkt. Een gebrek aan jodium zorgt over het algemeen voor een trager werkende schildklier maar heeft ook invloed op andere processen in het lichaam. Een gebrek aan jodium kan één van de oorzaken zijn van haaruitval.
Van vitamine B12 is bekend dat er bij een tekort haaruitval kan ontstaan. Een tekort aan vitamine B12 zorgt ook voor een vermoeid en lusteloos gevoel. Veel Nederlanders hebben zonder het te weten een tekort. Een traag werkende schildklier kan de oorzaak zijn van haaruitval. Een traag werkende schildklier wordt in de medische wereld hypothyreoïdie genoemd en vastgesteld op basis van een bloedonderzoek. Bij dit onderzoek wordt de TSH gemeten. Veel stress en weinig beweging kunnen negatief van invloed zijn op de werking van je schildklier.Bij een traag werkende schildklier is er ook vaak een tekort aan ijzer en/of vitamine B12.

Bloedonderzoek Vitaminen &#038; MineralenVitamine D bloedtest

Vitamine D bloedtestVerkoopprijs (incl. BTW): € 33,95
Koop deze test hier
Laboratorium analyse van 25-(OH)-vitamine D3 in het bloed. Ter bepaling van de vitamine D-status.

Bloedonderzoek Vitaminen &#038; MineralenIJzergebrek bloedtest

Bloedonderzoek Vitaminen &#038; MineralenVerkoopprijs: € 22,15
Koop hier de test

 

 

 

Bloedonderzoek Vitaminen &#038; MineralenVitamine B12 urinetest

Vitamine B12 urinetestVerkoopprijs (incl. BTW): € 50,45
Koop deze test hier
Laboratoriumanalyse van methylmalonzuur in de urine. Bij deze test wordt dus ook het creatinine gehalte gemeten. Ter bepaling van de vitamine B12 voorziening.

 

De verhoogde detectie van methylmalonzuur in de urine vormt een indirecte marker van een vitamine B12-deficiëntie.

Bloedonderzoek Vitaminen &#038; Mineralen

Basis vitaminen-mineralen- zelftest in bloed

U kunt ook een basis vitaminen-mineralen- zelftest in bloed doen via Ganzimmun laboratorium. Zie een voorbeeld van een testuitslag.