skip to Main Content
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

Restless legs te lijf met voeding

Stichting ‘Restless Legs Nederland’

In Nederland geeft de Stichting Restless legs Nederland voorlichting aan artsen en patiënten en stimuleert onderzoek naar dit syndroom. Op hun website staat het volgende:
“RLS (Restless Legs Syndrome) kenmerkt zich door een irriterend, branderig, kruipend gevoel, meestal in de kuiten, dat bij de patiënt een onweerstaanbare drang tot bewegen oproept. De aandoening kan zich ook in de voeten en armen voordoen. Slechts zelden is sprake van echte pijn. De irritatie in de benen treedt vooral op tijdens rustperiodes. Met name ’s avonds en ’s nachts nemen de klachten toe.

De aandoening komt in 80% van de gevallen voor in combinatie met PLMD (Periodic Limb Movement Disorder). PLMD is een slaapstoornis waarbij de patiënt tijdens de slaap schokkende bewegingen maakt, die veelal de slaap verstoren en/of onderbreken. Hierdoor krijgt de RLS patiënt niet voldoende diepe slaap en is hij overdag vermoeid tot zeer vermoeid, en kan vaak niet meer normaal functioneren.

Oorzaak van RLS

De oorzaak van primaire RLS staat niet precies vast, maar wordt gezocht in een verstoring van de dopamine huishouding. Vaak is RLS een erfelijke aandoening. Secundaire RLS is RLS die als onderliggende oorzaak een andere ziekte heeft zoals o.a.: chronisch nierfalen, polyneuropathie, ijzergebreksanemie, laag ferritine gehalte, foliumzuurtekort, diabetes, zwangerschap, de ziekte van Parkinson, reuma, schildklieraandoeningen, chronische myelopathie”.

Hoe constateert u RLS?

De volgende vragen zijn relevant:

 1. Als u zit of ligt, heeft u dan onaangename gevoelens in de benen (soms andere delen van het lichaam) en heeft u daardoor een sterke behoefte om te gaan bewegen?
 2. Heeft u dat voornamelijk gedurende periodes van rust of tijdens de slaap?
 3. Heeft u problemen met in slaap vallen en/of doorslapen?
 4. Bent u overdag vaak moe?
 5. Heeft u familieleden met dezelfde klacht?
 6. Zijn de klachten erger geworden naarmate u ouder werd?

Commentaar NDN

Naast gezond uitgebalanceerde voeding (zie het artikel gezonde voeding elders op de site) zijn er nog aanvullende oplossingen mogelijk. We zetten ze voor u een rij:

 • Neem geen cafeïne houdende dranken (koffie, cola)
 • Neem geen chocola, alcohol, frisdranken
 • Neem extra vitamine B suppletie.
  Laat uw bloed controleren via de huisarts op vit B 12, Vit B 6 (Sommige mensen hebben hele hoge B6-serumwaarden tot soms wel 4500 nmol/l. Dit kan tot neurologische klachten leiden.), Vitamine B1, foliumzuur.
 • Volgens de 5 elementenleer kan deze klacht ook komen door een overbelasting van de lever. De overbelasting kan komen door gebruik van: gebakken vetten, frituurvet, oude kaas, worst, E-nummers, vetsin, citrus, specerijen en als bijwerking op medicatie.
 • Extra magnesium kan verlichting geven.
 • Suppletie van de volgende celzouten magnesium phosphoricum, calcium phosphoricum samen met magnesiumphosphoricum, ferrum phosphoricum.
 • Extra OPC kan verlichting geven.
 • Anthocyanidinen (blauwe bosbessen)
 • Voedselintoleranties kunnen een rol spelen. Het betreft dan vaak: specerijen, kruiden, sinaasappel, ei, noten, tarwe.

Andere mogelijkheden Als laatste noemen we mogelijkheden die u kunt doen naast de voedingsmaatregelen:
Niet roken, osteopathie, voetreflex, yoga, meditatie, acupunctuur, dalrymple-pomptechniek (trage trapbeweging) en de kruiden muizedoorn, paardenkastanje.

Literatuur en links:

Referenties:

www.stichting-restless-legs.org zie gastenboek voor tips van en voor patiënten.

M.V Ragucci et al. Fortieth Annual Am Ost. Ass Research Conference Abstracts 1996

De Duitse zusterorganisatie www.restless-legs.org

De Amerikaanse RLS Foundation www.rls.org

Website van de Californische supportgroep, met een mogelijkheid om vragen te stellen aan een neuroloog: www.rlshelp.org

www.wemove.org/rls.html
Vereniging voor bewegingsstoornissen, afd. RLS: www.wemove.org

www.sleepdisorders.about.com over
slaapstoornissen, afd. RLS