skip to Main Content
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

‘De mooie voedselmachine’: Darmbacteriën manipuleren eetgedrag

De mooie voedselmachine - Giulia EndersDe 24-jarige Enders maakte afgelopen vrijdag zoveel mensen warm voor haar boek, dat het zaterdag binnen 12 uur uitverkocht was. Van het boek over spijsvertering, met feiten, fabels, en de meest recente wetenschappelijke inzichten waren duizend exemplaren op aanbieding verkocht.

Ook in Duitsland zijn al 800.000 exemplaren van het boek verkocht. Volgens Febe van der Wardt, commercieel manager Luitingh-Sijthoff, is het boek ‘een schot midden in de roos’. ‘Het is goed geschreven, maar het onderwerp speelt ook heel erg. We hadden het eerst allemaal over het brein en dat verschuift nu naar de darmen.’

“Als je lekker in je vel wilt zitten, gezond oud wilt worden en gelukkiger wilt leven, moet je goed voor je darmen zorgen. Die zijn de belangrijkste adviseur van ons brein. Een verkeerde balans in je darmflora kan zelfs samenhangen met overgewicht, depressie, alzheimer en allergieën”, aldus Giulia Enders. Zij heeft een vrolijk maar vooral geestig, open en informatief boek geschreven over de spijsvertering.

Makkelijk te lezen, vol feiten, fabels, grapjes gemixt met recentste wetenschappelijke inzichten. Haar doel is: iedereen meer kans geven op gezondheid. Giulia Enders geeft een boeiende masterclass over de darmen. Enders wijst in haar boek op de belangrijke rol van de darmen voor het brein, maar ook voor andere organen. Eigenlijk voor het hele welbevinden van de mens. Het boek is geïllustreerd door haar zus Jill. Zij heeft haar studie geneeskunde bijna afgerond. In Duitsland is haar boek een hit: er zijn in een halfjaar meer dan 700.000 exemplaren van verkocht.

Hoe zit dat nu met al die bacteriën in de darmen?

De bacteriën die in de darmen leven hebben een enorme invloed op de gezondheid en zelfs op iemands gedrag. Hun functies en hun onderliggende verhoudingen worden in de medische wetenschappen volop bestudeerd en er duiken steeds meer interessante verbanden en boeken op tussen deze micro-organismen en de fysieke en mentale gezondheid.

Recent (1) is aangetoond dat de darmbacteriën ervoor zorgen dat hun gastheer of gastvrouw verlangt naar juist die voedingsmiddelen die de bacteriën zelf nodig hebben voor hun overleven. Daarnaast levert het op dat de concurrentie van andere bacteriën vermindert. Bacteriën doen dit door via het zenuwstelsel signalen naar de hersenen te sturen. Door rechtstreekse stimulatie van de nervus vagus en via neurotransmitters zoals serotonine en dopamine. Men noemt het de darm-hersenen connectie (second brain) of de microbioom-darm-hersenen as.

Humane intestinale microbioom

De belangrijkste functie van het spijsverteringskanaal is de inname en vertering van voedsel, de absorptie van voedingsstoffen en het uitscheiden van afvalstoffen. Daarnaast huisvest het maagdarmkanaal een belangrijk deel van het immuunsysteem de zogenaamde GALT (gut-associated lymfoïde weefsel).

Het maagdarmkanaal (met een contactoppervlak van 300 tot 400 m2) wordt bevolkt door meer dan 2000 soorten aërobe en anaërobe bacteriën, gisten en schimmels met een gezamenlijk gewicht van 1 tot 1,5 kilogram. De term microbioom verwijst naar een complete collectie van micro-organismen.

De microbiële flora is belangrijk voor de voedselvertering en heeft invloed op allerlei fysiologische, immunologische en neurologische processen. Verstoring van het normale evenwicht tussen de verschillende micro-organismen (dysbiose), al dan niet veroorzaakt door een infectie (het binnen dringen en zich vermenigvuldigen van ziekteverwekkende micro-organismen), kan uiteenlopende gezondheidsklachten veroorzaken.

Dysbiose; verstoring van bacterie evenwicht

Het microbioom in het maagdarmkanaal bestaat voornamelijk uit permanente bewoners (residente flora), met daarnaast micro-organismen die het maagdarmkanaal binnenkomen en deze na verloop van tijd weer verlaten (transiënte flora). Een gezonde microbiële flora kenmerkt zich door een goede balans tussen symbionten (micro-organismen met gezondheidsbevorderende eigenschappen zoals Lactobacillus en Bifidobacterium), commensalen (micro-organismen die goed noch slecht zijn voor de gezondheid van de gastheer) en pathobionten (potentiële ziekteverwekkers zoals Clostridium).

ij dysbiose is sprake van afname van de hoeveelheid symbionten en/of toename van de hoeveelheid pathobionten; dit leidt onder meer tot verstoring van de spijsvertering en activering van het immuunsysteem.

De nervus vagus zenuw

De nervus vagus is een zenuw die vanuit de hersenen tot in de darmen loopt en 100 miljoen zenuwcellen in de darmen met de hersenen verbindt. De zenuwcellen in de darmen worden geprikkeld door bepaalde bacteriën of door de stoffen die ze aanmaken uit de voeding en geven deze prikkels door aan de hersenen.

Uit onderzoek blijkt (1) dat het blokkeren van de nervus vagus tot een spectaculair gewichtsverlies leidt. Terwijl het activeren van de nervus vagus zorgt dat men blijft eten, ook al is men volledig verzadigd.

De darmbacteriën kunnen dus gedrag en stemming beïnvloeden via de nervus vagus en door de aanmaak van o.a. serotonine en dopamine. Ze kunnen toxische stoffen aanmaken die depressie veroorzaakt of stoffen vrijgeven die een goed gevoel geven. Een goed voorbeeld is een verhoogde aanmaak van serotonine (de goed-gevoel-neurotransmitter) na het eten van koolhydraten en suikers, waardoor iemand zich goed voelt en steeds meer suikers wil eten.

Sommige darmbacteriën, zoals Prevotella, groeien het best wanneer ze koolhydraten en suikers te eten krijgen (ook schimmels voeden zich met suiker). Bacteroïden hebben een voorkeur voor eiwitten en verzadigde vetten en Bifidobacteriën groeien op vezelrijke voeding. Wanneer men veel koolhydraten en suikers eet, zullen de Prevotella bacteriën in aantal vermeerderen ten koste van andere bacteriën. Ze zullen de hersenen prikkelen om u te verleiden om meer koolhydraten en suikers te eten.

U bepaalt uw eigen darmflorasamenstelling

Het goede nieuws is dat u zelf bepaalt welke bacteriën in uw darmen leven, ongeacht welke op dit moment de overhand hebben. Door bijvoorbeeld meer vezels te eten, voed u de Bifidobacteriën. En meer Bifidobacteriën in verhouding tot Prevotella vermindert de drang naar suikers.

Ook het nemen van probiotica en prebiotica kan het bacterieel evenwicht in de darmen herstellen.

Uit onderzoek blijkt dat de darmflora al binnen de 24 uur wijzigt door inname van bepaalde voeding of suppletie met prebiotica en probiotica.

Er wordt In de geneeskunde ook fecale transplantatie of fecale bacteriotherapie toegepast. De stoelgang van een gezonde persoon wordt in de darmen van een zieke persoon getransplanteerd. Het verschil met probiotica suppletie is dat het niet om een paar bacteriestammen gaat, maar om alle bacteriën die in de darm aanwezig. Het is een veelbelovende therapie bij bacteriële infecties, de ziekte van Crohn, colitis ulcerosa, prikkelbare darmen, verzwakte immuniteit, insulineresistentie, diabetes, allergie, auto-immuniteit en overgewicht.

Commentaar NDN

Dysbiose wordt in verband gebracht met meer dan 25 (chronische) aandoeningen. Dan moet u denken aan: ontstekingen in de darmen (ziekte van Crohn, colitis ulcerosa), urineweginfecties, PDS (prikkelbare darm syndroom), (recidiverende) Clostridium difficile infectie, colorectaalkanker, allergie/atopie, coeliakie, Reumatoïde artritis, luchtweginfecties, diabetes type 1 en type 2 en obesitas(14 – 19).

Andere aandoeningen waarbij een mogelijk verband bestaat met afwijkingen van het maagdarmstelsel microbioom zijn: Alzheimer, Parkinson, ADHD, autisme, depressie, angststoornis, chronisch vermoeidheidssyndroom, hart- en vaatziekten, diverticulose, fragiliteit bij ouderen, multiple sclerose (MS), afstoting na transplantatie, niet-alcoholische leververvetting/ steatohepatitis, borstkanker, reumatoïde artritis,de ziekte van Bechterew en retrovirusinfecties.(2,3,5,7)

Of dysbiose bijdraagt aan het ontstaan en de progressie van een aandoening of eerder het gevolg is ervan, is niet altijd duidelijk. Onderzoek naar mogelijke causale verbanden is in volle gang. Daarbij is het definiëren van een (on)evenwichtige microbiële flora al een enorme opgave.

Het boek ‘Ik heb er mijn buik van vol’

Het boek ‘Ik heb er mijn buik van vol’ van Marijke de Waal Malefijt is in dit kader ook interessant. Het geeft voedingsadviezen voor 3 stofwisselingstypen. En beschrijft een dertigtal (ontlasting-) testmogelijkheden (waaronder darmflora, darmimmuniteit, slijmvliesontsteking, parasieten) om condities in het maag-darmkanaal te testen. Afhankelijk van de testuitkomsten worden dieet- en suppletie adviezen gegeven.

Voedings- en laboratorium zelftesten

Laboratoriumtesten urine bloed ontlasting en speekseltesten Wij werken samen met de grote Duitse fabrikant van laboratoriumtesten Medivere. Medivere levert laboratorium diagnostische diensten waarbij de conventionele geneeskunde als ook aanvullende (complementaire) medische diagnostica en therapieën optimaal worden gecombineerd.

Op onze pagina over voedings- en laboratoriumtesten kunt u alle hierbovengenoemde Medivere testen bekijken en zelf bestellen.

Literatuur en links

1. Alcock J, Maley CC, Aktipis CA. Is eating behavior manipulated by the gastrointestinal microbiota? Evolutionary pressures and potential mechanisms. Bioessays. 2014 Aug 8.
2. Iannitti T et al. Therapeutical use of probiotic formulations in clinical practice. Clinical Nutrition 2010;29:701-725.
3. de Vos WM, de Vos EA. Role of the intestinal microbiome in health and disease: from correlation to causation. Nutr Rev. 2012;70 Suppl 1:S45-56.
4. Kotzampassi K et al. Probiotics for infectious diseases: more drugs, less dietary supplementation. Int J Antimicrob Agents. 2012;40(4):288-96.
5. Round JL et al. The gut microbiota shapes intestinal immune responses during health and disease. Nat Rev Immunol. 2009;9(5):313-23.
6. Hawrelak JA et al. The causes of intestinal dysbiosis: a review. Altern Med Rev. 2004;9(2):180-197.
7. Isolauri E et al. Probiotics. Best Practice & Research Clinical Gastroenterology. 2004;18(2):299-313.
8. Noverr MC et al. The ‘microflora hypothesis’ of allergic diseases. Clin Exp Allergy. 005;35(12):1511-20.
9. Boyle RJ et al. Probiotic use in clinical practice: what are the risks? Am J Clin Nutr. 2006;83:1256-64.
10. Saarela M et al. Probiotic bacteria: safety, functional and technological properties. J Biotechnol. 2000;84(3):197-215.
11. Ciorba MA. A gastroenterologist’s guide to probiotics. Clin Gastroenterol Hepatol. 012;10(9):960-8.
12. Goldin BR et al. Clinical indications for probiotics: an overview. Clin Infect Dis. 2008;46 Suppl 2:S96-100.
13. Armuzzi A et al. The effect of oral administration of Lactobacillus GG on antibiotic-associated gastrointestinal side-effects during Helicobacter pylori eradication therapy. Aliment Pharmacol Ther.
14. Hojsak I et al. Lactobacillus GG in the prevention of gastrointestinal and respiratory tract infections in children who attend day care centers: a randomized, double-blind, placebo-controlled trial. Clin Nutr. 2010;29(3):312-6.
15. Hao Q et al. Probiotics for preventing acute upper respiratory tract infections. Cochrane Database of Systematic Reviews 2011, Issue 9. Art. No.: CD006895.
16. Rautava S et al. Specific probiotics in reducing the risk of acute infections in infancy – a randomised, double-blind, placebo-controlled study. Br J Nutr. 2009;101(11):1722-6.
17. Kekkonen RA et al. The effect of probiotics on respiratory infections and gastrointestinal symptoms during training in marathon runners. Int J Sport Nutr Exerc Metab. 2007;17(4):352-63.
18. Vouloumanou EK et al. Probiotics for the prevention of respiratory tract infections: a systematic review. Int J Antimicrob Agents. 2009;34(3):197.e1-10.
19. Hatakka K et al. Effects of probiotic therapy on the activity and activation of mild rheumatoid arthritis-a pilot study. Scand J Rheumatol.2003;32(4):211-5.

Privacy instellingen

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. In de instellingen kunt u zelf kiezen welke cookies u wilt toestaan of wilt weigeren.

Privacy verklaring | Sluit
Instellingen