skip to Main Content
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

BloedoBloedonderzoek levernderzoeken lever

Leverfunctieonderzoek is een bloedonderzoek naar de verschillende functies van de lever. Leverfunctie onderzoeken gebeurd door de gehaltes te bepalen van o.a. leverenzymen (ASAT, ALAT, Gamma-GT), eiwitten en bilirubine (galkleurstof) in het bloed. Deze waardes zeggen iets over het functioneren van de lever en worden daarom ‘leverfuncties’ genoemd.

Veranderde leverfuncties wijzen niet altijd op een leveraandoening. Het kan ook veroorzaakt worden door alcoholgebruik, medicijngebruik, junkfood, ondervoeding, ernstig overgewicht en erg vet eten.

Hepatitis

Er zijn verschillende vormen van hepatitis. Hepatitis is een ontsteking van de lever, waarbij levercellen beschadigd raken of zelfs afsterven. Er zijn veel verschillende oorzaken van hepatitis. Hepatitis kan veroorzaakt worden door een virus; we spreken dan van virale hepatitis (hepatitis A, B, C, D, E). Hepatitis kan ook veroorzaakt worden door langdurig alcoholgebruik, medicijnengebruik of een verstoring van het eigen afweersysteem (auto-immuunhepatitis).

Epstein-Barr virus(EBV)

De ziekte van Pfeiffer wordt aangetoond als antistoffen tegen het Epstein-Barr virus aanwezig zijn. Deze ziekte kan, als de lever niet wordt ontzien, ontaarden in ontsteking van de lever (hepatitis).

Easy hometest Pfeiffer € 17,50

  • Zelf thuis af te nemen via vingerprikBloedonderzoek lever
  • Je kunt het resultaat direct aflezen
  • Je ontvangt het pakket door de brievenbus
  • Discreet verzonden
  • Voor 14:00 uur besteld, volgende dag in huis

 

 

 

 

 

Voor het aantonen van een EBV infectie worden 3 bloedtesten gedaan:Bloedonderzoek lever

  • EBV Epstein-Barr virus IgG antistoffen (oude besmetting)
  • EBV Epstein-Barr virus IgM antistoffen (recente besmetting)
  • EBNA (Epstein-Barr -NA-IgG)

Wel een virus en niet aantoonbaar

Als virussen biologische escape-mechanismen bevatten, dan is het mogelijk dat een virus zich ‘verstopt’ en niet direct te detecteren is. Een virus kan daarnaast ook uw eigen immuunsysteem misleiden door bijvoorbeeld oppervlakte-eiwitten te produceren die op lichaamseigen moleculen lijken (via evolutie) of het immuunsysteem ‘moduleren (aanpassen)’ zodat het virus niet aangevallen kan worden. EBV verstopt zich in B-lymfocyten, een type witte bloedcel.

CYP enzymsysteem (P450)

Een bepaalde enzymgroep (P450) in het endoplasmatisch reticulum van o.a. lever-, nier-, long- en darmcellen, houdt zich vooral met deze klus bezig. Het cytochroom-P450 (CYP) enzymsysteem van de lever is betrokken bij het metabolisme en de eliminatie van bijna alle reguliere geneesmiddelen, maar ook van alternatieve geneesmiddelen (zoals vitaminesupplementen, kruiden, etc.). De capaciteit van het systeem verschilt van persoon tot persoon. Dit leidt ertoe, dat niet iedereen op een bepaalde dosis van een (genees)middel hetzelfde reageert.

We noemen een aantal bekende enzymen waar onderzoeksgegevens over bekend zijn. De CYP450 enzymen CYP1A2, CYP2C9, CYP2C19, CYP2D6 en het al genoemde CYP3A4 zijn de belangrijkste enzymen in het metabolisme van geneesmiddelen. Dit laatste enzym neemt ca. 40-50% van alle geneesmiddelen voor zijn rekening.
Het CYP enzym 2D6 is aan te vragen via de huisarts en is o.a. belangrijk om te testen wanneer u niet goed reageert op bepaalde medicatie. De andere enzymen (farmacogenetica DNA paspoort ) kunnen niet via de huisartsenlaboratoria getest. Deze testen verlopen via gespecialiseerde laboratoria (bijvoorbeeld via Erasmus, Radboud).

Meer weten over het DNA-paspoort (CYP enzymen paspoort)?

Kijk dan eens naar dit filmpje.

De ontwikkelingen in de farmacogenetica gaan snel. Steeds meer weten we over de relatie tussen variatie in het DNA en de respons op medicatie. U bent ermee geholpen. De specialist, apotheker en (huis)arts weten sneller welke medicatie voor u geschikt is en in welke dosering.

Bloedonderzoek lever
Meer kunt u lezen over de hieronder genoemde onderzoeken op de site van de Maag-Lever- Darm stichting.

Meer over homocysteïne kunt u lezen in ons homocysteïnearchief op de nieuwspagina.

 

 

Bloedonderzoek leverBloedonderzoeken opties voor de lever

 

 

Lever en nieren profiel € 55,00

Het lever en nieren profiel bevat de volgende biomarkers:Bloedonderzoek lever
ALAT
ASAT
Alkalische fosfaten
Gamma GT
Kreatinine
Bilirubine
Albumine

Soort onderzoekAanvullend onderzoek Opties nader onderzoek
ASATCombinatie Levertest van ASAT, ABloedonderzoek leverLAT, gamma-GT
ALAT
Gamma-GT
Homocysteine (info)

Homocysteine test

Bloedonderzoek leverBepaal ook B12, foliumzuur B6, B1, B2, B3
Bilirubine geconjugeerd Bilirubine ongeconjugeerdBij verhoogde bilirubine, controle op:

Syndroom van Gilbert

Primaire Scleroserende Cholangitis (PSC)

Lipoproteïne(a)
EBV Epstein-Barr virus  IgG antistoffen (oude besmetting)

EBV Epstein-Barr virus  IgM antistoffen (recente besmetting)

EBNA  (Epstein-Barr -NA-IgG)

Hepatitis ABloedonderzoek lever
Hepatitis BBloedonderzoek lever
Hepatitis CBloedonderzoek lever
Leverenzym CYP 2D6 Polymorfisme 

Farmacogenetisch testen op CYP450-enzymen

 

Bloedonderzoek leverZelftest

Vitamine B12 urinetest

Vitamine B12 urinetestVerkoopprijs (incl. BTW): € 50,45
Koop deze test hier
Laboratoriumanalyse van methylmalonzuur in de urine. Bij deze test wordt dus ook het creatinine gehalte gemeten. Ter bepaling van de vitamine B12 voorziening. De verhoogde detectie van methylmalonzuur in de urine vormt een indirecte marker van een vitamine B12-deficiëntie.

Bloedonderzoek leverTherapeutic drug monitoring (TDM)

Gezien de grote variatie in activiteit van de P 450 enzymen, kunnen de concentraties van medicijnen in het bloed ook grote verschillen vertonen. Het is dus van belang om de concentratie en de actieve metabolieten van een medicijn in het bloed te controleren om te lage (geen werking) of te hoge (ernstige bijwerkingen) voorkomen. Deze spiegelbepaling wordt wel Therapeutic drug monitoring of TDM genoemd.

Flockhart Table ™ P450 Drug Interaction Table