skip to Main Content
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

Bloedonderzoek pancreasBloedonderzoek pancreas

De alvleesklier (pancreas) scheidt een aantal eiwitten (enzymen) af die in de darmen helpen bij de vertering van voedsel. Deze enzymen kunnen bij aandoeningen aan de alvleesklier in de bloedbaan terechtkomen, waardoor de bloedspiegel stijgt.

Het functioneren van de alvleesklier wordt doorgaans beoordeeld aan de hand van de hoeveelheid amylase en lipase in het bloed.

 

Bloedonderzoek pancreas

Bij pancreatitis lees meer op de site van de Maag-Lever- Darmen stichting.

 

 

 

 

Bloedonderzoek pancreasOnderzoekopties voor de pancreas

Soort onderzoekAanvullend onderzoekOpties nader onderzoek
Amylase en lipase in bloedPancreas elastase

Bloedonderzoek pancreasZelftest

 

Gezondheidscheck darm ontlastingstest

Gezondheidscheck darm ontlastingtestVerkoopprijs (incl. BTW): € 146,95
Koop deze test hier
Microbiologische analyse van de aerobe en anaerobe hoofdkiemen en ook van schimmels en gisten (Candida albicans en Candida spp.), alsmede de kwantitatieve bepaling van de gistingsresiduen. Bovendien worden bepaald: α-1-antitripsine, calprotectine, galzuren, pancreas-elastase, secretoir IgA.

 

Bloedonderzoek pancreas

Pancreas Elastase

Pancreas Elastase zegt iets over het functioneren van uw alvleesklier. In tegenstelling tot de andere eiwitsplitsende enzymen blijft elastase, ook nadat het de darmen gepasseerd is, actief. Daardoor kan door onderzoek van het elastasegehalte in de ontlasting worden aangetoond of de alvleesklier onvoldoende functioneert. Normaal is een gehalte van meer dan 200 microgram elastase per gram feces. Tussen 100 en 200 μg is er sprake van een matige pancreasinsufficiëntie en beneden 100 μg van een ernstige insufficiëntie.

Privacy instellingen

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. In de instellingen kunt u zelf kiezen welke cookies u wilt toestaan of wilt weigeren.

Privacy verklaring | Sluit
Instellingen