skip to Main Content
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

Longen: ademtestenLongen: ademtesten

COPD

Of u de longziekte COPD heeft, wordt onderzocht met een longfunctietest. Op een longfoto is dit niet te zien. Een kenmerk van COPD is dat uw longen minder goed werken.

De werking van de longen (de longfunctie) is te meten met een longfunctietest. Daarmee wordt gemeten:

  • hoeveel lucht u maximaal kunt uitademen na rustig diep inademen. Dit zegt iets over de inhoud van uw longen.
  • hoeveel lucht u in 1 seconde kunt uitblazen. Dit zegt iets over de vernauwing van uw luchtwegen.

Uw longfunctie wordt bepaald met een speciaal apparaat: een spirometer.

Ademtesten: gassen gemeten in uitgeademde lucht

Omdat er een steeds meer een relatie wordt gezien tussen de kwaliteit van het darmmicrobioom en COPD, laten we u kennis maken met de ademtesten. Het darmmicrobioom kan getest worden met ontlastingtesten, maar ook met ademtesten. Het darmicrobioom is goed te beïnvloeden met voeding.

Medeoorzaak COPD door klachten in het maag-darmkanaal?

Om de oorzaak van klachten in het maag-darmkanaal op te sporen, kan de arts een ademtesten laten doen. Ademtest onderzoek geeft informatie over de opname van bepaalde voedselbestanddelen (onder andere zetmeel en suikers) in de dunne darm. Als deze niet volledig worden opgenomen, komen de voedselbestanddelen in de dikke darm terecht.

Hieruit worden gassen (ook waterstofgas) gevormd, die weer in het bloed worden opgenomen. Het bloed passeert de longen, en zo is het mogelijk waterstof te meten in de uitgeademde lucht. Deze test wordt ook gebruikt om de aanwezigheid van bacteriën in de dunne darm op te sporen of te bepalen of er een vertraagde passage is van het voedsel.

De test zelf is eenvoudig en niet pijnlijk. Uw uitgeademde lucht wordt opgevangen als u zo diep en lang mogelijk uitblaast in een speciale spuit. Het laatste deel van de uitgeademde lucht wordt in een apparaat onderzocht.

Nadat u tweemaal op deze manier geblazen hebt, krijgt u een suikeroplossing te drinken. Hierna moet u nog verschillende keren blazen.
Er zijn vier soorten testen: lactose-, glucose-, lactulose-, en de fructose-ademtest. Bij de lactulosetest blaast u ieder kwartier, en bij de andere testen ieder half uur.

SIBO ademtest

SIBO staat voor: Small Intestinal Bacterial Overgrowth; een bacterie-overgroei in de dunne darm. SIBO is een lastig te behandelen en hardnekkige aandoening, die veel symptomen kent. Denk daarbij aan: gasvorming en een opgeblazen gevoel, diarree, buikpijn of –krampen, constipatie, afwisselend constipatie en diarree, brandend maagzuur of reflux, voedselovergevoeligheid (waaronder gluten, zuivel, lactose, fructose, FODMAP).

Maar ook vettige en vaak drijvende/plakkerige ontlasting, misselijkheid, hoofdpijn/migraine, vermoeidheid, huiduitslag, gewrichtsklachten, stemmingen (depressie, angst), concentratie- stoornissen, hang naar snelle suikers en koolhydraten, slechte adem.

Longen: ademtesten

Lees meer over SIBO en testen hier.

 

 

 

 

Longen: ademtestenOnderzoekopties ademtesten

Soort onderzoekAanvullend onderzoekOpties nader onderzoek
SBOG ademtest
Prohealth
 Organix Dysbiosetest
Lactose ademtest   
Fructose ademtest  

Longen: ademtestenLongen: ademtestenZelftesten

Organix-dysbiose urinetest

Organix-dysbiose urinetestVerkoopprijs (incl. BTW): € 100,75
Koop deze test hier

De Organix ® dysbiose test omvat een analyse van de volgende organische zuren: benzoëzuur; hippuurzuur; p-hydroxybenzoëzuur; phenylazijnzuur; p-hydroxyphenyl azijnzuur; Indican; dihydroxyphenyl propionzuur; d-arabinitol; citroenmalaat; wijnsteenzuur
Enkele in de urine gedetecteerde bijproducten van de stofwisseling zijn markers voor een intestinale besmetting met een bepaalde ziektekiem(en).

Indicaties: maag-darm ziekten,  Small Intestinal Bacterial Overgrowth (een bacterie-overgroei in de dunne darm)