skip to Main Content
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

Bloedonderzoek dunne darmBloedonderzoek dunne darm

Het stellen van de juiste diagnose is bij een chronische darmontsteking niet altijd eenvoudig. Er zijn verschillende onderzoeken nodig om een darmontsteking aan te tonen. Door middel van bloedonderzoek kan niet direct de diagnose chronische darmontsteking worden gesteld, maar er kan wel worden vastgesteld of er sprake is van bloedarmoede. Daarnaast kunnen een laag eiwitgehalte, een verhoogde bezinking of CRP en verhoogde witte bloedcellen en bloedplaatjes een aanwijzing zijn voor de Ziekte van Crohn of Colitis Ulcerosa.

Ontlastingsonderzoek

De ontlasting kan onderzocht worden om parasieten, wormen of andere infecties uit te sluiten als oorzaak van de klachten.

Endoscopie

Bij een endoscopie wordt een dunne, flexibele slang via de anus in de darmen gebracht. Zo kan de arts in de darmen kijken. Door de slang kan een klein grijpertje worden geschoven. Hiermee kan een klein stukje weefsel uit de darmwand worden verwijderd. Dit stukje weefsel (biopt genoemd) wordt daarna in het laboratorium onderzocht.

Röntgenonderzoek

Röntgenonderzoek wordt vooral gedaan voor het onderzoeken van de dunne darm. Hiervoor wordt eerst contrastvloeistof in de dunne darm gespoten via een sonde die door een neusgat, via de slokdarm en de maag, de dunne darm ingaat. Als dit is gebeurd, wordt er röntgenfoto’s gemaakt. Op de röntgenfoto’s worden eventuele ontstekingshaarden zichtbaar. Ook kunnen vernauwingen in de darmen en fistels worden waargenomen.

Echografie

Echografisch onderzoek werkt met geluidsgolven. Het is eenvoudig en pijnloos. Tijdens het onderzoek wordt eerst een gel op de buik gesmeerd. Vervolgens gaat de arts met een apparaat over de buik heen. Het apparaat zendt geluidsgolven uit, die teruggekaatst worden (de echo). De echo’s worden opgevangen en zo wordt een 2-dimensionaal beeld van de darmen gemaakt op een beeldscherm.

Tijdens dit onderzoek is vooral goed te zien of er een ontsteking buiten de darmen is en of de darmwand verdikt is.

CT-scan en MRI-scan

Een CT-scan is een röntgentechniek, waarbij de patiënt in een holle buis ligt en een bewegende scanner de patiënt scant. De scanner maakt telkens opnames van een deel van het lichaam en al die dwarsdoorsnedes bij elkaar geven een beeld van het gescande stuk lichaam.

De organische zuren test (urine)

De term ‘organisch zuur’ omvat een brede groep van stoffen die in fundamentele metabole processen in het lichaam gebruikt worden. Onder de organische zuren vallen neurotransmitter metabolieten en metabolieten uit de afbraak van vetten, koolhydraten en eiwitten tot energie.

Traditioneel worden organische zuren analyses in urine alleen uitgevoerd voor het opsporen van ernstige aangeboren afwijkingen in het metabolisme, zoals phenylketonurie (PKU) en ‘maple sirup urine disease’. De waarde van de organische zuren analyses is hiertoe echter niet beperkt.

Omdat organische zuren onderdeel uitmaken van een zeer groot aantal fundamentele metabole processen, kunnen organische zuren analyses ingezet worden voor het (vroegtijdig) opsporen van een heel scala aan ‘blokkades’ in het metabolisme. Veel van dergelijke blokkades – die zich uiten in verstoringen in organische zuren niveaus – worden veroorzaakt of mede veroorzaakt door onvoldoende beschikbaarheid van bepaalde nutriënten; zoals bijvoorbeeld door de beschikbaarheid van onvoldoende nutriënten (vitaminen en/of mineralen) die nodig zijn als cofactoren van de voor de omzetting benodigde enzymen (o.a. biotine, vitamine B1, B2, B3, B5, B6, C, foliumzuur, mangaan, ijzer, magnesium, alfaliponzuur en co-enzym Q10). Verstoringen in organische zuren niveaus
zijn daardoor voor een deel goed met nutriënten te behandelen.

Behalve organische zuren uit het metabolisme van de mens zelf, kunnen in de urine ook organische zuren aangetoond worden die afkomstig zijn van (pathogene) micro-organismen uit het maag-darmkanaal. Dergelijke organische zuren geven informatie over eventuele verstoringen van de darmflora en hebben daarnaast ook klinische relevantie doordat zij na opname in de bloedbaan veelal tot klachten kunnen leiden (bijvoorbeeld doordat zij als anti-
metabole toxinen werken).

 

Bloedonderzoek dunne darmOnderzoekopties dunne darm

Soort onderzoekAanvullend onderzoekOpties nader onderzoek
Organische zuren urine  

Bloedonderzoek dunne darm

Zelftest: Organix (organische zuren) test in urine

Organix-dysbiose urinetest

Organix-dysbiose urinetestVerkoopprijs (incl. BTW): € 100,75
Koop deze test hier
Laboratoriumanalyse van de organische zuren benzoëzuur, hippuurzuur, p-hydroxybenzoëzuur, fenylazijnzuur, p-hydroxyfenylazijnzuur, indican, dihydroxy-fenylpropinzuur, d-arabinitol, citramalic- en wijnsteenzuur.

Spijsverteringsstoornissen als gevolg van een gebrek aan enzymen, co-enzymen, micronutriënten (vooral vitamines), maar ook dunne darm aandoeningen als mede een onevenwichtige voeding leiden meestal tot een onvolledige afbraak van koolhydraten en eiwitten in de darm. De daaruit voortvloeiende wijziging in de pH-waarde bevordert de groei en verspreiding van pathogene micro-organismen in het bovenste deel van de dunne darm. Deze kiemen transformeren op hun beurt het overschot aan metabolieten in giftige afbraakproducten, de organische zuren, die worden uitgescheiden door de nieren.

De Organix ® dysbiose test omvat een analyse van de volgende organische zuren: benzoëzuur; hippuurzuur; p-hydroxybenzoëzuur; phenylazijnzuur; p-hydroxyphenyl azijnzuur; Indican; dihydroxyphenyl propionzuur; d-arabinitol; citroenmalaat; wijnsteenzuur
Enkele in de urine gedetecteerde bijproducten van de stofwisseling zijn markers voor een intestinale besmetting met een bepaalde ziektekiem.
Indicaties:

maag-darm ziektes (vooral intestinale fructose-intolerantie), SIBO
– depressies
– angststoornissen
– concentratiestoornissen
– therapie met SSRI’ s
– slaapstoornissen
– hormonale stoornissen
– storingen van de glucosestofwisseling
– therapie met orale anticonceptiemiddelen
– stress
– hypercortisolisme
– nitrostress
– neurodegeneratieve ziektes
– HIV, EBV, AIDS-/ouderdoms gerelateerde dementie