skip to Main Content
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

Gezondheidsraadadvies over vitamine D

Dat blijkt uit het nieuwe advies “Naar een toereikende inname van vitamine D”. Een van de belangrijkste constateringen in dit advies is dat bepaalde groepen in de samenleving een grote kans op een vitamine D- tekort hebben. Ook wordt de streefwaarde voor het serum calcidiolgehalte (indicator voor de vitamine D status van het lichaam) verhoogd van 30 naar 50 nmol per liter voor vrouwen vanaf 50 jaar en voor mannen vanaf 70 jaar. Om dit te bereiken is voor deze groep een extra inname van vitamine D nodig van 10 microgram per dag.

De Gezondheidsraad adviseert een dagelijks supplement met 10 microgram voor:
– kinderen tot 4 jaar
– vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven
– vrouwen vanaf 50 jaar en mannen vanaf 70 jaar met een lichte huidskleur
– mensen met een donkere huidskleur (bijvoorbeeld afkomstig uit Marokko, Turkije en Suriname)
– vrouwen die een sluier dragen

Er is zelfs 20 microgram vitamine D per dag extra nodig voor:
– mensen met osteoporose
– mensen in een verzorgings- of verpleeghuis
– vrouwen vanaf 50 jaar die een sluier dragen
– vrouwen vanaf 50 jaar en mannen vanaf 70 jaar die een donkere huidskleur hebben of onvoldoende buiten komen (minder dan een kwartier per dag)

Gevaar voor overdosering?

Om tot een hogere vitamine D-inname te komen, vindt de Gezondheidsraad supplementen geschikt maar ook verrijking van voedingsmiddelen. De huidige verrijking van margarine, halvarine en bak– en braadproducten moet daarom gehandhaafd blijven. Verder adviseert de Gezondheidsraad het toevoegen van extra vitamine D te beperken tot bepaalde type voedingsmiddelen zoals melk, melkvervangers en olie. Dit om overdosering te voorkomen. Tot zover de Gezondheidsraad.

Zijn deze aanbevelingen voldoende?

Volgens apotheker Gert Schuitemaker niet. Hij komt in zijn zojuist verschenen boek ‘nieuw licht op vitamine D’ tot een andere conclusie. Bloedwaarde van vitamine D van 80nmol/l (volwassenen) geeft minder kans op chronische ziekten.

Nieuw licht op vitamine D en de farmacie

In Nieuw licht op vitamine D en chronische ziekten (zie ook het artikel op deze site: Vitamine D en chronische ziekten onderbelicht wordt uitgebreid ingegaan op alle facetten van vitamine D. Op de relatie met onder meer osteoporose, kanker en hart- en vaatziekten. Op de juiste dagdosis om het risico op deze aandoeningen te verkleinen. Op de vermeende ‘toxiciteit’ van vitamine D. En op de manier waarop de farmaceutische industrie de aandacht probeert af te leiden van vitamine D, omdat het nu eenmaal aantrekkelijker is moderne ziekten te behandelen met medicijnen dan ze te voorkomen met voedingsstoffen.

Dagdosis van 50 mcg (2000 IE vit. D)

In dit boek sluit Schuitemaker zich volledig aan bij de nieuwe aanbeveling van een groep internationale experts met grote faam op het gebied van vitamine D. Net als hen adviseert Schuitemaker een dagdosis van 50 mcg ofwel 2000 IE vitamine D. Daarmee gaat hij aanmerkelijk verder dan het jongste advies van de Gezondheidsraad, dat dateert van september 2008.

Dr. Gert E. Schuitemaker is apotheker en doctor in de geneeskunde. In 2004 promoveerde hij op het thema risicofactoren voor hart- en vaatziekten. Schuitemaker hield zich reeds tijdens zijn studie bezig met ‘voeding’. Hij gaf de voorkeur aan preventie boven het slikken van medicijnen. Daarom verdiepte hij zich in de orthomoleculaire geneeskunde volgens de principes van tweevoudig Nobelprijswinnaar Linus Pauling.
Schuitemaker is hoofdredacteur van de tijdschriften Ortho en Fit met Voeding

Commentaar NDN

Wij onderschrijven de visie van Gert Schuitemaker volledig en raden iedereen aan het boekje (zie pdf hieronder) goed te lezen.

Daarnaast zijn we geen voorstander van margarine, halvarine en bak- en braadproducten en ruim zuivelgebruik. Zie de rubriek Vetten en natuurvoeding De natuurdiëtisten genoemd op onze adressenlijst kunnen u precies op maat adviseren om met genoeg vitamine D de winter door te komen.

Bron: Gezondheidsraad

Boek: Nieuw licht op vitamine D en chronische ziekten. Gert Schuitemaker

ISBN: 9789076161105, 104 pagina’s; prijs: € 14,90.

Het boek ‘Nieuw licht op vitamine D en chronische ziekten’ bij Bol.com

Website: www.nieuwlichtopvitamined.nl

Privacy instellingen

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. In de instellingen kunt u zelf kiezen welke cookies u wilt toestaan of wilt weigeren.

Privacy verklaring | Sluit
Instellingen