skip to Main Content
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

Specifieke probiotica verbetert stemmingen

De darmen-hersen-as blijkt invloed te hebben op gedrag en onderzoekers noemen dit dan ook de “social gut”. De relatie tussen de darmen en de hersenen staat volop in de belangstelling. Onlangs werd een onderzoek gepubliceerd waarin twee probiotische stammen depressie blijken te kunnen verminderen.
Op het recent gehouden congres Mind, Mood & Microbes presenteerde de Iraanse arts-onderzoeker Karosh Djafarian de resultaten van deze klinische studie naar het effect van probiotica, prebiotica of placebo bij een groep patiënten met een majeure depressie[1-2]. De deelnemers uit dit onderzoek gebruikten reeds een antidepressivum (sertraline, fluoxetine, citalopram of amitriptyline).

De deelnemers (n=110) werden over drie groepen verdeeld. Een groep ontving gedurende twee maanden een probioticum, als aanvulling naast hun antidepressivum. De tweede groep gebruikte een prebioticum (5 gram galacto-oligosacchariden) bij hun antidepressivum en een derde groep ontving een placebo bij hun antidepressivum. Het verloop van de depressie werd gemeten met de BDI-vragenlijst. Bij aanvang hadden alle drie de groepen eenzelfde BDI-score (18 op een schaal van 63, wat wijst op een lichte depressie).

De depressie van de deelnemers uit de probioticagroep verbeterde ten opzichte van die in de prebiotica- en de placebogroep. De BDI-score daalde; wat betekent dat er sprake was van een klinische verbetering. In de probioticagroep bedroeg de daling gemiddeld 7 (van de 18) punten, de prebiotiagroep daalde met 5 (van de 18) punten en de placebogroep had een verbetering van 2 punten. Het verschil tussen de probioticagroep en de placebogroep bleek significant te zijn.

Tijdens zijn lezing op het congres Mind, Mood & Microbes, lichtte dr. Djafarian toe: ‘Het is onduidelijk of het effect wat hier te zien is tot stand komt door de directe verbinding tussen de darmen en de hersenen. Het zou ook indirect tot stand kunnen komen, door bijvoorbeeld een verbetering van de werking of opname van het antidepressivum’. Op basis van deze uitkomsten valt een synergetisch effect bij depressie te verwachten als prebioticum en probioticum worden gecombineerd’.

Statistisch verband tussen depressieve klachten en de darmflorasamenstelling

Er is een statistisch verband tussen depressieve klachten en de samenstelling van de darmflora, aldus Vlaamse onderzoekers die voor het eerst voldoende studiemateriaal ter beschikking hadden voor zo’n uitspraak.
Jeroen Raes, Sara Vieira-Silva en collega’s van de KU Leuven en het VIB konden beschikken over gegevens van 1.054 deelnemers aan het Flemish Gut Flora Project (FGFP) en 1.063 van het Nederlandse LifeLinesDEEP cohort. Al die mensen hadden vragenlijsten ingevuld over hun zelf ervaren quality of life (QoL), en tevens poepmonsters ingeleverd die door de sequencer werden gehaald om aan de hand van 16S rRNA te bepalen welke bacteriefamilies er in vertegenwoordigd waren[3].

In Nature Microbiology melden ze een significant verband tussen een bovengemiddelde QoL en de aanwezigheid van Faecalibacterium– en Coprococcus-soorten. Het verband is voorlopig enkel statistisch maar het zou kunnen komen doordat deze bacteriën het vetzuur butyraat(boterzuur) produceren. Gebrek aan dit vetzuur is vaker in verband gebracht met depressies.

Specifieke probiotica verbetert stemmingen
.

Butyraat (boterzuur) is een fermentatieproduct van anaerobe bacteriën en het komt van nature voor in melk, boter en kaas. Ook bepaalde bacteriën in het colon produceren butyraat, naast nog andere korte-keten vetzuren zoals propionaat en acetaat. Dit gebeurt door de fermentatie van voedingsvezels. Over het algemeen wordt bij butyraat met name gedacht aan de functies in de darm, zo is het een van de belangrijkste energiebronnen voor darmepitheelcellen.

Daarnaast is butyraat een belangrijke promotor van regulatoire T cellen in de darm, waardoor IL-10 wordt verhoogd. IL-10 zorgt voor een balans in de Th1-Th2 immuunrespons en heeft een anti-inflammatoir effect. Verder beïnvloed butyraat het immuun systeem, de ontstekingsreactie, heeft het antimicrobiële eigenschappen en speelt het een rol bij de ervaring van pijn in de darmen.

Ondanks dat het werkingsmechanisme nog niet volledig bekend is, is al wel duidelijk dat butyraat deze effecten bewerkstelligt door de genexpressie te moduleren. De genen waarop butyraat effect heeft bevinden zich echter niet alleen in de darm. Hierdoor kan butyraat ook effecten hebben elders in het lichaam.

Coprococcus-schaarste en onbehandelde depressieve klachten

Omgekeerd lijkt er een verband te zijn tussen Coprococcus-schaarste en onbehandelde depressieve klachten. Een verband met Faecalibacterium is hier niet hard te maken, wel met een ander bacteriegeslacht: Dialister. Raes en zijn doctoraatsstudente Mireia Valles-Colomer ontdekten twee groepen bacteriën – Coprococcus en Dialister – die gelinkt zijn aan de mentale gezondheid. ‘Bij patiënten met depressie komen die bacteriën veel minder voor’, luidt het.

Voor het onderzoek werd de stoelgang en de darmflora van meer dan 1.000 Vlamingen geanalyseerd en gekoppeld aan de medische toestand en een uitgebreide vragenlijst die peilde naar de mentale gezondheid. Raes en medewerkers deden daarvoor een beroep op de genetische analyse van het bacterieel DNA en bio-informatica en complexe wiskundige modellen om de gigantische hoeveelheid data te verwerken.haren

Meer in het algemeen blijkt men een lage QoL en depressieve gevoelens in verband te kunnen brengen met Bacteroides enterotype 2, een van de drie hoofdtypes waarin men darmmicrobiomen pleegt in te delen.

Probiotica en gedrag

Bij een bipolaire stoornis wisselen de depressieve periodes en manische periodes zich af. Onderzoeker Robert Yolken onderzoekt het darmmicrobioom van mensen in een manische periode. Het darmmicrobioom blijkt af te wijken van de perioden dat ze niet manisch zijn. Met behulp van uitgebreide vragenlijsten probeert Yolken te achterhalen welke factoren het darmmicrobioom beïnvloeden vlak voordat een manische periode optreedt.

Opvallend gegeven: het eten van gedroogd vlees (“beef jerky”) blijkt een trigger te zijn. Dat zou mogelijk te maken kunnen hebben met het hoge gehalte aan nitraten. Ook het gebruik van antibiotica kan een manie uitlokken. Dit zag men vooral bij vrouwen, die vaak antibiotica krijgen voorgeschreven bij een blaasontsteking. In een RCT-studie gaf Yolken 66 patiënten met een manie 6 maanden lang óf probiotica óf een placebo. Het gebruik van probiotica blijkt te beschermen tegen het terugkeren van een manische periode[4].

Darmen-Hersen-As

Er zijn ook sterke aanwijzingen dat het darmmicrobioom van invloed is op het ontstaan van autisme. Er zijn veel patiënten met autisme die spijsverteringsproblemen hebben. Zo blijkt men bij muizen autistisch gedrag te kunnen “opwekken” door het microbioom te veranderen. Het toevoegen van het probioticum Lactobacillus Reuteri blijkt het gedrag positief te beïnvloeden, waarschijnlijk via de aanmaak van oxytocine in de hersenen[5].

Bronnen:

[1] Kazemi, A., Noorbala, A. A., Azam, K., Eskandari, M. H., & Djafarian, K. (2018). Effect of probiotic and prebiotic vs placebo on psychological outcomes in patients with major depressive disorder: A randomized clinical trial. Clinical Nutrition.
https://www.clinicalnutritionjournal.com/article/S0261-5614(18)30161-4/fulltext
[2] Kazemi, A., Noorbala, A. A., Azam, K., & Djafarian, K. (2019). Effect of prebiotic and probiotic supplementation on circulating pro-inflammatory cytokines and urinary cortisol levels in patients with major depressive disorder: A double-blind, placebo-controlled randomized clinical trial. Journal of Functional Foods, 52, 596–602.
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1756464618306170?via%3Dihub
[3] Nature Microbiology, De Tijd
https://www.nature.com/articles/s41564-018-0337-x
The Role of the Microbiome in Bipolar Disorder-A New Model. Robert Yolken, Faith Dickerson
https://www.biologicalpsychiatryjournal.com/article/S0006-3223(17)30961-7/fulltext
Bifidobacterium longum 1714 as a translational psychobiotic: modulation of stress, electrophysiology and neurocognition in healthy volunteers.
A P Allen,1,2 W Hutch,3,4 Y E Borre,1 P J Kennedy,1,2 A Temko,5 G Boylan,3,4 E Murphy,6 J F Cryan,1,7,8 T G Dinan,1,2,* and G Clarke1,2
Transl Psychiatry. 2016 Nov; 6(11): e939.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5314114/
[4] The neuroactive potential of the human gut microbiota in quality of life and depression
Mireia Valles-Colomer, Gwen Falony, Youssef Darzi, Ettje F. Tigchelaar, Jun Wang, Raul Y. Tito, Carmen Schiweck, Alexander Kurilshikov, Marie Joossens, Cisca Wijmenga, Stephan Claes, Lukas Van Oudenhove, Alexandra Zhernakova, Sara Vieira-Silva & Jeroen Raes
Nature Microbiologyvolume 4, pages623–632 (2019)
[5] Microbes and Oxytocin: Benefits for Host Physiology and Behavior.
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0074774216301180

Darm Microbioom Plus ontlastingtest

Specifieke probiotica verbetert stemmingenVerkoopprijs (incl. BTW): € 289,95
Koop deze test hier

De microbioom plus ontlastingstest omvat de microbiologische analyse van aërobe en anaerobe sleutelbacteriën, alsook van schimmels en gisten (Candida albicans en Candida spp.), spijsverteringsresiduen en α-1-antitrypsine, calprotectine, galzuren, pancreas-elastase, secretorisch IgA en zonuline in de ontlasting. Verder wordt het menselijke intestinale microbioom bepaald door middel van sequentiebepaling van het genoom van de darmflora.

Over deze test
Het intestinale microbioom, het totaal van alle micro-organismen, die de darm koloniseren, is van vitaal belang voor de menselijke gezondheid. Een dysbiose van het darmmicrobioom wordt – zoals talrijke studies bewijzen – geassocieerd met verschillende ziekten: metabool syndroom, diabetes, inflammatoire darmziekten zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa, prikkelbare darmsyndroom, darmkanker, calciumoxalaat-nierstenen, cardiovasculaire ziektes, reumatoïde artritis, evenals neurologische aandoeningen en stemmingen.

De analyse van het intestinale microbioom wordt uitgevoerd door middel van DNA-sequentie (next-generation sequentie). Deze methode bracht een revolutie teweeg in de diagnostiek, omdat het de detectie van bijna alle tot dan bekende bacteriën mogelijk maakte. Door DNA-sequentie kunnen de effecten van afzonderlijke zeer complexe microbiota op de kolonisatieresistentie, spijsverteringsprocessen, opname van voedingsstoffen en vitaminen evenals op de immuniteit nauwkeuriger worden beoordeeld. In deze moleculair-biologische testmethode worden ook anaerobe bacteriën op het hoogste technische niveau gedetecteerd, die niet kunnen worden aangetoond via een bacteriecultuur (op kweek zetten).

Bovendien omvat deze test het Darmmicrobioom plus de parameters van de Gezondheidscheck Darm plus de Zonuline in de ontlasting. De Gezondheidscheck Darm omvat naast het onderzoek van de florastatus de beoordeling het spijsverteringvermogen en -capaciteit én de toestand en de functie van de intestinale mucosa en het darm-geassocieerde immuunsysteem.

Privacy instellingen

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. In de instellingen kunt u zelf kiezen welke cookies u wilt toestaan of wilt weigeren.

Privacy verklaring | Sluit
Instellingen