skip to Main Content
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

Kun je orthomoleculaire middelen slikken naast antidepressiva?

Het beste is orthomoleculaire middelen en kruiden e.d. niet gelijktijdig met antidepressiva te slikken. Laat er altijd ongeveer twee uur tussen zitten. Van het gestandaardiseerde kruid Rhodiola is bekend dat het een verbetering geeft op de werking van het antidepressivum. Het is ook goed te gebruiken bij het afbouwprogramma van het antidepressivum. Dit moet onder deskundige begeleiding gebeuren. Ook vitamine B complex laat verbeteringen zien.
Depressieve patiënten die niet goed reageren op antidepressiva, kunnen volgens een studie (in J Clin Psychopharmacol 2004; 24:661-4) baat hebben bij een aanvulling met het supplement S-adenosyl-L-methionine, ook wel SAMe genoemd.
De open studie betrof dertig zwaar depressieve personen die niet of onvoldoende reageerde op medicatie met een antidepressivum van het SSRI-type. Er werd 2 maal daags 400 mg SAMe door de deelnemers geslikt aan het begin van deze studie. Na twee weken werd deze hoeveelheid verdubbeld. Zes weken duurde dit onderzoek en na deze periode reageerde de helft van het deelnemersveld positief op het supplement. Een groot aantal deelnemers (43%) had zelfs een remissie van hun depressie. Hoofdpijn en maagdarm problemen waren de meest voorkomende bijwerkingen.
Commentaar van de NDN: samen met specifieke voedingsadviezen zijn we er van overtuigd dat er nog betere resultaten te behalen zijn.

Privacy instellingen

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. In de instellingen kunt u zelf kiezen welke cookies u wilt toestaan of wilt weigeren.

Privacy verklaring | Sluit
Instellingen