skip to Main Content
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

Waterkers een bijzondere groente

De naam Latijnse naam voor de waterkers is Nasturtium Officinale. Deze is afgeleid van ‘natus’ neus en ‘tortus’ kwellen, vanwege de felle peperachtige geur van de waterkers die de neus aangrijpt. Qua smaak is het een bittere groente.

De oude Grieken wisten het al: waterkers is een van de meest bijzondere planten met een weldadig effect op de gezondheid. De befaamde Griekse arts Hyppocrates, vader van de klassieke geneeskunde, liet reeds 400 jaar voor Chr. een kliniek bouwen nabij waterbronnen waarin intensief waterkers werd gekweekt.
In de Romeinse tijd werd waterkers als een geneeskrachtige plant gebruikt bij het behandelen van scheurbuik. Sinds 1808 wordt waterkers voor consumptie in Engeland geteeld en sinds 1850 ook in Duitsland. In Belgiė wordt de waterkers in het dorp Roborst in speciale grachten, net beneden de kerk op biologische wijze geteeld. Het water waarin deze groente groeit, komt uit de nabije bron.

Omdat de waterkers zeer speciale groeiomstandigheden vereist, wordt hij zelden in eigen tuin aangetroffen. Het groeit, zoals zijn naam laat vermoeden, in helder stromend water van rivieren, beekjes of sloten. Het is een drijvende of kruipende waterplant die tientallen centimeters hoog kan groeien en gedeeltelijk uit het water omhoog steekt. Het element water is bepalend voor het karakter van dit wonderlijke plantje. De plant komt in Europa in het wild voor.

Waterkers een rijke bron aan vitaminen

Waterkers is een heel bijzondere groenten met overvloed aan vitale stoffen. De groente is vitaminerijk vanwege het hoge gehalte aan vitamine C. Onderzoek heeft aangetoond dat waterkers naast het hoge gehalte aan vitamine C ook beta-caroteen, vitamine A, B1, B6, E, K, foliumzuur, calcium, lodium, ijzer, magnesium, fosfor, kalium, zink, luteine en zeaxanthine bevat. Waterkers bevat scherp smakende zwavelhoudende stoffen: de glucosinolaten. Het heeft een antioxiderende werking doordat het rijk is aan antioxidanten en helpt daarnaast met zijn voedende eigenschappen o.a. de lever met zijn ontgiftende taken. Allerlei schadelijke stoffen die we dagelijks inademen of met voeding opnemen, worden in de lever omgezet tot stoffen die via de urine uit het lichaam worden verwijderd.

Waterkers en immuniteit

“Regelmatig waterkers eten, zou de kansen op de ontwikkeling van kanker kunnen verminderen.” Dat blijkt uit een gepubliceerd Brits onderzoek. Het onderzoek, dat is gepubliceerd in The Journal Nutrition and Cancer, werd uitgevoerd door de Universiteit van Ulster.
In een van de testen aten 60 volwassenen acht weken lang dagelijks een zakje met 85 gram waterkers dat bij de supermarkt was gekocht. De onderzoekers analyseerden de deelnemers voor en na dit speciale dieet. De wetenschappers ontdekten dat lichaamscellen na het eten van de waterkers beter beschermd waren tegen zogenaamde vrije radicalen. Bij een andere test bleken extracten van waterkers de groei van kankercellen af te remmen. Professor Ian Rowland, die het onderzoek leidde, noemt de resultaten op de website van de BBC belangrijk in de strijd tegen kanker.

Waterkers valt onder de groep van de kruisbloemigen. In eenzelfde hoeveelheid waterkers zitten meer vitaminen C dan in sinaasappels, meer calcium dan in melk en meer ijzer dan in spinazie.
De wetenschappers benadrukken dat meer vervolgonderzoek nodig is naar de heilzame werking van waterkers op de ontwikkeling van kanker in een mensenlichaam.

Waterkers in de natuurgeneeskunde

In de natuurgeneeskunde wordt de waterkers ingezet voor diverse klachten zoals: bloedzuivering, bloedarmoede, bevorderen van de galstroom, bij spijsverteringklachten, als stimulans bij eetlustvermindering, weerstand verhoging, bevordering van het ophoesten van slijm, bij reumatische klachten en klachten als gevolg van jicht, bij huid- en oogklachten en oedeem.
Waterkers wordt ook uitwendig gebruikt voor huid en haaraandoeningen zoals: uitslag, eczeem, acne en haaruitval. Het uitgeperste sap bevat een antibiotisch werkend etherische olie dat de huid reinigt en prikkelt. U drenkt eenvoudig een wattenschijfje in het sap en wrijft het zachtjes over de huid.

Waterkers als groente

Waterkers is vers te verkrijgen of in gevriesdroogd poeder. Bij goede groenteboeren is deze groente het hele jaar door verkrijgbaar, maar het seizoen ervoor is het voorjaar en de zomer, omdat de groenten in stromend zoetwater groeit, de bloei en oogst van april tot september is. Het is lekker in sla of op de boterham. Aan soepen geeft het een pittige smaak.
Waterkers is te bereiden als sap of thee. (Theetip: 2 theelepels van het jonge plantje met 1/4l kokend water, driemaal daags een kopje, vers gezet. Niet lang laten trekken.)
Bewaartip: waterkers is bederfelijk en moet zo snel mogelijk worden gebruikt, verpak het in een vochtige doek en bewaar het niet langer dan 2 dagen in de koelkast.

Recept “Salade van andijvie, knolvenkel, broccoli en waterkers”

Ingrediėnten:
200 gr, binnenste van een andijviestronk goed kleinsnijden
200 gr. knolvenkel (het binnenste) kleinsnijden
100 gr. rauwe broccoliroosjes in kleine stukjes verdelen
3 eetl. passata di pomodori
2 eetl. sojacuisine of olijfonaise (indien geen olijvonaise, 2 eetl. olijfolie extra virgine)
½ rode paprika, 2 min. stoven op het stoommandje
1 eetl. appelazijn
100 gr. ui kleinsnijden
1 teen knoflook fijnsnijden
½ bosje verse basilicum en een paar takjes waterkers
Bereiding Appelazijn, tomatensaus, ui en knoflook mengen. Hierdoor de andijvie, broccoli, paprika en venkel mengen. 5 tot 10 min. in de saus laten staan. Olijfonaise of sojacuisine met olijfolie door de groenten roeren. Als laatste basilicumblaadjes erdoor en ieder bord garneren met een takje waterkers.

Eet smakelijk!

Voedingsstoffen van de waterkers (rauw)

Calorieėn (kcal) 18
Eiwitten (g) 2.4
Calcium (mg) 136
Vitamine K (mcg) 252
Vetten(g) 0.8
Iodium (mcg) 16
Vezels (g) 1.2
Ijzer (mg) 1.8
Beta-caroteen (mcg) 2016
Magnesium (mg) 12
Mangaan (mg) 0.5
Fosfor (mg) 42
Kalium (mg) 184
Zink (mg) 0.6
Vitamine A (mcg) 336
Vitamine B1 (mg) 0.13
Vitamine B6 (mg) 0.18
Vitamine C (mg) 50
Vitamine E (mg) 1.17
Luteine & Zeaxanthine (mcg) 4614
Foliumzuur (mcg) 36

Privacy instellingen

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. In de instellingen kunt u zelf kiezen welke cookies u wilt toestaan of wilt weigeren.

Privacy verklaring | Sluit
Instellingen