skip to Main Content
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

De rol van resveratrol bij COVID

Voedingsfactoren waaronder resveratrol kunnen het immuunsysteem op uiteenlopende manieren moduleren. Resveratrol is een polyfenol met antioxidatieve, ontstekingsremmende, antivirale en neuroprotectieve eigenschappen. Resveratrol komt in diverse plantensoorten voor, maar vooral in de schil van blauwe druiven, bessen en pruimen.

Lin et al. toonde in 2017 aan dat resveratrol de virale replicatie van het direct aan Corona verwante virus MERS-COVID in de cellen significant remt. Dit gaf minder heftige ademhalingsklachten bij de groep die resveratrol toegediend kreeg in verhouding tot de onbehandelde controlegroep. [1]

Resveratrol: natuurlijke regulatorDe rol van resveratrol bij COVID

COVID-19 activeert het zogenaamde NLRP-3 inflamasoom, wat leidt tot een cytokinenstorm en veel weefselschade. In een review in 2016 met de titel ‘Natuurlijke stoffen als regulatoren van NLRP-3 inflammasoom gemedieerde IL-1 beta productie‘ worden resveratrol, curcumine, EGCG en quercitine als potente remmers genoemd van de NLRP-3 inflammasoom gemedieerde productie van IL-1 beta.

Deze stoffen hebben een breder biologisch effect dan dit, omdat ze een groot aantal biochemische paden in het lichaam beïnvloeden. Zo moduleren ze ook de NF-kB productie. Dit is bruikbaar om de door COVID-19 veroorzaakte ontstekingsstorm te temperen. [2]

  • Resveratrol zit onder andere in blauwe druiven, bosbessen en pistachenoten.
  • Curcumine in geelwortel heeft naast een NLRP3 modulerende mogelijk ook een COVID Main-proteaseremmende werking, waardoor de vermenigvuldiging van het virus wordt afgeremd.
  • ECGC in groene thee moduleert en het NLRP3 inflammasoom remt mogelijk het COVID-19 Main protease.
  • Quercitine komt voor in bijvoorbeeld uien, rode appels en citrusfruit. Het heeft antivirale effecten tegen RNA en DNA-virussen, waaronder influenza, het corona-virus en herpesvirus. Het heeft ontstekingsremmende effecten en moduleert diverse biochemische paden die worden geassocieerd met post-transciptionele modulatoren die betrokken zijn bij de heling van het lichaam na een virusinfectie.
    Querctine bevordert de inactivatie en eliminatie van virussen en remt de virale replicatie en het NLRP-3 inflammasoom. Er is meer onderzoek nodig naar de effectiviteit van quercitine bij specifiek het COVID-19 virus.

Modulerende werking van voedingsstoffenDe rol van resveratrol bij COVID

Diverse van nature in voeding en kruiden voorkomende stoffen hebben mogelijk een modulerende werking bij de aanhechting, celpenetratie en vermenigvuldiging van het COVID-19 virus en door het virus veroorzaakte ontstekings(cytokinen)storm. Dit vanwege hun invloed op de ACE-2-receptoren, furine- en COVID Main-proteases en inflammasomen NLRP3.

Voorbeelden hiervan zijn luteoline, quercitine, curcumine, resveratrol, ECGC, glycyrrhizine, Andrographis paniculata en baicaline. Baicaline is ook een polyfenol uit de flavonoïdengroep. Er is meer onderzoek nodig naar de effectiviteit en juiste dosering van deze stoffen om te komen tot een natuurlijke, effectieve aanpak van de preventie en behandeling van het COVID-19 virus.

Veelbelovende beschermers tegen covid-19

In deze studie[4] wordt uitgelegd hoe nutriënten zoals de vitamines A, C, D en E, de mineralen zink, selenium, magnesium en omega-3-vetzuren kunnen bijdragen aan de afweer tegen Covid-19.

  • Vitamine D lijkt een veelbelovende beschermer tegen covid-19.De rol van resveratrol bij COVID
  • Dagelijks gecombineerd gebruik van onderstaande flavonoïderijke voedingsmiddelen kan bijdragen aan vermindering van COVID-19:
  • Anthocyanidinen.
    Aangezien anthocyanen in vrijwel alle plantenfamilies kunnen worden aangetroffen, komen ze ook voor in vele eetbare planten. De belangrijkste bronnen van anthocyanen in ons voedsel zijn bessen, zoals zwarte bessen, rode bessen, bramen, blauwe druiven, bosbessen, aronia bessen, cranberry, vlierbessen, framboos, maar ook sommige groenten, zoals aubergine en avocado.
    Andere belangrijke bronnen zijn sinaasappels, vlierbessen, olijven, rode uien, vijgen, zoete aardappelen, mango’s en rode kool.
  • Polyfenolen.
    Polyfenolen worden over het algemeen onderverdeeld in lignanen, cumarinen, stilbenen, flavonoïden, neoflavonoïden, isoflavonoïden, chinonen, hydrolyseerbare en gecondenseerde tanninen. Deze stoffen kunnen de functie van virussen verstoren. Bijvoorbeeld de procyanidinen in de blauwe bosbes (vaccinium myrtillus) en cranberry (veenbes) remmen de werking van bacteriën die infecties veroorzaken. Ook is van verschillende flavanolen uit groene thee een werking tegen virussen aangetoond, waardoor het drinken van een grote pot kwalitatieve groene thee een weerstandverhogend effect kan hebben.De rol van resveratrol bij COVID
  • Zink. Door het ontbreken van zinkreserves kan een te lage zinkinname met de voeding al binnen enkele weken leiden tot (reversibele) gezondheidsproblemen zoals vermoeidheid en een verhoogde (virus)infectiegevoeligheid. Een zinktekort geeft ook een verminderde smaakgevoeligheid en reukzin, wat veel gezien wordt bij COVID patiënten.
  • Selenium. Selenium is ook een mineraal dat essentieel is voor de immuniteit. Een groep onderzoekers onder leiding van Margeret Rayman (universiteit van Surrey, VK) heeft een verband gevonden tussen seleniumstatus en COVID-19 in China. In seleniumarme gebieden herstellen COVID-19-patiënten minder snel dan patiënten die in seleniumrijke gebieden van China leven. Seleniumbronnen zijn; vlees, vis, eieren, paranoten, broccoli, kool, knoflook, paddenstoelen.

De rol van resveratrol bij COVIDZelfzorg immuniteit

Onze gezondheid wordt permanent bedreigd door ziekteverwekkers. Daarnaast wordt het lichaam geconfronteerd met vreemde eiwitten en cellen of met pathologische, endogene cellen. Om de balans te behouden, hebben wij een optimaal functionerende immuniteit nodig.

Zeker in deze tijd is het noodzakelijk om de immuniteit te ondersteunen en sterk te houden. Wat kunnen we zelf doen om onze immuniteit goed te verzorgen?

Het immuunsysteem is een complex geheel. Voedingsfactoren kunnen het immuunsysteem op uiteenlopende manieren moduleren. Het uiteindelijke effect hangt in hoge mate af van de onderlinge verhoudingen van de gevormde cytokinen. Dit maakt het lastig om het effect van één bepaalde voedingscomponent eenduidig vast te stellen.

De rol van resveratrol bij COVID

Maar dit kun je zelf doen om te werken aan een goed werkende immuunrespons.

Referenties

[1] Lin SC, Ho CT, Chuo WH, et al. Effective inhibition of MERS-CoV infection by resveratrol. BMC Infect Dis 2017;17:144-54.
[2] Tyzsér J. and Benky S., Natural Compounds as Regulators of NLRP3 Inflammasome-Mediated IL-1𝛽 Production, Mediators of Inflammation, Volume 2016, Article ID 5460302, http://dx.doi.org/10.1155/2016/5460302
[3] Mehta P, McAuley DF, Brown M, Sanchez E, Tattersall RS, Manson JJ. COVID-19: consider cytokine storm syndromes and immunosuppression. Lancet. 2020;395(10229):1033-1034. doi:10.1016/S0140-6736(20)30628-0
[4] Khaerunnisa S, Kurniawan H, Awaluddin R, Suhartati S, Soetjipto S. Potential inhibitor of COVID-19 main protease (Mpro) from several medicinal plant compounds by molecular docking study. Preprints. Published online March 13, 2020. doi:10.20944/preprints202003.0226.v1
[5] Chow HH, Cai Y, Hakim IA, et al. Pharmacokinetics and safety of green tea polyphenols after multiple-dose administration of epigallocatechin gallate and polyphenon E in healthy individuals. Clin Cancer Res. 2003;9(9):3312-3319.
[6] Dostal Z, Modriansky M. The effect of quercetin on microRNA expression: a critical review. Biomed Pap Med Fac Univ Palacky Olomouc Czech Repub. 2019;163(2):95-106. doi:10.5507/bp.2019.030
[7] Yi YS. Regulatory roles of flavonoids on inflammasome activation during inflammatory responses. Mol Nutr Food Res. 2018;62(13):e1800147. doi:10.1002/mnfr.201800147
[8] Immune-boosting role of vitamins D, C, E, zinc, selenium and omega-3 fatty acids: Could they help against COVID-19? https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0378512220303467

Privacy instellingen

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. In de instellingen kunt u zelf kiezen welke cookies u wilt toestaan of wilt weigeren.

Privacy verklaring | Sluit
Instellingen