skip to Main Content
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

Patrick Holford: Chroom bij atypische depressie

Patrick HolfordHet gebruik van chroom en een insulineregulerende voeding kan helpen bij bepaalde vormen van depressie. Dit was een van de onderwerpen van de twee seminars met voedingsdeskundige Patrick Holford op 4 maart j.l . in Antropia te Zeist. Dit congres werd georganiseerd door NDN (Natuur Dietisten Nederland). Patrick Holford is momenteel de belangrijkste en meest invloedrijkste voedingsdeskundige in Engeland en auteur van meer dan 30 boeken waaronder de bestseller ‘The Optimum Nutrition Bible’ waarvan meer dan 1 miljoen kopieėn zijn verkocht en vertaald in vele talen, van Chinees tot Arabisch.

Atypische en klassieke depressie

Patrick Holford vertelde tijdens zijn seminar Nutrition for the Mind, dat met name mensen met een zogenaamde atypische depressie positief reageren op het gebruik van extra chroom. Bij een atypische depressie hebben mensen naast een depressieve stemming ook last van gewichtstoename, continue vermoeidheid, sterke drang naar koolhydraten (brood, snoep, koek, chocolade) en voortdurende slaperigheid. Bij een klassieke depressie is er juist sprake van een verlies van eetlust, gewichtsafname en slapeloosheid. Deze vorm van depressie reageert minder goed op het gebruik van extra chroom.

Chroom reguleert serotonine

Volgens Professor Malcolm Mc Leod van de Universiteit van Noord-Carolina uit de Verenigde Staten is chroom niet alleen een belangrijke voedingsstof voor stabilisatie van de bloedglucosespiegel, maar ook een uiterst effectief anti-depressivum bij een atypische depressie. Dierenstudies lieten zien dat chroom de stemming en de serotonineopname in de hersenen verbetert. Het hersenhormoon serotonine speelt een belangrijke bij het reguleren van de stemming en de slaap.

Atypische depressie vaker bij vrouwen dan mannen

Volgens Mc Leod valt tussen 25 en 50% van de mensen gediagnosticeerd met een depressie onder de beschrijving van een atypische depressie. Dit werd bevestigd door een onderzoek onder 700 depressieve patiėnten, waarbij tussen de 25 en 42% van hen een atypische depressie had. Bij depressieve vrouwelijke patiėnten viel dit percentage zelfs nog hoger uit. Mc Leod voerde een dubbel-blind placebo gecontroleerde studie uit onder 15 patiėnten met een atypische depressie.

Vijf van hen kregen een placebo (neppil) en tien een supplement met 600 microgram chromiumpicolinaat, een goed opneembare vorm van chroom. Aan het eind van de onderzoeksperiode van 8 weken hadden 7 van de 10 chroomgebruikers een grote verbetering in hun stemming ervaren. Alle deelnemers die de neppil kregen, merkten geen verbetering.

Een grotere studie van Mc Leod onder 113 patiėnten met een atypische depressie bevestigde deze resultaten. Ongeveer 65% van de deelnemers die 600 microgram chromiumpicolinaat gebruikte, merkte een grote verbetering in stemming vergeleken met 33% in de groep die een placebo gebruikte.

Verbetering snel merkbaar

Patrick HolfordVolgens voedingsdeskundige Patrick Holford zijn de effecten van het gebruik van chroompicolinaat bij een atypische depressie meestal binnen 2-3 dagen merkbaar. “Is er binnen 1 week gebruik geen verbetering, dan is suppletie met dit mineraal niet zinvol”, aldus Holford.
Voor de aanmaak van het stemmingsverbeterende hersenhormoon serotonine heeft uw brein het aminozuur tryptofaan nodig. Tryptofaan komt onder andere voor in melk, cottage cheese, banaan en kip, tofu, eieren en bonen. Tryptofaan wordt met behulp van foliumzuur en vitamine C omgezet in 5-hydroxytryptofaan (5-HTP). Het hormoon insuline zorgt ervoor dat 5HTP vanuit het bloed in uw hersenen wordt opgenomen. De hersenen zetten tenslotte 5HTP met gebruikmaking van vitamine B6 en zink om in serotonine. Voor een goede stemming heeft u dus zowel voldoende voedingsmiddelen rijk aan tryptofaan, vitamine B6, foliumzuur en vitamine C als een gezonde insulinehuishouding nodig.

Het mineraal chroom speelt een belangrijke rol bij het reguleren van de insulinehuishouding evenals gebruik van een insulineondersteunende voeding. Patrick Holford en Mc Leod laten zien dat gebruik van chroom bij een atypische depressie een positieve werking op de stemming kan hebben via zijn invloed op de insulinehuishouding. Rijk aan chroom zijn volkoren producten, tarwekiemen, noten, zaden en peulvruchten. De behoefte aan chroom neemt toe bij het ouder worden, stress, overgewicht, diabetes en het gebruik van witmeel producten en suikers.

De antidepressieve werking van een chroomsupplement wordt versterkt door dit te combineren met een voeding rijk aan tryptofaan, vitamine B6, foliumzuur, vitamine C, zink en chroom. Producten rijk aan deze voedingsstoffen zijn o.a. mager vlees, vis, ei, peulvruchten, noten, zaden, volkorenproducten, aardappels, verse groenten (vooral groene groenten en koolsoorten) en fruit.

Om de opname van 5HTP, de bouwstof voor serotonine, te bevorderen is goede ondersteuning van de insulinehuishouding onontbeerlijk. Een gezond gewicht, voldoende lichaamsbeweging en gebruik van een regelmatige, voedingsstofrijke voeding arm aan suiker en witmeel producten helpen hierbij.

Meer informatie over de invloed van voeding op uw stemming en energie vindt u in de Nederlandse vertalingen van 2 boeken van Patrick Holford namelijk ‘Superfit met voeding’ en ‘Kerngezond in 6 weken’. Ze zijn te bestellen via onze webshop.

Een natuurdiėtist kan u verder begeleiden bij het opstellen van een persoonlijk dieetbehandelplan ter verbetering van uw stemming.

Literatuur en links:

Holford, P. The Feel Good Factor, Piatkus 2010, ISBN 978-0-7499-5316-4
Mc Leod M. et al, Effectiveness of chromium in atypical depression: A placebo-controlled trial, Biological Psychiatry, 2003;53 (3):261-4

Piotrowska A., et al, Antidepressant-like effect of chromium chloride in the mouse forced swim test: Involvement of glutamatergic and serotonergic receptors, Pharmalogicals Reports, November-December 2008;60 (6): 991-5.

Nierenberg A. et al, Clinical and demmographic features of atypical depression in outpatients with major depressive disorder: Preliminary findings from STAR”D” ,Journal of Clinical Psychiatry, 2005;66 (8):1002-11.

Docherty J. Et al, A double-blind, placebo controlled exploratory trial of chromium picolinate in atypical depression, Journal of Psychiatric Practice, 2005;11(5):302-14.