skip to Main Content
Groot kenniscentrum met meer dan 1000 artikelen over gezondheid!

Laag koolhydraat dieet blijkt ongezond

Mensen die koolhydraatarme diëten volgen waarbij ze koolhydraten in hun voeding vervangen door dierlijke eiwitten en vetten, verkorten hun levensduur blijkt uit onderzoek[1].
Koolhydraat verlaagde diëten kunnen op de korte termijn gewichtsverlies en daarmee gezondheidswinst opleveren. Echter op de lange termijn zijn de resultaten niet gunstig en kunnen zelfs schadelijk zijn, aldus de uitkomst van een epidemiologisch onderzoek dat in The Lancet is gepubliceerd[1].

Volgens de onderzoekers vertoont de grafiek van de koolhydraatinname een U-vorm en vergroot daarmee het risico om te overlijden. Een inname van < 40 en% koolhydraten en een inname van > 70 en% koolhydraten, vergroten het risico om te overlijden. Een koolhydraatinname van 50-55 en% geeft het meest gunstige resultaat.

Koolhydraathoeveelheid bepaald een overlijdensrisico?

De wetenschappers zoeken de verklaring van de minder gunstige resultaten van het laag koolhydraat dieet in:

  • het tekort aan beschermende plantaardige stoffen (zoals voedingsvezels/glyconutriënten)
  • het tekort aan vitamines en mineralen
  • het te veel aan dierlijke vetten en eiwitten, waardoor de chronische staat van lichte inflammatie toeneemt.

Deze factoren versnelt de veroudering van het lichaam en verhoogt het risico op ziekten als kanker en hart- en vaatziekten.
Wanneer koolhydraten vervangen worden door meer plantaardige eiwitten en vetten, dan worden geen negatieve effecten op de levensduur gevonden.
Conclusie volgens de onderzoekers is dat zowel te weinig als te veel koolhydraten schadelijk is. Nog belangrijker is de hoeveelheid en de kwaliteit van de koolhydraten, vetten en eiwitten.

Commentaar Natuurdiëtisten Nederland

De complexe koolhydraten (de vezels) kunnen veel minder goed of nauwelijks verteerd worden. Als gevolg daarvan komen ze in de dikke darm terecht. Daar worden ze door bacteriën anaeroob gefermenteerd tot onder andere de korteketenvetzuren zoals azijnzuur, boterzuur en propionzuur. Epidemiologische studies hebben aangetoond dat voedingsvezels de darm- en metabole gezondheid bevorderen.

Uit onderzoek blijkt dat de veranderingen in het darmmicrobioom door een vezelarm (glyconutriėntenarm)dieet nog kan worden hersteld door de juiste voedingsvezels te gaan eten. Maar dit helpt niet meer als er al generaties lang vezelarm wordt gegeten omdat er dan bacteriesoorten uit de darm zijn verdwenen. Om de diversiteit in het darmmicrobioom te herstellen moeten deze ontbrekende darmbacteriėn aan de darm worden toegevoegd in combinatie met een vezelrijk dieet.

Een vezelarme voeding leidt dus tot veranderingen in de darmflora en kan een onherstelbaar verlies van bepaalde darmbacteriėn over de generaties heen tot gevolg hebben. Door een vezelarme voeding worden bepaalde darmbacteriesoorten zo schaars dat zij niet meer op een goede manier worden doorgegeven aan de volgende generatie waardoor ze dreigen uit te sterven. Een vezelrijke voeding is dus niet alleen belangrijk voor uzelf maar ook voor uw (toekomstige) kinderen.

Check in de hieronder staande tabel of u voldoende vezeltypen per dag (glyconutriënten ) binnen krijgt. Hoe meer vezeltypen hoe groter uw darmmicrobioom diversiteit.

Glyconutrienten of vezeltypen Vezeltypen in voedingsmiddelenCheck ja/nee of u deze binnen krijgt
1. CelluloseGroenten  400 gram/dag
Fruit           300 gram/dag
2. ArabinogalactaanCurcuma longa
Zwarte bonen
Bonen
Kokosmeel
Wortel
Peer
Tomaat
3. MannoseMedicinale paddenstoelen; shiitake, maitake
Peulvruchten
Linzen,
Aloë vera sap
Groenten: kool, Broccoli, Tomaten,
Fruit: bessen (zwarte, blauwe, rode, kruis- en veenbessen)
Perziken, appels, sinaasappels, ananas
4. N-Acetyl-Galactosamine (NAG)Medicinale paddenstoelen (shiitake, maitake, etc.)
Agar-agar
Kuzuwortel
Zeegroenten; Nori
Verse bouillon(biologische botten)
5. GalactosePeulvruchten
Bonen: sperziebonen, snijbonen)
Zuivel (geitenyoghurt, schapenyoghurt)
Groenten: broccoli, spruitjes, avocado, wortel, bloemkool, selderij, tomaat, prei, ui, pastinaak, pompoen, spinazie, biet, aubergine
Noten; hazelnoten
Fenegriekzaden
Gekiemde zaden
Fruit: Zwarte bessen, bosbessen, appel, pruim, abrikoos, banaan, mango, kiwi, peer, dadel, mandarijn/sinaasappel
6. InulineArtisjok(harten), Asperge
Prei, Ui, Knoflook
Arrowroot
Zoete aardappel, Aardpeer
Cichoreiwortel
7. LignanenPeulvruchten
Groenten
Zaden:
Lijnzaad, Hennepzaden Pompoenzaad, Maanzaad,
Bessen
Haverzemelen
8. PectineAppel(met schil),
pruim,
kweepeer
9. N-acetyl-neuraminezuur (siaalzuur)Eieren
Colostrum
Wei-eiwit,
Rauwe melk
10. FucoseZeegroenten),
Zeekraal, lamsoren
Kelp,
Zeewier, Japanse bruine algen,
Zeekraalzilt Oceandesertfood, 30 gram
Zeekraalzilt is 100% gedroogde zeekraal
Salade du pecheur vlokken van Lima 40 gram
Verfijnde mengeling van zeewiervlokken
Ingredienten: Zeelatuw (Ulva lactuca), Dulse (Palmaria palmata), Nori (Porphyra umbilicalis)
Medicinale paddenstoelen (reiskhi, shiitake, maitake, coriolus vesicolor)
Zaden
11. XyloseErwten
Aubergine
Okra
Volle hele granen (haver, quinoa, wilde rijst)
Broccoli, Spinazie
Sperziebonen, Groene boon
Kool, Mais
Fruit: Guave, peren, bramen, frambozen, bessen
Kelp, Aloë vera,
Berkensap, Zaden
Psyllium

[1] Seidelmann S.B., Claggett B., Cheng S. et al. (2018). Dietary carbohydrate intake and mortality: a prospective cohort study and meta-analysis. Lancet: [Epub ahead of print].