skip to Main Content
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

Dimetylaminoethanol (DMAE) is een membraamstabilisator en een antioxidant. Het verhoogt de concentraties van de neurotransmitter acetylcholine en ondersteunt diverse neurologische functies.

Recent onderzoek heeft aangetoond, dat DMAE ingebouwd wordt in de cellulaire membramen van neuronen (door middel van verestering aan phospholipiden). Het ondersteunt daarmee een goede stabiliteit en functie van deze membramen. DMAE beschikt ook over antioxidatieve eigenschappen en kan neurologisch weefsel beschermen tegen schade en degeneratie t.g.v. vrije radicalen.

Vaker een sardientje

Dimethylaminoethanol (DMAE) komt van nature in het lichaam voor. In de voeding wordt het vooral in vette vis aangetroffen, zoals bijvoorbeeld in sardientjes. Het heeft een remmend effect op de enzymen die de neurotransmitter acetylcholine afbreken. DMAE kan hierdoor de concentraties van acetylcholine in de hersenen en andere neurologische systemen verhogen.

De neurotransmitter acetylcholine kan door binding aan receptoren in de synapsen impulsen doorgeven tussen zenuwcellen of tussen een zenuwcel en een spiercel. Het enzym acetylcholinesterase catalyseert de afbraak (hydrose) van acetylcholine in choline en acetaat.
DMAE kan dit enzym reversibel inhiberen, waardoor er meer acetylcholine in de synapsen voor neurotransmissie beschikbaar blijft.

De neurotransmitter acetylcholine is vooral van belang voor het gedrag, het leervermogen en de geheugen- en gezichtsfuncties. De aansturing van de ogen en het functioneren van de oogzenuw zijn bijvoorbeeld mede van acetylcholine afhankelijk. Acetylcholine speelt ook een belangrijke rol bij de peristaltiek van het maagdarmkanaal en bij het regelen van de druk in bloedvaten. Klinische studies tonen aan, dat DMAE een gunstig effect kan hebben op hyperactiviteit, chronische vermoeidheid, milde depressiviteit en stoornissen van de motorische coördinatie.

NDN commentaar

DMAE speelt een belangrijke rol in diverse biochemische systemen. Vooral de rol bij het verhogen van de acetylcholine is interessant. Sardines bevatten veel DMAE, maar ook andere vette vissen bevatten deze stof. Acetylcholine speelt een belangrijke rol o.a. bij de peristaltiek van het maagdarmkanaal. Bij obstipatie wordt niet snel gedacht aan het verhogen van de acetylcholine, maar is toch een belangrijke voedingsinterventie bij dit probleem. In vis zit ook nog het belangrijke aminozuur Taurine en ook deze stof zorgt voor minder verstopping door een verbeterde galstroom (taurine verbeterd o.a. de methylering in de lever). Als laatste noemen we het mineraal selenium waar vis rijk aan is en die de schildklier voedt. Ook een goede schildklierwerking is belangrijk bij obstipatie.

Literatuur en links:

Literatuur

Moran LA. Reversible Enzyme Inhibitors Have Both Experimental and Clinical Uses. In: Biochemistry, pp. 6.18-6.19, ISBN 0-13-814443-5, Neil Patterson Publisher, 1994.

Coleman N et al. DMAE in the treatment of hyperactive childeren, Psychosomatics 17:38-72, 1976

Roy D et al. Experimental Gerontology 18:185, 1983.

Caille EJ. Study concerning the bisorcate demanol effects upon quantidied EEG, cortical vigilance and mood. Comparative double-blind cross-over balanced design versus pirisudanol. Psychol. Med. 18:2069-2086, 1986.

Balch Ph A. Nutritional Healing. ISBN 1-58333-077-1, Avery Publisher, 2000.

Overzicht
Naam artikel
De stof DMAE in vette vis
Beschrijving
Dimetylaminoethanol (DMAE) is een membraamstabilisator en een antioxidant. Het verhoogt de concentraties van de neurotransmitter acetylcholine en ondersteunt diverse neurologische functies.
Auteur
Naam uitgever
Natuurdiëtisten.nl
Logo uitgever

Privacy instellingen

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. In de instellingen kunt u zelf kiezen welke cookies u wilt toestaan of wilt weigeren.

Privacy verklaring | Sluit
Instellingen