skip to Main Content
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

Chakra’s zijn concentraties van elektromagnetische velden ieder met een eigen werking, betekenis en functie. Er zijn meerdere chakra’s en ze worden vaak onderverdeeld in hoofdchakra’s en kleinere chakra’s. De meeste hoofdchakra’s onderhouden een belangrijke uitwisseling met hormoonproducerende organen en met zenuwknooppunten. Die uitwisseling gebeurt op basis van energiefrequenties (hertz), onder andere door de energiefrequenties van voedingsmiddelen.

Elk voedingsmiddel heeft door zijn specifieke samenstelling een bepaalde energiefrequentie (hertz) die overeenkomt met de frequentie van een chakra. Niet alleen de kleur van het voedingsmiddel bepaalt de frequentie, maar ook de samenstelling met betrekking tot koolhydraten, eiwitten, vetten, vitaminen, mineralen, de bereidingswijze enzovoort. Op deze manier wordt elk chakra door de diverse voedingsmiddelen beïnvloed. Afhankelijk van de keuze van het voedingsproduct kan dit een negatieve of positieve uitwerking hebben.

ChakraHormoonVoedingFrequentie
1e chakrageslachtsklieren
bijnieren
eiwittenkleur: rood
1000-1200 hertz
2e chakrageslachtsklierenvloeitstoffen
vetten
kleur: oranje
950-1050 hertz
3e chakrapancreas
bijnieren
koolhydratenkleur: geel
500-700 hertz
4e chakrathymusgroentenkleur: groen
250-475 hertz
5e chakra(bij)schildklierfruitkleur: blauw
250-1200 hertz
6e chakraepifysegenotmiddelenkleur: violet
1000-2000 hertz
7e chakrahypofyse
hypothalamus
vastenkleur: wit
110-2000 hertz

Boodschappen doorgeven

Deze energiefrequentie ‘reist’ door het lichaam. Bij het verwerken daarvan spelen de hersenen een belangrijke rol. Van alles wat u waarneemt, verwerkt of meemaakt moeten de hersenen eerst -via uw zintuigen- op de hoogte gebracht worden. Pas daarna kan het lichaam beslissen wat er gedaan moet worden. Of dat nu om het pakken van het beleg uit de koelkast gaat, het vinden van een parkeerplaats of het verteren van voedsel. Nadat de hersenen geïnformeerd zijn kunnen deze dankzij twee communicatiesystemen de instructies uitdelen. Voor acute reacties schakelen ze het zenuwstelsel in. Als tragere reacties voldoen, gebruiken ze het hormoonsysteem.

Er bestaat nog een derde mogelijkheid om ‘instructies uit de delen’. Hierbij schakelt het lichaam het zenuwstelsel in om via de zenuwen de productie van hormonen te stimuleren. Er zijn slechts drie hormoonklieren die door dergelijke zenuwprikkelingen hormonen kunnen afscheiden.
Deze zijn het merg van de bijnieren, de pijnappelklier en de neurophypofyse. Ze scheiden respectievelijk adrenaline en noradrenaline, melatonine, vasopressine en oxytocine af. De hormonen adrenaline en noradrenaline zijn het meest bekend als stresshormonen. Ze brengen het lichaam in de ‘vechten of vluchten’-stand.

Deze derde mogelijkheid van ‘ínstructies uitdelen’ is weliswaar niet zo snel als alleen het zenuwstelsel zou reageren, maar toch kan deze kettingreactie in enkele seconden plaatsvinden. Bij alle drie de mogelijkheden van het lichaam om informatie door te spelen is er beïnvloeding van de chakra’s. De chakra’s onderhouden onder andere een nauwe band met specifieke zenuwknooppunten. Zie daarvoor onderstaand schema. Dr Valerie Hunt heeft jarenlang studie verricht naar het kunnen meten en zichtbaar maken van energiefrequenties van het menselijk lichaam, inclusief emotionele en mentale frequenties. Zij heeft fijnzinnige apparatuur ontwikkeld die naar het schijnt ziekte in een vroeg stadium kan signaleren en kan bepalen welke soort therapie de beste slagingskansen biedt. Voor haar website zie onderaan bij Links.

Zenuwknooppunten

Chakrazenuwknooppunt’
1e chakraplexus coccygeus
2e chakraganglion spinale sacrale
3e chakraplexus coeliactus
4e chakraplexus pulmonalis en plexus cardiacus
5e chakraplexus pharyngeus
6e chakraplexus caroticus
7e chakracerebrale cortex

Eten of voeden?

Voedsel wordt vaak gezien als eten om honger of trek te stillen in plaats van voeding die dient als krachtbron voor het aansturen van geest en lichaam. Voeding dient in de breedste zin van het woord te ‘voeden’ en niet als eten voor vulling van leegte of voor verdringing van ‘onverteerbare’ gevoelens, gedachten, wensen, herinneringen, fantasieën e.d. Gevoelens en gedachten kunnen de voedselkeuzes beïnvloeden. Negatieve gedachten, minderwaardigheidsgevoelens kunnen leiden tot destructieve voedingsgewoonten zoals: ongezond eten, snoepen, junkfood en alcoholmisbruik.

Het nemen van onvolwaardige voedselbronnen levert net zoals bij slechte benzine voor de auto het ‘haperen’ van de draaiende chakra’s op. Met als gevolg een ‘haperende’ ontwikkeling van hun diverse kwaliteiten. Er is een directe relatie tussen de kwaliteit van de voeding en de energetische kwaliteit van de chakra’s.
Lees hier het hele hoofdstuk Voeding voor de chakra’s uit Ik voel (n)iets voor verandering
Een voorbeeld van chakra-voeding Hieronder geven wij u een voorbeeld hoe u met voeding het derde chakra kunt beïnvloeden. Het is slechts één voorbeeld uit de vele reacties die voeding kan geven op een chakra. Vooral als u bedenkt dat er meerdere chakra’s zijn.

De zoete en de zoute trek

In het derde chakra huist het vermogen tot vormgeving en structuur. Dat kan een idee zijn dat omgezet wordt in een praktische uitvoering. Of een verlangen omgezet in werkelijkheid. Door vorm te geven aan een gevoel, idee of wens wordt deze concreet. Dan wordt het echt. Antroposofen noemen dit vermogen ‘vormkracht’. Het symbool van de antroposofie hiervoor is de kristal, met zijn duidelijke en begrensde structuur.

Het is opmerkelijk dat juist mensen die het moeilijk vinden structuur en vormgeving in hun leven aan te brengen veel voedingsproducten eten en snoepen die rijk zijn aan structuur. Ze kiezen grotendeels voor producten waarin veel suiker- of zoutkristallen zitten. Helaas kiezen ze daarmee dan nét die middelen die roofbouw plegen op het lichaam.

Het lichaam reageert prompt wanneer het producten krijgt waarin zout- of zoetkristallen zijn verwerkt. Het derde chakra is de distributeur van energie, de dagelijkse vitaliteit. Het gevolg van zout, zoetstoffen, witte suiker en andere geraffineerde producten is dat na een aanvankelijke stijging, de energie sterk afneemt. Zo wordt de schijn gewekt dat het product energie geeft, terwijl de werkelijkheid is dat het energie van het lichaam rooft.

Anders zou het zijn wanneer iemand kiest voor producten die op gezonde wijze rijk zijn aan vormkracht. Te denken valt aan een volwaardiger koolhydraatkeuze namelijk: volle granen (ongezoete muësli, zilvervliesrijst, volkorenbrood), peulvruchten, groenten en fruit.

Verslaving

Als iemand niet leert zijn eigen vormkracht te gebruiken, blijft hij afhankelijk van de suikerpot. Deze afhankelijkheid leidt makkelijk tot verslaving. Amerikaanse cijfers beweren dat zo’n 60% van de mensen hypoglycaemisch zouden zijn!
Het is overigens eenvoudig om na te gaan of er een zwakte in uw suikerstofwisseling heerst. Schrap even alle suikers en zoete stoffen uit het dagelijkse menu; bij alle maaltijden, drankjes en tussendoortjes. Zodra u hierop fysieke reacties krijgt zoals concentratieproblemen, loomheid, onwel-zijn dan is de kans groot dat de suikerstofwisseling vestoord is. U kunt de Harper’s test doen om te zien of u hier last van heeft. Zie daarvoor onderaan dit artikel. Het beste is het volledig van alle suikers, zoetstoffen en witmeelproducten af te blijven, dan herstelt het lichaam zich weer vanzelf.

Suiker als extra toevoeging is sowieso niet nodig in de dagelijkse voeding. Dat het lekker kan zijn is een ander verhaal. ‘Er is nog nooit een aapje gezien dat zich met suikerklontjes door de bomen slingerde’ Alle energie die nodig is, halen we uit gezonde voeding. Het is overbodig, zelfs schadelijk, suiker of een andere zoetstof toe te voegen.

Meditatie is een vorm van voeding

Elke dag mediteren voedt het lichaam met een rustgevende en stabiliserende frequenties. Deze frequenties kunnen op een E.E.G. (elektro-encephaolo gram) geregistreerd worden. In het normale dagelijkse functioneren, schommelt de hersenactiviteit tussen de 12 en 30 Hz. Al bij een lichte meditatie verlagen deze frequenties zich naar een gebied tussen de 7 en 12 Hz. Dit is ook de frequentie die gemeten wordt bij een bewuste, fysieke ontspanning.
Hoe lager de frequentie wordt des te meer lichaam en geest zich ontspannen. Een diepe meditatie is vergelijkbaar met de frequentie van de diepste slaap; de deltafrequentie die ligt tussen de 0,5 – 3 Hz. Wanneer u weet dat pas in ontspannen toestand de wederopbouw plaatsvindt, dan ziet u direct het belang van diepe ontspanning. En wat is dan simpeler -én goedkoper- dan uzelf dagelijks te voeden met meditatie?

Meditatie en psychologische gezondheidszorg

Er verschijnt steeds meer wetenschappelijk onderzoek naar het positieve effect op de lichamelijke en geestelijke gezondheid van meditatie. Daarom wordt dit de laatste jaren steeds meer toegepast in ziekenhuizen en psychiatrische instellingen. Zoals o.a. bij het Centrum Integrale Psychiatrie van Welnis Lentis geestelijke gezondheidszorg (voorheen GGz Groningen.

Vaak wordt de term meditatie vervangen door de term ‘mindfulness’. Een kreet die uit Amerika is overgewaaid en duidt op het op de plaats houden van de geest. Het met één ding tegelijk bezig kunnen zijn. Het verhogen van focuskracht en daarmee het leren de geest te kunnen richten en langere tijd op één onderwerp geconcentreerd te houden. Waarbij concentratie niet de volledig goede weergave ervan is. Mindful mediteren is namelijk het ontspannen richten van de aandacht. Zie ook de link onderaan voor de cd ‘Mindfulness.

Chakravoeding & Meditatie Tessa Gottschal www.gottschalmeditaties.nl

Harper’s test

Met de Harper’s test kunt u nagaan in hoeverre u hypoclygaemisch bent. Zie hiervoor de link onderaan.

Psychologische meditaties

De kennis uit het boek ‘Ik voel (n)iets voor verandering’ wordt ondersteund door speciale meditatie cd’s. Deze reeks psychologisch opgebouwde meditaties geven energie, rust, versterken de immuniteit en stimuleren verandering. U kunt deze cd’s bestellen in onze webshop.
Alle meditaties van Tessa Gottschal
Bekijk hier alle CD-combinaties voor emotionele en lichamelijke klachten (pdf).

Literatuur en links:


Meer over voeding en chakra’s vindt u in het boek ‘Ik voel (n)iets voor verandering’ van Tessa Gottschal. Lees hier meerdere Hoofdstukken uit dit boek: voeding voor de chakra’s

Bestel ‘Ik voel (n)iets voor verandering’ bij Bol.com

Meer over de lever en de chakrá’s vindt u in het boek ‘Wat heb je op je lever?’
Bestel ‘Wat heb je op je lever?’ bij Bol.com

Meer over verslaving leest u in de bestseller ‘Uit de ban van eetbuien’ van Joanna Kortink.
Bestel ‘Uit de ban van eetbuien’ bij Bol.com

‘Wielen van licht’ – Rosalyn L. Bruyere
Bestel ‘Wielen van licht’ bij Bol.com

Meer over het werk van dr. Valerie Hunt vindt u op haar website.

Meer over meditatie, invloed op het hormoonstelsel en neurosysiologie kunt u hier lezen.

Wilt u de Harper’s test doen? Klik snel door.

Meer over voeding en het effect op de intelligentie leest u in het artikel Voeding & intelligentie.

Chakravoeding & MeditatieLees hier meer over ‘Ik voel (n)iets voor verandering’ / ‘Ik ben van gisteren’ (dezelfde boeken alleen met een andere titel) van Tessa Gottschal.

Overzicht
Naam artikel
Chakravoeding & Meditatie
Beschrijving
Chakra’s zijn concentraties van elektromagnetische velden ieder met een eigen werking, betekenis en functie. Er zijn meerdere chakra’s en ze worden vaak onderverdeeld in hoofdchakra’s en kleinere chakra’s.
Auteur
Naam uitgever
Natuurdiëtisten.nl
Logo uitgever