skip to Main Content
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

Kantines op middelbare scholen weinig gezond

Het aanbod werd beoordeeld volgens de criteria van het Voedingscentrum. In de periode oktober 2005 t/m begin april 2006 werden 60 vmbo-, havo- en vwo-scholen bezocht. Al deze scholen hadden een uitgiftebalie en/of automaat. Voorwaarde voor het oordeel “een gezond aanbod” is of binnen het totale assortiment alle productgroepen bestaan uit ten minste 75% producten uit de “beste groep” en “middenweg groep”.
Binnen de productgroep brood is volkorenbrood een voorbeeld uit “beste groep”, bruinbrood uit “middenweg” en witbrood uit “bij uitzondering”.

Andere prioriteiten

Bij alle scholen geeft de schoolleiding aan het probleem van overgewicht bij jongeren te onderkennen en 54 van 60 zegt dat er tijdens de lessen aandacht wordt besteed aan gezonde voeding. Vrijwel alle scholen (55) geven aan invloed te kúnnen uitoefenen op het aanbod bij uitgiftebalies of automaten. Ook proberen zij het aanbod voedingsmiddelen aan te passen om te voorkomen dat hun leerlingen de straat op gaan om eten te kopen in supermarkten of cafetaria in de omgeving.
Hoewel ze positief staan tegenover het aanbieden van gezonde producten geven scholen meer prioriteit aan onderwerpen, zoals alcohol, drugs en pesten..

Kennis over gezonde voeding kan beter

De Voedsel en Warenautoriteit (VWA) constateert bovendien dat de kennis over gezonde voeding bij kantinebeheerders voor verbetering vatbaar is. Zowel op Europees als op nationaal niveau wordt er gewerkt om het levensmiddelenaanbod op scholen te verbeteren. Ter ondersteuning hiervan heeft de VWA dit onderzoek gedaan. Scholen spelen namelijk een belangrijke rol bij het ontwikkelen van een gezond eetpatroon en de preventie van overgewicht bij jongeren. In het najaar van 2007 zal de VWA het onderzoek opnieuw uitvoeren.

NDN commentaar

Dat het ook gezond kan, bewijzen een drietal scholen die de Stimuleringsprijs gezonde schoolkantine van het Voedingscentrum hebben gewonnen. Op initiatief van het Ministerie van Landbouw en verder gesteund door de ministeries van onderwijs, gezondheidszorg en ruimtelijke ordening werd de prijs uitgeschreven om gezond eten op school te stimuleren.

Het Stedelijk Dalton Lyceum won de prijs door de structurele aandacht die het heeft voor een gezonde leefstijl in het schoolbeleid. De school werkte samen met de GGD en een diëtist. In de kantine is nu het assortiment aangepast: melk, broodjes met veel groente en fruit, rijstcrackers en sultana’s zijn te koop voor lage prijzen. Snoep en snackautomaten zijn verwijderd.
Extra bewegen voor een snack Opvallend was verder de actie waarmee leerlingen een snack konden verdienen. Hiervoor moesten ze eerst trappen lopen, een rondje om de school lopen of fietsen. Leraren lichamelijke opvoeding deelden kaartjes uit met daarop het aantal kilocalorieën dat ze hebben verbrand. Ze zagen er ook op toe dat de leerlingen daadwerkelijk in beweging kwamen.

De tweede prijs ging naar Scholengroep Westland in Poeldijk waar onder meer geld werd ingezameld voor een koelautomaat voor groente en fruit. De derde plaats was voor de Bronkhorstschool in Arnhem, die zich wist te onderscheiden met een gezond en duurzaam aanbod. Al het snoep verdween en in plaats daarvan kwamen gezonde producten.

Tijdens de uitreiking van de Stimuleringsprijs riep Voedingscentrumdirecteur Yvonne van der Sluys de minister van onderwijs op om aandacht voor gezonde voeding een plaats te geven in de kerndoelen voor het onderwijs. Ook vroeg ze de aandacht voor de inrichting van gezonde kantines. Ook de NDN ziet graag dat er meer aandacht is voor gezonde voeding binnen het onderwijs en dat kantines worden aangepast. Wat ons betreft: iedere school zijn eigen schooldiëtist!

Literatuur en links

Bronnen: Voeding Nu Jaargang 9 febr. 2007 nr.2 blz. 7-8

Zie ook de website www.vwa.nl

Privacy instellingen

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. In de instellingen kunt u zelf kiezen welke cookies u wilt toestaan of wilt weigeren.

Privacy verklaring | Sluit
Instellingen