skip to Main Content
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

De veelzijdige effecten van zure kersensap

Zuur kersensap heeft een sterk ontstekingsremmend effect en beschermt het lichaam tegen oxidatieve stress. Daarmee heeft het zijn belang bewezen voor het bewegingsapparaat bij aandoeningen zoals jicht en artritis. De ontstekingsremmende voordelen geven ook resultaat bij hart- en vaatziekten, zoals verhoogde LDL- cholesterolwaarden. Bovendien een zeer nuttig drankje in het dieet van een atleet: het vermindert onder andere spierpijn en spierafbraak. In dit artikel worden de verschillende effecten besproken.

Zuur kersensap bij jicht en artritisDe veelzijdige effecten van zure kersensap

Elke dag een glas zuur kersensap drinken kan het urinezuurniveau met een vijfde verlagen. Zure kersen (Prunus cerasus) zijn ook bekend als morellen of krieken. Dit effect wordt geconcludeerd door twee onderzoekers, na een gecontroleerde studie bij 26 deelnemers met overgewicht. Van de deelnemers had bijna de helft een ongezond hoge urinezuurwaarde, echter zonder symptomen. Zuur kersensap verlaagde ook CRP en monocyt-chemoattractantproteïne-1, twee ontstekingsmarkers.

Jicht  kan veroorzaakt worden door urinezuur. Voeding heeft een sterke invloed op de productie van urinezuur, zoals fructose- en purinerijke voeding. De filtercapaciteit van de nieren is echter van nog groter belang. Bij 5% van mannen en vrouwen met een te hoge urinezuurwaarde treedt jicht op. Urinezuur is meer dan een risicofactor voor jicht, het is ook een kenmerk van metabool syndroom.

De Amerikaanse arts Ludwig Blauw had al in 1950 waargenomen dat het eten van zure kersen het urinezuurniveau verlaagt en artritische aanvallen kan voorkomen. Over dit onderwerp zijn er sindsdien maar een handvol studies bijgekomen.

De grenswaarden voor hyperuremie zijn >475 µM voor mannen en >362 µM voor vrouwen. De urinezuurwaarden daalden tijdens deze studie van 378 naar 320 µM in de groep die dagelijks zure kersensap dronk, terwijl de waarden van de controlegroep licht toenamen. De deelnemers kregen ‘oersap’, zonder toegevoegd suiker of additieven. De placebogroep kreeg een drankje met dezelfde hoeveelheid koolhydraten; onder andere 50 gram fructose. Vermoedelijk zijn anthocyanidines het belangrijkste bioactieve ingrediënt van zure kersen [1].De veelzijdige effecten van zure kersensap

Zuur kersensap bij hart- en vaatziekten

Ontsteking en oxidatieve stress zijn belangrijke factoren in de ontwikkeling van cardiovasculaire ziekten en atherosclerose (‘aderverkalking’). Studie laat zien dat dagelijkse consumptie van zure kersensap gedurende 12 weken de systolische bloeddruk en LDL (‘slecht’) cholesterol verlaagt. Daarnaast verlaagt het de waarden van de ontstekingsmarkers CRP en malondialdehyde (MDA) – een marker voor oxidatieve stress. Bovendien geeft het een significante verhoging van DNA-reparatie-activiteit van 8-oxoguanine glycosylase [2].

De veelzijdige effecten van zure kersensapZuur kersensap in de sport

Zuur kersensap bevat veel antioxidanten en ontstekingsremmende polyfenolen. Deze bestanddelen maken het drankje een waardevolle toevoeging aan het dieet van atleten. Zuur kersensap vermindert pijn en versnelt krachtherstel na inspanning. Het verlaagt markers voor ontsteking en oxidatieve stress. Deze verbeteringen treden op bij zowel kracht- als duurtraining. Overmatige oxidatieve stress en ontstekingen tijdens intensieve trainingen of wedstrijden kan de terugkeer naar de piekvorm vertragen. In deze fase, waar vooral herstel prioriteit is, kan zure kersensap nuttig zijn.

Moment van inname en dosering variëren sterk; de meeste onderzoeken gebruiken tweemaal per dag 238 – 354 ml, 4 tot 5 dagen in de loadingfase voor de activiteit en tot 2 – 3 dagen later om herstel te bevorderen. Vanwege de effectiviteit om spierpijn te verminderen en spierafbraak te voorkomen tijdens herstel, is zure kersensap geschikt voor een atleet die al piekt in training en op zoek is naar herstel en daarmee snelle terugkeer naar competitie [3,4].

 

De veelzijdige effecten van zure kersensap

 

Maaike Soetermans

De veelzijdige effecten van zure kersensap

 

 

Hs(high sensitive)-CRP ontsteking

Naast de gebruikelijke CRP-bepaling is er ook een ultrasensitieve CRP-bepaling op de markt gekomen, hs-CRP; high sensitive CRP of C-reactief proteïne (CRP), ultra-sensitief, waarmee zeer laaggradige ontstekingsreacties aangetoond kunnen worden.

Medische Check-up Algemeen bloedonderzoek

Deze complete medische check-up vergelijkt uw bloed op 25 punten met de daarvoor geldende referenties voor een gezond iemand van uw geslacht en leeftijd. Waaronder leverenzymen, creatinine-kinase (spierschade),nierfuncties, bloedarmoede, urinezuur (jicht).

Schildklier ( TSH, Vrij T4 en T3)

TSH, Vrij T4 en totaal T3 worden bij deze test gemeten (ook al is je TSH goed).
Je bent moe… het liefst zou je in bed liggen en slapen. Je lijf voelt stijf en stram en bewegen doet zeer. Je stemming is gedeprimeerd of wisselt snel. Je voelt je opgejaagd en slaapt slecht.

Literatuur:

[1] Martin KR, Coles KM. Consumption of 100% Tart Cherry Juice Reduces Serum Urate in Overweight and Obese Adults. Curr Dev Nutr. 2019 Feb 25;3(5):nzz011
[2] Effects of Tart Cherry Juice on Biomarkers of Inflammation and Oxidative Stress in Older Adults.
Nutrients. 2019 Jan 22;11(2). pii: E228. doi: 10.3390/nu11020228.
[3] Tart Cherry Juice in Athletes: A Literature Review and Commentary.
Curr Sports Med Rep. 2017 Jul/Aug;16(4):230-239. doi: 10.1249/JSR.0000000000000385.
[4] Effects of powdered Montmorency tart cherry supplementation on an acute bout of intense lower body strength exercise in resistance trained males. J Int Soc Sports Nutr. 2015 Nov 16;12:41. doi: 10.1186/s12970-015-0102-y. eCollection 2015.