skip to Main Content
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

Bezorgdheid over cafeïnehoudende dranken

Cafeïne heeft invloed op de bloedsuikerniveaus van diabetici. Dit komt uit een onderzoek waarvan de resultaten zijn gepubliceerd in het tijdschrift Diabetes Care. Aan de studie namen tien patiënten deel met diabetes type 2. Deze patiënten hadden stabiele bloedsuikerwaarden door voedingsmaatregelen, beweging en bloedsuikerregulerende pillen.

Vier kopjes koffie

Op de eerste dag van het onderzoek kregen de deelnemers een pil van 250 milligram cafeïne, wat overeen komt met vier kopjes koffie. Verder op die dag kregen ze geen cafeïnehoudende producten meer. Op de tweede dag werden neppillen gegeven.
Op de dag dat de deelnemers cafeïne kregen, was hun gemiddelde bloedsuikergehalte hoger (144 mg/deciliter) dan op de dag dat ze de neppil kregen (133 mg/deciliter).

Een stijging van 8 tot 26 procent

Cafeïne zorgde voor een gemiddelde stijging van de bloedsuikerwaarden met 8 procent.
Volgens de wetenschappers maakt het drinken van koffie adrenaline vrij. Adrenaline is een stresshormoon dat er om bekend staat dat het ook de bloedglucose de hoogte in jaagt.
Cafeïne drinken na de avondmaaltijd bleek het meest risicovol. Men registreerde dan een stijging met 26 procent van de bloedglucose. Bij de middagmaaltijd en het ontbijt beperkte die stijging zich tot respectievelijk 15 en 9 procent.

Bezorgdheid over cafeïnehoudende dranken

De onderzoekers schrijven dat de resultaten van deze studie reden is tot zorg over cafeïnehoudende dranken -zoals koffie, thee, cola en energiedrankjes- en hun invloed op het bloedglucose van mensen met diabetes type 2. Frequente schommelingen in het bloedsuikerspiegel door dagelijkse consumptie van cafeïne zou het risico op complicaties op de lange termijn kunnen verhogen.

Commentaar NDN

Koffie staat in de natuurgeneeskunde al langer in een slecht daglicht. Het bevat dan wel bioflavonoiden die allerlei gunstige effecten zouden kunnen hebben, maar heeft ook een andere kant zoals nu blijkt. Binnen de natuurgeneeskunde wordt koffie o.a. afgezworen vanwege zijn negatieve effecten op het zuur-base effect van het lichaam, veroorzaker van hypoglycemie en als rover van het kostbare glutathion en diverse vitamine B door omzettingsactiviteiten in de lever (zie pdf).

Literatuur en links:

Referentie:

Lane JD. Caffeine Increases Ambulatory Glucose and Postprandial Responses in Coffee Drinkers with Type 2 Diabetes. Diabetes Care. 2007 Oct

Privacy instellingen

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. In de instellingen kunt u zelf kiezen welke cookies u wilt toestaan of wilt weigeren.

Privacy verklaring | Sluit
Instellingen