skip to Main Content
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

Voedingspatroon bij stressorexia

Slaat u als werkende moeder met een gezin vaak een maaltijd over en valt u kilo’s af? Dan is er een kans dat u last heeft van stressorexia, aldus Dr. Adrian Lord werkzaam in de psychiatrische kliniek Cygnet Hospital in Harrow.

Deze symptomen treden op bij vrouwen in de leeftijd van 20 en 40 jaar die de werkdruk niet willen of kunnen minderen, meldt de Britse krant Daily Mail. Het begint bijvoorbeeld met het overslaan van een lunch om een deadline te halen. Het kan al snel van kwaad tot erger worden: stoppen met eten door gebrek aan tijd of door stress, waardoor het hongergevoel onderdrukt wordt. Het gevolg: een enorm gewichtsverlies.

Verschil met Anorexia nervosa

Anorexia nervosa komt vooral voor bij jonge vrouwen die een vervormd beeld van het eigen lichaam hebben, een grote angst hebben om dik te worden en niet proberen een normaal lichaamsgewicht na te streven. Stressorexia zien deskundigen, aldus Daily Mail, juist bij volwassen vrouwen die gemotiveerd en intelligent zijn en hoge verwachtingen hebben.

Dokter Adrian Lord, werkzaam bij de particuliere psychiatrische kliniek Cygnet Hospital in Harrow, zegt in deze krant: ‘Stressorexia is geen wetenschappelijke diagnose die een arts zou kunnen stellen.’ Het zijn eerder zeer veel voorkomende symptomen bij vrouwen. Deze vrouwen proberen volgens Lord sexy, modieus en slank te zijn, hebben een carrière en willen perfecte moeders en vrouwen zijn.

Commentaar NDN

Van een voedingspatroon -met het accent op het woord ‘patroon’- is tegenwoordig steeds minder sprake bij werkende mensen. Zowel mannen als vrouwen putten zich uit door onregelmatig eten, snelle ongezonde happen tussendoor, niet vers geperste vruchtensapjes, ongezonde repen om de honger te stillen en als ze thuis komen een kant- en klaar maaltijd.

Voor vrouwen geeft dit nog meer dan bij mannen een hormonale verstoring. Stressorexia voorspelt niet veel goeds. Tijd voor verse groenten en fruit is er niet. Diabetes en hartkwalen, nemen enorm toe door dit voedingsgedrag. Voor vrouwen is een carrière en moeder zijn topsport bedrijven. Ze zouden dus juiste beter op hun voeding moeten letten in het bijzonder wat groenten en fruit betreft met voldoende ORAC waarde om op krachten te blijven.

Ziek door niet/slecht eten?

Het meer eten van groene bladgroente en fruit vermindert de kans op diabetes bij vrouwen volgens een studie uigevoerd door de Tulane University School of Public Health and Tropical Medicine, New Orleans (USA). Aan de studie deden 71.346 vrouwelijke verpleegkundigen mee in de leeftijd van 38 tot 63 jaar. Zij moesten semi kwantitatieve vragenlijsten over hun voedingsgewoontes invullen. De vragenlijsten werden elke vier jaar ingevuld en de studie nam 18 jaar in beslag. Aan het begin van de studie had geen van de deelneemsters diabetes, een hartkwaal of kanker.

Gedurende de studie ontwikkelden 4.529 vrouwen diabetes. Er bleek geen relatie met de totale consumptie groente en fruit. Maar bij bestudering van de totale fruitconsumptie werd er juist wel een vermindering gezien van 18% m.b.t. de ontwikkeling van diabetes. Het eten van een extra portie groene bladgroente gaf een beperkte reductie van 9% te zien. Opvallend was dat er een verhoogde kans op diabetes was bij vrouwen die veel vruchtensappen gebruikten.

Hoewel deze studie zijn beperkingen heeft (bijvoorbeeld: hoe nauwkeurig zijn de vragenlijsten ingevuld?) wijzen de resultaten er toch wel op dat een voeding rijk aan groene bladgroente en fruit het risico van diabetes kan verkleinen.
Een goed voedingspatroon en een gezonde slaap kan er voor zorgen dat vrouwen werk en kinderen kunnen blijven combineren. Zie ook het artikel Optimale voeding.

1) Bron: Daily Mail: 01/03/2008

2) Lydia A. Bazzano, MD, PHD; Tricia Y. Li, MD, MS; Kamudi J. Joshipura, BDS, MS, SCD; Frank B. Hu, MD, PHD
“Intake of fruit, vegetables, and fruit juices and risk of diabetes in woman”
Diabetes Care. 2008;31(7):1311-1317