skip to Main Content
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

Is volkorenbrood altijd het beste?

Het antwoord hierop is vreemd genoeg: Nee.
Niet in alle omstandigheden en niet voor iedereen.

In volkorenbrood vindt u nog álle voedingsstoffen terug. Zoals vitaminen, mineralen, zemelen. Zo bekeken is dit absoluut de beste keuze. Vooral als het meel ook nog eens uit de biologisch-dynamische akkerbouw komt.

Wanneer kunt u toch beter géén volkorenbrood gebruiken?
Dat is in twee omstandigheden: bij een door ziekte of andere omstandigheden zwakker geworden vertering. En wanneer uw constitutie zodanig is dat zulke zware (verterings-)kost van nature moeilijk verteerd.

U kunt bij het eerste denken aan baby’s en peuters, maar ook aan bejaarden. Daarnaast in al die gevallen waarbij uw spijsvertering verzwakt is geraakt. Zoals bij ziekte van Crohn, diverticulitis e.d.

Er is een zekere groep mensen die van nature een minder sterk spijsverteringsstelsel hebben. Deze aard ligt al van jongsaf in iemand ‘gebakken’ . Deze groep doet het beter op lichter brood. Witbrood is voor hun wel goed verteerbaar, maar echte voedingsstoffen zitten daar niet meer in en is daarom weinig nuttig. Bruin brood is dan een betere keuze. Eventueel van zuurdesem want dat is nog makkelijker voor de vertering.

Bronnen:
Harold McGee ‘Over eten en koken, wetenschap en overlevering in de keuken’ van uitgeverij Dick Bakker. ISBN 90.351.10870

M. de Waal Malefijt t Went, zo’n element, omgaan met je constitutie’ bij uitgeverij Schors ISBN 978-90-6378-912-1

Doe de constitutietest en kijk of u tot die groep mensen hoort die van nature een lichtere vertering nodig heeft.

Privacy instellingen

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. In de instellingen kunt u zelf kiezen welke cookies u wilt toestaan of wilt weigeren.

Privacy verklaring | Sluit
Instellingen