skip to Main Content
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

Salvestrolen in biologische groenten

Salvestrolen behoren tot verbindingen (de fytoalexinen) die een plant maakt om zich te beschermen tegen stressoren als bacteriën, schimmels, virussen en insecten. Salvestrolen hebben bij de mens een kankerremmende werking; tumorcellen sterven af terwijl gezonde cellen ongemoeid blijven.

Bitter, maar oh zo gezond

Salvestrolen zijn bitter en komen in relevante hoeveelheden alleen voor in biologisch geteelde groenten, fruit en kruiden. Mensen die biologische producten gebruiken zijn waarschijnlijk beter beschermd tegen allerlei vormen van kanker dan mensen die kiezen voor gangbare producten, aldus Professor Dan Burke die het onderzoek gedaan heeft (onderzoeksgroep van de Universiteit van Aberdeen).
De 5 behandelingen met Salvestrolen gepubliceerd in de Orthomolecular Medicine (no 4 van 2007) betreffen een patiënt met longkanker, een melanoom, prostaatkanker, borstkanker en blaaskanker. Allen hebben bij de salvestrol therapie gebruik gemaakt van salvestrol supplementen. De resultaten zijn hoopgevend en terug te lezen in het PDF artikel hieronder.

De term ‘salvestrols’ werd voor het eerst gebruikt door de Britse hoogleraar Gerry Potter voor een groep fytonutriënten die met elkaar gemeen hebben dat ze passen op het enzym CYP1B1. Dit enzym, zo was eerder ontdekt door de eveneens Britse onderzoeker dr. Dan Burke, wordt uitsluitend aangetroffen in (menselijke) tumorcellen. Wanneer een salvestrol reageert met CYP1B1vormt zich een stof die de tumorcel doodt.

Commentaar NDN

Belangrijke biologische bronnen van salvestrolen zijn:

  • Groenten:
    groene groenten, artisjokken, asperges, waterkers, rucola, alle koolsoorten, pepers, avocado, gekiemde sojabonen, wilde wortelen, selderie, komkommer, spinazie, pompoen, courgette, aubergine.
  • Fruit:
    rode vruchten, olijven, bessen, druiven, appels, aardbeien, pruimen, vijgen, frambozen, mandarijn, sinaasappel, moerbei, peer, meloen, ananas, mango.
  • Kruiden:
    peterselie, basilicum, rozemarijn, tijm, salie, mint, paardenbloem, rooibos, weegbree, rozebottel, mariadistel, meidoorn(bes), kamille, agrimonie, citroenverbena.

Privacy instellingen

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. In de instellingen kunt u zelf kiezen welke cookies u wilt toestaan of wilt weigeren.

Privacy verklaring | Sluit
Instellingen